Реклама / Ads
0| 4488 |14.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за отлагането на матурите; за Брюкселските наказателни процедури срещу България; за чистката в тотото; за желаният кредитен лев; за това къде предпочитат да работят българите.
 

Стачката продължава, отлагат матурите, научаваме от Стандарт. 

Матурите и тестовете за елитни гимназии ще бъдат отложени заради учителската стачка. Това прогнозира за "Стандарт" началникът на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева след поредния провал на преговорите в неделя, когато правителство и синдикати не се разбраха на срещата си при президента Георги Първанов. Стачката продължава. Даниел Вълчев вече е разпоредил зрелостните изпити да се проведат на 1 и 3 юни 2008 г. Ако децата пропуснат много уроци, не е изключено изпитите да са по време на лятната ваканция, коментира Кастрева. Спешен план за наваксване на учебния материал пише ведомството на Вълчев. Според него първолаците ще учат по цял ден. Единственият кяр е за средношколците. Учителите ще ги изпитват по-малко.

Първанов: 100 % увеличение е нереално, цитира Дума.

Преди срещата при президента вчера синдикатите продължаваха да крият каква точно нова оферта им е дало правителството преди почивните дни. Те изразиха възмущение от думите на Орешарски, че 100 % ръст в учителските заплати означавал срив на икономиката. Синдикатите оспорват появили се публично твърдения, че заплатите на учителите щели да се вдигнат с 60-70 процента, ако на три пъти се заложи 10 % ръст - от октомври т.г. и два пъти през 2008 г. В тези проценти правителството включва и увеличението с 10 % от юли т.г., което важеше за цялата бюджетна сфера, а на някои учители още не е изплатено, опонират от Единния стачен комитет. Преди срещата президентът Първанов заяви, цитиран от агенциите, че съществуващите досега варианти за решаване на проблема може да се редуцират. Според него искането за 100 % увеличение не е реалистично, не защото няма нужда, а защото държавата няма ресурси. Но от друга страна, е ясно, че трудът на учителите е подценен и трябва да се намерят възможни ресурси, за да бъдат удовлетворени в немалка степен тези искания.

Брюксел започва наказателни процедури срещу България, пише Дневник. 

Европейската комисия ще даде ход на няколко наказателни процедури срещу България, които могат да доведат и до солидни глоби за страната, съобщи за "Дневник" високопоставен източник от държавната администрация. Решението вече е взето на експертно ниво и официално ще влезе в сила в сряда, след седмичното заседание на Еврокомисията, потвърдиха от Брюксел. Спешни мерки трябва да бъдат взети по отношение на списъка със защитените територии "Натура 2000" и боклука на София. Като проблеми от комисията отчитат забавянето на единния европейски номер за спешни повиквания 112 и на личните документи с биометрични данни, както и неправилното транспониране на европейски директиви в българското законодателство. По всички проблемни области България ще получи предупредително писмо, което ще информира правителството, че ако проблемът не бъде решен незабавно, на страната ще бъдат наложени сериозни глоби. Срокът, който Брюксел поставя, е два месеца от получаване на писмото. Ако в този период не бъдат взети необходимите мерки, Еврокомисията в рамките на още два месеца ще започне производство срещу България и ще уведоми за това Съда на европейските общности в Люксембург.

Опозицията: Това е стъпка към полицейска държава, цитира Дневник.

Експерти към правителството и МВР подготвят промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, научи "Дневник" от източници на "Дондуков" 1 и от БСП. Ако бъдат приети, поправките ще ограничат и затруднят организаторите на протести. За необходимостта от сериозни промени в закона заговори в петък вътрешният министър Румен Петков. Изявлението му дойде, ден след като учители от цялата страна обсадиха парламента и скандираха "оставка" пред Народното събрание, както и пред сградата на Министерския съвет. Тогава властта взе засилени мерки за сигурност, докато политици от управляващото мнозинство си припомняха събитията от 10 януари 1997 г., когато граждански протести свалиха правителството на БСП. Опозиционни политици коментираха заявените намерения като опит за ограничаване на демократичните права и стъпка в посока към полицейска държава.

Чистка в тотото заради прокурорска проверка, оповестява Новинар. 

Константин Стоев, директор на най-голямото поделение на спортния тотализатор - Софийската регионална дирекция, е уволнен дисциплинарно. Преди него от работа е отстранена Цветелина Янчева, секретарката на бившия зам.-шеф на тотото Нели Димитрова, както и единствената висшистка от икономическия отдел в централата - Веселка Беновска. Причината за масовата чистка сред служителите на тотото била, че изхвърлените минавали за приближени на Нели Димитрова. В края на септември Софийска градска прокуратура започна проверка на тотализатора по сигнал на Димитрова за съмнителни обществени поръчки и опит за скрита приватизация на дружеството от страна на фирма "Петрол". В сигнала се споменава и името на Манол Велев, съпруг на председателя на държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, който командвал тотализатора.

Фермери ликвидират животни заради скъпия фураж, четем в Новинар. 

Много от фермерите започнаха да ликвидират животните си, защото нямат средства за изхранването им, съобщиха производители. Причина за това била зърнената криза и скъпия фураж. Масово млекопроизводители били принудени да дадат животните си на месокомбинатите за преработка. Високите цени на фуражите доведоха и до фалита на над 3500 малки стопанства за една година, съобщи Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. В момента тон жито струва около 500 лв, а фуражът е средно по 400 лв - два пъти по-скъпо в сравнение с миналата година. Според Борисов поскъпването на храните от животински произход не се диктувало от търсенето на пазара, а от прекупвачите и преработвателите.

Работодатели връщат данъци за децата на служители, съобщава Стандарт.

Работодателите за първи път ще връщат данъци на служителите си, които имат деца под 18 години. Хората, които работят само на трудов договор, вече могат да ползват данъчните облекчения за деца чрез своя работодател. Така те няма да e необходимо да подават данъчни декларации, обясниха от Националната агенция за приходи. Достатъчно e в периода от 30 ноември до 31 декември тази година родителите да подадат нужните документи пред счетоводителите си във фирмата, в която работят. Те трябва да подадат стандартен формуляр, че имат деца под 18 години, както и писмена декларация от втория родител, че няма да ползва облекчението. Формулярите предстои да се отпечатат и към 30 ноември ще бъдат налични в цялата страна, коментираха от НАП.

Къде предпочитат да работят българите?, отговаря на въпроса Дума.

Предстои борса през ноември с немски работодатели за наемане на наши млади инженери в Германия. В Испания, Италия и Гърция са най-голямата част от българите, които отиват на работа, дори и сезонно. Това каза за агенция "Фокус" Зина Андреева, мениджър на EURES мрежата за България и шефка на дирекция "Информация и анализи" в Агенцията по заетостта. Говорим преди всичко за места, където не се изисква висше образование, уточни тя. И допълни, че продължават да се търсят български работници, през април и май е била получена заявка от кипърски работодател за всякакъв вид специалисти от строителния бранш за летището, което се строи в Ларнака. В почти всички европейски страни се търсят работници от селскостопанския сектор, но се търсят и инженери от дърводобивната промишленост в Швеция и Финландия, по електроника и машиностроене в Германия и най-различни други професии, които изискват сертифициран занаят, като заварчици, транжори на месо и др. Зина Андреева припомни, че с мащабна трудова борса са били проучени нагласите на българското население от селскостопанския район в Разград и околните градове за работа във Великобритания.

Левът по-желан за кредити, информира Дневен Труд.

С приближаването ни към еврото все повече хора теглят кредити в левове. Клиентите залагат на българското, надявайки се левът да се обезцени и заемът им да поевтинее. 46 % от изтеглените заеми през консултанската компания “Кредит център” са в национална валута. “Хората се подлъгват от брокери. Шансовете левът да се отвърже от еврото засега са нулеви”, коментираха експерти. От БНБ също няма сигнали, че валутният борд ще падне. Хората, които вземат кредит в левове, трябва да знаят, че при въвеждане на еврото, заемът им ще бъде преизчислен и може да се наложи да платят такса, съветват още експертите.

Здравна ли е касата или черна?, пита Монитор.

Причерняла е Здравната каса на повечето българи, както и цялата бъркотия в здравеопазването. Според лекари по нейна вина 120 000 жени, болни от ендометриоза, могат да останат без деца. Както повечето съвестни български граждани, те чинно са си внасяли здравните осигуровки. Когато им се налага да ползват безплатни инжекции за болестта си обаче, касата им ги бави с месец-два, че и с повече. Дава ги едва когато е станало прекалено късно. И така допринася за задълбочаването на демографската криза, която според експертите вече е катастрофа. Повечето жени директно се отказват от лечение по финансови причини. Други пък предпочитат да си плащат, вместо да чакат благоволението на касата. Но 2000 лева не всеки може да отдели за специфичното лечение. Затова бъдещите майки са готови дори да нарушат закона в името на това да се сдобият с мечтаното бебе. Или купуват инжекциите от дистрибуторите на едро, или ги вземат от тези, които са получили лекарството от касата, след като вече не се нуждаят от него. Ако у нас имаше повече от една здравна каса, поне монополизмът нямаше да властва. И вероятно щяха да се родят поне 120 000 българчета повече от сега.

120 000 жени остават без деца, бие тревога Стандарт.

За това предупреди Анна Зашева, шеф на Сдружение "Зачатие". Здравната каса не осигурява навреме нужните инжекции, а това обезсмисля започнатото лечение, подчерта тя. Жените страдат от болестта ендометриоза, която води до безплодие и рак. Тя представлява разпространение на тъкани от едни органи в други като яйцеклетки, черен и бял дроб, обясни д-р Явор Владимиров от асоциацията по стерилитет. Лечението се състои от операция и инжекции. Поставянето им обаче трябва да започне веднага след оперативната намеса. В противен случай се появяват усложнения, изтъкна д-р Николай Попов от АГ болница "Шейново". У нас обаче жените получават първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои се отказват от лечение, а други се принуждават да си купуват лекарството сами. Една ампула обаче струва 300-400 лв. и не всяка жена може да си я позволи. Не разбирам как може да се допуска това при тази катастрофална демографска ситуация в България, заяви д-р Попов. Най-младата му пациентка с такава диагноза е едва на 18 г. За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от месец и да увеличи броя на лекуваните жени, каза д-р Зашева. Сега касата дава пари само за около 200 жени на година.

Грипът поваля поне 300 хиляди души, предупреждава 24 часа.

От 300 хиляди до 1 милион българи се очаква да бъдат засегнати от грипната епидемия тази зима, прогнозира шефът на епидемиолозите в здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Пикът се предвижда за декември – януари. Ако епидемията не е голяма, болните ще бъдат между 200 и 300 хиляди. Грипът може да смъртоносен за деца, стари хора и хронично болни. Единствената гаранция срещу тежки усложнения, включително смърт, е противогрипната ваксина, обясни доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Имунизацията е сред препоръчителните, което значи, че не е безплатна. Цената на различните ваксини е между 13 и 17 лв.

Нови наказания за пияните шофьори, съобщава Монитор.

Нови сурови наказания очакват шофьорите, които карат пияни или откажат да бъдат проверени за алкохол, научи "Монитор". В наредба, която МВР подготвя в момента, се предвижда с 10 точки да бъде санкциониран всеки водач, който кара с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила. Досега пияните шофьори се наказваха само с глоба и отнемане на книжка. В проекта, който предстои да бъде подписан от вътрешния министър е записано още, че при повторно шофиране в пияно състояние, нарушителят ще бъде наказан с отнемане на 13 точки от контролния талон. С 12 точки ще се простят и водачите, който откажат да им бъде направен тест за алкохол или наркотици. Така след последните изменения в Закона за движение по пътищата карането след употреба на алкохол стана най-строго наказуемото нарушение.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4043 |11.10.2007 Петъчната преса . 0| 4206 |10.10.2007 Пресата на 11 октомври . 0| 4726 |09.10.2007 Пресата на 10 октомври . 0| 4156 |08.10.2007 Пресата на 9 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads