Реклама / Ads
1| 4029 |09.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за платения медиен комфорт на кабинета; за пенсионните предложения; за данъка дом; за милионите, които влагаме в Коледа; за Кадафи, който си поискал 200 французойки.
 

"Справедливост": Кабинетът си плаща за медиен комфорт, разкрива Новинар. 

80% от материалите в три водещи всекидневника, в които се споменават определени министри, са твърдо позитивни, по-голямата част от останалите 20 процента са неутрални, негативните са единици. Това обявиха от гражданското сдружение "Справедливост", като се позоваха на свой мониторинг на изданията, започнал в началото на 2007 г. Подобно било и съотношението в две телевизии, наблюдавани от гражданската инициатива от миналия месец насам. По думите на председателят на организацията Иван Груйкин, когато в медийното пространство се появи негативен материал за някой министър, то най-често това е преразказ на нечие изказване, а не собствен коментар на медията. Той изрази съмнения за плащания към медиите, които целят да осигурят медиен комфорт на управляващите.

44 % не РАЗБИРАТ защо сме в ЕС, пише Дума.

44 % от българите не могат да отговорят на въпроса дали техният живот се е променил след влизането в Европейския съюз. Това става ясно от проучване на агенция “АССА-М” за нагласите в страната след първата година в ЕС. То бе представено при откриването на информационен център на евродепутата Илияна Йотова в София. Шефът на агенцията Михаил Мирчев коментира тази цифра с това, че българите очевидно все още трудно свързвaт случващото се в големите институции с техния личен живот. 27 на сто от анкетираните обаче са усетили пряка полза от членството, а 21 % - вреда. Проучването показва още, че като цяло българите са умерени оптимисти за бъдещето на страната. За такива са се обявили 52 % от запитаните, а са категорични оптимисти 11 на сто. На противоположния полюс стоят 9 % от българите, които категорично не виждат шанс за България. Умерен песимизъм пък са декларирали 28 на сто. За една година са се случили добри неща, но очевидно това става бавно и хората го осъзнават също бавно, коментира Мирчев. Проучването на “АССА-М” показва, че у нас голям превес имат българите, които смятат, че страната ни печели от своето членство в ЕС - 68 на сто са убедени в това.  

Комисията по досиетата още чака архивите на ДС, оповестява Дневник.

Основната цел на комисията по досиетата е да направи обществена читалня на архивите на комунистическите тайни служби. Четири месеца след крайния срок обаче тя все още не е получила документацията от институциите, които сега разполагат с нея, а пък и едва от две седмици обитава етаж от сградата на "Врабча" 1, където има място за малка част от папките. Това стана известно от думите на председателя на комисията Евтим Костадинов. Документите от военното контраразузнаване и военната полиция, които са в по-малък обем, както и картотеките и регистрационните дневници от всички ведомства вече могат да бъдат приети в комисията, каза председателят й. Той заяви, че се надява в началото на 2008 г. правителството да отреди на комисията по-голяма собствена сграда, където да поберат всички документи, и до март-април процесът да приключи.

Създават още две нови агенции след ДАНС, известява Дума.

Възможно е да бъдат сформирани още две нови структури в сферата на сигурността - агенция "Разузнаване" и агенция "Охрана". Това съобщи вчера по БНР депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков. Той прогнозира, че това ще се случи след създаването на държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разпоредбата за която в момента тече на второ четене в парламента. Според Червеняков по-прецизно ще трябва да се определят и функциите на МВР, като промените в закона за вътрешното ведомство били безспорни. ДАНС бързо ще се превърне в политически инструмент на управляващите, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него възходът на неговата партия и възможността за бъдещо дясноцентристко управление са причина за създаването на агенцията. Със заявката, която правим за предсрочни избори, тази агенция ще закачи първо мен, каза още Борисов. В момента се получава едно окопаване, предварително барикадиране и никаква възможност в следващите години да има реформа в съдебната система или да се работи по корупцията в България, каза той.

Предлагат пенсия за мъже и жени на 65 год., четем в Дневен Труд.

Дали мъжете и жените да излизат в пенсия на една и съща възраст, а всички пенсии да бъдат преизчислени с нов коефициент за тежестта на трудовия стаж.Това са само част от проблемите на пенсионната реформа, върху които от понеделник започват обществени дебати. Те са организирани от Икономическия и социален съвет и в сбирката ще участват депутати, министри, работодатели, синдикати и пенсионерски съюзи. Според социални експерти час по-скоро трябва да се приеме решение за увеличение на пенсионната възраст до 65 год. за двата пола. Ако обществото не можело да преглътне наведнъж този горчив хап, първо щяло да се премине през изравняване на възрастта за пенсиониране на двата пола на 63 год. Сега жените имат право да излязат в заслужен отдих на 59 год., а мъжете на 63 год.

Плащаме половин данък за дом, информира Стандарт. 

Данъкът за основно жилище ще се плаща с 50 % намаление и през 2008 год. Това решиха депутатите от бюджетната комисия през изминалата седмица, като приеха промените в Закона за местните данъци и такси. За имот, който е основно жилище на човек с над 50 % увреждания, данък сгради ще се плаща със 75 % отстъпка. Така съществуващите сега отстъпки се запазват и през 2008 год. Кабинетът беше предложил общинските съвети да имат свобода сами да решават какви отстъпки да има за основно жилище и инвалиди. Но така много от общините могат да “пропуснат” каквито и да било отстъпки.

Кой забави телефон 112, разяснява Монитор.

България има реален шанс да изпълни ангажимента си към Европейския съюз за телефон 112 и да предостави услугата до края на 2008 г. Това заяви пред "Монитор" вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, след като правителството реши да даде 48 милиона лева от бюджетния излишък за спешната линия. Ангажиментът на България за телефон 112 е политически. Европа няма отношение нито към технологията, нито към финансирането. Факт е обаче, че сме пропуснали много време и сега трябва да наваксаме изоставането, за да отървем глобите на Европейската комисия. Българската история на телефон 112 е доста дълга. От официалните документи става ясно, че в продължение на 8 години министерства и ведомства са си прехвърляли топката и нищо не са направили. Действието се развива по време на мандатите на две правителства ­ на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, които управляваха самостоятелно, имаха мнозинство в парламента и се ползваха с известен медиен и прокурорски комфорт. Въпреки това до 2006 г. дори липсва каквато и да било нормативна база. Без нея изграждането на национална мрежа за спешни повиквания е практически невъзможно. Според участници в проекта причините за забавянето са две. От една страна отделните министерства така и не са успели да се разберат кой какво трябва да свърши. От друга ­ всички са мислели, че приемането на България в ЕС е твърде далече.

Екскурзия до моловете, описва Стандарт. 

Екскурзия до мола е най-новата страст на българина. Хиляди нашенци от цялата страна атакуват с рейсове лъскавите хипермаркети в София и Варна през почивните дни, за да купят ефектни подаръци за Коледа. Предприемчиви автобусни фирми завъртяха бизнес с шопинг туристи от Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин. Те предлагат билети на половин цена за пазар в София. В автобус сме по 40 души, наели сме возилото за 250 лв., разказваха хората.

740 млн. лева влагаме в Коледа, изчислява 24 часа. 

Всяко семейство у нас ще похарчи средно 250 лв. за Коледа и Нова година. Така в идните три седмици ще оставим при търговците 740 млн. лв., показва проучване на “Галъп”. Семействата са заделили с 30 % повече от миналата година за трапеза и подаръци. С 3 % по-малко са тези, които ще сложат на празничната софра каквото хапват всеки ден. А 174 хиляди българи са готови да хвърлят над 500 лв.

Един ден ски у нас - колкото и в Алпите, сравнява Монитор.

Минимум 200 лв. ще трябва да подготви едно 4-членно семейство (родители с две деца), ако реши да кара един ден ски на Банско, изчисли екип на "Монитор", който изпробва миналия уикенд иначе перфектно обработените писти под пиринския връх Тодорка. Промоционалната цена на еднодневна ски карта за възрастни в момента е 40 лв. (от 15 декември ще е вече 50 лв.). По 38 лв. излиза и пързалката на двете деца. Ако към това се добавят четири скромни обяда от по 12 лв. порцията (2 кебапчета и пържени картофи) в закусвалня "Козелът" в долната част на писта Платото с по някое безалкохолно (4 лв.) или чай (2 лв.), сумата от 200 лв. може да се окаже недостатъчна. Ако пък фамилията реши да отседне в скромен хотел или в частна квартира в Банско, става ясно, че един ден пързалка на човек ще излезе някъде около 100 лв. Това ще рече, че за едноседмична почивка в Банско (с 6-дневна пързалка) фамилията ще похарчи не по-малко от 2000 лв. ­ или около 1000 евро. Приблизително толкова, ако не и по-евтино, ще излезе пързалката на същото българско семейство, ако то реши да отскочи до по-близките алпийски курорти в Австрия или Италия. Еднодневната карта в тези зимни курорти струва между 30 и 35 евро. 200 евро е седмичната Златна карта, която дава възможност да се кара в един цял регион ­ като Тирол или Доломитите, на перфектни и всевъзможни писти с обща дължина от 200-300, че повече километра. Ако пък семейството се ограничи само с пистите около алпийския хотел, цената на картата пада два, че и повече пъти.

Кадафи си поиска 200 французойки, съобщава Новинар. 

Бедуинска шатра и 200 атрактивни французойки за престоя си в Париж поиска ексцентричният либийски лидер Муамар Кадафи, който днес пристига на официално посещение във Франция, писа в. “Дейли телеграф’, позовавайки се на френски източници. За да не се разделя с привичките си, Кадафи ще отседне в специална климатизирана шатра, където ще посреща гостите си. Тя ще бъде разпъната в двора на официалната резиденция Марини, намираща се до Елисейския дворец. Не се уточнява обаче причината защо Кадафи иска среща с 200 привлекателни девойки. За малко либийският полковник щеше да се засече в Париж и с българските медицински сестри, планирали пътуване до Франция по покана на организацията “Адвокати без граници”. Медиците ни обаче отложиха визитата, преценявайки, че моментът не е подходящ с оглед на посещението на Кадафи.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3808 |06.12.2007 Петъчната преса . 0| 4091 |05.12.2007 Пресата на 6 декември . 0| 4008 |04.12.2007 Пресата на 5 декември . 0| 4013 |03.12.2007 Пресата на 4 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads