Реклама / Ads
2| 3894 |26.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за "пионерската акция" на икономическия министър; за 2000 евро заплата, ако знаеш немски; за 9-те и 1/2 седмици на Тити Папазов; за 3 септември -Рубикона за ченгетата в парламента.
 

Сиренето стигна по скъпотия пържолата, проверил е 24 часа.

Сиренето и кашкавалът вече са по-скъпи от свинското. Килограм "Витоша" струва между 7,50 и 12,90 лв., а кравето сирене е от 3,90 до 7,46, най-често е 6,50. Пържолата върви по 6,10-10,40 лв. Това установи проверка на “24 часа” в 7 големи града, след като икономическият министър Петър Димитров обяви, че ведомството му ще съобщава препоръчителните цени на 20-25 основни хранителни стоки. Най-скъп е кашкавалът в София, а най-евтин - в Пловдив. Там и в Бургас може да се намери и най-изгодното свинско. Олиото пък надмина 3 лв. за литър. До 3,15 лв. се продава в Благоевград. В Шумен цените му засега са най-ниски - 2,59 лв./л. По левче вече броят за хляб в Стара Загора и Бургас. Около 1 лев се въртят цените на брашното. 

Кабинетът ще препоръчва какви да са цените, четем в Дневник.

Идеята на БСП за контрол на цените, изпробвана от вече бившия министър на икономиката Румен Овчаров върху продавачите на цветя по осми март, сега е доразвита от неговия наследник на поста Петър Димитров. Заради поскъпването през последните два месеца той се нагърби с инициативата министерството на икономиката да оповестява всяка седмица реалните цени на основните хранителни стоки. Засега все още не е ясна методиката, по която ще се определя кои са реалните цени. Наблюдението ще обхваща 10-15 големи града и около 20-25 стоки, уточни икономическият министър. Той допълни, че Комисията за защита на конкуренцията няма доказателства за картелни споразумения между големите производители. Контролът на цените у нас и установяването на разликите между изкупните и търговските цени е информираност, подкрепи идеята и премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че контролът на цените не е социализъм, както се пишело в някои медии. На обратното становище обаче са браншовите организации на производители на основни храни, които нарекоха намерението на икономическия министър "пионерска акция".  

Станишев дописва напудрени доклади от министрите си, узнал е 24 часа.

Да бъдат отчетени всички пропуски в работата на отделните министерства и къде са слабите и критични места в провежданата държавна политика. Това е поискал премиерът Сергей Станишев от министрите от правителството си при подготовката на отчета за двете години управление на тройната коалиция. Докладите на различните ресори трябваше да бъдат предадени в канцеларията на премиера до 20 август. В петък пък Станишев ще направи отчет на половината мандат на правителството на специална пресконференция. В момента служителите от кабинета на министър-председателя обобщават отчетите на министрите и пишат неговия, разказаха от правителството пред в. "24 часа". Докладите за различните сфери на държавното управление освен самокритични трябвало да бъдат и разбираеми за обикновените хора, оплакаха се членове на кабинета. Премиерът е поискал да се отчита с прости и подредени цифри, а не със завъртени чиновнически фрази, обясниха подчинените му в Министерския съвет.

2000 евро заплата, ако знаеш немски, обнадеждава Стандарт.

Ако знаеш немски, си ударил джакпота. Две хиляди евро заплата дават в Германия на българи, които владеят езика на Гьоте. Агенцията ни по заетостта е залята с оферти, които ще бъдат официално обявени в близките дни. "Местата са толкова много, че всички българи с немски да кандидатстват, пак няма да ги запълнят", заявиха експерти. Малцина обаче се оправят с немския. Най-много са предложенията за болногледачи, които могат да печелят по 1700 евро на месец. За медсестрите пък изобщо няма ограничение - Германия ще приеме, колкото й пратим. Заплатата за тях е 1900 евро. Търсят се още шофьори, строители, сервитьори, камериерки, готвачи и селскостопански работници. За работа на полето германците предлагат 9,40 евро на час.

Данъчни: Не пипайте декларациите, апелира Монитор.

Данъчните въстанаха срещу идеята да се премахнат данъчните декларации за граждани като работодателите бъдат задължени да плащат десятъка вместо тях. Пожелали анонимност техни представители реагираха остро пред "Монитор": "Вие луди ли сте с тази идея, вземате ни хляба!" Премахването на процедурата по подаване и приемане на данъчни декларации би оставило голяма част от бирниците без работа и те ще бъдат съкратени. По данни от Националната агенция по приходите, управлявана от Мария Мургина в НАП работят 8000 души. С въвеждането на единния пропорционален данък или т.нар. плосък данък може да отпадне необходимостта от подаване на данъчни декларации. Един от възможните варианти е данъкът да бъде удържан от работодателя, както в момента се прави с авансовия данък по авторски и граждански договори, който е 15 на сто.

Резервът за пенсии ще играе с рискови инвестиции, информира Сега.

Натрупаните пари в т.нар. сребърен пенсионен фонд да се инвестират в по-рискови операции, за да носят и по-голяма доходност, предлага социалното министерство. От няколко години управляващите се опитват да създадат новия фонд, в който да се трупат средства за възрастните. Целта е парите да се ползват минимум след 10 г., като с тях ще се плащат част от пенсиите. Много европейски страни изградиха фондове още през 80-те години, стреснати от застаряването на населението. От 2006 г. и у нас отлежава законопроект за създаването на сребърен фонд, но той и досега не е приет. През октомври обаче МС ще разгледа обновения проект на социалното министерство. Новата концепция предвижда средствата във фонда да се инвестират в страната, но и на международните капиталови пазари. Ще се търсят варианти да се ползват утвърдени инвестиционни посредници с положителна репутация. По същия начин действат демографските фондове в Португалия, Ирландия, Белгия, Полша и други европейски страни, уточниха специалистите. Инвестицията е с дългосрочен характер, затова трябва да се постигне и по-висока доходност, смятат експертите.

Лекарите настояват за чужд одит на "Пирогов", пише Дневник.

Да бъде направен международен одит на "Пирогов" за последните няколко години, за да се открият и анализират слабите места в управлението и да се дадат препоръки за затваряне на пробойните, през които изтичат средства от болницата. За това настоява стачният комитет в "Пирогов", съобщи неговият председател д-р Кръстю Пенчев. По думите му медиците са обсъдили предложението с новото ръководство и са получили подкрепата на директора доц. Димитър Раденовски. Идеята се приема и от част от членовете на борда на директорите в болницата. Досега в България не е правен външен одит на лечебно заведение. Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски разпореди одит на "Пирогов" след началото на протестите в болницата това лято, но експертите му не откриха никакви нарушения. Това беше и мотив за министъра дълго време да отказва да освободи предишния директор на болницата доц. Спас Спасков. По думите на Кръстю Пенчев има сериозни, международно признати със своята безпристрастност фирми, които могат да направят одита. Според него услугата може да се плати от бюджета на "Пирогов" или от някоя неправителствена организация. Кога и как да се направи проверката ще се обсъжда с управляващите болницата до края на месеца.

Казват на 3 септември ченгетата в парламента, очаква Новинар.

На 3 или 4 септември комисията по досиетата ще оповести окончателните резултати от проверката на народните представители за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това заяви вчера председателят на комисията Евтим Костадинов. Той обясни, че ревизията обхващала около 1300 души, но не уточни за колко от депутатите има данни за съпричастност към ДС. След това ще започнем предварителна проверка на политическите партии, желаещи да се запознаят с евентуално агентурно минало на своите кандидати за кметове и общински съветници, добави Костадинов. До момента единствено софийската организация на БСП е поискала такава справка. Той съобщи още, че следващият етап от работата е проверка на министерските съвети от 1990 година досега. По повод искането на СДС за участие в комисията по досиета председателят й заяви, че такава юридическа възможност няма. Това може да стане само ако някой от членовете се откаже, но засега няма такива индикации, уточни Евтим Костадинов.

Не вярвам София да си причини експеримент с Тити, казва в интервю за 24 часа столичният кмет Бойко Борисов.

Преди няколко дни получихме официално писмо от лидера на СДС Пламен Юруков, в което черно на бяло пише, че СДС спира преговорите с нас, ако не подкрепим 39 техни кандидат-кметове. Когато получиш официален документ на бланка и с печат, съдържащ изцяло неприемливо условие, изводът може да е само един - за нас този разговор със СДС е приключил. Темата би трябвало вече да е приключила и за гражданите. Удивен съм от коментарите, че трябва да продължат преговорите със СДС след този ултиматум. Нашият разговор със софийската организация на СДС е само за проект в столицата - 4-годишен и 20-годишен. Ако одобряват този проект или искат да имаме общ, играят си със своя листа, вкарват си съветници и ме подкрепят за кмет. В замяна, независимо от броя на съветниците им, аз веднага подписвам споразумение, че председателят на СОС ще е Владо Кисьов или друг от СДС, ако те така искат. Искам поименно да спомена, че работя прекрасно с Кисьов, с Бориславов, с Иван Нейков, Стефчо Иванов, особено с Ники Желев. Готов съм да ги вкарам веднага в моята листа, ако имат проблем със СДС. Но не може механично да делим града на райони и съветници. Защото аз няма как да мотивирам своите структури. Не е честно и за другите градове. Там не живеят папуаси. Във всеки град ГЕРБ вече има изградени структури, кипи живот, хората са мотивирани, дали са първи резултат на евроизборите. И сега аз да отида да им кажа да не издигаме кандидат за кмет, понеже съм се разбрал със СДС, за да спечеля в София. Аз съм единственият лидер, който рискува. И да загубя, не е страшно. Нека да се явят и другите лидери на партии срещу мен и тогава да говорим. Не искам победата на всяка цена, твърди Борисов.

Пускам си чара за 9 1/2 седмици, цитира Стандарт.

Тити Папазов реши, че е българският Мики Рурк. Колоритният противник на Бойко Борисов за кметския стол си даде срок от девет седмици и половина, за да убеди софиянци, че е най-добрият. Националният треньор по баскетбол си е подготвил 100 въпроса, които ще задава на Борисов всяка седмица. Нека да каже на софиянци за какво са изхарчени близо 1 милиард лева през 2-те години мандат, защо общината плаща наем за складиране на балите с боклук, след като това е задължение на фирмите концесионери, започна Папазов веднага с първите питания към Генерала. Баскетболистът обяви, че ще се качи на валяк и ще патентова срещата си с тежката машина. Защото не мога като Бойко да се появявам на всяка дупка, заяви иронично Тити. Папазов обяви, че е готов да се оттегли от надпреварата, ако Борисов се откаже от ГЕРБ. НДСВ свали СДС от власт, а Генерала беше много свързан с царя, уточни треньорът. След като Папазов не класира националния отбор за първенството, няма какво да прави и се занимава с мене, ядосано отговори пък Борисов. Той е вариант на "Позитано", на "Дондуков" 1 и на "Дондуков" 2 някой да говори щуротии, допълни кметът. Папазов вижда града като чист и сигурен, със собствен дух и облик, с много зелени площи. Той бе категоричен, че стадионите трябва да се дадат на спортните клубове. Аз не съм послушен и никога няма да бъда, заключи Папазов.

Тити Папазов сам в битката за столицата, уточнява Монитор.

Треньорът на националния отбор по баскетбол Константин Папазов, който бе издигнат от Демократическата партия за кандидат кмет на столицата ще остане самотен в изборната борба, научи "Монитор". "Раковска" 134 вече са готови със собствена кандидатура, която почти сигурно ще бъде подкрепена от ДСБ, а с това възможността десните да застанат зад Тити Папазов става нулева. Източници от синята централа разкриха пред "Монитор", че СДС ще издигне бивш министър от правителството на Иван Костов за кмет на София. Неговото име ще бъде обявено тази седмица. В партията на Пламен Юруков са категорични, че претендентът ще бъде подкрепен от ДСБ и ще обедини десницата на местния вот в столицата. Кандидатурата вече е ясна, тъй като шефът на местната организация Борислав Бориславов е информирал Бойко Борисов, че до събота на обяд трябва да има яснота дали ГЕРБ ще подкрепи успешни сини кметове из страната, за да застане СДС зад него в столицата. Градоначалникът обаче не е сторил това.

Назрява скандал с Пловдивския панаир, установява Дума.

В писмо до ръководството на Международния панаир - Пловдив, и до Министерството на икономиката и енергетиката Българската стопанска камара настоява да се промени регламентът за участие в комисията за конкурса "Златен медал и диплом" на Пловдивския панаир. Според БСК е необходимо да се възстановяват разходите на членовете на работните групи и на централната комисия. Ние получаваме предложения и от други изложения и не е подходящо да искаме от едни организатори да заплащат работата на консултантите, а от други - не, се казва в писмото. Освен това според Българската стопанска камара практиката да се ползват държавни експерти за сметка на техните ведомства за целите на панаира е форма на държавна помощ. В тази връзка БСК е готова да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Новината от петък обаче получи и развитие през почивните дни. 25 компании, които членуват в Асоциацията на строителните фирми, са подали жалба срещу "Пловдивски панаир" АД в Комисията по защита на конкуренцията. Друга жалба е заведена от Валонската камара в Люксембург, съобщи в събота plovdiv-online, цитирайки Фрогнюз. Германски, френски и белгийски бизнесмени изпратили остро писмо до германското и българското правителства, че новото ръководство на Пловдивския панаир постоянно променяло условията, подписвали се едни договори и след това ги уведомявали по електронната поща, че цените са вдигнати.

Започват да местят кактусите в Балчик, предупреждава Дума.

В рамките на един месец Софийският университет трябва да си пренесе растенията си в Ботаническата градина в Балчик, които в момента са на площ от 194 дка, в територия едва от 11 дка. Това съобщи във Варна вчера д-р Красимир Косев, директор на Ботанически градини. От днес започва изваждането на кактусите и поставянето им в новото пространство. Д-р Косев напомни, че кактусовата ни колекция е втората по големина в Европа. Преместването на растенията се налага заради решението на МС от четвъртък, според което на Министерството на културата се дават за стопанисване почти 190 дка от общата площ на комплекса "Двореца", а на СУ - 7 дка разсадник и 5 дка стопански двор. Миналата година приходите от Ботаническата градина възлизат на над 600 хил. лв., от които около 150 хил. лв. са от договори с туроператори. За тази година СУ е сключил договори за посещения на туристи с над 50 туроператори. С унищожаването на градината има голяма вероятност те да съдят университета за неизпълнение на договора, обясниха от градината. Косев предупреди, че Алма матер ще търпи санкции и за неизпълнение на проект на Европейската комисия, по който се работи от две години. Той се развива съвместно с ботанически градини във Великобритания, Австрия, Италия и България. Проектът е на стойност 700 хил. евро и две трети от средствата вече са изразходвани, уточни д-р Косев. Вчера са пристигнали и представители на чуждите партньори по проекта, за да се запознаят с положението на Ботаническата градина. Очаква се те да изкажат подкрепа за научната дейност на Софийския университет.

Хладен септември, но горещ октомври, прогнозира дългосрочно Новинар.

Според синоптиците ни чака студена и снежна зима. Времето в страната ни ще остане горещо до октомври, съобщи вчера за "Новинар" метеорологът Латин Латинов. Според него до края на август и през целия септември времето ще е много променливо, но в никакъв случай не се очаква трайно захлаждане преди октомври. През септември ще има по-хладни дни, но валежите ще са малко, допълни Латинов. Ще преобладава спокойно и топло време. Едва в края на октомври ще започне леко да се захлажда, като температурите ще паднат до 10-15 градуса, а през ноември се очаква да паднат до 6 градуса.

И септември става за плаж, опровергава Дневен Труд.

През септември ще има много ясни и топли дни, макар месецът да започва с облаци и дъжд, каза ст.н.с. Валери Спиридонов, зам.-шеф на института по метеорология. Според него е рано да се отказваме от годишните си отпуски, планирани за следващия месец. Той щял да е подходящ за планина, но и за море. Климатът по Черноморието винаги бил по-различен от този във вътрешността на страната, убеден е ученият. Морската вода изстива бързо. Духат бризови ветрове, дори температурите на въздуха да паднат, крайбрежието пак ще е меко и ласкаво. Астрономическата есен ще настъпи на 23 септември (неделя) в 12,51 ч.t

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4524 |24.08.2007 Петъчната преса . 0| 5113 |22.08.2007 Пресата на 23 август . 3| 4339 |22.08.2007 Пресата на 22 август . 0| 4327 |21.08.2007 Пресата на 21 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads