Реклама / Ads
0| 4116 |21.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 22 февруари

.
Вестниците пишат за това, че барети арестуват мафиоти във всеки град; че НДСВ лансира Кунева за кандидат-президент; за кризата, която роди 30-годишни милионери.
 

Барети арестуват мафиоти във всеки град, известява 24 часа.

Барети от специализирания отряд за борба с тероризма ще обучат служители във всяка областна дирекция на МВР в страната как да извършват най-ефективно арести на по-сериозни организирани престъпни групи. Това съобщи в интервю за в. "24 часа" главният секретар на МВР Калин Георгиев. Миниотрядите от командоси ще се включват при всички големи операции срещу мафията у нас. Всекидневно притесняваме някого от списъка на 300-те най-сериозни бандити в България, казва още главният секретар. Много от потърпевшите от Октопода бизнесмени искали да се срещнат лично с главния комисар или вътрешния министър, за да се уверят, че разследването е истинско.

България и балканският пасианс на Кремъл, описва 24 часа.

За броени дни станаха няколко много важни новини с адрес Кремъл. Те засягат нас, българите – пише в анализ за „24 часа” проф. Евгений Дайнов. Какво прави правителството на България? Докато руснаците си придърпват Украйна, Гърция и Сърбия, българското правителство предава на Москва всичко, което може да се предаде. Би отбой за американската противоракетна система. До сълзи се зарадва на 2-та милиарда руски заем, с който да плати на руснаците да си строят атомната бомба в Белене. Умили се от напредъка по проектите за руски тръби на наша територия и обеща да даде едни милиони (има-няма стотина и кусур), за да продължал този напредък. Лошо. Това поведение излъчва слабост в момент, в който руснаците са решили, че са силните на деня. Ако хората на Бойко са решили да ни връщат в руската орбита - да си кажат. Ако просто са се объркали - това пък е безотговорно, пише в анализа си Евгений Дайнов.

НДСВ лансира Кунева за кандидат-президент, съобщава Новинар.

Бившият еврокомисар Меглена Кунева може да е кандидат за президент на НДСВ на предстоящите избори. Това заяви председателят на партията Христина Христова. В събота Кунева обяви намерението си да се заминава с политика в България. Тя отказа предложението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да оглави Бюрото на съветниците по европейски политики. Това се случва няколко месеца, след като премиерът Бойко Борисов отказа да подкрепи кандидатурата й за втори мандат в Еврокомисията. Номинацията на Меглена Кунева за президентския вот през 2011 г. не е обсъждана официално в партията, уточни Христова. Според нея обаче бившият еврокомисар е лице на НДСВ и национален капитал.

Справката на Станишев секретна, чака го съд, твърди Дневен Труд.

Справката, заради която прокуратурата разследва бившия премиер Сергей Станишев, е била секретна. Такова е становището на експертите от Държавната комисия по сигурността на информацията. Заключението, което прокуратурата чакаше месеци наред, е в нейна полза и в най-скоро време бившият премиер ще се сдобие с обвинение. Вероятно бившият министър-председател ще отговаря за това, че е позволил изтичане на класифицирана информация по непредпазливост и че е изгубил документи с държавна тайна. На това основание бе свален и депутатският имунитет на соцлидера. Разследването започна, след като бившият съветник в ДАНС Алексей Петров на добра воля занесе поверителния документ, изчезнал от кабинета на Станишев, на премиера Бойко Борисов.

Комисия реже безплатни лекарства, съобщава Дневен Труд.

Страдащите от болестта на Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лекарствата си. Досега цената им се поемаше от здравната каса. Пациентите с остеопороза пък ще дават повече за медикаментите си. Това предвижда решение от 18 февруари т. г. на Комисията по позитивния лекарствен списък (в него се намират всички препарати, чиято стойност напълно или частично покриват здравната каса или здравното министерство). Решението ще влезе в сила през март, съобщиха пациентски организации.

Безработицата расте с рекордно темпо, информира Дневник.

Прогнозите на работодателите и на Агенцията по заетостта, че ситуацията на пазара на труда ще се влоши в началото на 2010 г., започнаха да се сбъдват. За разлика от непрекъснатия, но плавен ръст досега на освобождаваните служители, който достигаше до максимум 17 000 души за месец, през януари без работа са останали близо 28 хил. В резултат регистрираните в бюрата по труда вече са 366 887 души, а средното равнище на безработицата в България е 9.9% от икономически активното население.

Кризата роди 30-годишни милионери, твърди Стандарт.

Кризата роди нов феномен - 30-годишни милионери. Поне трима българи, обявили пред данъчните доходи над 1 млн. лева, са родени около 1980 г. Имената на младите богаташи не са известни в обществото, разкриха данъчни. Не е ясно и от каква дейност са придобити парите им в кризата. Над сто души са декларирали повече от 1 милион през 2008 г. "Най-бедният" в топ 100 има 1,3 млн. лв. Оказва се обаче, че преобладаващата част от богаташите, които съвестно са обявили доходите си и са платили данък върху тях, са забравили да се регистрират по ДДС. Над 90% от хората, които получават най-високите доходи в България, са били длъжни, но не са се регистрирали по ДДС, съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов.

Десетки пребити за два дни, смразява Дума.

Смразяваща цифра от пребити беляза почивните дни. Само за денонощие в "Пирогов" са били приети 12 души с тежки контузии. Сред тях е и жена със счупена челюст, която е нападната в заведение. Двамата мъже, които са били с нея, са с по-леки наранявания. За лечение в института е оставен и 56-годишен столичанин с фрактура на тазобедрената става. 18-годишен старозагорец също пострада при сбиване пред нощно заведение, пребит от 20-годишен мъж.
51-годишен бургазлия бе зверски пребит и ограбен. Той е намерен в безпомощно състояние в дома си от 75-годишния си чичо. 27-годишна жена от Шумен също пострада тежко, след като бе пребита от бившия си приятел. Заради предупреждение да не вдигат шум трима пребиха 43-годишен мъж от Разград. Друг криминално проявен пък нападна полицай, докато чакал да бъде разпитан в районното управление. Нашият колега Владимир Тополски също стана жертва на зверски побой в центъра на София. В петък вечерта той се прибирал у тях, когато го нападат в гръб. Близо 10 минути вандалите са го ритали в главата, за да му вземат накрая джиесема. Свидетели на побоя твърдят, че нападателите са били двама младежи от ромски произход, придружени от малко момиче и малко момче. В резултат на побоя днес нашият колега ще тряба да претърпи операция.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4130 |18.02.2010 Петъчната преса на 19 февруари . 0| 4331 |17.02.2010 Пресата на 18 февруари . 1| 4855 |16.02.2010 Пресата на 17 февруари . 0| 4159 |15.02.2010 Пресата на 16 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads