Реклама / Ads
0| 3894 |21.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 22 юни

.
Вестниците пишат за поскъпването на лекарствата; за увеличаването на разходите за труд; за това, че люспи гласят митинг срещу Волен Сидеров.
 

Лекарствата поскъпнаха, съобщава Дневен Труд.

Медикаментите поскъпнаха, съобщиха от Асоциацията на чуждите производители на лекарства. Причините за удрянето по джоба на българина били няколко. От 1 юни т.г. влезе в сила новият лекарствен списък. Но тъй като някои фирми не бяха доволни от процента, който здравната каса щеше да плаща за препаратите им, те ги пуснаха на свободния пазар. Тоест, престанаха да работят с касата, а българинът – да не плаща макар и малката част от цената на съответния препарат. Появиха се и лекарства фантоми, които подбиха цената на други медикаменти. А това оскъпило по-старите продукти.

Доплащаме безплатни лекарства, информира 24 часа.

Върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабед, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от София, Пловдив, Велико Търново и Русе.От месец новият позитивен списък действал, но фармацефтите работели по един, а лекарите по друг.Сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. Най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. Причината била в противоречията между аптеките и дистрибуторите. За проблема официално вече предупреди и Мирослав Нанчев, председател на Българския фармацевтичен съюз. Доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък.

Фермери готвят бунт в деня на изборите, оповестява Дневен Труд.

Повече от 2,5 години водим борба за спасяване на отрасъла. Престъпление е да не можем да да се възползваме от европейските субсидии заради некадърността на чиновници и особено на министъра на земеделието”. Това заяви Бойко Синапов, съпредседател на Националната асоциация на животновъдите (НАЖ). На 24 юни браншът организира в НДК форум, на който кани представители на всички политически сили да дискутират проблемите на животновъдството. Ако не получат адекватни предложения , животновъдите се заканиха в деня на изборите – 5 юли, да организират протести из страната, дори да стигнат до Брюксел.

Другото лято ще е още по-трудно за туризма, прогнозира 24 часа.

“В цял свят има много сериозна криза. В България също ми се струва, че ще завършим с минуси”, коментира в интервю за “24 часа” изпълнителен директор на “Албена” АД, Красимир Станев. По думите му спадът на гостите в управлявания от него курорт е около 20%, а с толкова ще са по-малко и приходите.Това вече означава влошена рентабилност на хотелската база и води до най-лошото – тази година, а вероятно и следващите, трябва да бъдат замразени инвестициите, а развитието на курорта ще бъде забавено. В следващите години ще върнем част от българите към нашите курорти, казва още Красимир Станев и припомня, че цените са във възможностите на всеки средно платежоспособен българин.

Руски комарджии щурмуват казината у нас, пише Новинар.

Богати руснаци се очаква да щурмуват българските казина след седмици. Причината е влизащата от 1 юли забрана за залагания в Русия, която ще накара любителите на хазарта да се насочат към игралните домове в Източна Европа, прогнозира руското електронно издание „Казино адвайзъри”. Казината по Българското Черноморие ще са сред най-печелившите от забраната, коментира изданието. Много руснаци, готови да проиграят милиони, ще се насочат към България и Кипър, прогнозират хора от бранша. Според забраната, която влиза в сила след десет дни, игрални домове ще има само в четири определени зони, които обхващат предимно руски курорти. Причината руските власти да забранят казината е неконтролируемото разрастване на тази дейност в страната. Български оператори на хазартни игри очакват и клиенти от Турция, тъй като в южната ни съседка хазартът също е забранен.

Разходите за труд се увеличават, научаваме от Дневник.

Разходите на работодателите за един час труд са се увеличили с 19.2% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на миналата година, но намаляват с близо 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г. Това показват данните
на Националния статистически институт (НСИ). Разходите за възнаграждения пък са нараснали с 21%. В тях освен заплатите влизат и парите за храна, транспорт, служебен телефон и други социални придобивки за служителите. „Въпреки че съкратихме персонала с една трета от началото на годината, разходите ни не намаляха съществено. Причината е, че заплатите се плащат според минималните осигурителни прагове, а не за извършена работа. В същото време приходите ни намаляха три пъти, а разходите са свити два пъти и така заводът продължава да е на загуба“, каза търговски директор на машиностроителното предприятие.

Люспи гласят митинг срещу Волен Сидеров, оповестява Новинар.

Отлюспени депутати и координатори в страната от "Атака" гласят митинг против лидера на партията Волен Сидеров. Това съобщи пред "Монитор" народният представител Георги Димитров, който влезе в парламента с листата на "Атака", но дни преди разпускането на Народното събрание напусна и групата, и формацията. Димитров уточни, че тази идея все още е в зародиш. Такава обаче била нагласата в някои структури. Основното недоволство е от листите на "Атака" за парламентарните избори. Според отлюспените списъците с кандидати за депутати са пълни с парашутисти. Засега било ясно, че протестът ще се проведе в столицата, но мястото не е уточнено. "Има вероятност да отидем и до централата на "Атака", за да изразим народната любов", коментира депутатът. Очаква се на митинга да се съберат общински и областни структури, координатори и част от досегашната парламентарна група. По план шествието трябва да се проведе преди вота на 5 юли, но все още не е уточнена датата.

Агитирали с храна в цигански квартали, разкрива Дума.

В ромските квартали в Силистра се раздава безплатно храна като форма на предизборна агитация. Жалба с това оплакване са подали от силистренската организация на ГЕРБ до районната прокуратура в града. Според жалбата мъж и жена са раздавали хранителни продукти и са изземвали лични документи на живеещи в квартала, за да ги запишат в списъци като потенциални гласоподаватели. Отправяни са заплахи, че ако хората не гласуват "за определена политическа сила", ще бъдат изгонени от жилищата им. Говорителят на прокуратурата Теодор Желев каза, че се прави полицейска проверка в квартала.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4355 |18.06.2009 Петъчната преса на 19 юни . 0| 3978 |17.06.2009 Пресата на 18 юни . 0| 4179 |16.06.2009 Пресата на 17 юни . 0| 4545 |15.06.2009 Пресата на 16 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads