Реклама / Ads
0| 4198 |24.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 25 януари

.
Вестниците пишат за това, че Борисов дава оставка 1 час след като види, че ГЕРБ не може да управлява сам; че през 2012 пада таванът на пенсиите; че кризата е погубила 1500 строителни фирми.
 

Борисов: Давам оставка 1 час след като видя, че ГЕРБ не може да управлява сам, цитира 24 часа.

„Това правителство ще е на власт, докато можем да управляваме сами. Един час, след като установя, че не можем, в парламента, ще е влязла моята оставка”, заявява в обширно интервю за „24 часа” министър- председателят Бойко Борисов. „Не случайно соча ДПС за основен противник – не че са етническа партия, а защото там са най-многото мислещи, подготвени, направени за 20 г. За разлика от другите кресльовци те действат умно, много подмолно, по-европейски. Доган знае, че всеки, който се е обърнал за помощ към него в последните 20 г., след това с грохот е напуснал политическата сцена. Просто не искам като другите българи от типа на царя, Костов, Станишев, Доган да ме свали в нокаут и да гледам пода отблизо. И затова го наблюдавам много внимателно, следя всички действия и виждам, че те са много подготвена партия”, казва още Борисов в интервюто си за „24 часа”.

До 10% по-малко вземаш, ако по-рано излезеш в пенсия, установява 24 часа.


Колкото по-рано се пенсионира човек, толкова по-малко пари ще взема. Това предвижда един от двата варианта за определяне на пенсионната възраст, които предлагат експертите от Националния консултативен съвет по пенсионната реформа към социалното министерство. В понеделник той приключва първия етап от работата си, а министър Тотю Младенов стартира дебат по тях в обществото. По-радикалният вариант предвижда поетапно вдигане на пенсионната възраст и за жени, и за мъже до 65 г., като летвата ще се качва плавно всяка година. Вторият е по-гъвкав и дава възможност за избор на хората. При него официалната възраст за оттегляне пак ще е 65 г. за двата пола, но и сегашните 60 г. за жените и 63 за мъжете ще останат като опции за ранно пенсиониране.

2012. Пада таванът на пенсиите, информира Дневен Труд.

Прословутият таван на пенсиите, с който се прочухме чак в европейските съдилища, най-сетне има шанс да падне. Очаква се това да стане в началото на 2012 г. и да важи само за новоотпуснатите от тази дата пенсии. За останалите таван пак ще има, но няма да е 700 лв. като сегашния, а по-висок. Вдигането му ще е по естествен път - от началото на 2011 г. се предвижда да нарасне максималният осигурителен доход, който сега е 2000 лв. Ако той стане 2500 лв. примерно, таванът на старите пенсии вече ще е 875 лв.

Кризата погуби 1500 строителни фирми, съобщава Дневен Труд.

„Големите строителни компании са затруднени, а средните и малките фалират. Над 1500 фирми не се записаха в строителния регистър за 2010 г. Броят на действащите компании намаля от 5700 на 4100-4200.” Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев. По думите му това е цената, която плащаме за лесните пари и печалби, които досега ни размътиха мозъците. Сега предстоят трудни преговори за магистрала “Люлин”. По план-график отсечката трябва да е готова в края на тази година. “Договорът поставя турската фирма “Мапа Дженгиз” в много комфортна ситуация. Ако реши, тя може да приключи строителството и през 2012 г. Сега усилията са до три седмици да сключим анекс, за да стане магистралата през 2010 г.”, каза министърът. Той се оплака, че е заварил тежко минало по “Люлин”. Всички 26 моста и 3 тунела били препроектирани, а одобряването им било бавено 13 месеца в Агенция “Пътна инфраструктура”.

Аварии по сметка, описва Стандарт.

Колосална контрабанда се крие зад умишлени аварии. Това е новият трик на родни предприемачи, който вече се разследва от митничарите. Номерът се прилага най-често от Винпроми и производители на горива. Така те оправдават при проверки липсата на продукция, която се продава на черно. Понякога става въпрос за 15-20% от произведените алкохол или горива, заявиха експерти от митниците. За сравнение - световната практика е загубите от аварии да са около един процент. За да секнат измамите, служителите от ведомството на Ваньо Танов ще настояват да бъдат викани при всеки пробив на маркуч или гръмнала инсталация.Митничарите очакват драстичните мерки рязко да намалят броя на съмнителните аварии, при които ракия и бензин за милиони уж изтичат в канала.

Еврозоната застава срещу най-голямото си изпитание, пише Дневник.

Амбициите на България да влезе в чакалнята на еврозоната още през първата половина на 2010 г. са застрашени от най-сериозното сътресение, която изживява валутният съюз от създаването му досега. Еврозоната, в която влизат 16 държави от ЕС, е на път да се разцепи на две скорости заради държави като Гърция, Ирландия и Испания. Те са обвинявани, че години наред икономиките им са се крепили изключително на евтини кредити и сега са затиснати от растяща планина от външен дълг и внушителни бюджетни дефицити. Зачестиха притеснения дори за оцеляването на еврозоната в сегашния й вид, а инвеститорите започнаха да бягат от еврото заради големия политически риск, идващ от т.нар. периферни държави, използващи евро. Европейската комисия отправя и предупреждение, че при продължаваща загуба на производителност и конкурентоспособност европейците ще трябва да свикват с по-малки заплати, съответстващи на резултатите, а не на щедрата, но неустойчива социална политика на държавата.

Кризата – основни форми на страх, изброява Новинар.


Проф. Илиян Михов ще поеме като ресор усвояването на еврофондовете. Поне тази опция във властта остава открита вече 6 месеца. И имаме огромно изоставане в усвояването им. А те си остават единствената реална антикризисна мярка в програмата на кабинета Борисов. Защото макроикономическата стабилност, постигната чрез драстично ограничаване на публичните разходи, единствено оправдава преразпределението им. Спирането на бюджетни плащания за едни сектори и проекти, забавяне връщането на ДДС и други подобни мерки. От които икономиката ни в крайна сметка забуксува много сериозно. Радетелите на този тип макроикономическа стабилност обикновено разчитат на външно финансиране – преки чуждестранни инвестиции, усилено усвояване на структурните еврофондове. Резултатът е продължителен висок икономически ръст, обясняват ни те. Оказа се обаче, че такъв тип икономическа стабилност има кавички. Тъй като е абсолютно незащитена от внезапни финансови и икономически сривове отвън.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |21.01.2010 Петъчната преса на 22 януари . 0| 4228 |20.01.2010 Пресата на 21 януари . 0| 4126 |19.01.2010 Пресата на 20 януари . 0| 4440 |18.01.2010 Пресата на 19 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads