Реклама / Ads
0| 4399 |25.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 26 октомври

.
Вестниците пишат за скока на пенсии след юни, заплатите във фризера; за това, че здравни чиновници си докарват хилядарки от комисии; че пускат лудите на улицата.
 

Бойко: Сергей кажи си!, апелира Стандарт.

“Бих помогнал веднага на Станишев ако той излезе и каже: Да, грешен съм. Дадох доклада на лицето Х, те бяха некоректни, сега ме изнудват, рекетират. Тогава ще му се притека на помощ”. Това казав Разлог премиерът Бойко Борисов по повод скандала с изнесения доклад на ДАНС. Премиерът бе категоричен, че трябва да има арест. Това е престъпление с до 10 години затвор. Ако не на Станишев, арестът трябва да е на лицето, което той посочи, че е получило доклада. Борисов се обяви и против неопределените изказвания свързани с ДАНС като визира президента Георги Първанов. "Президентът каза да не се атакува ДАНС. От кого се атакува?! Кажете името г-н президент, кажете името! Кои са лицата, които атакуват ДАНС. Аз считам към днешна дата, че тази служба ако не я възстановим да работи както трябва, генерира само скандали. И виновникът за това е само Станишев. Защо не каже президентът - Станишев е направил от службите нищо", заяви премиерът.

Гамизов: Шеф от ДАНС поръчал на Таки да ме убие, цитира 24 часа.

30-те страници справка на Иван Драшков – заместник-председателят а на ДАНС, който я разпраща на най-важните адреси в държавата в деня на своето уволнение, може първо да затвори българското ФБР, а после да затвори и някой висш държавник. В събота Бойко Борисов даде месец, два улиматум ДАНС да заработи. В неделя обявилият се за енергиен консултант Стефан Гамизов се похвали публично, че неговите дела заемат около 10 страници от справката. Гамизов, който бил информиран за "своята част" в справката, обясни още, че имало записан разговор между шеф в ДАНС и митичния Христофорос Аманатидис-Таки, където държавният служител свойски нареждал убийството на Гамизов. Дори лично Петко Сертов потвърдил съществуването на мократа поръчка пред главния прокурор Борис Велчев.

Скок на пенсии след юни, заплатите във фризера, пише 24 часа.

7.2 млрд. лева са заделени за пенсиите през 2010 г. 1.77 млрд. лева пък трябва да стигнат за издръжка на администрацията ни. Това е записано в проектобюджета за догодина. В понеделник той трябва да влезе за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество. Засега е категорично ясно, че индексиране на чиновническите заплати няма да има. Минималната пък остава 240 лв. Коледни заплати и премии също не са планирани. Поне до юни 2010 година няма да помръднат и пенсиите. Проектобюджетът предвижда, ако след средата на годината има увеличаване на приходите, да се обсъди вариант за индексиране. Не е записано обаче с какъв процент. Засега от 1 януари ще се вдигнат само парите за най-възрастните хора над 75 години, за които са предвидени по още 50 лв., както и вдовишките пенсии, които от догодина ще се увеличат със символичните 5 %.

Здравни чиновници си докарват хилядарки от комисии, твърди Дневен Труд.

Служители от здравното министерство са взели между 25 000 и 50 000 лв. за участие в процедури по акредитация на лечебните заведения. Парите са получавани за период от 3 години под формата на хонорари от бюджетите на болници, центрове и др. "Ще променим начина на акредитация и тя няма да изисква договор със здравната каса", каза заместник здравният министър д-р Валерий Митрев.
Проверка на “Труд” показа, че членовете на Акредитационния съвет с председател доц. Красимир Гигов (бившият главен секретар на МЗ) и Звеното за административно-техническо обслужване (с шеф Таня Накева) са вземали въпросните възнаграждения. Информацията бе потвърдена и от ръководството на министерството. Механизмът за тези доходи обаче е съвсем законен

13 наши компании с шанс за “Тракия”, известява Дневен Труд.


Тринайсет български фирми имат технически и кадрови потенциал да участват в строителството на магистрала “Тракия”, съобщиха от Българска браншова камара (ББК) “Пътища”. Тези компании биха могли да се обединят в няколко консорциума, за да успеят да покрият показателите в предстоящите търгове, твърди Румен Йовчев, председател на камарата. Точните условия и изисквания за участие в търговете все още не са обявени от пътната агенция. В момента тръжните документи все още са в процес на изработване, но вече се понесоха слухове, че с тях ще се направи опит участието на български фирми да бъде затруднено. От “Тракия” остават за довършване 116 км. Предвижда се те да се изграждат на три участъка (лотове). Финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма “Транспорт” на ЕС, в която са заделени 990 млн. евро за аутобани.

Пускат лудите на улицата, предупреждава Новинар.

Има голяма опасност 12-те държавни психиатрични болници в страната да бъдат закрити, тъй като нямат пари да покриват разходите си за отопление, храна и лекарства на пациентите. Това съобщиха директорите на няколко от най-големите специализирани лечебни заведения в страната. Пред подобен проблем е и държавната болница за лечение на алкохолни и наркотични зависимости. На практика, ако психиатричните заведения бъдат закрити, хората с тежки разстройства, наркоманите и алкохолиците ще останат на улицата, предупредиха лекарите.

"Последната минута" ще реши и зимния сезон 2010, съобщава Дневник.

Офертите в "последната минута" (т.нар. last minute) ще са ключът към успеха на предстоящия зимен туристически сезон. Предложенията, които се правят малко преди началото на ваканцията, са със сериозни намаления и затова все повече туристи изчакват тези цени, вместо да планират предварително. Под знака на "последната минута” премина и летния сезон. Засега туроператорите предлагат оферти като в последния сезон, а целта им да повторят тазгодишните си резултати като брой привлечени туристи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4066 |22.10.2009 Петъчната преса на 23 октомври . 0| 3971 |21.10.2009 Пресата на 22 октомври . 0| 4028 |20.10.2009 Пресата на 21 октомври . 0| 4063 |19.10.2009 Пресата на 20 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads