Реклама / Ads
0| 3749 |05.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 6 юли

.
Вестниците пишат за убедителната победа на ГЕРБ; за това, че БСП обвини кризата, участието във властта, спора за национализма и изказването на Ахмед Доган.
 

Поверваха, констатира 24 часа.


Разгромна победа спечели вчера партия ГЕРБ, като има немалка вероятност почти да стигне парламентарно мнозинство от 121 депутати. Така Бойко Борисов почти стигна процентите на царската победа от 2001 г. Тогава Симеон Втори взе 42,74%, а сега Борисов по данни на “Галъп” взема 41,5%. Срещу 18 процента на БСП на вота вчера. Още по обяд социолозите от “Афис”, “Галъп” и Сова Харис обявиха, че ГЕРБ води срещу главния си опонент БСП с 40:20 процента. Юрий Асланов пък бе сигурен, че хората на Бойко Борисов ще вземат поне 22 мажоритални стола. Снощи Алфа рисърч и Сова Харис обявиха, че вероятно ГЕРБ ще вземе 27 мажоритални стола, а ДПС - 4. Така ГЕРБ според данните ще има общо 110-118 мандата в 41-ото НС.

ГЕРБ печели убедително изборите, обобщава Дневен Труд.


ГЕРБ печели убедително на парламентарните избори в България, като преднината й е убедителна спрямо втората политическа сила Коалиция за България. Това сочат предварителните данните на социологическите агенции.
- Процентите, които получава ГЕРБ, според различните социологически агенции, са между 39 % и 40 %.
- Коалиция за България получава 17 - 18 %.
- ДПС получава между 11 и 14 %.
- „Атака" получава между 9 - 10 %.
- „Синята коалиция" получава около 8 %.
- Спорно е влизане в 41-ото Народно събрание са РЗС и ЛИДЕР, който показват резултати между 3,9 % - 4,1 %.
- Засега НДСВ не влиза в 41 Народно събрание. Те събират между 3,5 % - 3,6 %. Според закона, за да влезе една партия в парламента, тя трябва да е спечелила поне 4 на сто от гласовете.
До момента скандално известните Братя Галеви не влизат в парламента, но Пламен Галев все още има минимални шансове. От предизборния им щаб отказват коментар докато не станат ясни окончателните резултати.
Според НЦИОМ резултати към 19 часа за парламентарните избори са:
ГЕРБ - 39 %
БСП - 18 %
ДПС - 14 %
„Атака" - 9 %
„Синята коалиция" - 8,3 %
РЗС - 4,1 %
ЛИДЕР - 4,1 %
НДСВ - 3,5 %
Избирателната активност е 53 %
Според МБМД при петпартиен парламент прогнозата е следната:
ГЕРБ - 38 %
БСП - 17 %
ДПС - 14 %
„Атака" - 10 %
„Синята коалиция" - 8 %
Според „Сова харис":
ГЕРБ - 41%
Коалиция за България - 17,9%
ДПС - 11, 3%
„Атака" - 9%
„Синята коалицията" - 7,7%
РЗС - 4,6%
ЛИДЕР- 4%
НДСВ- 3%
Други - 1,5 %
Според „Алфа рисърч":
ГЕРБ - 38,5%
Коалиция за България - 18,4%
ДПС - 13,5%
„Атака" - 9,2%
„Синята коалицията" - 7,5%
РЗС - 4,1%
ЛИДЕР- 3,9 %
НДСВ- 3,5%
Други - 1,4 %
Според „Галъп":
ГЕРБ - 41,8 %
Коалиция за България - 18,7 %
ДПС - 11,6 %
„Атака" - 9 %
„Синята коалицията" - 7 %
РЗС - 4,4%
ЛИДЕР- 3,9 %
НДСВ- 2,7

Управляващите загубиха изборите, Борисов спечели, добавя по темата Новинар.


Партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов печели убедително изборите за нов парламент, но вероятно няма да има самостоятелно мнозинство за съставяне на правителство, показват предварителните резултати на Алфа рисърч. ГЕРБ вероятно ще има 115 мандата в новия парламент, като 27 от тях са мажоритарни. Коалиция за България е с втори резултат и ще има 42 депутати, без нито един избран мажоритарен. На трето място е ДПС на Доган с 35 депутатски кресла, четири от тях избрани мажоритарно. Според предварителните данни партия Атака ще има 21 депутати, а Синята коалиция 17. Ред, законност и справедливост печели 10 мандата. Според Алфа рисърч под четирипроцентната бариера остават Лидер с Новото време и НДСВ. Ако съставят коалиционно правителство, ГЕРБ и Синята коалиция ще имат мнозинство от 132 депутати.

БСП обвини кризата, участието във властта, спора за национализма и изказването на Ахмед Доган, пише Дневник.

Наистина е сериозна разликата с ГЕРБ и тепърва ще се прави анализ. Това заяви пред БНТ говорителят на БСП Корнелия Нинова. По думите й отсега може да се очертаят няколко причини за лошия резултат на Коалиция за България. Думата си каза икономическата криза и усещането, че тя е вътрешна и идва спасителят, обясни тя. По думите й след четири години във властта е нормално една опозиционна партия да консолидира вота, влияние оказал и спорът за национализма между РЗС, ДПС, ГЕРБ. Изказването на Ахмед Доган ни се отрази зле, каза още Нинова и обясни, че то е преляло гласове към ГЕРБ. по време на предизборната кампания лидерът на ДПС заяви, че той е властта и разпределя финансовите потоци в държавата. На "Позитано" 20 днес не е ставало дума за оставки, каза още говорителят на партията. Вълната ГЕРБ – това е обяснението на Нинова за факта, че социалистите няма да имат нито един мажоритарно избран депутат по прогнозни резултати.

Студентите в София избираха алтернативните партии, били по-малкото зло, четем в Новинар.

Студентите са интелигентни хора. За да покажат, че искат промяна, че не са съгласни с нещо или просто не им харесва, те излизат и си го казват. В случая – гласуват. В изборния ден за национален парламент секциите в Студентски град отново преливаха от желаещи да упражнят правото си на глас. Според членове на районната избирателна комисия активността е очаквано висока. Чакащи имаше дори извън входа на блоковете, в които се гласуваше. Без суматоха и нерви, без ругатни – както в други райони на столицата, всички кротко изчакваха реда си, за да гласуват… наказателно. „В България винаги сме гласували срещу дадена партия, вотът никога не е бил положителен. И това ще продължава да е така, докато не се появят подходящи кандидати”. Така Яни Барбаян, студент трети курс в Техническия университет, обясни мотивацията си да чака повече от час на опашка в бл. 40 в Студентски град, за да гласува. Както на предишния вот за евродепутати, така и сега върволицата се извиваше на „два ката”, както се изрази член на избирателната комисия там – от входа на блока до втория етаж. По данни на зам.-председателя Иван Митрушев около 70% от гласуващите се дописват в списъка – практика, позната и легална от изборите за Европарламент преди месец. „Накацали” като мухи по стените на коридорите, студентите кротко попълваха декларации, че не са гласували другаде.

НДСВ се отказа да дава пресконференция тази нощ, съобщава Дневник.

НДСВ, която според прогнозните данни на социолозите към този момент остава под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, няма да даде пресконференция тази нощ в НДК. Царистите ще съберат медиите утре в 12ч., съобщиха от партията. В пресконференцията ще участват лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, председателят на Централния предизборен щаб Мария Дивизиева, зам.-председателите на партията, министри и зам.-министри.

Какъв кабинет и кога, анализира в 24 часа Тихомир Безлов.

Тази схема е опит да се опишат възможните варианти за коалиции и правителства. Тя е съставена след консултации със социолози и наблюдатели. До петък анализаторите правеха тези сценарии на база на евровота и проучванията на електоралната подкрепа дни преди парламентарните избори. Но предварителните резултати от анкетите на изхода на избирателните секции (exit polls) на 5 юли са в много отношения различни спрямо предходните прогнози:
1. Дистанцията между ГЕРБ и БСП се оказва много по-голяма от прогнозираните 8-10%.
2. Две или три от 8-те формации може би няма да влязат в парламента.
При положение че ГЕРБ се доближава до мнозинство (възможно е, когато станат известни резултатите от мажоритарните избори, да го има) вече чезне вариантът да не се състави правителство с първия мандат.
Очевидно сценариите “втори и трети мандат” и “нови избори” стават невероятни. А може да се случи следното:
- Дори ГЕРБ да има мнозинство, може да търси коалиция вдясно със сините.
- Ако ГЕРБ няма достатъчно депутати, за да състави мнозинство със Синята коалиция, 3-и коалиционен партньор означава много внимателно претегляне какви ще са щетите от него. Може да се опитат да намерят по-широка подкрепа за някои трудни решения от РЗС (ако прескочат бариерата) и "Атака".
При БСП-ДПС т.нар. експертно правителство е нещо, което бе силно желано, но вече непостижимо.
Схемата отразява вариантите, които са подредени според това какво са заявили основните политически формации за своята роля в бъдещите правителства. С кои конкуренти може да се коалират, с кого биха направили компромиси и с кого при никакви обстоятелства не биха влезли в правителство.

Медии класираха ретро автомобили и народни песни, установява Дума.

Електронните медии за пореден път успяха да намерят свой начин, за да измерват вота на избирателите още от началото на изборния ден. Класация на ретро автомобили вървеше по агенция "Фокус". Процентите си деляха автомобил на столичната противопожарна служба с екипаж от млади огнеборци, файтонът на Георги Димитров и Гавраил Генов, Фиат Доган, модел 1989 г., автомобил Щайер - военен вариант на Абвера, син шевролет от гаража в Драгалевци, македонска каруца, въглищарска вагонетка от Бобов дол и царски вагон, стар модел.
Сайтът "Всеки ден" заложи на народното творчество. За сърцата на читателите се бореха песните "Червени баби на хоро се вият", "Ага конак купува", "Глезена си счупих, мамо, глезена", "Сидер насред мегдан окаше", "Що се събрахме, Ваньо ле", "Чорбаджия млади търговци учеше", "Де ми се скри, жълто слънце" и "Яне ле, вакло гърло".
Ново издание на "Мелодия на годината" пусна Радио "Фокус". Слушателите на медията гласуваха за "Кмете, кмете, ха наздраве, кмете", описана като "народна песен за любители на местната власт и силните личности и генерали в българския обществен живот". "Едно ферари с цвят червен" за любители на добри автомобили с над 100-годишна история. "Шакадъм - горещо Селям", стара градска бургаска мелодия "Черен влак се композира", обществено достъпната песен "Сини нощи", народната "Яне ле, бело гърло", "Гоце ми се стори църно кюмюрджийче" - песен, която разказва за нерадостния труд на миньорите и народната песен в подкрепа на ловно-рибарския съюз "На закона Цар и Господар съм".
Дарик радио също избра музикални изпълнения, за да информира слушателите си. Хитовете за изборния ден бяха "Болката отляво", "Дай ми време", "Един е Яне", "Като испанка", "Оловният войник", "Пожар", "Синьо" и "С ритъма Шакадъм".

11 хиляди ще се сбогуват с Джако на живо, информира Дневен Труд.


Стотици милиони фенове се готвят да се сбогуват с Майкъл Джексън във вторник, когато в "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис ще се състои церемонията за поклонение, съобщи Франс прес. Тя ще бъде предавана пряко по телевизията, като се предполага, че малкия екран ще следи цяла Америка и голяма част от останалия свят. Почитателите на Краля на попа, свикнали с неговия ексцентризъм приживе, откриха, че семейството му също обича изненадите. След като бяха оставили да се разпространи слухът, че тялото на Майкъл ще бъде пренесено в калифорнийското му имение Невърленд, където ще бъде изложено публично, за да могат феновете да се простят с него, накрая кланът Джексън предпочете за целта спортната зала "Стейпълс Сентър". Решение, което предизвика паника у почитателите на изпълнителя на „Thriller", както и у местните власти.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3797 |02.07.2009 Петъчната преса на 3 юли . 0| 4132 |01.07.2009 Пресата на 2 юли . 1| 4238 |30.06.2009 Пресата на 1 юли . 0| 4267 |29.06.2009 Пресата на 30 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads