Реклама / Ads
0| 3662 |07.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 8 март

.
Вестниците пишат за това, че Борисов давал оставка, ако и Първанов го направи; за смяна на сценариите; че BG богаташи се крият на остров Ман.
 

Борисов давал оставка, ако и Първанов го направи?, пита 24 часа.

Бойко Борисов бил готов да подаде оставка като премиер, ако и Георги Първанов с аналогичен жест се откаже от президентския пост. Подобен сценарий е бил обсъждан в съвсем тесен кръг в първите часове след скандала в петък със стенограмата от 30-минутната среща между държавния глава и финансовия министър Симеон Дянков. Според осведомени премиерът дори призовал за “подобна честна игра”, която да завърши с предсрочни избори, в телефонен разговор с държавния глава. След обсъждане вчера от ГЕРБ обаче преценили, че на дневен ред в момента не трябва да стои предизвикването на предсрочни парламентарни избори. Мотивите им са, че скорошен вот ще попречи на изваждането на България от кризата и на вземането на важни икономически и финансови решения за стабилността на държавата. В Синята коалиция също са скептични, че ще има предсрочни избори.

След скандала: Смяна на сценариите, оповестява Дневник.

Докъде ще стигне скандалът между президента и управляващите? Според депутати от управляващата партия ГЕРБ конфликтът ще продължи да ескалира, но по-скоро ще остане на ниво размяна на реплики, закани, критики и надали ще има по-сериони последствия за правителството или президентската институция. В същото време те говорят, че в "предизвиканата от Първанов война" са готови на всичко и ще предприемат всички необходими действия, за да се защитят от "атаките" на президента срещу кабинета и отделни негови членове. Според "Синята коалиция" и "Атака" те са готови да подкрепят процедура по отстраняване на президента. Според стотици интернет потребители, които взривиха форумите, социалната мрежа и блоговете "Първанов прекали" и трябва да подаде оставка.

Съдии: Махнат ли Първанов, президент ще е Ангел Марин, твърди Дневен Труд.

Ако Конституционният съд прекрати мандата на президента Георги Първанов, няма да има избори за нов държавен глава. Оставащите 2 год. от президентския мандат ще поеме сегашният вицепрезидент Ангел Марин. Това заявиха Пенчо Пенев и Димитър Гочев, и двамата бивши конституционни съдии. Важно било да се определи ако има нарушение дали то е съществено спрямо функциите на президента. Според други юристи чл. 32 от конституцията гарантира непрекосновеност на личния живот на гражданите, а не на политиците. Затова също било важно в кое качество Дянков е отишъл при Първанов - като вицепремиер и финансов министър или като частно лице.

Свиват безработицата, топят дългове със закон за кризата, пише 24 часа.

Бързо преодоляване на спада в икономиката, повишаване на събираемостта на приходите, мерки, които да позволяват свиване или поне задържане на безработицата на сегашните нива, и специален пакет за стимулиране на пазара на труда. Това са част от акцентите, които са били обсъдени в неделя на среща с премиера Бойко Борисов. На нея са присъствали финансовият министър Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, директорите на НАП Красимир Стефанов и на митниците Ваньо Танов. Стимулиращият пакет ще бъде записан в специален закон за ускорено излизане на страната от кризата. Набелязани са мерки за съживяване на борсата чрез продажба на държавни дялове от атрактивни предприятия, ускорено създаване на агенция за управление на държавната собственост. Тя ще обединява остатъчни пакети в приватизирани дружества.

BG богаташи се крият на остров Ман, узнал е Стандарт.


Богати българи местят банковите си сметки на остров Ман и в азиатски данъчни убежища. Това се случва, след като НАП започна проверки на авоарите в Швейцария. Наши държат там над 380 млн. лева. Прехвърлянето на сметките обаче няма да спаси богаташите от разследване, заканиха се от приходната агенция. Данъчните стартират проверки на собствениците на банкови сметки в Швейцария. Това е резултатът от посещението на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов в Берлин в края на миналата седмица, научи "Стандарт".

Пазарът на имоти се срина, съобщава Дневен Труд.


Най-големият срив след демократичните промени у нас преживя имотният пазар през м.г. Статистиката е плачевна - сключени са близо 200 000 сделки, което е с над 35% по-малко спрямо 2008 г. Между 2006 и 2008 г. всичко бяха полудели по земи, къщи и апартаменти. Сделките не падаха под 300 000 на година. Но балонът се спука - търсенето изтъня и цените паднаха. Отливът надмина дори този от 1997 и 1998 г., когато страната преживя хиперинфлация и банкова криза. Истерията за апартаменти в големите градове е отминала, показва статистиката на Агенцията по вписванията.

Евтини почивки в Гърция заради кризата, описва Новинар.

С до 30 процента са паднали цените на туристическите пакети за почивка в Гърция, показа проверка на „Новинар”. Икономическата криза все по-осезаемо се чувства от туристическия сектор и цените на пакетите са се понижили значително, обясниха от бранша. Очакванията са заради кризата и по-евтините пакети българските туристи в Гърция да са повече от предходната година.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3732 |04.03.2010 Петъчната преса на 5 март . 0| 4074 |03.03.2010 Пресата на 4 март . 0| 4123 |01.03.2010 Пресата на 2 март . 0| 3850 |28.02.2010 Понеделнишката преса на 1 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads