Реклама / Ads
0| 3828 |08.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 9 февруари

.
Вестниците пишат за това, че България е готова за Шенген на ... 1.4%; за завръщането на гурбетчиите; за това, че избори "2 в 1" нарушавали конституцията.
 

 

 

МВР ни измива очите пред Брюксел, твърди Стандарт.

МВР ни изми очите пред Брюксел. В предстоящия междинен доклад на Европейската комисия сред малкото добри оценки за страната ни са посочени съвместните акции на МВР, ДАНС и прокуратурата през последните месеци. В наша полза са отчетени и последните реформи, които бяха направени в пътния фонд. Брюксел обаче ни критикува за пореден път, че страната ни не предприема достатъчно мерки в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Липсват и присъди по знакови дела по върховете на властта, е посочено още в евродокумента. Очаква се той да бъде официално оповестен в четвъртък. Като критика е вписана още липсата на контрол от страна на парламента върху родното ФБР, както и отлагането на закона за конфликт на интереси.

България готова за Шенген на ... 1.4%, отчита Дневник. 

България е на път да изгуби огромна част от предоставените от Европейския съюз средства за подготовката на страната за шенгенското безвизово пространство. За две години институциите са успели да усвоят едва 1.4% от европейските средства - 4.355 млн. лв. от общо 161 млн. евро (близо 315 млн. лв.). Договарянето на парите приключва през декември, крайният срок за изпълнението на проектите е октомври 2010 г. Целта на програмата е външните за ЕС граници да се подсилят, да се подготви и администрацията, за да се премахнат вътрешните граници на България с другите страни членки. Най-оптимистичните очаквания засега са страната ни да се присъедини към Шенген на 1 март 2011 г. Последното обявление в регистъра за обществени поръчки на финансовото министерство през януари показва, че за поредна година ведомството на Пламен Орешарски анонсира едни и същи проекти. Най-големият проект е за контрол и видеонаблюдение на българо-турската граница. Поръчката на стойност 12 млн. евро се е провалила веднъж в края на 2008 г. 

И киселото мляко с ония работи, проверил е 24 часа.

И в киселото мляко се слага палмово масло, твърди проф. д-р Желязко Симов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. От седмици главна тема за разговор у нас е качеството на сиренето, след като “24 часа” показа нагледно от какво се прави масово продаваният сурогат - палмово масло, креда, суроватъчни белтъци. При киселите млека добавката на растителни масла не е така масова, но почти всички използват закваска, която се различава от традиционната. Вносните закваски имат променено съотношение между двата главни микроорганизма - стрептококус термофилус и лактобацилус булгарикум. Вторият микроб дава характерния кисел вкус и легендарното лечебно действие. С промяната на съотношението нараствала трайността. От проверени 20 млека само в 3 имало нужното съотношение на микроорганизмите, твърди Симов. Водещи производители на кисело мляко обаче твърдят, че промяната била заради вкуса на потребителя, който харесвал по-сладко. А повишената трайност се дължала на подобрена хигиена. Кисело мляко от свежо мляко по еврокритериите изтрайвало месец, без да му се променя вкусът 

Тайна фирма ще чисти пет софийски района от март, загадъчен е Дневник.

Таен план за почистването на пет софийски района е подготвила Столичната община. Кой ще събира боклука в "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица" ще да бъде обявено официално в четвъртък на сесията на общинския съвет, заяви председателят му Андрей Иванов (ГЕРБ). В края на месеца изтича договорът на фирма "Волф", която сега обслужва "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица". От първи март районите трябваше да се поемат от компанията "Заубермахер", която спечели обществената поръчка, но резултатът беше обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от "Титан АС".

Гурбетчиите се завръщат, констатира Дума.

Световната икономическа криза застигна и българските гурбетчии. Свидетелство за това е нарастващият брой на завръщащи се работници от Португалия и Испания. През последните месеци в двете страни безработицата се качи до рекордните нива от 10-15% и така все повече нашенци са принудени да търсят препитание обратно в България. Един от десетките примери за това е и благоевградското село Долно Осеново, където почти няма семейство, в което някой да не е бил на работа в странство. Село Долно Осеново е сгушено в югозападната част от Рила. Жителите му се издържат от производство на тютюн и... от гурбет. Разказите на завърналите се от Португалия и Испания осенчани си приличат. Там са работили какво ли не - от строители и градинари до сервитьори, общи работници и чистачи по домове и хотели. Като светъл лъч за "търсачите на рая" дойде новината от Швейцария. На референдум вчера швейцарците решиха да удължат срока на споразумението, което позволява на гражданите на Европейския съюз да живеят и да работят в алпийската държава, в това число и за гражданите на България и Румъния. Официалните резултати от референдума показаха, че близо 60% от гласоподавателите са подкрепили предложението. Друг е въпросът може ли да се намери работа в Швейцария. 

Избори "2 в 1" нарушавали конституцията, твърди Дума.

Бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов смята за малко вероятно изборите за национален и за Европейски парламент да се проведат едновременно. Беронов, цитиран от БНР, изтъкна няколко аргумента за това. Според конституцията изборите за нов парламент трябва да бъдат два месеца след прекратяване на правомощията на сегашния. Този срок започва от 25 юни 2005 г., когато са проведени изборите, което означава, че на 25 юни 2009 г. изтича манадатът на сегашния парламент и така два месеца след тази дата президентът може да насрочи парламентарни избори. При положение че датата за евроизборите е обща за страните-членки на ЕС и тя е 7 юни, президенът трябва да спази този срок, иначе ще наруши конституцията, допълни още Неделчо Беронов. Междувременно стана ясно, че тази седмица БСП ще внесе искането си до Конституционния съд дали изборите за Народно събрание и за европейски парламент могат да бъдат в един ден.  

ДПС активира органа си „Експрес“ и срещу Борисов, пише Атака.

Кампанията, която щабовете на БСП и ДПС организираха спешно по повод изцепките на лидера на ГЕРБ в Чикаго влиза в нова спирала. В последния си брой бившия вестник на Любо Пъпката - "Експрес", понастоящем собственост на ДПС чрез фамозната персона Ирена Кръстева, е публикувал информация, че Бойко Борисов "захапал и Обама". Цитира се непотвърдено от никоя друга медия твърдение на Борисов, според което на въпрос на наши емигранти за Обама, софийският кмет казал: " "Ние в Банкя имаме една приказка - на нов началник и на малко прасе не бързай да се радваш". Очевидна е целта на публикацията - да повлияе върху отношението на новата американска администрация към Борисов, а изказаната поговорка да бъде приета от Вашингтон като лична обида към Барак Обама. Български политици споделиха пред в. "Атака", че като познават характера на Бойко Борисов и неговото стигащо до самоунижение прехласване по САЩ, той в никакъв случай не би си позволил да обиди американския президент. На него изказът му е такъв - махленски, обобщават колеги от политиката за кмета на София.  

Продава се всяко пето жилище в София, пише Дневен Труд.

Уникално богат избор от апартаменти предлага софийският пазар тази година. На всяка пето жилище виси табела “Продава се”, сочат данни на компания за имоти. Купувачи се търсят за 115 000 недвижимости от общо 527 600, пуснати в експлоатация, плюс още около 30 000 в строеж. До абсурдната ситуация се стигна след години на ударно строителство и скок на цените. Изглежда това кара собствениците да мислят, че е добро време да се разделят с имота си. Лошото обаче е, че цените поеха надолу, а купувачите са кът. В битката за “последните мохикани” на пазара вече се появи агенция, която обяви нулева комисиона за купувачите. 

С 10 000 евро в брой минавате граница без деклариране, информира 24 часа.

Всеки пълнолетен пътник може да влезе в България спокойно през митницата с 10 000 евро, без да ги декларира. Правилото важи независимо от посоката и срока на пътуване. Ако обаче пачката е точно 10 001 евро и нагоре, се обявява. Декларацията я има на всички езици и в нея се описва произходът и предназначението на парите, маршрут и транспортно средство. Не се опитвайте да минете през “Зеления коридор" - той е само за тези, които нямат нищо за обявяване. Ако изнасяте пари, правилата са подобни. Можете да преминете през зеления коридор с 10 000 евро в джоба. Над тази сума се описва описва от къде са, защо се изнасят. Когато прескочат 25 000 лева или тяхната равностойност в чужда валута, се изисква и удостоверение от НАП за платени данъци. Такъв документ не се иска от чужденци, които които излизат от България като физически лица - те изнасят и над 25 000 лева без удостоверение от НАП. От тях обаче се изисква митническа декларация. Тя се подава задължително. Митничарите проверяват дали внасяната сума е по-голяма от тази, която чужденецът е обявил при влизането си в страната. Непълнолетните нямат право да пренасят пари в наличност нито при влизане, нито при излизане от страната. 

Гуми и бетонни плочи “тероризират” влакове, пише Дневен Труд.

“Мащабни предмети” върху жп линиите напоследък възпрепятстват работата на железопътните превозвачи и Националната компания “Железопътна инфраструктура”, ожалиха се от компанията вчера. Държавното дружество, което поддържа жп мрежата и гарите в страната, се оплака, че напоследък е подложено на “системен тероризъм”. Той се изразявал в поставянето върху линиите на камъни, автомобилни гуми и дори бетонни блокове. Само от 29 януари до 5 февруари са регистрирани 5 случая на посегателство върху железопътната мрежа. Влак, движещ се по линията Царева ливада - Дряново, е бил спрян, за да се отстранят от пътя му автомобилна гума и бетонна плоча. В участъка Ловеч - Абланица пък е откраднат проводник на въздушно-телеграфна линия. Гуми и други предмети са били поставени и са предизвикали спиране и закъснение на влакови композиции, движещи се между гарите Илиянци - Курило, Биримирци и Подуене. 

Мамят ни от Ватикана, предупреждава Стандарт.

Нова телефонна измама ужили стотици българи. Те получават обаждане от чужда държава, но връзката прекъсва, преди да вдигнат. При опит за свързване жертвите се оказват "закачени" на импулсен телефон. Най-шокиращо е, че мошениците предпочитат да ползват номера от Ватикана. Върнеш ли обаждането, вместо католически поздрав най-често се включва секстелефон или запис с обещание за награди, оплакаха се потърпевши софиянци. Още по-шокираща е изненадата, която идва със сметката за GSM. Оказва се, че розовият телефон се таксува по космически тарифи. От капаните с "алото" вече пропищя цяла Европа.  

Скандалната „Ентропа” вече има български отговор, разкрива Новинар.

Чешкият художник Давид Черни може вече да си гризе ноктите от яд, защото България най-после има достоен отговор на прочутата му инсталация "Ентропа". Българският студент Петко Стоянов разпрати до Европейската комисия, министрите на външните работи и културата на държавите членки на Евросъюза, както и всички медии своя версия на прочутите символи. Вместо да застане в позата на обидена девойка, подобно на родните институции, 27-годишният нашенец смело пренарежда пъзела, сътворен от скандалния чех, актуализирайки картината на Европа и придавайки й реално и съизмеримо с действителността звучене. Ако искаме да видим една истинска Европа, трябва да загърбим културната провокация за сметка на реалността. Това е посланието на Петко Стоянов, който не се страхува да разбуни отново скандала с „Ентропа”. Римейкът на инсталацията от Брюксел, която издълба дълбока рана в самочувствието на милиони жители на Стария континент и най-вече на нас, българите, е на път да премахне „срама от челото”. 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3968 |05.02.2009 Петъчната преса на 6 февруари . 0| 4074 |03.02.2009 Пресата на 4 февруари . 0| 4185 |02.02.2009 Пресата на 3 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads