Реклама / Ads
0| 4040 |15.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Преса на 15 Юни

.
Вестниците пишат за разцепването на НДСВ навръх царювия рожден ден и жълтите заговори; за сечта на Първановите протежета в БСП; за соцминистрите, които си отиват; за шофьорите със стари глоби, които остават без книжки; за разнобоя между учители и заплати.
 

 

За рождения си ден: Царят цепи НДСВ, научаваме от Стандарт.

Царят разцепи партията си навръх своя 70-и юбилей. След седмица мълчание по скандалите в НДСВ той прати вчера гневно писмо до жълтите. В него Симеон обвини в "лицемерие, личностни амбиции, юридически хватки и подмяна на проекта му за НДСВ" всички, които оспорват законността на партийния конгрес. Сакскобургготски открито взе страната на Милен Велчев и обяви война на "панайотките", коментираха депутати. "Случилото се ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. Ще направя и радикални промени в парламентарната група", обяви царят. Няма как да махне шефовете на депутатите, направи ли го, НДСВ се цепи, отговориха бунтарите. Според близки до Сакскобургготски чистката започва от образователния министър Даниел Вълчев, шефката на ПГ Анелия Мингова и Пламен Панайотов, които поведоха бунта.  

Сеч на Първанови протежета в БСП, прогнозира още Демокрация днес 

Вътрешният министър Румен Петков може да се раздели с поста си на заместник-председател на БСП на предстоящия конгрес на партията в събота. За това намекнаха пред „Демокрация днес” близки сътрудници на премиера Станишев. Според тях Първанов и неговото протеже Румен Петков са отишли твърде далече във войната си срещу Румен Овчаров и това започва да носи негативи на цялата партия. В коридорите на „Позитано” 20 се шушука, че основната причина за гигантския отлив на избиратели на изборите за Европейски парламент е с нищо непредизвиканата атака срещу икономическия министър от страна на президента и Румен Петков. Лично Станишев е бесен и на новата инициатива на Първанов да подкрепя т.нар. успешни кметове – в някои случаи това са отявлено недолюбвани от БСП персони. Става дума за кметове като Йоан Костадинов (Бургас), Лазар Причкапов (Благоевград), Цонко Цонев (Каварна), срещу които БСП имаше кандидати на последните местни избори и загуби тежко.

БСП се готви да вади министрите от ръководството, четем в Дневник.

Министрите Румен Петков, Асен Гагаузов, Стефан Данаилов най-вероятно ще се простят с постовете си в Изпълнителното бюро на БСП в събота, когато ще заседава извънредно 46-ят конгрес на социалистите, потвърдиха в четвъртък източници от "Позитано" 20. Според тях сигурен сигнал за смяната е огласеното намерение на форума да бъде одобрено въвеждането на принципа за разделение на държавните и партийните постове. Формално ограничението ще бъде одобрено заедно с други поправки в устава на редовен конгрес на левицата наесен или началото на 2008 г. Това обаче не е пречка лидерът Сергей Станишев да се съобрази с него още при подреждането на новото Изпълнително бюро, обясни в четвъртък депутат от левицата.

Вие сте послушковци, хванати за носа от Симеон и Доган, цитира Монитор.

Тежко писмо до Висшия съвет на БСП изпратиха преди конгреса на партията социалисти от организацията в софийския район "Витоша". Под него са се подписали 44 човека, огорчени от пълното разминаване между думи и дела на другарите, влезли в управлението на страната след изборите от 2005 г. Ето и съдържанието на писмото:
"Ние, членовете на ОПО на БСП "Боянски възход", район "Витоша", сме сериозно разтревожена от начина, по който нашата партия участва в управлението на страната, включително и за вътрешния й партиен живот.
Длъжни сме да Ви заявим, че след 1999 г. на всичка избори в 2З-ти многомандатен избирателен район нашата организация постигна най-високи резултати. Бихме наред Костов, Стоянов, Софиянски, Беров и Сидеров.
Заживяхме с надеждата, че най-после след толкова години на грабеж и мръсотии намерихме верния път заедно всички и макар с много лишения, ще изведем страната от блатото, в което затънахме. Но, уви....!
Вече година и половина на управление не оправдавате доверието и мечтите на нас, избирателите, които сте свикнали да ни разпознавате като електорални единици и да ни сочите като сухи цифри във Вашите доклади и справки.
Всичко онова, което обещахте преди изборите, сега с малки изключения вършите точно обратното. Да Ви припомним за участието в Ирак, Централата в Козлодуй, заграбените имоти от Симеон, Американските бази, автомагистрала "Тракия", престъпните приватизация и концесионни договори, продажбата на земя на чужди граждани и т.н. и т.н.
Вашето поведение и действие в коалиционното управление не кореспондират с мислите и желанията не само на членовете на нашата партия, а и на обикновените хора, които са болшинството в страната. Бедността на народа е пряко свързана и с калпавото управление на всички досегашна правителства, включително и на тройната коалиция.
Вашето поведение и действие в коалиционното управление е на послушковци, които са хванати за носа от Симеон и Доган и си правят с Вас каквото си искат.

Интелектуалците от кафенетата не могат да оценяват кметовете, казва в интервю за Сега Захари Георгиев, председател на Градския съвет на БСП в Пловдив, депутат в 39-ото и 40-ото НС и кандидат за кмет на Пловдив.

"Две са важните неща. Едното е политиките, които трябва да се осъвременят и да отговарят на изискванията на обществото. Основният приоритет е да определим онези политики, които ще ангажират енергията на обществото, ще посъбудят малко хората, ще предизвикат у тях желанието по-интензивно да работим за развитието на държавата.  Най-важното е да се осигури производството на конкурентни стоки за износ. Иначе дисбалансът по текущата сметка между внос и износ ще продължи да принуждава финансовия министър да казва: "По-кротко с доходите".Комитетът на интелектуалците, зад който стои президентът Георги Първанов, не е структура, нито води някаква съгласувана политика, нито пък следва да се товари президентът със становища на един или друг член на този комитет. Дали Чомаков е успешен кмет и ще бъде кандидат на някого, ще видим много скоро. Аз познавам града си много по-добре, отколкото всички членове на този комитет. В него сигурно няма нито един член от Пловдив. Всички са хора, които се движат по улиците на София, пият кафето си в кафенетата на София и мислят, че познават нещата в страната. Няма знак на равенство дали един кмет е успешен за своите граждани и това примерно колко пари от общинския бюджет може да задели за купуването на книги". 

Заговори с SMS-и тресат жълтите, описва Стандарт. 

Какво става? Какво правим? Кой си отива? SMS- и с подобно съдържание си разменяха жълти депутати. Те не подозираха за писмото на царя и изпаднаха в ужас какви ще са последствията за тях. Царедворците трескаво си звъняха по телефоните, за да се питат дали гневът на Симеон не е застигнал и тях. Единствено Милен Велчев е знаел за царската депеша, довериха от “Врабча” 23. Писмото на Симеон било съгласувано с него. Велчев си подработил царския гръб час след като Симеон се върна от Германия в събота. Ексфинансовият министър чакал царя във “Врана”, за да му се жалва от Даниел Вълчев и Пламен Панайотов. Симеон още тогава му казал да не се притеснява и му обещал, че е новият фаворит. Най-вероятно ще бъде сменено и цялото ръководство на ПГ на НДСВ начело с нейния председател – Анелия Мингова.

Брюксел реже европарите за България, информира Демокрация днес. 

Мониторинговият доклад на Европейската комисия, който ще бъде готов на 27 юни, ще реши дали срещу България да бъдат активирани финансови санкции заради корупцията и лошото управление на тройната коалиция. Най-вероятното наказание ще бъде спирането на средствата за т.нар. структурни фондове за регионално развитие. Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че още не е решил дали да препоръча на Евросъюза да активира предпазната клауза, но шансовете на София и този път да мине между капките не са големи, коментираха от Брюксел.

ЕК не дава знак за орязване на европарите, контрира Сега.

До момента Еврокомисията не е дала знак, че има намерение да ограничи достъпа на България до еврофондовете заради слабости в борбата срещу корупцията и лоша администрация. Това обяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова след заседанието на МС. Преди два дни Ройтерс пусна информация, че България, но не и Румъния, е застрашена, в доклада за напредъка в съдебната реформа да бъде отразена такава възможност. Агенцията се позова на високопоставен източник в ЕК. Еврокомисията не възнамерявала да задейства предпазни клаузи, но щяла да се възползва от други инструменти, твърдят още източниците от Брюксел.
Грънчарова увери, че няма предварителен текст на документа, но в понеделник има среща в ЕК и ще получи по-голяма яснота. Докладът трябва да е готов на 27 юни и вероятно ще бъде обявен седмица по-късно.

България осъдена на 200 000 евро, научаваме от Дневен Труд.

България осъдена в Страсбург за 200 хил. евро за безхаберие на властта Рекордни обезщетения за над 200 хил. евро присъди съдът в Страсбург по две дела срещу България. 102 700 евро ще трябва да плати държавата по делото “Кехая и други срещу България”. 105 500 евро е обезщетението по “Кирилова и други срещу България”. И по двете дела Страсбург още през 2005 год. и 2006 год. е постановил, че са погазени гарантирани права – на собственост и на справедлив съдебен процес. Възмутителен е фактът, че въпреки дадената възможност за “приятелско споразумение”, правителството е проспало тази възможност. Така Страсбург ни удари с рекордни обезщетения за имуществени вреди.

Не очаквах Буш да ме е запомнил, казва в интервю за 24 часа Никола Колев, шеф на президентския офис.

Единствено президентът Буш може да ви даде отговор на този въпрос. Срещали сме се няколко пъти, включително и в Овалния кабинет на Белия дом, но не очаквах, че при неговите огромни ангажименти и хилядите хора, с които се среща, е запазил персонален спомен. Участвал съм със своята експертиза при вземането на решенията за американските бази, но не съм бил основният фактор. Доверие съществува, но то се дължи на друго. Американците са прагматични хора, които директно заявяват своя интерес при преговори. И очакват да чуят същото от своите партньори, за да се търси пресечната точка на взаимния интерес. При срещите си с американските колеги винаги съм заявявал националния интерес, без да ме смущава фактът, че те са велика сила, а ние не сме. Американците ценят това качество, както и професионализма. За съжаление съм бил свидетел на поведение на български политици, които губеха чувството си за достойнство и не смееха да кажат какъв е нашият интерес и какво точно искаме от САЩ. За щастие и президентът Първанов, и премиерът Станишев не страдат от комплекси и много ясно и твърдо заявиха българските позиции по всички актуални за нас проблеми. Президентът Буш високо оцени тази откритост и обяви, че ще се съобрази с нашето мнение. Станах почетен гражданин на Тексас, но не съм единственият българин, удостоен с това звание. През 1999 г. няколко български висши офицери бяхме на обучение в Сан Антонио, щата Тексас. Вероятно сме впечатлили нашите домакини с нещо и в края на курса част от нас бяхме обявени за почетни граждани на щата от тогавашния губернатор Буш, който сега е президент на САЩ.

Вземат книжка на всички със стари глоби, предупреждава 24 часа.

 Шофьорите , които имат задължения към КАТ, може да останат без книжка, ако не ги платят до месец след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата. Това обяви шефът на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев, след като депутатите приеха окончателно новите текстове. Според него и колегата му от НДСВ Тодор Костурков рестрикцията се отнася за всички, включително и за тези, които имат стари неплатени глоби. По данни на Сметната палата за 2006 год. българските шофьори дължат 34 млн. лв., а до края на април са платени само 2 млн. По данни на КАТ около 1 млн. са санкционираните годишно водачи.

Яки глоби на КАТ, написани с кръв, четем в Дневен Труд.

“Закон, написан с кръв”. Това е най-краткото определение за Закона за движение по пътищата (ЗДП). Вчера парламентът гласува за 45 минути повече от 70 поправки в него. Над 50 от тях бяха внесени още през пролетта на 2004 г. и още веднъж през април м.г. Докато 3 години депутатите умуваха над предлаганите промени, по пътищата на България загинаха 3000 и бяха ранени близо 30 000 мъже, жени, деца и старци. Поправеният ЗДП ще влезе в сила 3 дни след публикуването му в “Държавен вестник”. Очаква се новите правила да задействат най-късно в последната седмица на юни или от 1 юли. За първи път у нас се забранява движението на леки коли и камиони в ленти с надпис “BUS”.Там ще имат право да карат само автобусите, тролеите и маршрутките. Глобата е 20 лв.

Разнобой между учители за заплати, пише Новинар. 

Отново се появи разнобой между учителите, които заплашват с ефективни стачки, стана ясно след проведената среща на представители на над 20 столични училища. Някои от учителите искат ефективните протести да започнат още на 25 юни и учебната година да не приключи. Отново няма ясни цифри относно сумата на заплатите им. Те искат повишаване на възнагражденията от 1 юли и двойно увеличение от началото на 2008 година. Преподаватели от повече от 17 училища обявиха, че искат от средата на годината базовата заплата да стане 540 лв., а от Нова година - 1200 лв. Разногласията между преподавателите спъват и стачката в Бургас.

До 40 градуса идната седмица, прогнозира 24 часа.

До 40 градуса може да удари термометърът в Русе, Велико Търново и Сандански през следващата седмица, съобщи вчера Ева Евлогиева от синоптичната фирма TV-MET. Причината за необичайното затопляне за юни е циклон над Западна Европа, който ще пренася горещия въздух от Северна Африка към Балканския полуостров. Истинските жеги започват от 22-и - 23-и и ще се задържат до края на юни. Рекорда за това време на годината в България държи Плевен, където термометърът показал 41,5 на 27 юни 1982 г. Утре и в неделя ще се радваме на малко по-прохладно време. Следобед в западните райони ще се образуват купести облаци и е възможно за кратко да превали. Температурите ще са между 27 и 32 градуса. По Черноморието ще е по-хладно и през следващата седмица, живакът ще достига до 33-ото си деление. Вероятността да вали там е малка. Ще духа слаб вятър от изток. Водата е 23 градуса и се очаква до края на месеца температурата й да се покачи с 1-2 деления. В планинските курорти температурата ще е около 25 градуса, а по най-високите върхове - 13-14 градуса.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3767 |14.06.2007 Преса на 14 Юни . 1| 3930 |13.06.2007 Преса на 13 Юни . 0| 4253 |28.05.2007 Пресата на 28 май . -1| 4263 |17.05.2007 Пресата на 17 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads