Реклама / Ads
0| 4134 |30.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 октомври

.
Вестниците пишат за стотачка отгоре за тока; за цената на газа-още по-страшна; за това, че чакат Коце Маца в килията на Хитлер; за чуждите пари и закона за наследството.
 

 

Стотачка отгоре за тока, шокира Стандарт.

Хиляди българи изреваха от септемврийските си сметки за ток. Те са средно със сто лева по-солени от предишния месец. В някои блокове увеличението е дори 1000%. Макар че зимата е далече и печките още не бяха пуснати, Енергото извади балтията. "За август ми взеха 40 лева, сега получих фактура за 140", алармира столичанин от квартал "Левски". Той ще плаща същата сума и за октомври. Причината е, че ЧЕЗ начислява сметките за три месеца напред на база на потреблението за миналата година. Ако изразходваме по-малко, ще ни връщат пари. "Не искаме да кредитираме ЧЕЗ", гневят се столичани. Най-солено излиза токът в новопостроените блокове. Всички апартаменти в нова сграда на ул. "Пиротска" в столицата получили сметки от 200 лв. за септември и октомври.  

Цената на газа - още по-страшна, плаши Дневник.

Природният газ ще поскъпне с 50% в рамките на три месеца - от 1 октомври и от 1 януари, и то ако се запазят сегашните цени на петрола. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бизнесът и синдикатите разчитаха да убедят правителството да намали или разсрочи във времето ценовия шок, поискан от "Булгаргаз" и частично смекчен от енергийния регулатор. Според макроанализатори в резултат инфлацията ще се повиши общо с 1.5%, а според работодатели ще се увеличат рисковете пред българската икономика на фона на глобалната финансова криза. Енергийни експерти пресметнаха, че при подобно поскъпване на газа цените на парното трябва да скочат с 30%. Газовият монополист искаше 36.5% увеличение на цените от октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложи 28.83%. След заседанието вчера икономическият министър Петър Димитров обяви, че от днес тарифата на "Булгаргаз" се увеличава с 23.89%, а от януари - с още 21 на сто. Работодателите бяха инициатори на двустепенното увеличение, това е максималното, което може да се направи, коментира Димитров и отново повтори, че цените в България са по-ниски в сравнение със съседните страни. Искането на работодатели и синдикати беше предлаганите от "Булгаргаз" 36.5% да се разсрочат на две стъпки, след като сериозното поевтиняване на петрола през последните три месеца ще се отрази по-късно в цената на горивото, по която "Булгаргаз" го купува от "Газпром".

Опасно е за всеки с повече от 1 заем, твърди 24 часа.

Българите, взели повече от един кредит, са най-застрашени от кризата, която удари света. Опасност има и за фирмите, чиито печалби падат, прогнозират икономисти. Банките не могат да преценят кой ще може да обслужва кредит при по-високи лихвени нива, тъй като кредитният регистър все още не обхваща всички институции. Нормативните промени за това са в ход, но основната грижа на длъжниците е в тях самите. А както вчера съобщихме, лихвите на потребителските кредити са най-драстично поскъпнали - с 2,32 процентни пункта за година. При фирмите печалбите започват да падат, а банките вдигат лихви по кредити. По данни на БНБ за август те се увеличават с 1,06 процентни пункта на годишна база до 10,60%, а прогнозите са, че вдигането ще продължи още. Въпреки че в САЩ и ЕС кризата тръгна от банките, у нас те изглеждат стабилни. 

Конгресът на САЩ зашлеви пазарите, анализира Дневник.

Конгресът на САЩ удари поредния шамар на световните финансови пазари, след като късно в понеделник заради остри политически разногласия отхвърли правителствения спасителен план на стойност 700 млрд. долара, чието одобрение бе договорено само 36 часа по-рано. На Уолстрийт индексът "Дау Джоунс 30" реагира с най-големия си дневен спад за последните 21 години. Новината рикошира и в Европа, където продължи спасяването на закъсали банки от държавата, а индексите на пазарите скачаха надолу-нагоре. Акции дори на смятани за стабилни институции като "Уникредит" - собственик на най-голямата банка в България, бяха спирани от търговия заради срив. Българската борса също не беше пожалена и индексите вчера загубиха между 3 и 6.7%. Планът все още може да бъде приет, като дотогава правителството и Федералният резерв ще продължат да се борят с проблемите както досега - на парче. ЕС пък обмисля по-затегнати регулации в банковия сектор. Кризата вече променя плановете на някои български нефинансови компании за инвестиции и експанзия в региона, коментираха банкери и представители на бизнеса.

Губим 10 милиарда от сивата икономика, обявява Дневен Труд.

За по-малко от 5 години държавата е загубила над 10 милиарда лева от сивата икономика. Това ще съобщи днес в парламента Петър Раймундов, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Бизнесът, който не фигурира в отчетните документи на фирмите, съставлява до 39% от брутния вътрешен продукт, обясни прокурорът вчера пред “ Труд”. Само от укрити данъци за около 4,5 години е отчетен 6,9 милиарда лева недоимък на бюджета. Около 4 милиарда лева не били внесени в осигурителния фонд. Законът у нас позволява размяната на куфари с пари под масата, казва Раймундов. Прокуратурата ще настоява пред депутатите за промени в законодателството. 

Заради "Опасните" дебнели Дончева и Овчаров, информира Новинар.

Разпечатките за телефонните разговори на депутатите от Коалиция за България Татяна Дончева и Румен Овчаров са правени по разработка, която да установи дали има изтичане на класифицирана информация от ДАНС към медиите. Това обясни вчера след повече от четиричасова проверка в агенцията шефът на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов. Той обобщи, че замесените в скандала от последната седмица депутати "не са нито жертви, нито страдалци". Разработката е започнала още през юни и е свързана с материали в сайтовете „Афера”, „Опасните”. До момента делото за вътрешната проверка още не е приключило. Според Спасов разпечатките показват чести разговори между Татяна Дончева и служители на ДАНС. Депутатката говорила доста и с главния редактор на сайта "Фрогнюз" Огнян Стефанов. "Какво е текло по тези канали не може да се установи, защото не са използвани СРС-та", обясни Спасов. Колегата на Дончева Румен Овчаров пък е говорил с "различни хора", обясни още шефът на вътрешната комисия, отказвайки да назове кои точно са те, защото това също било класифицирана информация. Според Спасов вътрешната проверка в ДАНС тече от юни. Той поясни, че самият началник на ДАНС Петко Сертов предложил да се видят разпечатките от собствения му мобилен телефон във връзка със същата проверка. Това каза пред депутатите шефът на ДАНС , въпреки че само преди четири дни той освободи шефа на отдел "Вътрешна информация" в агенцията Владимир Писанчев с мотива, че не го е информирал за исканите разпечатки. Депутатската проверка вчера донесе и новината, че агенцията разработва народен представител за контакти с агент на чужда тайна служба. Спасов обясни, че служителите на ДАНС проверили с кого още депутатът поддържа връзка и по този начин стигнали до телефона на шефа на комисията по национална сигурност. По време на посещението си в ДАНС депутатите са се поинтересували от статута на бизнесмена Алексей Петров в агенцията. Алексей Петров беше осветен по време ня скандалите в МВР от бившия вътрешен министър Румен Петков. Обяснили на депутатите, че той е съветник към кабинета на Сертов и в момента работел активно по няколко разработки, чиито резултати се очакват скоро. 

Чакат Коце Маца в килията на Хитлер, оповестява Стандарт.

Прeзидентът на футболния клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов е крил контрабандните цигари в рулони от велпапе. Те са били издълбани, а стековете са били укрити в кухините. Това заявиха за "Стандарт" източници от разследването. Камионът, заради който Коце Маца бе задържан в Гърция и впоследствие екстрадиран в Германия, въобще не е минал през България. Той тръгнал от Атина, минал с ферибот до Италия и оттам стигнал до депото близо до германския град Аугсбург. След като влезли в Европейския съюз, почти половината от цигарите били претоварени в друг камион, който потеглил към Великобритания. "След като стоката вече е с произход Германия, рискът спада многократно и тя не се проверява на граничните пунктове", обясниха вчера от прокуратурата в Аугсбург. Коце Маца се разследва за дължими над 600 000 евро акциз за внесените в Германия цигари. Междувременно става ясно, че Коце Маца още не е стигнал до крайната си дестинация - Аугсбург. Той най-вероятно още е в Мюнхен. Това предположи вчера говорителят на обвинението в германския град главен прокурор Матиас Николай. "Искаме Костадин в затвора при нас, той е достатъчно голям, но не знам дали не е пълен. Има вероятност да остане и в Мюнхен", заяви вчера Матиас Николай. Ако все пак той и колегите му успеят да се преборят, Коце Маца има шанс да попадне направо в домашни условия. Затворът Ландсберг е на 25 км южно от Аугсбург. Най-важната част от историята на затвора е свързана с Адолф Хитлер. Фашисткият диктатор излежава 9-месечна присъда през 1924 година за организиране на преврат. По време на престоя си той пише библията на нацизма - "Майн кампф" ("Моята борба"). 

40 000 сайта у нас предлагат онлайн хазарт, четем в 24 часа.

Масовото предлагане на онлайн хазарт през интернет е основният проблем пред игралната ни индустрия. Това обяви вчера шефът на комисията по хазарта Димитър Терзиев. Той откри първото балканско изложение на игралната и развлекателна индустрия, в което участват 79 фирми от 20 държави. Текат масирани проверки на тези сайтове, предупреди Терзиев. Повечето вече били предадени на прокуратурата и на МВР. Сред тях бил и популярният чужд сайт Sportingbet. Терзиев цитира данни на МВР, според които българите имат достъп до 40 000 интернет сайта за залагания, от които 4000 са преведени на български, но нито един не е легален. 

Гагаузов вика на помощ НСО в спора за двореца “Кричим”, информира Дневен Труд.

Националната служба за охрана (НСО) да встъпи в делото за собствеността върху двореца “Кричим”. Това е поискал министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в изложение до Окръжния съд в Пловдив. Според Гагаузов НСО трябва да бъде призована като помагач на държавата в спора със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Мотивът е, че в момента службата стопанисва 

Чужди пари играли за закона за наследството, пише Дума.

Европейски пари са давани за правенето на проектозакона за културното наследство с основен вносител Нина Чилова, затова има разпореждане той да бъде приет, заяви вчера проф. арх. Николай Тулешков. Проектът според него защитава интересите на големите колекционери и на собствениците на недвижими паметници. Да се направи само рамков закон за културното наследство, а след това той да бъде допълнен с наредби или подпомагащи закони за отделните видове културно наследство, предложиха от Съюза на архитектите в България и Центъра по архитектурознание при БАН. Не сме потърсени нито при правенето на закона, нито за каквото и да било обсъждане, категорични бяха те. Според архитектите проектът "Чилова", който мина в НС с почти пълно мнозинство на първо четене, не е съобразен с европейски конвенции, подписани от България, пълен е с недомислия и в него липсват основни регулации за опазване на недвижимите паметници. В проекта не са защитени архитектурните ансамбли, а архитектурните резервати от Възраждането отпадат изобщо. Отчуждаването на паметници го няма в закона, макар да сме подписали конвенции за него. Не е отчетено становището по закона, което архитектите изпратили още през март т.г., пожалиха се те. Проектът обаче бе качен оофициално в сайта на НС през юни и вчера не стана ясно защо архитектите до момента не са реагирали. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4166 |29.09.2008 Пресата на 30 септември . 0| 4516 |24.09.2008 Пресата на 25 септември . 0| 5117 |23.09.2008 Пресата на 24 септември . 0| 4859 |22.09.2008 Пресата на 23 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads