Реклама / Ads
0| 4195 |31.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 септември

.
Вестниците пишат за това как Алексей Петров плаши, че няма да мълчи за Бойко; за динайсетте царе на контрабандата; за 10 000 000 лева за преписване от интернет.
 

Алексей Петров плаши, че няма да мълчи за Бойко, информира Новинар.

"От утре ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател", това заяви вчера пред агенция БГНЕС съветникът на бившия председател на ДАНС Петко Сертов Алексей Петров. Днес той напусна официално ДАНС. По думите му последният работен ден в агенцията ще се запомни с "мълчаливото му несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет". Петров се закани, че повече няма да мълчи, когато не е съгласен с тях. Името на Алексей Петров нашумя след скандалите в МВР, довели до оставката на бившия вътрешен министър Румен Петков, когато той бе осветен като секретен сътрудник на контраразузнаването. След това той стана съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По време на въпросната вътрешна комисия, когато името на Петров беше осветено, присъстваше и Ваньо Танов, сега шеф на агенция "Митници". Тогава Петров се обърна директно към Бойко Борисов. „Бойко да си прибере хората! Виждам Ваньо Танов като едно малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Срещу Петров имаше два опита за покушение още по времето, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов. Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви вчера, че ДАНС ще се прости с полицейските си функции, както и с борбата срещу организираната престъпност. Към тази графа попадат и публичните медийни изяви.

Единайсетте царе на контрабандата, фиксира 24 часа.

В петък МВР, митниците и НАП проведоха съвещание за противодействие на контрабандата, митническите измами и източването на ДДС. След съвещанието вътрешният министър Цветанов призна, че не е доволен от работата на МВР досега срещу босовете на контрабандата. Въпреки многобройните публикации в медиите на имена и схеми за вноса на китайски, турски и дубайски стоки, нелегални зеленчуци, алкохол, горива, цигари, черна и бяла техника. Министърът и шефът на митниците Ваньо Танов отказаха да назоват техните имена, но обещаха контрабандата, от която държавата губи милиони левове, да спре. Вътрешният министър обеща да се изготви нова наредба за взаимодействието между ведомствата за борба с контрабандата и митническите измами. "24 часа" предлага на МВР и митниците имена на известни "посредници" при вноса и пита дали службите в МВР са работили по тези хора или не? Най-нашумялото име в последните години е на варненския бос Дидо Дънката. Той официално не е посредник, а бизнесмен, строителен предприемач и собственик на суперлуксозен хотел в града.

10 000 000 лева за преписване от интернет, съобщава 24 часа.


Към 10 милиона лева потрошила през 2006 г. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) за "антиземетръсен" проект, който съдържал... превод на индонезийска дисертация, взета от интернет. За друг проект - от 4 странички, българска организация с идеална цел искала от държавата 800 000 лв. Скандалните разкрития прави пред "Труд" бившият зам.-шеф на УС на ДАИТС и на "Информационно обслужване" Тошо Недялков.
- Вие сте били зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), но след известно време сам сте си подали оставката. Защо напуснахте, г-н Недялков?
- Аз бях зам.-председател на ДАИТС от самото начало през октомври 2005 г., а на 12 февруари 2007 г., подадох оставка пред министър-председателя. Причината беше несъгласието ми с политиката на председателя на ДАИТС г-н Пламен Вачков, който ангажира Агенцията с поредица проекти, които за мен не бяха оправдани от обществена гледна точка.
- Бихте ли разказали повече за тях?
- В началото на 2006 г. г-н Вачков ме уведоми, че е постигнал договореност да поемем изпълнението на проект на тема “Оценка на сеизмичния риск”. Той щял да е началото на системна дейност на агенцията като най-общият термин беше “управление на риска”. На мен дори ми беше представена фактура за сума от около 8 милиона лв., която трябваше да подпиша, че съм получил.
- Осем милиона? И за какво толкова пари?
- До определен етап аз дори не бях виждал договора за този проект. После разбрах, че има превод от Министерския съвет към агенцията - почти 10 милиона лв. След като получи парите, г-н Вачков подписа с неправителствената “Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция - Екорегиони (АУРЕ)”. (Бел. ред.- Сдружение “Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция" (АУРЕ) е учредено през 1997 г. В Управителния му съвет има хора, свързани с партията Съюз на свободните демократи на Стефан Софиянски и БСП. В началото г-н Софиянски е бил почетен председател на сдружението. Според източници на “Труд” участие в различни проекти е взимал и настоящият главен секретар на МС Росен Желязков, бивш главен секретар на Столична община.) След подписването на договора над 7,5 милиона лв. бяха преведени на тази организация с идеална цел.
- А другите пари?
- Над 1,5 милиона лв. останаха в ДАИТС. С тях бе проведена процедура по закупуване на хардуер и софтуер.

Румяна Бъчварова: Държавата е тотално източена, казва в интервю за Дневен Труд шефът на политическия кабинет на премиера.

- Бойко Борисов би рейтинга на царя, измери “Галъп”. И НЦИОМ установи, че 2/3 одобряват първите стъпки на кабинета. Данните няма как да не ви радват, г-жо Бъчварова. Вече не като социолог, а като шеф на политическия кабинет на премиера. Как ги оценявате?

- Като задължаващи.
- Да стартираш с огромен кредит на доверие добре ли е? Или в бъдеще може да изиграе лоша шега? Например - да започне бързо да се топи.
- Нивата са толкова високи, че дори да има хора, които рано или късно ще се разочароват, постепенно граденото доверие създава добра атмосфера. Казвам “постепенно градено”, защото НДСВ направи бум - за кратко време изгради високо доверие и после дойде бърз спад. При Борисов не е така - трупа доверие и като главен секретар на МВР, и като кмет. При високо доверие общуването между хората и правителството е по-лесно. Заслуга е, че не правителството отговаря на очакванията в обществото. По-скоро очакванията бяха формирани от политиката и идеите на ГЕРБ. Това е друга посока на комуникацията помежду им.
- От дългия ви опит на социолог кажете какво най-лесно може да убие рейтинга на един политик?
- Разминаването между думи и дела.
- Чия беше идеята стенограмите от заседанията на МС да излизат в интернет? Това се прави за първи път.
- Лично на премиера. Трябваха няколко седмици технологично време, за да бъде изпълнена.

Плевнелиев пред Ройтерс: Планираме да построим три автомагистрали до 2013 г., цитира Дневник.

България планира да построи три автомагистрали през следващите четири години, за да прекрати географската си изолация и да съживи свиващата се икономика. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в интервю за Ройтерс. Новото дясноцентристко правителство наследи занемарена инфраструктура заради години на корупция, политически спорове и лошо управление, отбелязва агенцията. Новият кабинет се бори Брюксел да не замрази помощта от 1.7 млрд. евро, които са отделени за пътища и регионално развитие до 2013 г. Брюксел вече замрази финансова помощ от стотици милиони заради опасения, свързани с корупцията и неефективната съдебна система. "България е наричана най-корумпираната държава в ЕС. Тя високомерно отказваше да вземе каквито и да било мерки. Докато не се направят тези промени, няма да има никакви фондове от ЕС", посочва Плевнелиев пред Ройтерс.

Енергийният холдинг се оправда за скъпите автомобили на лизинг, пише Дневник.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) обясни доставката на 77 автомобила на лизинг с неотложните нужди на дъщерните си дружества. През април тази година независимо от кризата холдингът, вместо да организира обществена поръчка, избрал да сключи договор с "Пиреос лизинг" по собствените си правила. От холдинга обясняват, че поръчката не се налагала, защото не произвежда и разпределя енергия. В процедурата участвали 6 компании, като "Индустриал комерс", "Порше - България" и "БулФайер" подали оферти. След разглеждането на офертите на компаниите бяха избрани офертите с най-ниска цена в съответния клас. Беше решено сключването на договори и с трите дружества по отделни позиции.

Родителите предават на децата си собствените си фобии, съобщава Новинар.

През последните 10 години броят на фобиите се е увеличил почти три пъти според изследванията на психолозите. Видовете панически страх стават все по-често явление и се срещат сред хора от всякакви възрасти. Освен това фобиите са все по-разновидни. Традиционните панически състояния, предизвикани от летене в самолет, височини и паяци, отстъпват пред страха от памук, кукли, сексуални контакти… Ако всеки път, когато се изправим пред нещо, от което се страхуваме, изпадаме в едно и също тревожно психическо състояние, значи имаме фобия. Друг отличителен белег е, че това състояние на психиката ни става все по-силно обострено и все по-неконтролируемо. Медиците наричат фобията „разстройство на мисловния процес”. Фобиите са силен страх от определени обекти или ситуации, които не носят реална опасност. Човекът, страдащ от тях, обикновено осъзнава несъответствието, но не може да го преодолее. Приблизително 12% от населението в даден момент от живота си преживява някаква фобийна проява. Това прави заболяването едно от най-често срещаните в психиатричната практика. Разстройството може да започне във всяка възраст, но най-често началото му е през юношеството. Нобеловият лауреат Томас Ман е казал: „Нашият страх е източник на смелост за враговете ни“, но не само това е проблемът на човека, погълнат от неприятните емоции.

Готвят се промени в здравната каса, установява Дума.

Сериозен дефицит се очертава в здравеопазването да края на годината, съобщи министър Божидар Нанев след срещата си с премиера и с финансит № 1. Според здравните експерти една от мерките за покриване на дефицита в здравеопазването е включване на здравнонеосигурените в осигурителната система. Друга мярка е двата процента от 8-процентната вноска, които досега не са използвани, да се включат към 6-те. Освен това доброволното здравно осигуряване да се въведе така, че да надгражда 8-те процента задължителна здравна вноска. По думите на министъра законодателните инициативи ще бъдат в насока здравните осигуровки да се третират като данъци. Нанев цитира данни на Евростат, според които над 7% от разходите на домакинствата отиват за здравеопазване, от които само 4.7% за т.г. са от публични средства.

Доктор чака бъбрек, сам лекува 680, описва 24 часа.

Лекар на хемодиализа и спешно нуждаещ се от трансплантация на бъбрек обслужва 680 пациенти в смолянските села Арда и Горна Арда. Към листата се записали и от съседното Могилица, след като техният лекар Минчо Едрев починал. 45-годишния доктор Алекси Деянов се разболял преди 3 години от тежката болест. Лекарят е три дни в седмицата- понеделник, сряда и петък на диализа в Смолян. Благодарните пациенти вече му събрали от дарения около 16 хиляди долара. За цялото присаждане в чужбина са нужни към 33 хиляди долара.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4402 |26.08.2009 Пресата на 27 август . 0| 4246 |25.08.2009 Пресата на 26 август . 0| 4146 |24.08.2009 Пресата на 25 август . 0| 4197 |21.08.2009 Пресата на 21 август, петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads