Реклама / Ads
0| 4117 |09.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 юни

.
Вестниците пишат за това, че чуждите съветници на Станишев го засипаха с критики за корупцията; че парното може да поевтинее с още 10%; за това кой събори шефа на баретите.
 

Чуждите съветници на Станишев го засипаха с критики за корупцията, съобщава Дневник.

Малко повече от месец преди публикуването на мониторинговия доклад на ЕК за България и на финала на
мандата на кабинета „Станишев“ бордът от чуждестранни съветници на премиера обяви, че ширещата се корупция и липсата на административен капацитет остават основни проблеми за страната. Освен това те изрично посочват, че България е била приета неподготвена в ЕС, за да излезе от орбитата на Русия, и предупреждават, че завръщането й там е
опасно за целия съюз. „Бъдещето на страната е заложено на карта“, а тя още не е наясно каква роля иска да играе в Европа, допълват съветниците в доклад за състоянието на България в областите, наблюдавани от ЕС. Текстът бе представен във вторник от председателя на борда - бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен. В него се критикува формулата на тройната коалиция и се настоява Брюксел да преосмисли мониторинговия механизъм.

Брюксел крайно недоволен от закона за боклука на София, пише Дневен Труд.

Брюксел е крайно недоволен от изготвения от кабинета “Станишев” и внесен в НС законопроект за боклука на София. Ако бъде приет този закон, ЕК ще спре парите на България по ОП “Околна среда”, се казва в остро писмо, получено в Министерския съвет. Това е втора депеша от ЕК, в която се критикува законопроектът, както и програма “Околна среда”. Законът създава проблеми с финансиране на завода за боклука на София и с реализацията на други проекти, се казва в писмото.

Парното може да поевтинее с още 10%, прогнозира Дневен Труд.

Топлинната енергия може да поевтинее с още 10%, след като Булгаргаз подаде заявление за намаление на цената на природния газ с 33%, каза шефът на ДКЕВР Константин Шушулов. Има вариант парното да бъде на старите цени. Тези проценти ще останат като резерв за октомври, когато се очаква поскъпване на нефта на международните пазари. Ако цените не се преизчислят сега, от 1 октомври може да няма нови корекции.

Тракия на крачка да тръгне с пари от ЕС, възрадва Пари.

Наблюдаващият комитет за контрол на проектите, изпълнявани по Оперативна програма Транспорт, който последните два дни заседава у нас, с пълен консенсус е одобрил предложението доизграждането на автомагистрала Тракия да бъде включено като приоритетен проект в програмата. Това съобщи Иван Атанасов, председател на надзорния съвет на Национална агенция Пътна инфраструктура. Според него Управляващият орган към транспортното министерство и НАПИ са представили в комитета единна позиция по този въпрос. Включването на нови проекти, финансирани по ОП Транспорт, няма да стане за сметка на изключването на предишни проекти от нея.

Ревизия или жена събори шефа на баретите?, пита 24 часа.

След черните рождени дни с участие на полицаи, които отвахя един зам.-министър, нов скандал с намеса на жена, назря в МВР. Шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Узунов изненадващо подаде оставка. За часове в МВР се завъртяха две версии за кадрова промяна – гаф с участие на барети в жк. Дружба или скандални отношения на Узунов със секретарката му, описани в жълтата преса, но отричани от него и дамата. Комисар Узунов е подал рапорт за пенсиониране в понеделник, но докато не приключи цялостната проверка на инспектората на МВР, министър Миков няма да го освободи, съобщи шефът на пресцентъра на МВР Дияна Янкулова. Срещу Узунов тече проверка заради закупена неоправдано скъпа техника за нуждите на спецотряда, както и за други нарушения на дисциплината, поясниха от ведомството.

"Къртица" в програмата за защита на свидетели, узнаваме от Дума.

Таен агент на престъпния свят е разучил програмата за защитени свидетели на прокуратурата, обяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. "Къртицата" в системата е затворникът Ивайло Серафимов, който бе ключов свидетел по делото срещу Златомир Иванов-Баретата, но изненадващо се отказа от показанията си миналата седмица. Тогава престъпникът разказа, че бил притискан от Димитър Вучев-Демби да свидетелства. Според Кокинов обаче целта на Серафимов е била да разучи програмата за защита на свидетели и да донася информация на криминалния контингент. Очевидно срещу Серафимов е оказан натиск или му е предложено нещо по-приятно, бе коментарът на градския прокурор. Заради това, че се е отказал да свидетелства, на Серафимов ще му бъде потърсена съдебна отговорност за лъжествидетелстване. Николай Кокинов нарече случилото се "разиграване на прокуратурата", но не скри притеснението си, че този свидетел е успял да проникне в програмата на прокуратурата. Опитал се е да разузнае програмата, а след като я е разучил, се отказа от нея и започна да я критикува в медиите, добави Кокинов. Информацията, която Серафимов е успял да получи, ще бъде проучена и ще се вземат необходимите мерки.

НАП вече иска фалити за фирми с дългове, информира 24 часа.

Националната агенция за приходите вече иска обяваване на фалити за фирми с големи задължения. 4 компании – 2 софийски и 2 от Добрич, вече били платили стари дългове за над 2.5 милиона лева, след като данъчните им поискали обявяването им в несъстоятелност. Досега това правеше само Агенцията за държавни вземания, но заради ефективността на мярката вече я използват и бирниците на НАП. Според процедурата при откриване на несъстоятелност се водят преговори. Ако не се постигне споразумение за отсрочване, разсрочване, издължаване или оздравителна програма, агенцията за държавни вземания веднага разпродава активите му.

Обама си взе стратег от София, известява Стандарт.

Посланикън на САЩ у нас става ключов играч в екипа на Обама. Американският президент лично помолил Нанси Макълдауни да стане първи заместник помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси. Очаква се тя да поеме високия пост в началота на есента. Нанси Макълдауни е експерт по богатия на енергийни ресурси Каспийски регион, към който апетити имат и САЩ, и Европа. Тя изкара 11 месеца като посланик в София. Все още не е ясно кой ще я наследи.

500 сервитьори се борят за едно място в курортите, разучил е Новинар.

По около 500 души се обаждат на седмица на обява за свободно работно място в ресторант. Миналата година в туристическия бранш имаше изключителен дефицит на кадри и едва пет човека се интересуваха от една позиция. Това съобщи Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Една от причините за засиленото търсене на работа в туристическия бизнес е икономическата криза, заради която съкращенията на служители зачестиха. Най-търсени остават позициите за майстор-готвачи и сервитьори. Средните им заплати са съответно по около 900 лв. и 550 лв. Тази година на морето освен че се очакват по-малко туристи, ще има и спад на предлаганите услуги заради намалелите доходи на почиващите, прогнозират собственици на хотели.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4232 |08.06.2009 Пресата на 9 юни . 0| 4224 |03.06.2009 Пресата на 4 юни . 0| 4117 |02.06.2009 Пресата на 3 юни . 0| 4180 |01.06.2009 Пресата на 2 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads