Реклама / Ads
0| 4020 |09.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 март

.
Вестниците пишат за още 2% вноска и чао надежди за край на кризата; за това, че кризата се разраства без ясна съпротива; че махат топломерите.
 

Още 2% вноска - чао надежди за край на кризата, оповестява 24 часа.

Aбсолютно неочаквано тези дни беше обявено, че здравната осигуровка ще бъде увеличена с 2 процента още тази година.
Това решение очевидно е взето набързо и под натиска на заплахите за протести, пише в анализ за „24 часа” икономистът Георги Ангелов. Увеличаването на облагането на труда (независимо дали с осигуровка, или данък) е изключително вредно, тъй като съвсем пряко влияе негативно на икономиката. Безработицата расте с бързи темпове, а при толкова тежък пазар на труда той да се товари с увеличаване на данъчно-осигурителното бреме е най-малкото късогледо. В официалния антикризисен план на Европейската комисия намалението на осигуровките е записано изрично.
Подобно нещо имаше и в предизборната и управленската програма на ГЕРБ - намаление на осигуровките с 5%, за да се стимулира създаването на работни места, се казва още в анализа на Георги Ангелов.

И заплатите замръзват, пише Дневен Труд.

Мартенският студ скова в лед не само улиците. На път са да замръзнат и заплатите на всички българи, които работят в бюджетни организации. На днешното си заседание правителството се готви да приеме постановление, с което залага нулево повишение на чиновническите надници тази година. Възнагражденията остават на нивата от 1 януари т. г., пише в проекта, чиито вносители са премиерът Борисов и заместникът му Дянков.

Кризата се разраства без ясна съпротива, тревожи се Дневник.

Представители на правителството дадоха разнопосочни сигнали за икономиката и публичните финанси.Премиерът Бойко Борисов определи състоянието на бюджета като "много тежко", а сегашния момент - като най-тежък "от войната насам". Коментирайки спада на вноса през януари и февруари, шефът на митниците Ваньо Танов обобщи, че "към момента не може да се говори за излизане от кризата" и ще "продължаваме да слизаме надолу". Финансовото ведомство пък разпространи становище на министър Дянков, според когото вече се виждат "първите сигнали за излизане от кризата". Визирайки отчетения ръст на износа през януари с 13% на годишна база, той посочва, че това е "доказателство за успешната политика на правителството за подкрепа и растеж на българската икономика".

Росен Плевнелиев: 60 моста са опасни за минаване, цитира 24 часа.

60 моста в България са опасни за минаване, като с асансьорите е ситуацията, заяви в интервю за "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев. По магистрала "Хемус" например всички се нуждаели от спешен ремонт. В министерството направили анализ на най-рисковите съоръжения и ще търсят финансиране в следващите 2 г. да започне работа по тях. Поддръжката на мостовете в България е на изключително ниско равнище, затова при прииждащи реки и тежки условия някои от тях започват да падат, смята Плевнелиев. "Продължавам да твърдя, че дупките, които стават все по-големи, и проблемите по мостовете и пътищата са програмирани в миналото - в начина, по който сме работили", категоричен е министърът.

Наглост! Енергото ще ни взема по 15 лв. на електромер, съобщава 24 часа.


Около 20 млн. лв. допълнителен приход ще прибере енергото от вили, селски и ваканционни къщи, в които не се живее постоянно, ако се въведе цена за мощност, или както е популярна - такса електромер. Идеята възкръси австрийската компания EVN, която снабдява с ток Югоизточна България. Тя предложи цена от 1,50 на месец без ДДС за жилище с мощност до 15 киловата, което прави 21,6 лв. на година. Според шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев активните потребители на електроразпределителните дружества плащали в цената за достъп разходите за поддържане на мрежите и до къщите, в които не се живеело. Сега просто цената за достъп щяла да се раздели на две.

Махат топломерите, твърди Стандарт.

Да отпадне задължителното ползване на топломери, предлагат от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополистите предлагат промени в закона за енергетиката, свързани с дяловото разпределение на топлинна енергия. Съсобствениците в една сграда да могат да решат да разпределят потребената енергия на друг принцип, предлага и Асоциацията на топлофикационните дружества. Абонатите не трябва да са задължени да бъдат собственици на уредите за дялово разпределение в своите жилища, както е в момента. Това означава, че трябва да имат възможност да ги наемат от фирмата за топлинно счетоводство, която им предложи най-добри условия.

21% от децата под 10 години са пушили поне веднъж, разкрива Новинар.

21% от децата до 10-годишна възраст са палили поне веднъж в живота си цигара. Това показват данните от изследване на Националния център за опазване на общественото здраве. Според данните през последните 20 години употребата на тютюневи изделия от учениците е нараснала двойно, сочи проучването. Специалистите отчитат като тревожна тенденцията, че и една трета от непушачите в тийнейджърска възраст са склонни да пропушат през следващата година. Също така се оказва, че момичетата са по-склонни да посегнат към цигарата отколкото момчетата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4405 |08.03.2010 Пресата на 9 март . 0| 4075 |03.03.2010 Пресата на 4 март . 0| 4124 |01.03.2010 Пресата на 2 март . 0| 4434 |24.02.2010 Пресата на 25 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads