Реклама / Ads
0| 4241 |09.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 ноември

.
Вестниците пишат за победителите и губещите от 1989 г.; за изборите в София; за това, че шпицкоманди атакували президента.
 

Победителите и губещите от 1989 г., анализира Новинар.

Тези, които станаха свидетели на онази нощ преди 20 години в Берлин, никога няма да забравят случилото се. Това бе нощта, когато падна Берлинската стена.
Историята на човечеството твърде често е трагична. Редки са случаите, когато тя е способна на ирония. Но 9 ноември 1989 г. бе един от онези редки мигове, когато господства иронията, тъй като източногерманският бюрократичен социализъм си отиде така, както живя – с бюрократичен хаос.
Говорителят на Политбюро Гюнтер Шабовски просто не разбра решение на този орган и като оповести публично невярната информация за отменянето на ограниченията за пътуване, предизвика падането на стената. Това бе най-щастливият час за Германия. 20 години по-късно много революционни последици от тази нощ вече са факт. Съветският съюз и неговата империя тихомълком изчезнаха, а с тях дойде и краят на световния ред от времето на Студената война. Германия се обедини. Източна Европа и държавите от периферията на СССР си спечелиха независимост. Многобройни граждански войни в Азия, Африка и Латинска Америка приключиха. Израелци и палестинци се приближиха до мира повече от всякога, а разпадналата се Югославия бе въвлечена във война и етническо прочистване.
Като победоносен наследник на сриналия се глобален ред Съединените щати останаха единствената и неоспорима световна сила. Но през следващите две десетилетия, след войната в Ирак и финансовата и икономическата криза, САЩ пропиляха този свой специален статут. Арогантността на силата и слепотата за реалността бяха двете основни причини за упадъка на единствената останала свръхсила. Макар по-голяма част от вината за това да бе на бившия президент Джордж Буш, многобройни негативни тенденции предшестваха тези събития. Той просто ги доведе до крайност.
След 11 септември 2001 г. Съединените щати получиха още един шанс да използват уникалната си мощ, за да трансформират света. След това ужасяващо престъпление много страни, включително такива от арабския свят, бяха готови да подкрепят мащабни промени. В този момент можеше да бъде постигнат мир между израелците и палестинците, а с това и ново начало в Близкия изток.

Бойко “пропуснал” Първанов за Берлин, пише 24 часа.

Престрелката между държавния глава и премиера от вчера се пренесе на евротепиха, след като от президентството заявиха, че правителството е отказало съгласуване с “Дондуков” 2 за това кой да присъства на тържествата за 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов са имали абсолютно еднакви покани, подписани от канцлера Ангела Меркел от името на германския президент Хорст Кьолер. Такива са получили правителствените и държавните ръководители на всяка една от поканените страни. „Поканата е получена в администрацията до президента Първанов. Когато от президентската институция е направен опит да бъде съгласувано представителството на българската държава на това събитие с Министерския съвет, оттам са отговорили, че участието на премиера Борисов вече е потвърдено”, каза прессекретарят на президента Бойка Башлиева. Премиерът Бойко Борисов е получил две персонални покани за посещения в Германия, това уточниха час по-късно от пресслужбата на Министерския съвет. Едната е от президента на Хорст Кьолер за участие в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена, а другата - от канцлера Ангела Меркел за официална визита през януари 2010 г. Писмо, за каквото се говори от президентството, в кабинета на министър-председателя не е получавано. Именно поради това премиерът Бойко Борисов недоумява какво трябва да съгласува с президента, след като поканата за участие в тържествата в Берлин е лична, се казва в съобщението. Според Бойка Башлиева обаче досега е било нормална практика двете администрации да се разбират за присъствието на такива събития.

Анализатори за изборите в София: Реално кампания няма, активността може да поднесе изненадите, пише Дневник.

Вяла, почти никаква предизборна кампания, слаба мобилизация, ниска избирателна активност, малка възможност за изненади в резултатите. Такава е картината, очертана пред "Дневник" от анализатори по-малко от седмица преди гласуването за кмет на София в неделя. Според политолози и социолози единствените въпросителни около избирането на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова за кмет на столицата се крият в избирателната активност. По техни изчисления при малък процент гласували е възможно тя да не спечели от първия тур, а да отиде на балотаж с претендента на левицата Георги Кадиев. Битката всъщност е не кой ще спечели, а ще има ли втори тур и какви ще са изводите от това за подкрепата за правителството на Бойко Борисов, посочват те. Наблюдателите отчитат и проблеми пред двамата основни опоненти. "Предизвестеността" на изборите демобилизира избирателите и това може да спъне Фандъкова да получи убедителна победа. Още повече че тя не успява да привлече голяма част от симпатизантите на СДС и ДСБ въпреки декларираната подкрепа от ръководствата на двете партии. Слабата мобилизация и успокоението е и сериозното притеснение в щаба на ГЕРБ, разказаха оттам. Те очакват активизация да настъпи дни преди вота, но не планират някакви по-специални и мащабни прояви освен по-усилена да убеждават симпатизантите си, че е важно да отидат до урните.

Високопоставени личности точили евросредства, установява Новинар.


В момента се очертават сериозни конфликти на интереси. Става въпрос за хора на много високо ниво, които са се възползвали от европейски фондове чрез паравани. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи Интегрирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Вътрешният министърът отказа да посочи кои хора са злоупотребили с европейските средства, тъй като в момента се извършват проверки по структурните фондове. Една от целите на стратегията е да бори корупцията по най-високите етажи на властта и да прекъсне връзката между организираната престъпност и политиката. Не може да се бори организирана престъпност, която разполага със стотици милиони. Разследването трябва да има собствен финансов ресурс, каза лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов. Предвижда се стратегията за борба с корупцията БОРКОР да бъде финансирана с европейски и родни средства.

Всеки закон ще бори корупцията, твърди Дневник.

Всеки закон трябва да съдържа антикорупционни мерки, за да се затворят вратичките за злоупотреби, заяви вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова на конференция за правовата държава и корупцията. Според нея най-спешно ще бъдат променени законите за администрацията, за конфискация на престъпното имущество и за конфликта на интереси. Изменения ще има и в Административнопроцесуалния кодекс. Законодателната работа ще се отприщи, по думите на Попова, след като бъде направен пълен анализ на законодателството и пробойните в него. Качеството на законите сега било сравнимо със "слалом, по който майсторите на корупцията минават бързо и успешно". Според министъра нормативните актове са писани така, че никога да не се стигне до подкупните по високите етажи на властта - "решавани са отделни проблеми, но така че да се спре до ниво общински съветници или началници на дирекции в министерствата". Попова съобщи, че до средата на декември работна група в министерството ще е готова с пълната проверка на законодателството. Прегледът е една от задачите в стратегията за борба с корупцията (БорКор), която ще бъде внесена в кабинета на 15 ноември. От изброените законодателни промени засега е ясно, че със закона за конфискация на престъпните имоти на т.нар. комисия "Кушлев" ще се възложат нови правомощия. В момента тя конфискува имотите на осъдените за някои престъпления, и то ако установи, че не съответстват на доходите им.

ГЕРБ е партия без памет, казва в интервю за Дневен Труд експремиерът С. Станишев.

- Каквото и да говори БСП в момента, г-н Станишев, то не се чува. Готов ли сте да ми кажете нещо, което ще се чуе?
- Периодът е такъв. През последните 4 месеца ГЕРБ се опитва да превърне страната в ченгеджийница и разиграва поитически фарс. Управляват с компромати и активни мероприятия. Живеем в една специфична среда, в която всяка лъжа, казана от управляващите, се възприема за истина. Но е необходимо да се казва и гледната точка на опозицията, защото истината рано или късно ще започне да се чува. Ето, вече близо 4 месеца управляващите се занимават само с “ревизия”, която, вече на всички е ясно, е политически мотивирана. За предишното управление се говори само в негативен план...
- ... и вие не сте виновен за това, което се случи.
- Няма невинни в това отношение, и аз в това число. Обаче много от нещата, които казвахме преди изборите, се превръщат в реалност - че когато хората гласуват за Бойко Борисов, гласуват за Иван Костов. Ето, същият авторитарен начин, желание за тотален контрол. И сегашното управление наподобява смесен модел между този на Иван Костов и на Уго Чавес.
- Болезнен ли е пътят от “Мистър Клийн” до вещица? Не се ли чувствате несправедливо бит?
- В политиката няма справедливост и на г-н Борисов тепърва му предстои да го осъзнае. Смятам, че съм работил в интерес на страната, нямам угризения на съвестта и не се срамувам от това управление, което направи много.
- Поискаха имунитета ви и го получиха. Знам, ще кажете, че това е политическа поръчка...
- ...А не е ли?!
- ... тоест, вие обвинявате главния прокурор Борис Велчев, че изпълнява политически поръчки?
- Обвинявам изпълнителната власт.

Костов и Сидеров ще свалят президента, описва Дневен Труд.

Две парламентарни партии - ДСБ и "Атака", независимо една от друга, с различни мотиви, поискаха вчера да бъде отстранен президентът Георги Първанов. Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов обяви, че те ще настояват за импийчмънт на Първанов, ако се докаже, че като председател на БСП е искал помощ от иракския диктатор Саддам Хюсеин. От "Атака" пък заявиха, че държат на отстраняването на държавния глава, защото не спазил задълженията си по конституция и бил пречка за европеизирането на България. Това е кампания за ланския сняг, реагираха от "Дондуков" 2.
ДСБ и “Атака” с мераци да свалят президента
Две парламентарни партии - ДСБ и “Атака”, независимо една от друга, поискаха вчера импийчмънт на президента Георги Първанов (б. а. - импийчмънт, от англ. - обвинение, дискредитиране; така се нарича процедурата, с която се подвежда под отговорност висш представител на властта). Мотивите на националистите и на тъмносините са различни. Първи удар към държавния глава отправи лидерът на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Тъмносините ще изпратят писмо до премиера Бойко Борисов с настояване правителството да изиска от властите в Ирак пълната документация по програмата “Петрол срещу храни” и участието на български представители в нея. В тази сделка “комисионата е отишла за БСП”, обяви Костов. В случай че съмненията за участие на Първанов се потвърдят, ДСБ ще иска процедура по сваляне на държавния глава. Костов обвини Първанов и за това, че с отказа си да подпише укази за отзоваване на посланиците ни в Турция и САЩ, което бе поискано от правителството, “защитава изборното мошеничество”.

Сергей Станишев: Шпицкоманди атакуват президента, цитира Дума.

Групите за бързо реагиране на ГЕРБ атакуват президента заради това, че той отправи критики срещу правителството. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира вчера искането на "Атака" и ДСБ за процедура по импийчмънт на президента Георги Първанов. Според бившия премиер показно се провежда "наказателна акция" срещу държавния глава само заради това, че в публичната си лекция в неделя той си позволи да критикува действията на ГЕРБ като управляващи.
Ние живеем в държава, в която авторитарният характер на режима на Бойко Борисов все повече се проявява. Всеки, който дръзне да опонира на премиера, трябва да бъде наказан, коментира още Станишев.
Остро несъгласие с опитите на премиера да потъпква принципите на демокрацията изрази вчера Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. В декларация левите евродепутати осъдиха опитите на Борисов да забранява партии и да обижда симпатизантите им. С такива действия България се връща назад, обръща се към Бойко Борисов лично лидерът на групата в ЕП Мартин Шулц. Писмото си той е препратил и до президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
Президентската институция поставя за обсъждане жизненоважни въпроси за страната, а други организират кампания за ланския сняг. С тези думи прессекретарят на президента Бойка Башлиева коментира призивите на Иван Костов и Волен Сидеров за предсрочно прекратяване правомощията на Георги Първанов.

Първанов и Борисов всъщност взаимно са си полезни, съобщава Д. Драганов в 24 часа.

Дано не прозвучи парадоксално, но Бойко Борисов и Георги Първанов ми приличат на скачени съдове. И двамата са демократи. Като такъв премиерът Борисов не може без опозиция. Нещо повече, в негов интерес е да има опозиция. А сред партиите на политическата сцена, такава в момента няма. От своя страна президентът Първанов знае, че власт без опозиция не може. И влиза в ролята на коректив. Може да си го позволи, защото това е вторият му мандат, няма пред себе си нови президентски избори. Следователно излиза, че от време на време двамата си "подават топката". Не че е нагласено, а като реално управляващ и единствен реален коректив. Отива им - единият е с десни възгледи, другият с леви. Първата искра между тях, след инцидента в Охридското езеро, приключи с гросмайсторско реми. Т.е. имаме прецедент, надявам се и историята след искрите, прехвърчали в неделя, да приключи по същия начин. Надявам се също, че при следващата искра (логично е да има периодично такива) и двамата няма да допускат прибързани реакции. Защото какво стана онзи ден? Единият казал нещо някъде, другият не го чул пряко, а в преразказ, незнайно от кого. Но, реагира светкавично. Това е горе-долу като във футбола. Единият играл първото полувреме, но на другия му казали, че му изпортил положение във второто полувреме. Като хлапета.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3991 |08.11.2009 Понеделнишката преса на 9 ноември . 0| 4086 |05.11.2009 Петъчната преса на 6 ноември . 0| 4064 |05.11.2009 Пресата на 5 ноември . 0| 3857 |03.11.2009 Пресата на 4 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads