Реклама / Ads
0| 3816 |10.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 декември

.
Вестниците пишат за това как изядохме 24 тона отровен салам; за сметка за ток, глътнала къща; за главния прокурор - адвокат на кабинета.
 

 

Изядохме 24 тона отровен салам, установява Стандарт.

Над 24 тона ирландско месо, за което имаше съмнения, че е отровено с диоксин, е изядено в България. Мръвките, преработени на салам и консерви, са продадени в магазините, преди страната ни да бъде уведомена за опасността, съобщиха ветеринари. Над 100 тона свинско от Ирландия е внесено у нас от 1 септември досега. От търговската мрежа са изтеглени над 76 тона месо. Консумацията на заразено с диоксин месо не била опасна, неочаквано обърнаха плочата от Брюксел.

Сметка за ток глътна къща, описва Стандарт.

Сметка за ток глътна цяла къща и остави на улицата семейство болни пенсионери. Цонка и Бачо Ганеви от Плевен получили непосилна за тях трицифрена сметка за електричество. За да не останат на тъмно и на студено, синът Пламен решил да заложи дома им в кв. “Дружба”. В местната заложна къща обаче му дали да подпише договор за продажба вместо документ за обезпечаване на задължение по заем. След няколко месеца семейство Ганеви получили писмо да напуснат дома си и да го дадат на нов собственик. Подобни измами зачестиха през последните месеци, алармираха полицаи. Причината е, че заради страшните сметки за ток и парно има бум на залозите на семейни реликви и имоти.

Чиновниците без 13-та заплата, ожалва ги Дневен Труд.

“Пари за 13-та заплата на държавните служители няма. Не са заложени в държавния бюджет и за 2009 год.” Това обяви министърът на държавната администрация Николай Василев. Проучване на “Труд” показа, че с предколедна финансова радост ще се разминат чиновниците от финансовото и земеделското министерство. Червен картон е вдигнат и в министерствата на икономиката, на културата, на регионалното развитие и на здравеопазването. В правосъдното ведомство до сряда нямаше решение, а от МВнР съобщиха, че служителите не са получили нищо, но надеждата е да вземат поне половин заплата.

125 млн. евро в помощ на общините остават във фризера, оповестява Дневник.

Фонд ФЛАГ, който беше създаден с решение на правителството в края на 2006 г. и още от старта на членството в ЕС трябваше да подпомага финансово общините при изпълнението на европроекти, няма да заработи и в началото на 2009 г. Последната причина е оспорването на процедурата за избор на обслужваща банка на средствата във фонда. По данни на зам.-министърът на регионалното развитие и председател на управителния съвет на фонда Димчо Михалевски в момента във фонда има 30 млн. лв., до края на годината правителството ще гласува още 50 млн. лв. от бюджет 2009, а следващата седмица ще се подпише и заем от ЕБВР за 35 млн. евро. Договаря се и заем от Световната банка за 50 млн. евро. „Нещата с европроектите напират и потребността от финансиране стана все по-наложителна, затова вече има гласове от общини за използването и на други финансови инструменти, а не ФЛАГ да е единственият“, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Брюксел ще следи и назначенията на шефове в съдебната власт, пише Дневник.

ЕК за първи път ще следи конкурсите за назначаване на шефове на съдилища и прокуратури, съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на среща с Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя обясни, че експертите от Брюксел ще проверяват прозрачността им и какви професионални и морални аргументи стоят зад всеки кандидат. Догодина в съдебната система предстои избор на нови хора на много от ключовите постове, сред които са зам.-председатели на върховните съдилища и прокуратури, както и шефът на Софийския градски съд. Грънчарова посочи, че съветът ще трябва да даде ясен сигнал, че работи за прочистване на системата.

 Главният прокурор става адвокат на кабинета, известява 24 часа.

Да има специализирани съдилища подобно на съществуващия преди мирови съдия, предлага правосъдното министерство в концепцията за наказателна политика на държавата. Целта е делата да се решават не само по-бързо, но и по-добре. Приеме ли се концепцията, ще е ясно какво точно трябва да се пише в наказателните закони, които през последните години се променяха на парче, без цялостна идея. Изготвянето на концепция за наказателна политика на държавата е един от ангажиментите, поети от България пред ЕК. Предвижда се още прокуратурата да мине към изпълнителната власт. Идеята не е нова, но за да се осъществи, трябва да се промени конституцията, и то от велик парламент.

Петима едри чиновници срещу евтиния GSM, информира 24 часа.

Колко ще плащаме за GSM през следващите години, зависи от решението на петимата членове на Комисията за регулиране на съобщенията. То трябваше да бъде взето в четвъртък, но се отлага за следващата седмица. Преди повече от два месеца ведомството предложи график за сваляне на цените на едро на операторите. Той трябва да стартира от 1 януари и да завърши до средата на 2010 год. и предвижда от сегашните 32 ст. на минута цената да падне на 15 ст. Официалното обяснение за отлагане на решението е, че КРС трябвало да се запознае с резултатите от общественото обсъждане на проекта и тогава да реши.

Отпушиха продажбата на Булгартабак, съобщава Пари.

Подготовката, критериите и процедурата по продажбата на Булгартабак ще бъде извършена изцяло чрез агенцията за приватизация. Дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация, с което досегашната стратегия за неговата продажба отпада. Решението беше взето на заседанието на Министерския съвет в четвъртък. Всички предишни опити това предложение да мине бяха проваляни от министрите на ДПС. Сега предстои решението да бъде гласувано и от Народното събрание като промяна в закона за приватизация и следприватизационен контрол.  

Партиите си купуват централите, четем в Монитор.

Само шест месеца преди изтичане на управленския мандат ще падне забраната партиите да могат да си купят партийните централи. Това ще стане възможно с поправка в законодателството, обсъдена вчера от депутати от всички парламентарни групи. Инициативата дойде от червените избраници, но беше подкрепена от всички партии, с изключение на "Атака". Само шест месеца преди изтичане на управленския мандат ще падне забраната партиите да могат да си закупят партийните централи. Това ще стане възможно с поправка в законодателството, обсъдена вчера от депутати от всички парламентарни групи. Инициативата дойде от червените избраници, но беше подкрепена от всички партии, с изключение на "Атака". Все още не е уточнено дали измененията ще се направят в Закона за политическите партии или в Закона за държавната собственост. Очаква се обаче поправките да бъдат приети до месец. 

Българите отказват екскурзии до Гърция заради бунтовете, научил е Новинар.

Заради стачките и инцидентите в Гърция масово българи отказват резервации за пътувания до южната ни съседка, заявиха за „Новинар” от столични туристически агенции. Най-често се анулират екскурзиите до Атина и Солун, където ситуацията е най-тежка в момента. До момента имаме два спрени автобуса по тези дестинации, оплакаха се от туроператорска фирма. Заради продължителните стачки в Гърция има опасност да бъде обявено извънредно положение в страната, предадоха вчера международните агенции. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4128 |09.12.2008 Пресата на 10 декември . 0| 3823 |08.12.2008 Пресата на 9 декември . 0| 3866 |08.12.2008 Понеделнишката преса на 8 декември . 0| 3894 |04.12.2008 Петъчната преса на 5 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads