Реклама / Ads
1| 4225 |10.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 февруари

.
Вестниците пишат за рекета на Трактора; за това, че изнудвали са ВИП персони със записи от секс; че казусът „Гърция” се решава днес.
 

Още 3-ма бизнесмени: Трактора ни рекетираше, цитира 24 часа.

Алексей Петров е арестуван след жалба на бизнесмен, който твърдял, че хора на бившия съветник в ДАНС го изнудвали да им прехвърли бизнеса, иначе щял да бъде физически заличен. След излъчването по телевизията на новината за ареста на Трактора още трима бизнесмени са се обадили в прокуратурата, за да дадат показания срещу бившия командос. Сред арестуваните вчера са и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците. Двамата милионери са собственици на фирмата “Екометал инженеринг” и са заподозрени в източването на "Кремиковци". В ареста е и "лейтенантът" на силовата бригада Марчело Джотолов, както и двама от членовете на управителния съвет на акционерно дружество “Лев корпорация” Момчил Кръстев и Лозана Славчова. Зад решетките е и мъж на име Николай Велков. Според фирмените регистри Марчело Джотолов имал фирми с адвокат Лъчезар Таков "Ин-80" ООД. Пред кантората на бивша та барета бе застрелян Боби Цанков. В "Ин-80" дялове има и "Лев корпорация" - фирмата се занимава с консултации и анализи за сигурността и безопасността на физически и юридически лица. Момчил Кръстев, Марчело Джотолов и Лъчезар Таков са заедно в Сдружението на бившите барети. Лозана Славчова е един съсобствениците на "Лев корпорация", която притежава третата по големина у нас застрахователна компания "Лев инс", "Спартак Секюрити", "Плевен Холдинг" и още 8 сериозни фирми.

Разследващи: Изнудвали са ВИП персони със записи от секс, описва Дневен Труд.

Някой от задържаните в акцията "Октопод" пробвали да притискат бизнесмени с видеозаписи, на които били заснети любовните им актове. Това казаха вчера пред "Труд" запознати с разследването. По време на акцията в понеделник през нощта униформените проверили 5 стриптийз бара и 13 нощни клуба. Някои от помещенията били обзаведени със спални, в които танцьорките предлагали платени сексуслуги. В почти всички стаи тайно били монтирани камери. Разследващите предполагат, че със скритите по ъглите на стените и таваните изключително модерни записващи устройства са заснети компрометиращи кадри от сеанси, в които участвали богаташи. Засега нямало данни сред тях да са известни политици.

Бойко Борисов: Доказателствата ще издържат в съда, четем в Дневен Труд.

"Сигурен съм, че фактите, които МВР е събрало по операция "Октопод", ще издържат в съда." Това бе лаконичният коментар на премиера Бойко Борисов вчера пред "Труд". Той открехна, че има и свидетелски показания за престъпленията на групата, не само за източването на "Кремиковци". Борисов подчерта, че основната дейност на бандитите е била по времето на Сергей Станишев и че когато той е бил главен секретар на МВР, тя не е съществувала. Това се разминава с тезата на министър Цветан Цветанов, че групата е действала организирано 10 г. назад. Според източници от правителството Бойко Борисов не е бил особено доволен от медийния шум около акцията. "Закопчаването" на Алексей Петров отклонило вниманието на медиите от успеха на правителството с отблокирането на еврофондовете и отпускането на 3,3 млрд. евро, които чакаме още с влизането ни в ЕС, издадоха съветници. Екипът на премиера планирал това безспорно завоевание да се превърне в топновина поне за следващите десетина дни, а сега тя "потънала" заради "Октопод".

Борис Велчев: Връзките на мафията с властта са скъсани, цитира 24 часа.


„Тези резултати ще продължат и занапред. Планирали сме операции, които тепърва ще стават публично достояние. Всеки, който е подценявал възможностите и на полицията, и на прокуратурата, е бъркал”, заявява в интервю за „24 часа” главният прокурор Борис Велчев. Според него картината на организираната престъпност се променя през последната година. Знакови фигури от подземния свят в момента търпят наказания. Други са изправени пред съда или са обвиняеми и в ареста. През последните 20 г., години на преход, организираната престъпност беше свързана и с политически среди, и с органите на полицията, и с органите на съдебната власт. „Новите лидери на престъпни групи, които ще заемат местата на традиционните босове на прехода, ще се различават от тях по едно много важно обстоятелство. Те няма да могат да разчитат на онази 20-годишна традиция на обвързване с публичните институции”, казва още Борис Велчев.

Баретите арестуват бандата по списък, пише Стандарт.

Никой от полицаите не е знаел предварително кой трябва да арестува, за да не изтече информация. Достъп до нея са имали само ръководството на МВР, прокуратурата и ДАНС. "Не знаехме кой ще трябва да заключим. Преди да влезем в къщите, ни дадоха папки с имена и малко информация. Нямахме право дори по телефона да говорим. Въпреки това обаче Алексей Петров ни чакаше по дънки", коментираха след акцията униформени. Според неофициална информация обаче Петров все пак е бил предупреден за ареста. Източници от прокуратурата твърдят, че разработката срещу Петров е започнала преди няколко месеца. "Арестът обаче бе разрешен едва след като Антон Петров-Хамстера пропя срещу него", коментираха източници от прокуратурата. Те твърдят, че Хамстера е дал достатъчно информация срещу Петров.

Congratulations, Borisov!, възкликва Новинар.

Когато в някоя търсачка напишеш на български Октопод, веднага изкачат множество сайтове за прочутия италиански сериал, който през ранните 90-те се радваше на небивал успех у нас. След сряда в търсачката вече изскача и името на спецакцията на МВР. Интересното в случая с "Октопод" е, че реакциите и на опозицията, и на тези, които подкрепят правителството на ГЕРБ, бяха почти еднозначни. Всички я приветстваха. От БСП дори стигнаха по-далеч и не пропуснаха да разчистят малко вътрешнопартийни сметки - Румен Петков призова за оставката на Станишев, защото позволил Алексей Петров да бъде съветник в ДАНС. В случая от тройната коалиция трябва да мълчат като риби, защото имат много вина за неща, които са направили или не са направили по време на своето управление. И тогава вместо да се смеят на английския на премиера, докато се разхождат по червените килими, трябва да кажат и те "Congratulations, Borisov!" Както направи Европа.

Заковават високите цени на лекарствата, установява Дневен Труд.

Българският фармацевтичен съюз предлага на здравното министерство да се фиксират еднакви цени на лекарствата, които се продават в различните аптеки. Това автоматично означава медикаментите да поскъпнат тайно с 10-15 процента, сигнализираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Фиксираните цени предвиждат дадено лекарство да се продава навсякъде примерно по 3 лева. Нито повече, нито по-малко, което ликвидира конкуренцията. За база щяла да се вземе възможно най-високата цена. Европейската комисия е против подобно фиксиране, защото ликвидира пазара.

Казусът „Гърция” се решава днес, твърди Дневник.

Гарантиране на гръцките дългове, изкупуване на гръцки държавни облигации или друго финансиране - тези версии се обсъждат за безпрецедентната за еврозоната финансова помощ на Гърция. Изборът трябва да бъде направен в четвъртък в Брюксел на извънредна среща на лидерите от ЕС, посветена на икономическата криза. Официално решение за каквато и да било помощ все още няма. Заплахата от плъзване на гръцките проблеми из целия ЕС обаче принуждава най-вече Германия, но и други големи страни членки да обмислят финансови инжекции за Атина, макар официално категорично да отричат това. Няма единодушие какъв спасителен пояс да се хвърли на гърците.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4196 |09.02.2010 Пресата на 10 февруари . 0| 4052 |08.02.2010 Пресата на 9 февруари . 0| 4327 |07.02.2010 Понеделнишката преса на 8 февруари . 0| 3875 |04.02.2010 Петъчната преса на 5 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads