Реклама / Ads
0| 4211 |10.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 февруари

.
Вестниците пишат за това, че банките затягат още условията по кредитите; за царя и Доган, които не давали Плугчиева да коли и беси; за споразумение с Галеви и Златко.
 

 

Банките затягат още условията по кредитите, пише Дневник.

В първия месец на 2009 г. банките са продължили тенденцията от края на миналата година за затягане на условията, при които предоставят кредити за домакинствата, както и за увеличаване на таксите и лихвите. Това показва месечната информация за промени по кредити и депозити на финансовия портал "Моите пари" за изминалия януари. В тази на практика нова вълна от рестрикции конкретните промени при отделните банки са различни, но посоката им е обща. А като резултат условията по кредитите се върнаха в параметрите си отпреди кредитния бум. Осем банки (Общинска банка, Емпорики банк, Societe Generale Експресбанк, Алфа банк, Банка ДСК, Банка "Пиреос", ЦКБ, Уникредит Булбанк) променят условията си по потребителските заеми и още толкова - по ипотечните (Societe Generale Експресбанк, Уникредит Булбанк, Банка "Пиреос", Банка ДСК, Общинска банка, Прокредит банк, Емпорики банк, Алфа банк). При потребителските заеми нарастването на лихвите е от 0.5 до 2.59 процентни пункта. Единственото изключение е Алфа банк, която е намалила лихвата по потребителските кредити. Общо е повишението на таксите за разглеждане на документи, както и еднократната такса за усвояване на кредита. 

Царят и Доган не дават Плугчиева да коли и беси, информира Новинар.

НДСВ и ДПС приемат скептично искането на вицепремиера Меглена Плугчиева да контролира пряко структурите на държавната администрация, които работят с евросредства, и да одобрява всички назначения и уволнения в тях. Вече няколко дни тя заявява пред медиите, че в противен случай ще се откаже от поста си. Коалиционните партньори на БСП обаче са склонни да се съгласят само на незначително увеличаване на правомощията й. „Никой няма да остави Плугчиева да коли и да беси в края на мандата на този кабинет в една толкова чувствителна област като евросредствата”, коментираха хората на царя и Ахмед Доган. Депутатите от двете партии отказват да коментират официално претенциите на Плугчиева, тъй като от БСП също не са предупредили официално за подобна инициатива, нито са провели с тях консултации по темата. „Едно е да кажеш какво искаш по медиите, друго е да поставиш въпроса политически. Когато се случи второто, ще изкажем мнение”, казват царистите. 

Коалицията свиква политически съвет, твърди Дума.

До края на седмицата ще се проведе Политически съвет на управляващата коалиция. Това съобщи вчера говорителят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Темите, които ще бъдат дискутирани на съвета, са: очакванията за междинния доклад на Европейската комисия, икономическият план на правителството и подготовката за изборите. Нинова специално коментира и темата за предстоящия доклад. Отсега се насаждат мнения, че докладът ще бъде негативен, допълни тя. Според говорителката на БСП обаче оценките в него ще бъдат обективни. Страната ни получи уверение, че в доклада ще бъде отбелязан напредъка на България в сравнение с миналия, каза още социалистката. Нинова не подмина и темата за готвения от опозицията вот на недоверие към правителството. "Исканият вот на недоверие поставя лични мотиви на тези партии, които го внасят, убедена е тя. Говорителката на БСП изтъкна, че в момента трябва единение на нацията, но вотът не цели това. "Коалицията между Бойко Борисов и Иван Костов добива все по-ясни намерения. Те действат в авторитарен режим, който дели бизнеса на свой и чужд", отбеляза още Нинова.  

Царят се снишава заради “Кричим”, добавя по темата Стандарт.

Царят се снишава, за да запази имотите си. Жълтите рязко свалиха гарда вчера и се врекоха във вярност на БСП до края на мандата. Симеон Сакскобургготски дал директива на своите да спрат да скачат срещу коалицията от страх червените да не му вземат имотите. Той научил, че на "Позитано" 20 били бесни от игрите на жълтите срещу коалицията напоследък и обсъждали да сложат на масата темата с царските имоти. В момента Симеон съди държавата, за да стане собственик на двореца "Кричим". Премиерът Сергей Станишев и царят не си говорят лично от няколко месеца, научи "Стандарт". Те използвали посредници, когато трябвало да си предадат нещо. Раздорът настъпил, след като жълтите гласуваха "въздържал се" на вот на недоверие срещу правителството миналата година. НДСВ ще подкрепи кабинета "Станишев", ако десните успеят да внесат 7-ото гласуване срещу кабинета. "В ръководството на партията решихме да бъдем лоялни докрай и да подкрепим управлението, особено в такъв момент, в който страната навлиза и в икономическа криза и очакваме доклад от Европейската комисия", заяви вчера царският депутат проф. Огнян Герджиков. Той допълни, че някои от жълтите не са съгласни с решението на шефовете в партията да застанат до премиера Станишев и да подкрепят кабинета, но единственото, което могат да правят, е "просто да скърцат тайно със зъби". 

Прокуратурата: Споразумение с Галеви и Златко, ако приемат да лежат 10-15 години, цитира Атака.

Ако Златомир Иванов-Баретата и братя Галеви са съгласни да лежат в затвора 10-15 години, колкото се предвижда за престъпленията, за които са разследвани, тогава може да има споразумение. Това заяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов пред НТВ. На въпрос дали ще бъдат осъдени, след като прокуратурата разполага само с "дума срещу дума", Кокинов подчерта, че разполагат с "няколко думи" срещу "думата" на разследваните. Според него криминалистите имали доказателства и този път свидетелите били достатъчно. Не се страхуват, осигурили сме им свидетелска защита - на тях и на техните семейства, заяви прокурорът. Той смята, че не съдът, а законите са виновни за проточването на делото срещу Маргините вече три години. Николай Кокинов каза, че Златомир Иванов-Баретата е имал призовка и за 4 февруари, на която не се е явил. Случаят с убития в МВР Пламен Куцаров е много неприятен, тъй като този човек за нас значеше много, бяхме се докоснали до нещо голямо, до група за отвличане", добави той. Кокинов съобщи, че вероятно ще има втора експертиза за смъртта на Куцаров, в трупа на когото бе открит амфетамин. 

30 съветници на разпит за братя Галеви, информира Дневен Труд.

30 общински съветници от Дупница, които да споделят личните си впечатления от Пламен Галев и Ангел Христов, ще бъдат призовани в Софийския градски съд. Новината разкриха пред “Труд” близки до защитата на “братя Галеви”. “Срещу Пламен и Ангел в Дупница са само бившият кмет Първан Дангов, общинските съветници от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов, и Пламен Миланов(б.а. - бизнесменът, който уличи в рекет Геле и приближените му Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци). Ще поканим в съда останалите представители на градския парламент, за да видят хората какво мислят те за Галев и Христов”, аргументираха се съратниците на екскомандосите. Преди дни прокуратурата е обединила в едно наказателно производство обвинението в изнудване срещу Галев и хората му, и в оказване на принуда, за което трябва да отговарят Христов, Красимир Оков и Георги Градевски-Конана. Последният бе обвинен, че е ударил шамар на сина на репортерката от в. “Струма” Лидия Павлова - Иван. “Според двете тройни съдебно-медицински експертизи, изготвени от МВР-болница и ВМА, Иван Павлов има лека телесна повреда. Но въпреки това Конана е обвинен в едро хулиганство”, възмутиха се близките на Галеви. Миналата сряда Конана бе пуснат на свобода. Вчера той е бил привикан от новия началник на полицията в Дупница Георги Джоглев, който го предупредил да не прави повече глупости. “Надявам се до месец делото срещу Галев и Христов да влезе в съда”, заяви пред “Труд” обвинител №1 на София Николай Кокинов. За 18 февруари в Дупница е насрочен процесът за обида срещу Галеви, което заведоха срещу тях съветниците от “Атака” Стойнев и Попов. Шефката на тамошния съд е поискала Галев и Христов да бъдат доведени под конвой.  

Туризмът поиска спешна антикризисна програма и 36 млн. лв., четем в Дневник.

Спешна антикризисна програма, пари за реклама, привилегировано кредитиране на компаниите - това са някои от исканията, които представителите на туристическия бранш представиха във вторник на специално организирана среща. В декларация до Народното събрание и правителството най-големите сдружения в бранша искат 16 млн. лева от бюджета да бъдат дадени като субсидия за издаване на входни визи, а други 20 млн. - за реклама на националните курорти. Поводът за техните искания са тревожните очаквания за бъдещето на предстоящия летен сезон и прогнозите за спад на записванията от основните пазари до 50%. Все още е много рано да се предвиди как точно ще протече летният сезон, но предварителните записвания от Германия, Великобритания и Русия са до 50% по-малко спрямо същия период на миналата година, обявиха от бранша. Последните потвърждения на тенденцията са отпреди няколко дни, когато туристически компании бяха на срещи с руските си колеги в Москва. 

В кризата не се лишаваме само от храна и пиене, съобщава 24 часа.

Кризата ни хваща все по-силно, но българинът яде повече, не се отказва от пиенето и цигарите, показват данни на Националния статистически институт. През декември приходите от продажби като цяло са се сринали със 7,9% спрямо същия месец на 2007 г. Това обаче не важи за търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия. За тях дори е отчетен ръст от 5,3 на сто. Подобно е и при продажбите на лекарства и медицински стоки, които също са скочили - с 5,5%. В кризата българинът не се е отказал от дрехите. В търговията с текстил, облекло и обувки е отчетен ръст от 2,3%. Според експерти тези данни се дължат на еуфорията от коледното и новогодишно пазаруване. Както "24 часа" писа, въпреки световната криза бяха похарчени рекордни суми за подаръци и храна по празниците. Във всички останали сектори обаче се забелязва спад през декември. В търговията на едро сривът е с 8,6%. При търговията с коли намалението стига до 12,5%, а при продажбите на автомобилни горива и масла - с 13,4 на сто. През декември 2008 г. спрямо ноември има ръст от 11,8% в търговията на дребно. Причината отново е коледното пазаруване. При продажбите на коли обаче и тук има спад от 4,5%. Драстичен срив от 10,4% има в строителството през декември спрямо ноември. Спадът дори е още по-голям при т.нар. сградно строителство на офиси и жилища - с 11,1%. По-малко е намалението при строителството на мостове, съоръжения, заводи и пр. инфраструктурни обекти. Там заради гарантираните плащания от държавата има ръст от 3% на годишна база и спад от 8,9 на сто спрямо ноември. За последната 1 г. има отчетено намаление с 8,3% на общото промишлено производство. 

Даниел Вълчев отряза учителите с по 2 бона премии, установява Монитор.

Даниел Вълчев оряза учителските премии с въвеждането на лимит върху фонда за работна заплата. В края на 2008-ма "Монитор" пръв написа как учители в София и Варна си разпределиха между 1000 и 2000 лева коледни премии. В Министерството на образованието и науката (МОН) обсъждат корекции, свързани с преходните остатъци в бюджетите на големите училища в страната. Мерките предвиждат въвеждане на ограничението до 80% от средствата да отиват за заплати на персонала. Това съобщи вчера просветният шеф, който беше в СУ "Св. Кл. Охридски" на представянето на три световни научни бази данни, до които българските учени вече ще имат достъп. "Имаме училища в големите градове на страната и в София, където в края на миналата година се отчете бюджетен остатък от няколко десетки хиляди лева. Сумите, които някои директори искаха да получат, станаха съизмерими с половингодишната им заплата. Не е редно всички средства да се раздават за заплати, а след това същите тези директори да идват в МОН и да плачат за субсидии за ремонт на покрива на училището например. Трябва част от бюджета да се запази и за развитие на инфраструктурата в школата", аргументира се Даниел Вълчев. 

Нова криза с боклука заплашва София, сигнализира Дневен Труд.

Столицата за пореден път е заплашена от криза с боклука. Този път не защото кофите ще се препълнят, а защото... няма да ги има. От 1 март отпадъците може да останат на улиците, защото няма кой да чисти в 5 големи района - “Младост”, “Люлин”, “Овча купел”, “Триадица” и “Витоша”, където живеят над 600 000 души. Договорът на сегашния концесионер “Новера” изтича и фирмата ще вдигне 25 хил. от кофите си в тези квартали. А конкурсът за нови чистачи се провали. В същото време бюджетът на София за 2009 г. мина 1 млрд. лв. В хазната сега има 2 пъти повече пари, отколкото през 2005 г., когато Бойко Борисов се закле като кмет. Тогава бях 467 805 536 лв. 

Залежаха 200 000 коли на старо, научаваме от 24 часа.

Поне 200 000 употребявани автомобила залежават по борсите в цялата страна, призна председателят на Асоциацията на вносители на автомобили (АВА) Анастас Тодоров. “Стагнацията започна преди около 5-6 месеца с финансовата криза. Банките спряха кредитирането, лихвите скочиха. В момента вносът е изключително занижен. Вторичният пазар се е свил, затова падат и цените на повечето модели. Има такъв парадокс, че много коли могат да се намерят по-евтино в България, отколкото в Германия например”, коментира ситуацията на пазара Тодоров. 

КАТ без радари, тревожи се Стандарт.

Вече няма какво да спре камикадзетата на пътя. КАТ остава без радари. Апаратите, които ловят шофьорите с превишена скорост, масово излизат от строя. А договорите с фирмите в страната, които ги ремонтират, не са подновени. Това съобщи за "Стандарт" високопоставен източник от МВР. В Разград катаджиите вече са се хванали за главата. Там договорът за поддръжка на радарите е изтекъл още през септември 2008 г. Оттогава работим само с 3 стари уреда и се молим да не се счупят, оплака се шефът на местната полиция комисар Йордан Димитров. Същото е положението и в останалите големи градове. КАТ вади на пътя всички коли с камери под прикритие, които имат и вградени радари.  

Турски и китайски кич залива пазара за Баба Марта, съобщава Новинар.

Голяма част от мартениците на столичния стоков базар „Илиянци” са с китайски и турски произход, установи проверка на „Новинар”. Търговците внасят червено-белите конци и фигурки на безценица от Турция и Китай, а чрез тях стоката навлиза във вътрешността на страната, но с други цени. Изненадващо продавачите са откровени и не крият произхода на мартениците. Така се печели доверието на клиента, смятат те. Според тях разлика в качеството няма, но и с просто око може да се различни българската от китайската мартеница. Ако ви предложат гривни във вид на телени пръчици, обшити с плюш, почти сигурно е, че те не са български. Дракони, топчета с йероглифи и китайски кучета с добавени червено-бели конци могат да се забележат на почти всяка сергия. Турските мартеници също се различават – по изобилието от вплетени златни конци в тях. На много места се предлагат мартеници от мъниста във вида на гривна с изображения на флаговете на САЩ и Южна Африка. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4138 |09.02.2009 Пресата на 10 февруари . 0| 3828 |08.02.2009 Понеделнишката преса на 9 февруари . 0| 3968 |05.02.2009 Петъчната преса на 6 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads