Реклама / Ads
0| 4195 |11.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 март

.
Вестниците пишат за маскарите по САПАРД; за удара върху горивния туризъм; за незаконните автосервизи; за София без бюджет(?); за Д. Клуни, който най-сетне се жени.
 

По-високи такси за изпит във ВУЗ, обявява Дневен Труд. 

Висшите училища обмислят увеличение на таксите за явяване на приемен изпит с около 60 на сто. Средно с 15 % пък е исканото повишение на семестриалните такси за икономическите специалности. Сега те са 110 лв. на година. Досега кандидат - студентите плащаха за всеки първи изпит между 20 и 50 лв. според университета. Вузовете готвят увеличение от 25 до 35 лв. За всяко второ препитване, което струваше 15 – 20 лв., повишението ще е с 5 – 10 лв. Причината за скока не е само инфлацията. Ректори се притесняват, че с признаването на матурите младежите, които държат изпити, ще намалеят. А общите постъпления от приемните кампании не са за подценяване. При 12 000 кандидати за един университет в касата му влизаха поне 420 хиляди лева.

Днес дизелът ни най-скъп, утре – евтин ?, пита 24 часа. 

До два дни дизелът ще стане най-скъпото гориво у нас, а литър се очаква да стигне 2.26 лева по големите вериги бензиностанции. За сравнение цената на масовия бензин А-95 е 2.10, а на високооктановия А-98 – 2.28 лева. Причината е в скока на цените на едро, като “Лукойл България” ги вдигна с близо 2 %. Това пък е следствие на рекордните котировки на петрола, които във вторник удариха 109 долара за барел. От 2014 година обаче България може да стане център на горивния туризъм и да е с най-евтивния дизел и бензин в ЕС заради новите акцизи. Брюксел се кани да вдигне налога и след 6 години да е 380 евро за 1000 литра. Ние и Румъния имаме 3 години отсрочка.

Еднакви ставки - удар за горивния туризъм, съобщава Пари. 

Акцизът върху дизела ще скочи до нивото на ставката върху безоловния бензин, за да спре дъмпингът с цените. Изравняването на акцизите в ЕС ще доведе до преразпределение на транспортния пазар в общността. В момента нивата на акцизите върху горивата все още значително се различават в отделните страни членки на ЕС. Днес Европарламентът ще гласува директива, която регулира ставките върху горивата.

Маскари по САПАРД, анализира Стандарт.

Новата политическа дъвка в държавата се нарича САПАРД. И със свещ в момента не може да се намери депутат, министър или извънпарламентарна сила без мнение по въпроса кой е виновен да ни спрат парите по предприсъединителната програма. Толкова много думи се леят в публичното пространство, че едва ли някой може да повтори дори имената на всички набедени, заподозрени или изобщо несправедливо споменати в контекста "виновен" пред еврокомисията. Да не говорим пък за оправданията от типа "нямам нищо общо, който твърди обратното, да го докаже". Наред с искането за оставки, от опозицията вещаят мрачни прогнози и за съдбата на очакваните от страната ни следващи суми, вече като член на ЕС. Броят на министрите, които трябва да си ходят според опозиционните партии, расте лавинообразно всеки ден. Вчера СДС искаше 4, ДСБ - 5 оставки... Отделно за заместници. Управляващите естествено се оправдават в стил "как можахте изобщо да си го помислите". И още - случаят е отпреди година, по него се работи усилено, подаването на оставки няма да реши проблема... Все пак, ако Станишев реши да ремонтира правителството също може да използва истерията около САПАРД като мотив за рокадите. Докато обаче политиците се карат кой има и кой няма сестра, положението ще става все по-лошо.

Брюксел така и не каза защо ни разследват по САПАРД, недоумява Пари. 

Представителите на Брюксел в мониторинговия комитет по програма САПАРД в България Кай Мортенсен и Стелианос Ваянос отказаха да кажат защо Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ разследва проекти по предсъединителната програма. Мортенсен обаче съобщи, че е разширен обсегът на разследващите фирми. Оказа се че, Брюксел не е спряло действието на програмата, а е реагирал защитно.

Само липсата на комуникация бил проблемът с ФАР, добавя по темата Дневник. 

Очаквам до 15 април Европейската комисия да се произнесе по предоставените от България данни за спрените проекти, финансирани от програмата ФАР, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. В четвъртък в Брюксел ще бъде изпратен доклад с исканата информация от шефа на дирекция "Разширяване" Майкъл Лий. Средствата по ФАР са блокирани заради три проекта - за развитие на индустриални зони, за подобряване на пожарната безопасност и за строителството на пречиствателни станции в Мадан, Рудозем и Златоград. Липсата на комуникация между Еврокомисията и агенцията в министерството на регионалното развитие е вероятната причина за спирането на финансирането, смята Михалевски. Според него анализът на ведомството е показал, че по трите спрени програми няма нарушения, а само липса на информация.

Автосервизите у нас са незаконни, твърди Новинар. 

Почти всички автосервизи у нас са незаконни, 91 на сто от тях са в сивия сектор. Това се отнася за по-голяма част от занаятчиите в страната , обяви председателят на Националната занаятчийска камара (НЗК) Рангел Чолаков на конференция за квалификацията на майсторите в Европейския съюз. Зам.-председателят на камарата Иван Николов обясни, че за незаконни се считат онези занаятчийски предприятия, чиито собственици не притежават майсторско свидетелство. Това касае и сервизи, чиито работници нямат необходимата квалификация, а в помещенията им липсват елементарни условия за извършване на сервизна дейност, допълни Чолаков. По думите му подобен проблем има и при фризьорските салони, като голяма част от тях също са незаконни.

Разбиха канал за трафик на хора за Западна Европа, информира Новинар.

Трансграничен канал за трафик на хора от Турция през България и Гърция за страни от Западна Европа е разкрит и разбит от служители на Гранична полиция, съобщиха вчера от пресцентъра на МВР. Три месеца са били нужни на граничните полицаи от ГКПП Кулата и колегите им от Пазарджик за да заловят престъпната група. Каналът е разбит след тримесечни усилия на граничните полицаи във взаимодействие с колегите им от ОДП-Пазарджик. На излизане от страната в понеделник са били спрени два товарни автомобила - "Мерцедес" и "Ивеко", управлявани от двама 42-годишни мъже от Пазарджик. В товарното помещение на първия камион граничните полицаи открили трима чужденци без документи за самоличност. По думите им единият е иракчанин, а другите двама са китайци. В товарното помещение на втория камион са открити мъж и жена също без документи за самоличност. Двамата твърдели, че са граждани на Шри Ланка. Двамата шофьори и петимата чужденци са задържани, по-късно е задържан още един българин, който има отношение към трафика на тази група чужденци. Задържането на престъпната банда е извършено под контрола на Върховната касационна прокуратура и с участието на софийската градска прокуратура и районната прокуратура в Петрич.

София пред опасност да остане без бюджет, опасява се Дума.

Най-вероятният ход на областния управител на София Тодор Модев ще бъде да върне приетия бюджет на столицата. Това прогнозира вчера секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев след заседание на ръководството на партията. Парите на София бяха гласувани по скандален начин - бюджетът по закон трябва да се приеме до края на февруари, но понеже общинарите не се справиха с тази задача, те решиха да "спрат часовника" до следващото си заседание през март. Според БСП това е много съмнителна процедура, която няма да издържи юридически. С действията си както Бойко Борисов, така и цялата партия ГЕРБ в момента компрометират процеса на децентрализация в страната, коментира Кутев. Според него стъпка към това било и масовото взимане на решение за повишаване на местните данъци и такси от мнозинствата на ГЕРБ в страната, защото то допълнително намалявало мотивацията на гражданите за изплащане на данъци.

Клуни най-сетне реши да се жени, разочарова мераклийките му Стандарт.

Джордж Клуни си намери майсторката и е на път да скъса с прословутия за него ергенлък. Той и приятелката му Сара Ларсън планират да се оженят през лятото в Италия. В Холивуд са в шок от новината, като се има предвид колко дълго бягаше от брачните окови симпатичният д-р Рос. Той не смееше да се обвързва след развода си с Талия Балсам преди повече от 15 години. Преди около седмица Клуни заяви, че бракът и децата не са за него. Въпреки това обаче според клюкарите, които са надушили тайните му планове, той ще се даде на Сара близо до езерото Комо, където има къща. "Те са сгодени. Все още не са обявили официално женитбата си, но вече всичко е готово. Джордж най-сетне намери любовта на живота си", съобщи италиански ресторантьор. Кумове на Клуни и Ларсън ще бъдат Мат Деймън и Анджелина Джоли.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4645 |10.03.2008 Пресата на 11 март . 0| 4450 |05.03.2008 Пресата на 6 март . 0| 4437 |04.03.2008 Пресата на 5 март . 0| 4289 |03.03.2008 Пресата на 4 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads