Реклама / Ads
0| 3972 |11.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 ноември

.
Вестниците пишат за това, че България ще се опита да влезе в еврозоната през 2013 г.; че депутати в БСП и ДПС са за съд; че водата поскъпва в десет града.
 

Дянков: България ще се опита да влезе в еврозоната през 2013 г., цитира Дневник.


България ще кандидатства в началото на следващата година за валутния механизъм ERM II и се надява да премине към общата европейска валута през 2013 г. Това потвърди и пред "Блумбърг" финансовият министър Симеон Дянков вчера в Брюксел. "Ще кандидатстваме за ERM II при първа възможност в следващите няколко месеца", казва Дянков пред агенцията в Брюксел вчера. "За да го направим обаче, искаме да покажем на Европа и света, че можем да имаме най-добрата фискална дисциплина, най-добрия фискален резултат за 2009 г. в Европейския съюз", допълва той. Дянков вече няколко пъти дискутира намеренията на правителството да подаде документи за влизане във валутния механизъм, който се възприема като чакалня за еврозоната. Първоначалното намерение беше това да се случи тази есен. По-рано през октомври Дянков обаче обяви, че кандидатурата се отлага за февруари 2010 г., като се надява все пак страната да приеме еврото през 2013 г.

И БСП поиска извинение от Борисов, пише Дневник.

След като премиерът Бойко Борисов поиска президентът Георги Първанов да се извини като единствено условие ГЕРБ да не подкрепи исканото от ДСБ и "Атака" отстраняване на държавния глава, от БСП пък поискаха Борисов да се извини за съмнителни според тях действия от миналото на премиера. "Добре е премиерът да се извини за необясненото богатство на жена си (председателят на надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова) за това, че е бил съдружник с Пашата (Румен Николов) и с други личности от подземния бизнес", каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП Антон Кутев. Според него е много важно премиерът да се извини "за Сретен Йосич, за бандитизма в политиката, защото тази политика, която в момента се развива, е бандитска". Кутев посочи, че според него нито един представител във властта не трябва да се извинява за това, което мисли.

Депутати в БСП и ДПС са за съд!, казва в интервю за 24 часа Ат. Атанасов.

- Знаете ли, ген. Атанасов, като бивш шеф на контраразузнаването, кои хора са си внедрили ключови служители в ДАНС и дърпат конците на държавата? За такива говори шефът на агенцията Цветлин Йовчев.

- Големият проблем на Станишев при създаването на ДАНС беше, че се опита да измами българското общество и Брюксел, че уж прави институция за борба с корупцията. А на практика тази агенция се превърна в чадър. На възлови места в нея бяха назначени хора, чиято задача беше да прикрият корупцията на бившето правителство. Но както винаги се случва в БСП, легендарни фигури от тазипартия са ги предавали за елементарни неща. Хора, които получиха много власт през агенцията и употребиха тази власт за лични икономическиинтереси, след промяната на политическата конюнктура ги предадоха.
- Кои са тези хора?

- Имената не са важни. А и от цялата информация, която през различни канали стигна до обществото, долу-горе се разбра кой с кого воюва. Бившето ръководство на ДАНС, което беше отстранено, с всички средства сега оказва съпротива, за да запази част от хората си на позиции в ДАНС.
- Вие знаете ли кои са тези техни хора?
- Какво аз знам, няма значение. Истината я каза премиерът - агенцията, не скъса ли пъпната си връв с Държавна сигурност, я чакат само скандали. Хората, които бяха овладели ДАНС, са офицери от ДС, с един и същи стил и метод на работа - да експлоатират държавните структури в собствен интерес. И сега, когато трябва да бъдат отстранени, защото на практика създават условия държавните институции да бъдат използвани за престъпления, те водят битки, за да минимализират вредите си. ДАНС беше превърната в силова групировка за лични финансови интереси.Ръководството на ДАНС беше овладяло управлението на митниците чрез бивши офицери от ДС и през тези позиции бяха възстановени контрабандните канали, които през 4-те години на Станишев работиха с пълна пара. Легендарните Цайса и Марадоната са бивши офицери от ДС, които без ден трудов стаж в митниците бяха назначени на възлови постове там със задачата да се контролира контрабандата и да се отчисляват големите печалби от нея.

Румяна Желева е българското предложение за еврокомисар, информира Новинар.

Румяна Желева ще бъде българското предложение за еврокомисар. Това реши на свое заседание кабинетът. По думите на премиера Бойко Борисов тя е доказала своя професионализъм като външен министър и евродепутат. Министър-председателят заяви, че най-вероятният ресор на Желева ще бъде „Разширяването на ЕС”. Борисов заяви, че страната ни няма да отстъпи от позицията си България да има еврокомисар. „Защо Германия не се откаже от своя комисар?”, попита премиерът в отговор на въпрос дали страната ни няма да остане без представител в ЕК след влизането в сила на Лисабонския договор, според който броят на комисарите ще бъде намален.

Тотю Младенов: Няма да режем помощи и детски, цитира Дневен Труд.

- Преди ден заявихте, че ще има помощи за майките студентки и за близнаците, макар в проектобюджета да пише, че първите отпадат, а вторите намаляват наполовина. Как ще стане това, г-н Младенов?

- В доклада към бюджета пише друго - че майките студентки ще получават, както и сега, накуп 2880 лв. за отглеждане на дете до 1 г. Смятам, че в проектобюджета е допусната техническа грешка и тя ще бъде поправена. Не може да се намалят и парите за близнаците - по 1200 лв. еднократно на дете, защото в Закона за семейните помощи за деца пише друго. Нашите разчети са размерите на тези помощи да се запазят. Не са много пари, че да лишим майките от тях. Не бива да се предприемат действия, които противоречат на политиката на правителството за насърчаване на раждаемостта и семейството.
- Премиерът писа петица за 100-те дни от управлението на кабинета. Вие как се оценявате?
- Има кой да ме оценява, не е моя работа. За тези първи месеци управление възстановихме социалния диалог на всички нива. Ако някой си мисли, че това е маловажно, лъже се. Този диалог е основата за общуване във всички европейски страни и е изключително важно да действа и у нас. Защото една общност от съмишленици, в която участват представители на синдикатите, правителството, на бизнеса, търси заедно и поема заедно отговорността за важни решения в държавата. Тя е гаранция и за социалния мир.
- Постигнахте ли нещо повече, освен да разлаете кучетата с проверките, които направихте?
- Не само социалното министерство, а целият кабинет вършехме по няколко неща едновременно. Първо, пълен преглед, за да разберем в какво състояние се намира държавата, съответните бюджети на министерствата и разходите, които са правени и се правят. И на тази база да очертаем приоритетите и политиката си. В МТСП се направиха доста ревизии. По проекта “Красива България” сме дали всички резултати на прокуратурата. Нарушенията са големи. В социалния дом в Стара Загора също открихме огромно прахосване на държавни средства. По този повод бе поискан депутатският имунитет на бившата социална министърка Емилия Масларова, за да продължи разследването.

Водата поскъпва в десет града, тревожи се Дума.


Водата в 10 града на страната ще поскъпне от декември. Това обсъди вчера на открито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Най-голям скок на цените ще има в Русе и Кубрат, а най-малко повишение - в Стара Загора. Окончателно решение за новите цени на водата регулаторът ще вземе на 30 ноември, а новите ще влязат в сила от декември. Предвиденото повишение на цените е близко до исканията на ВиК дружествата и се налагало заради поскъпването на тока и увеличените разходи на операторите за добиване на вода с помпи.
До края на този месец се очаква и "Софийска вода" да внесе заявление за нови цени в ДКЕВР. Това съобщи Веселин Алтимирски - директор на дирекция "ВиК-услуги" към комисията. В момента новата цена на дружеството се задържа от регулатора заради неизпълнение от "Софийска вода" на инвестиционната програма за ВиК-инфраструктурата в столицата. За тази година дружеството трябва да инвестира 52 млн. лева. До момента инвестираните от дружеството средства били 44-45 млн. лева.

8769 лева е средната заплата в "Левски", съобщава Новинар.

Точно 8769,47 лв. е средната брутна заплата на футболистите и треньорите в "Левски" за 2009 г., разкриха от "синьото" клубно ръководство. Данните са пресметнати за 54 души, като бяха оповестени броени дни след мащабната среща на собствениците на отбори с председателя на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев и представители на НАП.
На сбирката данъчните извадиха официални данни, според които средната заплата в "Левски" е 820 лв., което предизвика подигравателни подхвърляния от страна на останалите клубове. Това принуди служителите на Тодор Батков да признаят реалните възнаграждения, които, както е видно, са над 10 пъти по-големи. За сравнение - в ЦСКА взимат средно по 3804 лв. на месец, в "Черноморец" - по 3543 лв., следват "Сливен" със 1775 лв. и "Черно море" с 1551 лв. Според официалните данни на НАП пък в най-богатия клуб у нас - ловешкия "Литекс" на Гриша Ганчев, се разписват срещу скромните 673 лв. на месец. Отскоро в данъчната агенция започнаха да привикват и футболисти, които трябва да обясняват как с подобни доходи са си закупили луксозни лимузини за десетки хиляди евро.

Грипът удари и националния, ужасява се Дневен Труд.

Грипът нахлу и в националния отбор през Холандия. Двама футболисти са настанени във ВМА в столицата - Станислав Манолев и Пламен Николов. Играчите не могат да напускат болницата и днес няма да пътуват с отбора за контролата с "Шахтьор" (Донецк) в Анталия. Манолев, футболист на холандския гранд ПСВ "Айндховен" е заразил колегата си от "Литекс", с когото делят една стая и в резиденция "Бояна". Манолев и Николов веднага са били подложени на изследвания за свински грип в ултрамодерната инфекциозна клиника на доц. Камен Плочев във ВМА. Първите резултати са отрицателни. Националният селекционер Станимир Стоилов покани Станислав Генчев от румънския “Васлуй” и дебютанта Иво Иванов от “Берое”. В плановете му са били Костадин Стоянов (ЦСКА) и Йордан Милиев (“Левски”). “Червеният” защитник е и болен, и контузен. А “синият” - само с травма.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4057 |10.11.2009 Пресата на 11 ноември . 0| 4241 |09.11.2009 Пресата на 10 ноември . 0| 3991 |08.11.2009 Понеделнишката преса на 9 ноември . 0| 4086 |05.11.2009 Петъчната преса на 6 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads