Реклама / Ads
0| 3961 |13.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 август

.
Вестниците пишат за фондовете, събиращи данни на турци и богати; за рокадите в МВР; за “царските” гори, които от 12 000 станали 20 000 дка; за паникьосани англичани, продаващи имотите си у нас.
 

 

Под въпрос е целостта на Грузия, Медведев иска да я разоръжи, четем в Дневник.

Руският президент Дмитрий Медведев прекрати „операцията по принуждаване на Грузия към мир“ и ултимативно поиска частична демилитаризация на грузинската армия. Т.нар. руски миротворчески части обаче ще останат в Южна Осетия и Абхазия, която с руска помощ също отблъсна грузинските части. Териториалната цялост на Грузия е под въпрос. Медведев изброи 6 условия за уреждане на конфликта. Френският президент Никола Саркози, който ще отнесе условията от Москва в Тбилиси, избягна отговор на въпроса защо сред тях не е принципът за териториална цялост на Грузия. На общата им пресконференция в Кремъл Медведев каза, че абхазците и южноосетинците трябва сами недвусмис- лено да решат живее ли им се в Грузия, като имат предвид историята и последните събития. Териториалната цялост е понятие, „отразяващо реалното състояние“ и „желанието на хората да живеят заедно“, каза той.

ГЕРБ, СДС и ДСБ започват подписка срещу правителството, известява Дума.

Десните партии членки на Европейската народна партия започват национална подписка в знак на протест срещу управлението на страната. Това стана ясно след среща между между ръководствата на ГЕРБ, СДС и ДСБ вчера. Подписката ще започне на 6 септември - Деня на съединението, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че на 22 септември, когато се честват 100 години независимост, ще се проведе дебат с неправителствени организации, синдикати, представители на Европейската народна партия. По думите на Цветанов през септември ще бъде организиран и протестен митинг.
На вчерашната среща трите партии обаче не дадоха ясен отговор дали в планирания от тях бойкот срещу кабинета ще се включат и други политически сили. По-рано през деня обаче неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му винаги е заявявала, че ще участва сама на избори, както и че ще управлява сама. Ако се прави коалиция, то тя ще е с партия, членка на ЕНП, каза още Борисов. По думите му оттук следвало, че коалиция с "Атака" не може да има. Борисов обаче не изключи възможността да се водят преговори с партията на Волен Сидеров, ако до изборите тя стане член на ЕНП.

Търг за “Тракия” тръгва до дни, узнал е Стандарт.

До броени дни ще стартира конкурсът за строителството на магистрала “Тракия”. Решението за изграждането на отсечката от Стара Загора до Нова Загора и необходимите тръжни документи са били подписани във вторник от новия шеф на Национална агенция “Пътна инфраструктура” Димитър Иванов. Срокът за публикуване на обявлението в Държавен вестник е 5 дни. Така конкурсната процедура може да се задейства още другата седмица. С доизграждането на магистрала “Тракия” ще се отпуши пътят до морето.

Фондове събират данни на турци и богати, оповестява 24 часа.

Частни здравни фондове са поръчвали изнасяне на здравните досиета на милиони българи и най-вече на богати наши сънародници, както и на турци и роми. Това става ясно при разследването на скандала с източването на данни от здравната каса от компютърджия. Той бе заловен от агенти на ДАНС миналия месец. Частните фондове, които чакат парламентът да премахне монопола на здравната каса, се надявали турците да бъдат “пратени под строй” при тях. А богатите и работещите българи също да бъдат привлечени заради високите осигуровки. По поръчка на посредник “къртицата” от касата изнасял и данни колко пари получават лекарите от НЗОК, което ги правело уязвими на рекет. 

Заради жегата докторите без отпуск, пише Стандарт.

Жегата спря ваканцията на лекарите. Бърза помощ и големите болници в София и страната масово прекратяват по спешност отпуските на лекарите, защото не могат да смогнат с наплива на пациенти, съобщиха шефове на клиники. Всеки ден поне по 100 колабират в горещините, линейкти едва успяват да покрият всички случаи. Пагубни горещини ни чакат още седмица. Пикът ще е на Голяма Богородица в петък. В Русе и Сандански термометрите ще заковат 40 градуса.

Скотланд ярд: Белнейски са прегазени, информира Стандарт.

Джип е прегазил сестрите Белнейски. Това е заключението на Скотланд ярд, което патоанатомите ни са получили преди няколко дни. До същия извод стигна и екипът на доц. Стойчо Раданов, който преди два месеца направи нова експертиза за смъртта на сестрите. Разследването на убийството ще бъде удължено с 4 месеца, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Миков започна рокадите в МВР, оповестяма Новинар.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков назначи вчера директори на три главни дирекции в МВР. Назначенията са във връзка с влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР. Директор на главна дирекция "Охранителна полиция" става главен комисар Живко Живков, а на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" - главен комисар Николай Николов. Главна дирекция "Гранична полиция" ще оглави главен комисар Красимир Петров. Дирекция "Жандармерия" ще бъде ръководена от комисар Георги Златков.

“Царските” гори от 12 000 станали 20 000 дка, открива Дневен Труд.

Смайващо откритие направили експертите от Държавната агенция по горите, които трябваше да проучат дали Симеон Сакскобургготски е получил 4500 дка гори в повече поради дублиране на имоти. Като наложили границите на нотариалния акт на царското Интендантство за “една планина от 12 000 дка” върху картата на Рила, установили, че те всъщност обхващат близо 20 000 дка. Царят няма да получи още гори, но объркването е пълно. 

Производствените разходи и енергийната неефективност в България бият всякакви рекорди, изчислява Пари.

Производствените разходи и енергийната неефективност в България бият всякакви рекорди, сравнени с тези на останалите европейски страни, се казва в днешната тема на броя на в. Пари. Според икономическото издание освен това високотехнологичните продукти, преработката и добавената стойност на стоките, вместо да генерират най-голяма печалба, представляват незначителен дял от родния БВП.

Чуждите инвестиции с 458 млн. евро по-малко, научил е Пари.

Преките инвестиции в страната за първите шест месеца на годината са с 458.5 млн. EUR по малко на годишна база. За периода януари-юни 2008 г. те възлизат на 2 млрд. 79 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ. Преките инвестиции са 6.3% от БВП на страната, докато година по-рано делът им е бил 8.8%. Същевременно презастрояването на Черноморието и липсата на чужди инвеститори са причините цените на имотите у нас да се задържат на сегашните нива.

Англичани в паника, продават имотите си у нас, тръби Новинар.

Англичани масово бягат от България и продават имотите си, закупени в морските и планинските курорти у нас. Много от тях дори са на загуба, защото бързат да се отърват от жилищата си, като ги пускат на по-ниски от пазарните цени, съобщиха от компанията за недвижими имоти "Форос". Тръгналата от САЩ ипотечна криза застигна и британските инвеститори, които бързат да се отърват от имотите си, събирайки парите за черни дни, съобщава и радио "Дойче веле", позовавайки се на анализ на онлайн изданието "Пропърти уайър".Една от причините англичаните да отстъпват от българския пазар е невъзможността да покриват ипотечните си кредити. Възможно е обаче и парите да им трябват за започване на някакъв друг бизнес, ако не успяват да реализират печалба от купеното в България жилище. Най-често чужденците купуват имоти у нас с цел отдаване под наем, казаха от бранша.

Световните пазари са на кръстопът, заключава Дневник.

Несигурността продължи да властва на международните пазари, след като във вторник доларът достигна най-високата си стойност спрямо еврото за последните 6 месеца, основните стоки поевтиняха, а очакванията за забавяне на световната икономика се засилиха. Според анализатори нивото от 1.4813 долара за евро, поевтиняването на петрола и последните икономически данни за еврозоната са доказателства за намалялото търсене на суровини и за по-слаба глобална икономическа активност. Засега не е ясно как тези тенденции ще се отразят на България. Според някои специалисти свиване на външното търсене ще свие и българския износ. Това от своя страна ще намали икономическия ръст и ще влоши дефицита по текущата сметка. Повишаването на показателя носи риск и от увеличаване на външния дълг на България.

5000 учители на улицата до месец, съобщава Монитор.

5000 учители ще бъдат съкратени до началото на учебната година. Това обяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ. Причината за уволненията са решенията на общински съвети за закриване на 350 училища в страната. "Разчетите, обявени от общините преди няколко месеца, показваха, че ще се наложат съкращения на 2000 учители и 1000 души помощен персонал, но подписаните от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев заповеди за затваряне са много повече и реално уволнените учители ще са 5000", коментира Такева вчера за "Монитор". Тя добави, че съкращенията на преподавателите вече са обнародвани в Държавен вестник. Причините за съкращенията са демографските проблеми свързани с ниската раждаемост и безработицата в много райони на държавата, обяви синдикалната лидерка. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4408 |11.08.2008 Пресата на 12 август . 0| 3800 |11.08.2008 Понеделнишката преса на 11 август . 0| 4176 |07.08.2008 Петъчната преса на 8 август . 0| 4290 |07.08.2008 Пресата на 7 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads