Реклама / Ads
0| 4194 |12.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 май

.
Вестниците пишат за това, че българите стават екзотично малцинство; за неочаквано недобра комбинация за България; че ни крадат през мейла.
 

Българите стават екзотично малцинство, съобщава Новинар.


Българите може да се превърнат в екзотично малцинство след по-малко от 40 години. За това алармираха проф. Трендафил Митев, проф. Петър Иванов, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и Искрен Веселинов. Те огласиха поредната обезпокояваща статистика за демографското състояние на българската нация, според която през 2050 г. българинът ще е почти изчезващ вид. Проф. Иванов смята, че страната ни е изправена пред демографска катастрофа и този факт умишлено се премълчава. На 1 българче се раждали по 3-4 деца от малцинствените групи в страната като роми, турци и др. Проф. Митев пък стигна още по-далеч в прогнозите си. Според него не трябва да се изключва вариантът българският народ да изчезне, още повече че историята познава такива случаи.

Неочаквано недобра комбинация за България, пише Дневник.

Икономиката на България остава в дълбока рецесия и през първото тримесечие на годината в комбинация с пореден ръст на потребителските цени. Освен това страната отговаря само на един от критериите за еврозоната. Данните бяха обявени в сряда - първите от националната статистика, а вторите в Доклада за сближаване в ЕС, публикуван от Европейската комисия. Документът на Брюксел се оказа и по-критичен от очакванията, създадени от премиера Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков в средата на април. Свиването на икономиката за първите три месеца е 4% на годишна база, което е пети пореден спад от началото на 2009 г. и е вторият най-голям сред страните от ЕС след Латвия. Инфлацията е достигнала 1.8% през април на годишна база спрямо 1.3% месец по-рано. Брюксел обяви, че България не е готова за еврозоната, но покани за членство от 2011 г. Естония. Балтийската република ще стане 17-ата страна във валутния съюз.

Проф. Анна-Мария Борисова: Стигат ни 130 болници, цитира Дневен Труд.

На нашата действителност прилягат някъде 120-130 болници за активно лечение. И оттам нататък ще търсим оптималната бройка.” Това заяви пред “Труд” здравният министър проф. Анна-Мария Борисова. Тя уточни, че останалите - до 414, лечебни заведения ще бъдат не само за продължително лечение и долекуване, но ще се превърнат в спешни центрове и др. Всичко това ще бъде заложено в задължителната национална здравна карта, на която министърът много държи и няма да отстъпи. Според картата във всяка област у нас ще има определен брой болнични легла според нуждите на местното население.

Сергей Игнатов: Дадохме пари на БАН, а академици си гласуваха пенсии от по 2400 лева!, казва за 24 часа министърът.

Парите не стигат на никого в държавата. Софийският университет и БАН са най-недоволни, защото през годините са свикнали при всяка молба правителството да реагира щедро. С извън бюджетното финансиране на СУ постоянно са му давани средства и министрите буквално са били на ръба на нарушението. Това заявява в интервю за „24 часа” просветният министър доц. Сергей Игнатов. Според него претенциите на СУ и на академията на фона на кризата са най-малкото пресилени, а и има проява на лицемерие. Преди седмица от парите, които държавата отпуска, БАН гласува 1.520 млн. лева за повишаване пенсиите на академиците. Ако наистина се намират в такава криза, едва ли щяха да се заемат с този проблем. Един академик трябва да получава 2400 лв., а член-кореспондент – 2100 лв., което не е нормално на фона на пенсиите в страната, смята министър Сергей Игнатов.

Стив Ханке: Разочарован съм от бавните реформи, цитира Дневен Труд.


Отлагането на належащи в България реформи като в пенсионната и здравната система е разочароващо. Това каза бащата на валутния борд у нас и бивш съветник на президента Петър Стоянов проф. Стив Ханке. Според него един от най-големите проблеми на България продължава да бъде корупцията. В същото време той отчете, че българското правителство води правилна политика, като планира орязване на разходи. „Ако ви трябват пари, режете държавни разходи”, препоръча Ханке. Поуката от случващото в Гърция е съвсем ясна – харчовете на държавата излязоха от контрол. Според икономиста прогнозите, че България може да излезе от рецесията през тази година, са нереалистични.

Не плащаш снимка от КАТ, без нова книжка, известява 24часа.

Всеки шофьор, който получи призовка от КАТ, че е сниман в нарушение, но не се яви, няма да може да си смени шофьорската книжка, когато й изтече валидността. Тази мярка се предприема, защото масово нарушителите, които получават покана да отидат в Пътната полиция, за да видят как са нарушили закона и да им се напише акт, изобщо не се явяват. Според последни данни над 100 хил. шофьори в цялата страна са били заснети в нарушение на пътя, но не откликват на призовките и смятат, че ще им се размине. Само до края на 2010 г. изтича валидността на 650 хил. шофьорски книжки, поне на 10 % от тях може да им откажат преиздаването, преди да си платят за нарушенията.

Крадат ни през мейла, оповестява Стандарт.


Ограбиха ме на летището в Лондон, моля изпрати ми 1450 лири, за да се прибера. Мейл с такова съдържание са получили преди дни над 400 приятели на председателя на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков.
Веднага след като получили съобщенията, стотици приятели се обадили на Милков, за да го попитат дали е добре. Тогава те разбрали, че той е в България, а не във Великобритания и изобщо не е бил ограбван. За своите ужилвания хакери проникват в чужди пощи в интернет. Така, докато сте далеч от компютъра, спите или пътувате, от ваше име може да бъдат събирани пари или уреждани сделки, предупреждават експерти от отдела за борба с измамите в нета на МВР.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5113 |11.05.2010 Пресата на 12 май . 0| 4366 |10.05.2010 Пресата на 11 май . 0| 4383 |04.05.2010 Пресата на 5 май . 3| 4504 |03.05.2010 Пресата на 4 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads