Реклама / Ads
0| 4067 |12.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 март

.
Вестниците пишат за това как изпушихме тотално; за корупцията във всички власти у нас; за рекордната ни скъпотия; за потребителска такса и в аптеките; за прехванатия от ВВС ураган към България.
 

Изпушихме! , възкликва Стандарт.

Кървава баня със сираци в Трън, зарязан Ромео се пали жив Народът изпуши! Педофил застреля 15-годишно момиче и рани други две деца в сиропиталище в Трън. После убиецът сам си тегли куршума. Гимназист откри огън с газов пистолет в класна стая в Казанлък. По чудо няма пострадали. Апаши хладнокръвно убиха екоинспектор в Долни Дъбник. Отчаяна майка за малко да скочи с дъщеричката си от 11-ия етаж в Шумен, за да спаси брака си. Зарязан Ромео превърна колата си в клада и изгоря жив в нея насред курорта Албена. Всички тези драми се разиграха само в един ден. Седмица преди първа пролет хората масово излизат от релси и стават подвластни на натрупаната агресия, коментираха психолози. Безхаберието на държавата допълнително налива масло в огъня, твърдят потърпевши от драмите.  

Коалицията реставрира следствието въпреки ЕС, съобщава Дневник. 

По-малко от две години след като остана без работа, следствието се връща в играта с пълна сила въпреки изискванията на Европа за силно полицейско разследване. То получава нови правомощия и задължение да разследва корупцията и организираната престъпност, за които ЕС следи под лупа. Това става с поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на министрите на правосъдието и вътрешните работи Миглена Тачева и Румен Петков, който в сряда беше одобрен от Висшия съдебен съвет и предстои да бъде внесен в правителството. Под натиска на Брюксел предишният парламент силно оряза правомощията на следователите чрез новия НПК заради критиките към фазата на разследването. Имаше и идея следствието да се закрие, но не се събра консенсус за промяна в конституцията, където то е включено в съдебната власт.

Държавният департамент на САЩ: Корупцията е във всички власти в България, цитира Дневник. 

Корупцията засяга изпълнителната, съдебната и законодателната власт в България - това констатира Държавният департамент на САЩ в редовния си годишен доклад за спазването на човешките права, публикуван в сряда. В документа се посочва още, че законите у нас предвиждат наказания за корумпирани държавни служители, но правителството не прилага ефикасно законодателството и чиновниците "често практикуват безнаказано корупционни дейности". Отбелязано е още, че през 2007 г. правителството е взело мерки за борба с корупцията и организираната престъпност, но "не преследва агресивно" тази практика по високите етажи на властта. В доклада, който следи спазването на човешките права в 196 държави, на България са отделени 30 страници.

Рекордна скъпотия, регистрира Дневен Труд. 

Рекордно поскъпване на живота в България отчете Националния статистически институт. 13.2 на сто е достигнала инфлацията за последната година - от февруари м.г. до същия месец на 2008 г. Само за миналия месец стоките и услугите у нас са поскъпнали с 1.1 %, а от началото на годината – с 2.5 на сто. Основна причина за високата инфлация е, че скокът на цените на хранителните стоки все още не може да бъде укротен. Само през февруари те са се повишили с 1.7 %, а на лекарствата, стоматологичните и лекарските услуги – с 2.7 %. Цените на горивата също продължават да растат с бързи темпове, а оттам – и стойността на транспортните услуги. Преди месец бащата на валутния борд проф. Стив Ханке предупреди, че гигантската планина от кредити в банките дава тласък на инфлацията у нас.

Инфлацията топи заемите, добавя по темата Стандарт.

Храните скочиха с 22% за година, даваме повече пари за трапезата Животът на кредит вече е изгоден. Инфлацията надмина лихвите по много потребителски заеми. Рекордно поскъпване от 13,2% за година отчетоха от Националния статистически институт в края на февруари. Такъв скок на цените не е имало от Жан-Виденовата зима през 1997 г., когато етикетите се сменяха по няколко пъти на ден. Сега цените растат доста по-бързо от лихвите по ипотечните кредити, които са около 7-9%. Но за първи път инфлацията надмина и лихвите по потребителските заеми, които заедно с таксите започват от 12-13%. Инфлацията е доста по-висока и от лихвите по влоговете. Така, ако държите левовете си на депозит в банка, реално сте изгубили по 6 лева на всеки 100.

Природният газ нямало да поскъпва шоково, успокоява Новинар. 

Няма да се допусне шоково увеличение на цената на природния газ. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов по време на енергийна комисия в парламента. “Булгаргаз” внесе в комисията искане суровината да поскъпне с 32 на сто от началото на април. Шушулов каза, че в ДКЕВР все още не е обсъждано исканото повишение.

Потребителска такса и в аптеките?, шокира с въпроса Дума.

Проектът за отпадането на потребителската такса за медицински преглед е популистки ход, смята председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов. На пресконференция той заяви, че таксата не само не трябва да отпада, но такава трябва да бъде въведена и в аптеките при изпълнение на рецепта за доплащани от НЗОК лекарства. Таушанов съобщи, че съсловните медицински организации и ръководената от него асоциация са депозирали пред президента Георги Първанов и министър-председателя Сергей Станишев искане за провеждане на референдум по важни за здравеопазването законови промени. Според Таушанов българите трябва да бъдат запитани дали искат здравната вноска да се увеличи с три процента. На национален протест се канят да се вдигнат до средата на май медиците в цялата страна. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Преди протеста ще се проведат срещи на националните ръководства на съсловните организации на медицински сестри, акушерки, фелдшери, фармацевти и др. във всички региони на страната. Очаква се до седмица да бъдат определени датите и местата за срещите. Протестът е наложителен заради липсата на диалог с управляващите, поясни д-р Кехайов. Според него и съсловните организации разпределянето на средствата в системата на здравеопазването от страна на Националната здравноосигурителна каса става по непрозрачен начин. "Защо една институция разпределя 1,6 млрд. лева без договаряне", попита не за пръв път Кехайов. Вчера съсловните организации в здравеопазването са изпратили писмо до здравния министър проф. Радослав Гайдарски с искане до 10 дни той да обяви брутните възнаграждения на работещите в системата. Ако не бъдат изпълнени исканията им до провеждането на националния протест, цялата медицинска общност ще бъде призована към включване в национална стачка.

Новите компании на борсата изместиха големите играчи, информира Пари. 

Новите компании на борсата изместиха големите играчи. За шеста поредна година в. Пари подготвя класацията на публични компании Топ 50, която цели да покаже тенденциите в тяхното развитие. Данните от рейтинга показват, че дружествата, които се листват на БФБ, отново показват добри резултати и успяват да се докажат като двигател на българската икономика. За първи път се наблюдава толкова масирано навлизане на нови, амбициозни фирми сред челните места в подреждането и сред най-големите на борсата. Летище Пловдив се насочва към лоу- кост компаниите Летище Пловдив се насочва към лоу-кост компаниите. Това е една от основните препоръки на британската компания Еърпорт Стратеджи енд Маркетинтг, наета от мениджмънта на авиопорта да разработи стратегия за бъдещото развитие на летището. Със стратегията бяха запознати транспортния министър Петър Мутафчиев, представители на местната власт и на туристическия бизнес в Пловдивския регион. Общо 25 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждане на нов терминал.

СЕМ в битието на изключено парно, анализира Монитор.

Кой не е чувал за СЕМ, кой не знае за него? Всъщност, никой не е чувал. За него знаят само шепа спартанци от медийната сфера, които по силата на калпави закони и дваж по-калпава реалност се опитват да съществуват и работят цивилизовано. За целта държавата е създала орган, който да регулира този тип дейност, стъпвайки на някакви правила. А този орган е наречен Съвет за електронни медии. Но кръщелното с това наименование датира от 2001 г. И е предшествано от изключително бурна история в регулацията на медийната действителност, предвождана от Националния съвет за радио и телевизия, чието прозвище Не СеРеТе, лепнато от зевзеците от тогавашното "Ку-Ку" - "Каналето", си остана по-точната му характеристика. По силата на традицията да се окичва с прякори органът, призван да бъде медиен надзорник, членовете на СЕМ бяха наречени "семкаджии". Градацията в прозвищата на двата органа е достатъчна, за да се направи извода, че ако едните вършеха големи, неприлични и зловонни бели, другите са също като мургавите продавачки на занимавки покрай стадионите, на които се разиграват големи дербита - пробутват нелегално пакетчета със съмнително откъм хигиена съдържание за дребни стотинки, за да ударят кьоравото на принципа "ден година храни", и изчезват в неизвестност до следващия път. СЕМ беше изтлял на обществения хоризонт след поредицата скандални избори на шефове на БНТ, предшествал назначаването на Уляна Пръмова преди близо 4 години. Но напоследък живуркането му се осветяваше от спорадични проблясъци в течение на месец и половина покрай конкурсите за аналогови честоти в София, Полвдив и Варна. Медийните надзорници ту провеждаха конкурса, ту бяха на ръба на обявяването на победител, ту го спираха, ту чакаха решението на съда и непрекъснато правеха изказвания от едната крайност в другата - от неудържимото им желание да се придържат към приетите и подписани европейски документи за пълна цифровизация до намерението да продължат да раздават аналогови честоти. Тъй или иначе те отново стигнаха до парадокса, в който вършат нещо, което не води до нищо. Или, казано по-просто, оправдават заплатите си за своята пълна безполезност на постовете, които заемат.

Реклами срутили козирката във Варна, научила е Дума.

Рекламно-информационни елементи и облицовъчните плочи са утежнили конструкцията на козирката, която се срути на 2 януари във Варна и това е довело до нейното пропадане. Това съобщиха от ОДП - Варна. При инцидента загина 22-годишната студентка Гергана Велинова. Според полицията метеорологичните условия и падналият сняг не са причината за рухването на козирката. Отговорни служители от "Гражданска защита" не са изпълнили задълженията си при инцидента, съобщиха пък от Варненската окръжна прокуратура. Служителите са дежурният в отдел "Аварийно-спасителна дейност" Борис Димитров, началникът на отдела Събенков и и. д. директора на "Гражданска защита" във Варна Камен Попов. Според прокуратурата те не са реагирали правилно при сигнала за бедствие от полицията в града. От окръжната прокуратура смятат, че само сериозна проверка от страна на посочените длъжностни лица от "Гражданска защита" е могла да отговори на въпроса има ли пострадали или няма. Почистването на отломките е трябвало да стане спешно.

ВСС прехващат ураган към нас, предупреждава 24 часа. 

По данни на Метеорологичния център на Военно-въздушните сили в четвъртък следобед се очакват проливни дъждове и силни ветрове в Северозападна България и по Черноморието. Това съобщи министерството на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи, което изпрати предупреждение до областните управители и кметовете. Според прогнозата се очаквал вятър от 20-25 м/сек и валежи от 5 до 10 л/кв.м. Дъжъдът ще е краткотраен, но проливен и с гръмотевици. На много места ще има и градушки. Над 1500 м се очакват валежи от сняг.

Завършиха снимките за последния филм на Хийт Леджър, пише Новинар.

Режисьорът Тери Гилиъм съобщи, че са приключили снимките на филма “The Imaginarium of Doctor Parnassus” ("Имаджинариумът на д-р Парнас"), в който е последната поява на екран на покойния Хийт Леджър. След смъртта на актьора неговата роля беше доиграна от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел. За да обяснят смяната на актьорите, сценаристите измислиха специално "магично" огледало, което променя вида на всеки, преминал през него. Всички сцени, в които играе Леджър, обаче ще бъдат включени във филма, който ще излезе на екран догодина.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4195 |11.03.2008 Пресата на 12 март . 0| 4644 |10.03.2008 Пресата на 11 март . 0| 4450 |05.03.2008 Пресата на 6 март . 0| 4437 |04.03.2008 Пресата на 5 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads