Реклама / Ads
3| 4739 |14.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 август

.
Вестниците пишат за партийните изневери с кметове; за нов начин на лекарско лечение с псувни; за новата билка, по-скъпа от хероин и за най-скъпия живот от Виденов насам.
 

Партийни изневери с кметове, информира Стандарт.

НДСВ извади бившата разведка №1 Димо Гяуров срещу БСП във Варна В политиката няма вечни приятелства. Има само интереси. Старата максима намери приложение и в договорките на властта за предстоящия местен вот. В търсене на идеалния кандидат за кмет политиците се оплетоха в опасни връзки. Враговете им в един регион са техни приятели в друг. Коалициите по места се коват на един-единствен принцип - победа. Варна е на път да наруши коалиционната омерта. Вчера царският министър Николай Василев официално обяви, че ще предложи на НДСВ да подкрепи ексшефа на разведките Димо Гяуров срещу червения градоначалник Кирил Йорданов. Освен НДСВ зад Гяуров вече застанаха ДСБ и СДС. "Очаквам и подкрепата на ГЕРБ", обяви мераклията пред "Стандарт". Така засега Йорданов може да разчита единствено на соцпартията. В негова полза обаче играят и враждите, раздиращи лагера на опонента му. Само минути след като Василев обяви подкрепата си за бившия шеф на разведките, варненският царски депутат Борислав Ралчев обяви: "Няма да се откажа от намеренията си да се кандидатирам за кмет". Спорът ще трябва да реши политическият съвет на НДСВ. Не е сигурна и подкрепата на ГЕРБ за бившия шеф на НРС при кабинета "Костов". Макар на местно ниво хората на Генерала да са приели офертата за обща дясна кандидатура, неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отказва да й даде зелена светлина, научи "Стандарт". Освен във Варна сблъсък между НДСВ и БСП най-вероятно ще има и в Пазарджик. "Имаме шанс срещу настоящия червен градоначалник Иван Евстатиев", категорични са на "Врабча" 23. Затова обмислят да издигнат свой кандидат - в ролята на Матросов вероятно ще влезе царският депутат Валентин Милтенов. Безпрецедентен съюз пък е на път да взриви Хасково. След като успя да се изпокара с десните, благодарение на които изкара два кметски мандата, Георги Иванов ще пристане на БСП. "Независим е и се ползва с голяма подкрепа, така че най-вероятно ще заложим на него", признаха от "Позитано" 20. Близо половин година маневри предшестваха странния съюз. Иванов си постла подкрепата на червените още в края на 2006 г., когато изненадващо издигна кандидатурата за втори мандат на Георги Първанов. Очаква се освен БСП Иванов да събере зад гърба си и подкрепата на ДПС и СДС. С цели три червени номинации пък може да се уреди Благоевград.  

Борисов обяви кандидатурата си, БСП търси съюзници за София, четем в Дневник.

ГЕРБ в понеделник официално обяви кандидатурата на Бойко Борисов за втори мандат като кмет на столицата, а от БСП - София, казаха, че започват неформални разговори с други партии, за да намерят негов конкурент. След като досега не откри желаещ да участва в изборите на 28 октомври, столичното ръководство на левицата ще се обърне и към НДСВ, и към други организации за сътрудничество, каза негов представител. Също в понеделник членът на Централния съвет на ДПС Людмил Георгиев заяви пред "Инфо радио", че тройната коалиция трябва да изправи срещу Борисов общ кандидат, който можел да бъде Милен Велчев от НДСВ. Самият Велчев, който е председател на предизборния щаб на царистите, вече заяви, че няма да влезе отново в състезание за София, а преди време дори не изключи партията му да подкрепи Борисов. От ДПС казаха, че въпросът изобщо не е обсъждан. За общи кандидати за кмет досега не сме говорили, потвърдиха и от другите две управляващи партии - БСП и НДСВ. Представители и на трите формации обаче добавиха, че в близките дни ще обмислят координирани действия на местните избори.

Правят си грешни сметки за разправа с Овчаров чрез вота, казва в интервю за 24 часа Илияна Йотова, зам.-шефка на БСП в София.

Стоян Сталев е кандидатурата за столицата, около която си заслужава да се обединим. Аз лично очаквам и “Евксиноград”2 След като от президента бяха повдигнати изключително сериозни за страната въпроси, свързани с организираната престъпност, с бившата Държавна сигурност, по въпроса за Либия, обществото очаква още информация по тях. А и много намеци се съдържат в това негово интервю и те определено се нуждаят от продължение. Признавам, че за мен изречението за приятелския огън се нуждае от допълнителна информация. Нещата трябва да станат напълно прозрачни, защото по принцип щом става дума за “приятелски огън”, обикновено има някакъв финален изход - и за едната, и за другата страна особено ако втората реши да отговори. А що се отнася до ДС, папката “Гоце” и прочее - след толкова изписани неща през последните месеци имам усещането, че част от тези бивши структури като че ли искаха да кажат на Първанов: “Ти ще останеш зависим от нас, защото си един от нас.” Изключително опасна тенденция! Трябва да се научим, че действително има хора, които са работили за страната си, изпълнявали са дълга си, и такива, които са били доносници. Президентът е прав за съжаление, че нито законът, нито работата на комисията прави това разграничение, твърди Йотова.

“Приятелски огън” бил комунистически термин, изяснява Дневен Труд.

“Недоумявам и съм изненадан от позицията на Георги Първанов”, коментира вчера шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Изявлението му бе предизвикано от думите на държавния глава, казани в резиденция “Евксиноград” в неделя. По повод на т.нар. папка “Гоце”, Първанов заяви: “Убеден съм, че става дума за, образно казано, приятелски огън от една партийна централа.” “Не знам какво има предвид президентът Първанов под “приятелски огън”, продължи Костадинов. Той припомни, че всички решения на комисията по досиетата са взети с пълно единодушие и при стриктно спазване на закона.

1000 чиновници стават полицаи, съобщава Дума.

Ще бъда безкомпромисен към всеки, който клевети страната, заяви Румен Петков. Ще предложа в рамките на септември 1000 души от администрацията на МВР в страната да бъдат прехвърлени и от догодина да работят като полицейски служители. Това съобщи вчера във Варна министърът на вътрешните работи Румен Петков. По никакъв начин това не означава, че ще местим хора от една дирекция в друга, уточни той и добави, че имало достатъчно отработени механизми, по които да стане това, без да се повлияе на състава. Министърът обяви, че е започнала категоризация на областните дирекции на полицията по 18 критерия, като целта й е полицаите в страната да бъдат еднакво натоварени. Вече 20 дни поисканият от министерството видеоматериал от Би Би Си не е получен, коментира още Петков по повод напрежението около скандалния репортаж за трафик на деца от България за Осторва. По думите му, въпреки че прекалено много държи на Би Би Си като медия, този факт го навеждал на мисълта, че се води клеветническа кампания срещу България. Петков заяви още, че от началото на лятото досега са регистрирани десетки случаи на фалшиви жалби от чужди граждани, че са били ограбени. Ще бъда безкопромисен, независимо от коя държава са жалбоподателите, закани се министърът и добави, че подобни случаи засягат силно имиджа на България. Петков обясни, че ще се позове на конвенция 108 на Съвета на Европа, която е ратифицирана от България, и всеки, който си позволи да клевети страната, ще бъде оповестяван публично.

Любчо се гласял за посланик в Скопие, пише Новинар.

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, който е и български гражданин, се гласи за наш посланик. Той иска да представлява България в Македония, където в момента е депутат и лидер на партия. Самият Георгиевски обяви пред македонските и българските медии, че през септември може да бъде назначен за посланик на България в Скопие, съобщи Македонската информационна агенция. Той намеква за това в отворено писмо по повод подкрепата си за кандидатурата на бизнесмена Кирил Пендев за кмет на Благоевград. Според експремиера и сегашен лидер на ВМРО-Народна партия участието на чуждестранни политици или действащи премиери в кампании за местни или парламентарни избори в други държави е нормална практика в европейските страни. "Наистина не знам защо македонските медии вдигат такава пушилка за нещо, което е нормално и в Македония, и в европейските демокрации. След като за това нещо се написаха толкова много коментари, какво ли може да очаквам на 1 септември, когато разберат, че съм назначен за посланик на Република България в Македония", пише Георгиевски до медиите. Изявлението е написано на бланка на ВМРО-Народна партия и е подписано и подпечатано от партията и от самия Георгиевски. Сегашният посланик на България в Скопие ген. Михо Михов не пожела да коментира изявленията на Георгиевски, че ще става посланик в Македония.

Животът най-скъп от Жан Виденов насам, установява Стандарт.

Инфлацията изяде спестяванията и увеличението на пенсии и заплати Животът за първите седем месеца е най-скъп от десет години насам. Инфлацията удари нов рекорд след кризата през 1997 г. От януари досега цените са нараснали с 4,3%, което не се е случвало след ежедневната смяна на етикетите по времето на кабинета "Виденов". Само през юли цените са се вдигнали с 2,2 на сто, обявиха от Националния статистически институт. Такава висока инфлация през летен месец не е имало от 1999 г. насам. Рязко са скочили цените на основни хранителни стоки. Хлябът е поскъпнал с 9,9%, сиренето - със 7,2%, яйцата - 10%, зелето - с 62%, а доматите и краставиците - съответно с 34,3% и 15,6%. Увеличението на тока със 7,8% допълнително напомпа цените. За последните 12 месеца инфлацията е 8,4%, сочат данните на Националния статистически институт. Така левовите спестявания в банки, които са оставени на едногодишен влог, реално са се стопили с около 2,7 лв. на всеки 100. Високата инфлация вече е изяла вдигането на бюджетните заплати с 10% от 1 юли. Шоковото вдигане на цените е особено болезнено за хората с ниски доходи. Поскъпването на стоте социално полезни и жизненонеобходими стоки, които основно пазаруват 20-те процента най-бедни българи, през юли са поскъпнали с 4,2%. От началото на годината повишението е с 5,8%, а за последните 12 месеца - 14%. Затова вдигането на пенсиите за втори път в рамките на една година с 10% от 1 октомври няма да увеличи доходите на пенсионерите, а само ще компенсира поскъпването на храните.

Вдигат и лютеницата, шокира 24 часа.

Скокът ще е с 10-15% заради поскъпването на зеленчука и тока. С 10-15% поскъпват лютеницата и консервите, обявиха вчера производители на консерви. След увеличението на цените на зеленчука, тока и горивата преработвателите на плодове и зеленчуци предупредиха, че ще поскъпне и тяхната продукция. Още от следващия понеделник вероятно ще вдигнем цените, заяви Александър Найденов, управител на фирма "Олинеза". Нови цени ще имат и "Филикон", "Булконс" и "Идеал-продукт". Производителите плащат повече за труд, капачки, амбалаж. 20% увеличение на доматеното пюре обявиха гръцките производители, от които у нас внасяме основно суровина, казаха от съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Еврото под заплаха от рязък спад, плаши Дневен Труд.

Нова заплаха изникна на финансовите пазари - този път от спад на еврото. Причината е, че на европейските банки им предстоят плащания в долари, а не разполагат с нужните зелени пари. Ако банките започнат да обменят евро за долари, може да се получи рязък спад в курса на единната валута. Очаква се проблемът да бъде решен като Федералният резерв на САЩ отпусне доларов заем на Европейската централна банка.

Прекратяват проверка на ченгета за Стависки, отбелязва Монитор.

Бургаската полиция ще прекрати проверката на полицаите, спрели Максим Стависки, минути преди да помете 2 коли край р. Ропотамо. Причината за това е, че липсват очевидци, които да разкажат пред разследващите за какво е бил спрян фигуриста. Това съобщи за "Монитор" вчера комисар Павлин Димитров, шеф на ОДП-Бургас. Разследването започна ден след трагичния инцидент, когато стана ясно, че колата на Стависки е спирана за проверка, но на шофьора не е направен тест за алкохол с дрегер. Вчера Димитров лаконично обясни, че след като никой не е дошъл да съобщи, че Стависки е бил спрян за превишена скорост, проверката ще бъде прекратена в най-скоро време. Най-вероятно полицията щяла да изчака още седмица.

Задържат подозиран за убийството на Луканов, информира 24 часа.

Пуснали Райко от Монтана за издирване, за да се яви като свидетел. Търговецът от Монтана Райко Петров, който лежа две години в столичното следствие по подозрение, че е опитал да организира убийството на Андрей Луканов, е бил задържан за кратко на 10 август. Това съобщи притеснен самият той вчера в редакцията на "24 часа". Предишния път Райко бе прибран зад решетките през декември 1997 г. и пуснат под гаранция през юли 1999 г. По късно му връчиха обвинителен акт, според който е опитал да намери убийци за Луканов, но групата около шефа на "Колонел" Ангел Василев го изпреварила. До дело срещу Петров така и не се стигна, а другите обвиняеми първо бяха осъдени доживот, а после оправдани напълно.

Доктор лекува с псувни, обяснява "новия" метод Стандарт.

Преглед започва с “Вървете на майната си, кретени”. Така лекува пациентите си д-р Пламен Стоянов от спешния център в Бяла Слатина. “Прегледът на 15-годишната ми дъщеря започна с "Вървете на майната си, кретени", оплака се потресеният баща Димитър Стефанов. Ученичката от Козлодуй имала остри болки в корема и повръщала цяла нощ. Докторът обаче отказал да й обърне внимание, докато не види здравната й книжка. Като разбрал, че семейството не я носи, разпоредил таткото да плати пълно кръвно изследване. Майката попитала не може ли да сложи инжекция на момичето или направо да го постави на системи. Това вбесило медика. Той изгонил фамилията с крясъци: "Вървете на майната си, като толкова много разбирате."

Билка, по-скъпа от хероин, е новата контрабанда, научаваме от Новинар.

Нов вид престъпност е регистрирана в региона на сръбско-българската граница - контрабанда на защитеното от закона растение жълта горчивка. Запознати с черния пазар на билки казват, че цената на горчивката е по-висока от цената на хероина. Билката се използва в народната медицина и във фармацията. Разследване на сръбски медии показва, че жълтата горчивка се контрабандира по добре разработени канали главно в България, а оттам в Турция. От Сърбия в България жълтата горчивка се прехвърля по разработени канали, които се използват и за трафик на наркотици, оръжие и хора. Твърди се, че и сръбските, и българските митничари не разпознават корена на жълтата горчивка, който се пренася, и затова не могат да разкрият подобно нарушение.

Пиян таксиджия си търси талона в КАТ, разказва Дума.

Таксиметров шофьор с над 3 промила алкохол в кръвта посети столичния КАТ, за да си вземе наказателно постановление и талона на колата, съобщи БГНЕС. Вчера към 10,40 часа 44-годишният Я.Л. излизал от сградата на столичния отдел "Пътна полиция" и се спрял за секунди пред служители от пътен патрул. При краткия разговор полицаите усетили, че мъжът е пил, а минути по-късно го видели да се качва в таксиметровата си кола "Рено Клио" и да потегля. Веднага сигнализирали на колегите си, които патрулират на метри от тях, и колата била спряна. При проверка дрегерът отчел 3,04 промила алкохол в кръвта му. Таксидижията се нахвърлил с обиди и закани към полицаите и обяснил, че в момента не бил на работа и дошъл в столичния КАТ, за да си вземе наказателно постановление и талона на колата. Табелата "Такси" обаче не била свалена. С Я.Л. пътувала и видимо пияна жена, по думите на полицаите, която се представила за негова съпруга. Докато таксиметраджията се разправял с униформените, тя седнала зад волана, което ги накарало да вземат ключовете на автомобила. По случая ще бъде образувано бързо производство. През почивните дни пътни полицаи само от ОДП-София са санкционирали 8 шофьори за шофиране в нетрезво състояние, като срещу тях се водят бързи полицейски производства.

Цигани подпалиха селска война, описва Монитор.

11 мъже и 1 жена са задържани в ареста на полицейското управление в град Карлово след безредици в циганската махала на село Христо Даново, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Пловдив. На част от пострадалите е оказана медицинска помощ. От неделя след обед в махалата са вкарани полицейски патрули. За сега е спокойно, но това се дължи на полицията, обясни по телефона кметът на селото Недко Несторов. И вчера са продължили разпитите на тарторите на враждуващите фамилии. Връчени са им били предупреждения да не продължават вендетата. Полицаите трябва да останат в махалата поне месец, докато страстите утихнат, смята кметът. Мелето в Христо Даново започнало след като близки на 26-годишния Розалин се върнали от свиждане при него в пловдивска болница. Той бил намушкан в гърба с нож в неделя след полунощ от 20-годишният Нено, известен още като Неджеб, който след това избягал. Скандалът между двамата избухнал по време на игра на карти. След кървавата разпра, полицията успяла да потуши конфликта, но това се оказало временно. Още с пристигането си от болницата, близките на ранения нападнали с колове и метални пръти роднините на успелия да се укрие младеж. В щурма към домовете им полетели камъни. Намесили се хора и други фамилии, които имали стари сметки за уреждане. При сблъсъците били потрошени четири автомобила, изпочупени са прозорци и покъщнина на семействата.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4505 |09.08.2007 Пресата на 9 август . 1| 4435 |08.08.2007 Пресата на 8 август . 0| 4176 |02.08.2007 Пресата в четвъртък . 0| 4344 |20.06.2007 Пресата на 20 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads