Реклама / Ads
0| 4180 |13.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 юли

.
Вестниците пишат за това, че герберите в парламента взимат стаята на БСП; за по половин чашка за Костов и Мартин; за шумните заведения и глобите.
 

Герберите в парламента взимат стаята на БСП, съобщава Новинар.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще оглави парламентарната група на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, обяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. Това стана ясно по време на срещата на депутатите от ГЕРБ с партийното ръководство в квартал Симеоново. Цветанов ще е парламентарен лидер, докато бъде избран за министър на вътрешните работи, поясни Борисов. По-късно пред журналисти Борисов съобщи, че заместници на Цветанов ще бъдат нотариусът Искра Фидосова, областният лидер на ГЕРБ в Разград Тодор Димитров, както и бизнесменът Красимир Велчев. Най-вероятно Велчев ще стане шеф на групата след напускането на Цветанов. Борисов потвърди, че Цецка Цачева ще е новият председател на парламента, а неин заместник ще е Лъчезар Иванов.

ДПС: Подкрепяме кабинета! Борисов: Това е трик!, четем в Дневен Труд.


“Не се подвеждайте! Това е трик.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера изказаното от ДПС намерение да подкрепи бъдещия кабинет. Вчера Генерала за първи път се видя с всичките си 116 депутати и ги инструктира да не срамят ГЕРБ в парламента. По-рано през деня пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви, че “от партията ще дадат своята подкрепа на бъдещите управляващи”. На уточняващ въпрос на “Труд” дали това означава, че ДПС ще гласува “за” новия кабинет в пленарната зала, Костадинов потвърди това. “Те нямат друг избор, освен на 27 юли да подкрепят правителството. Ако не го направят, това означава нови избори. Всички – Станишев, Доган, президентът, след изборите казваха, че незабавно трябва да се състави правителство заради кризата. Ако поради причина на някого правителството не се състави, значи не е в нас вината”, подчерта Генерала. Той откровено се усъмни в добронамереността на ДПС, като допълни, че “ДПС ще подкрепят решението за правителство, а от следващия ден ще започнат да го торпилират”. Около 30 минути продължи срещата на Борисов с неговите депутати в столичния хотел “Скай уей”, собственост на активист от ГЕРБ. Участници в сбирката разказаха, че Генерала говорил малко, само за това, че трябва да са много сплотени и много предпазливи, защото опитите за провокации и разбиване на групата им щели да започнат още от първия ден. “Внимавайте на кого, какво говорите”, предупредил ги той. Тонът му бил добронамерен, но категоричен. Забранил им да гласуват с чужди карти, както и да кръшкат от заседания на парламента и комисиите.

По половин чашка за Костов и Мартин, описва 24 часа.


По половин чашка за кафе с обща чинийка ще получат днес Иван Костов и Мартин Димитров. Сувенирът - изобретение на пестеливите габровци, ще бъде връчен на сините лидери от депутатката от Габрово Мариана Даракчиева. Посланието на този дар не е свързано с пестеливост, уточнява Даракчиева. Лидерите на двете партии остават и занапред заедно, продължават да гледат в една посока и затова ще пият кафето си от една чаша с две половинки. Всичките 15 депутати от парламентарната група на Синята коалицияще получат от колежката си дървени свирки с надпис “Сините” и изрисуван трикольор. “Идеята е да покажем, че сме един отбор, но няма да сме тиха опозиция, а гласът ни ще се чува”, разшифрова замисъла габровката. И двата подаръка са изработени от етърски майстори.

Андрей Иванов с мераци за кметския пост в София, твърди Новинар.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов се появи изненадващо в понеделник на откриване на футболно игрище от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След събитието двамата разговаряха дълго, далеч от медиите. Този жест предизвика мълва сред присъстващите, че Борисов вече се е спрял на наследник на кметското кресло в столицата. Иванов беше с изключен телефон през целия ден. Съветници потвърдиха, че Иванов има апетити към креслото на Бойко на "Московска" 22, което скоро ще остане празно. Амбиции по отношение на него имал и главният архитект Петър Диков, но според близки до генерала Иванов имал по-големи шансове. Междувременно лидерът на ГЕРБ заяви, че най-малкото нещо, което може да направи Сергей Станишев, е да подаде оставка като лидер на БСП, тъй като, по думите му, умишлено е причинил проблема със сметищата в страната и ни чакат солени санкции от ЕС. Според него от БСП се молят на Брюксел да не пускат парите по еврофондовете, а вицепремиерът Миглена Плугчиева трябва се скрие и да мълчи, защото „с говоренето си казва, че е нанесла щети на държавата”. Борисов заяви още, че всички партийно назначени кадри в министерствата ще бъдат уволнени, включително ичленовете на съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Бодо Хомбах: Дразнеща летаргия, цитира 24 часа.

- Г-н Хомбах, ВАЦ-Медийна група е сред най-големите инвеститори в медийния бранш в Югоизточна Европа. Как се чувстват днес вашите вестници, списания и печатници?

- Ние се чувстваме винаги така, както се чувстват нашите клиенти, а днес клиентите ни в Югоизточна Европа не се чувстват добре. Рекламните приходи на вестниците и списанията съставляват повече от половината постъпления. Когато клиентите имат финансови проблеми, понеже банките в региона се държат още по-неотстъпчиво, отколкото в останалите части на Европа, тогава влиянието върху конюнктурата на рекламния пазар е още по-силно, отолкото тук. Това засяга особено нашите издания, които имат силна позиция в пазара на труда, но и при рекламите има затруднения. Затова нашият повик е: Заздравяване на личния състав, саниране и поддържане на курса на кораба в бурно море.
- Има ли разлики между отделните страни?
- Икономически проблеми имат всички страни в еднаква степен. Разликите са по-малко в стопанските показатели, отколкото много повече в политиката.
- В каква степен?
- Няколко реформиращи се страни имат все повече проблеми да приемат наличието на свободни медии и да ги оценят по достойнство. Опитите да бъде ограничена независимостта на медиите и те да бъдат подчинени, са много големи. Тази тенденция е толкова забележима, че се свързах с президента на Съвета на Европа, за да му обърна внимание, че съветът трябва повече да се занимава с темата медии, тъй като има развития, които са мъчителни.
- Как конкретно се проявява това?
- Все по-често ставаме свидетели как с медийния сектор се ангажират хора, уж като издатели, които нямат икономически интерес към медийния бранш, защото печелят парите си от други области. Те се ангажират, за да използват медиите за политически или за своите собствени икономически цели. Това е изкривяване на конкуренцията, понеже тези хора са готови да субсидират своите медии с милиони.
В страните, които преди две години влязоха в Европа, това развитие е особено очебийно. Изглежда, готовността да се спазват общите пазарни правила и политически принципи по време на оценката на кандидатите е била много по-силно изразена, отколкото днес, когато вече са членове на Европейския съюз.

Президентът на ЕЦБ: Отпускайте кредити за бизнеса и домакинствата, цитира Дневник.

Търговските банки в еврозоната трябва най-после да започнат да вкарват в реалната икономика извънредните средства от стотици милиарди евро, които им предостави Европейската централна банка. Това заяви в Мюнхен вчера президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който добави: "Напомняме на банките за отговорността им да продължат да кредитират фирми и домакинства с подходящи лихви и в достатъчни размери. Всеки от нас трябва да допринесе - според собствената си отговорност - да може икономиката да продължи да функционира в трудните времена." Тонът на Трише не бе ултимативен, но според агенция "Блумбърг" в ЕЦБ са притеснени, че вместо да отпускат евтини кредити, търговските банки използват предоставените им средства за подобряване на личния си баланс или ги насочват към други активи. По време на изказването си президентът на ЕЦБ, която свали основния лихвен процент до 1%, изтъкна, че всяка страна сама ще решава какви лихви да определят централните им банки. Той отхвърли предложената от германския финансов министър Пеер Щайнбрюк идея централната банка на еврозоната щедро да кредитира директно бизнеса, като заобиколи търговските банки.

224 кредита за земеделие, констатира Дума.

242 кредита на обща стойност над 34 млн. лв. за земеделие са отпуснали 12 търговски банки за май и юни. Средствата се предоставят от Българска банка за развитие за финансиране на земеделски производители. До този момент ББР е договорила с банките кредити за 77 млн. лв. В края на юни "СИБанк" подписа споразумение с ББР за предоставяне на кредити за селскостопански производители. Стойността на кредитната линия е 3 млн. лв. Това е тринадесетата банка, която ще отпуска заеми по тази програма. Общо 334 инвестиционни кредити за малки и средни предприятия са договорили тринадесетте търговски банки към края на юни 2009 г. Общата стойност на заемите е за над 202 млн. лв. От тях крайните кредитополучатели са усвоили близо 148 милиона лева. Предвидените първи 500 млн. лв. и два месеца по-късно 900 млн. лв. кредити за малки и средни предприятия у нас са осигурени от държавата чрез Българската банка за развитие. Те са част от приетия от правителството пакет от мерки "Пазарна гъвкавост" за ограничаване на ефектите на световната финансова и икономическа криза върху българската икономика.

Шумните заведения в София ще бъдат глобявани по-лесно, установява Дневник.

Нарушителите на тишината в София ще бъдат глобявани по-бързо и лесно. Столичният инспекторат, който е основният орган за контрол на обществения ред, вече има уред за измерване на шума. Скоро ще получим и акредитация и ще можем да засичане нивата на звука, съобщи директорът на инспектората Веска Георгиева. Досега при жалби за вдигане на шум от заведения само регионалната здравна инспекция можеше да измерва нивата. "Те ще продължат да мерят вътре в сградите, но при оплакване от гражданите ние вече ще можем да определим дали е шумно и навън. Така ще можем да глобим дискотеката, която пречи на хората от съседните блокове да спят", обясни Георгиева. Според наредбата за обществения ред санкцията е от 1000 до 10 хил. лв., а при повторно нарушение може да достигне 50 хил. лв. Освен това при три оплаквания годишно за превишаване на нивата на шума районните кметове могат да затворят търговския обект от месец до две години.

5000 болни от рак съдят държавата, оповестява Дневен Труд.


Пет хиляди жени с рак на гърдата не могат да се лекуват с медикамента херцептин, тъй като държавата покрива терапията само на 220 болни. От тяхно име вчера Центърът за защита правата в здравеопазването даде вчера Министерството на здравеопазването на съд. Ако Темида отсъди в негова полза, 5000 жени ще имат шанс да се излекуват, съобщи доц. Констанца Тимчева, началник на Клиниката по химиотерапия в Националната болница по онкология. Херцептинът се прилага в комбинация с химиотерапия. Колективният иск, който е вторият по рода си у нас, засягащ здравната система, е подаден вчера в Софийския градски съд, обясни Асен Георгиев, адвокат на ЦЗПЗ. “С него искаме да се признае това, което всеки знае - че не достигат лекарства за онкоболните. А всеки път, като се спомене проблемът, настоящият здравен министър д-р Евгений Желев повтаря: Няма такова нещо”, заяви Георгиев.

По трима болни от СПИН регистрират всяка седмица, шокира Новинар.

По трима нови болни от СПИН регистрират здравните експерти у нас всяка седмица. Това съобщи в понеделник директорът на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” д-р Тонка Върлева. Така от началото на годината до месец май са потвърдени нови 70 души, които са носители на ХИВ вируса. С тях общият брой на регистрираните българи, болни от СПИН, достига 1008 души, показва статистиката на здравното министерство. Броят на реално живеещите с болестта обаче е поне 4 пъти по-голям, смятат здравните експерти. Все по-често откриваме нови болни по случайност. Една четвърт от заразените с ХИВ са научили тежката диагноза при прием в болница заради друго заболяване, обясни Върлева. Това най-често са хора над 45 години. За разлика от тях все повече млади се изследват в кабинетите за анонимно и безплатно тестване. По-голямата част от новооткритите носители на ХИВ са мъже, а едва при 19 от потвърдените случаи става въпрос за жени, допълни Върлева. Сред заболелите има и дете, което е родено от заразена майка. От началото на годината са регистрирани и четири ХИВ-позитивни бъдещи майки, които са открили, че са заразени след стандартните изследвания по време на бременността. Близо 60 на сто от новите случаи са млади хора под 30 години. Най-често със СПИН се заразяват наркоманите и мъжете с хомосексуални контакти, смятат здравните експерти. Късното регистриране на болестта обаче може да се отрази върху качеството и продължителността на живот на пациента. Лечението се поема изцяло от държавата и струва няколко хиляди евро всяка година, припомниха специалистите.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4198 |08.07.2009 Пресата на 9 юли . 0| 4134 |07.07.2009 Пресата на 8 юли . 0| 4055 |06.07.2009 Пресата на 7 юли . 0| 4132 |01.07.2009 Пресата на 2 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads