Реклама / Ads
0| 4059 |14.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 април

.
Вестниците пишат за това, че бюджетът да се затегне още повече; че БСП и ДПС извършили подлост и трябва да бъдат наказани
 

Орешарски: Бюджетът да се затегне още повече, цитира Дневник.

Заради влошаващите се приходи в бюджета финансовото министерство вече разработва сценарии за допълнително намаляване на разходите. Единият включва замразяване на пенсиите и бюджетните заплати и двойно увеличение на бюджетния буфер. Сега той предвижда 10% от разходите да се задържат и да не се харчат поне до октомври. Ако
пенсиите все пак се повишат от 1 юли с планираните 9.7%, всички останали държавни разходи трябва да се орежат с 40%, за да не излезе бюджетът на червено, обясниха източници от финансовото министерство. Най-драматичният сценарий е при срив на приходите да се стигне до орязване и на пенсиите до размерите им от 2007 г. В първите си реакции и от трите партии в управляващата коалиция отхвърлиха да се стигне до замразяване на пенсиите и се отнесоха скептично към възможността за допълнително свиване на разходите.

Киро Киров: Не видях лице на похитител, пише Дневен Труд.

Не видях лице на похитител. Това заяви бизнесменът Киро Киров пред близките си и пред полицията още в първите часове, след като бил освободен от плен. В продължение на 18 дни и нощи неизвестните бандити го държали покрит с нещо като качулка без отвори на очите. Тъмнината и жаждата отвлеченият преживял най-мъчително, твърдят осведомени за патилата му. “Татко все още не различава ден и нощ”, каза Киров- син, цитирайки баща си. 70-годишният мъж, който е един от най- успелите у нас дистрибутури на вносна строителна техника, беше похитен на 27 март.

Позорно решение, от което парламентът трябва да се срамува, обявява Дневен Труд.

Странно мнозинство, включващо гласовете на БСП, ДПС, “Атака”, РЗП и неколцина независими прокара в понеделник след шестчасови дебати в парламента решението за удвояване на изборната бариера от 4 процента на 8 процента за коалиции. Решението бе наложено по един безпардонен начин, без никакво вслушване на управляващите в аргументите на опозицията, се казва в коментара на “Труд. Това се е случвало и друг път в българския парламент. Но за първи път от началото на демокрацията мнозинството си позволяла три месеца преди изборите да наложи толкова драматични промени в правилата на играта. Всички гласували би трябвало да се срамуват от това свое безпрецедентно позорно решение. Лидерът на РЗП Яне Янев би трябвало да се срамува, че правейки се на опозиция, свършва мръсната работа за саморазправа с другата опозиция. И си заслужи приказките, че така се заплащат сензационните разкрития, с които си вдигаш популярността.

БСП и ДПС извършиха подлост и трябва да бъдат наказани, отбелязва Новинар.

Това, което се случи в българския парламент, прехвърли всякакви граници на допустимото. Опитът на управляващите да елиминират своите политически противници, прекроявайки в последния момент изборното законодателство, не е просто и само непочтен, нагъл и вреден за нашето общо бъдеще. Той е и подъл. БСП и ДПС извършиха подлост и тази подлост трябва да бъде наказана, пише в коментар на “Новинар” Едвин Сугарев. Според него драстичните изменения в изборното законодателство, гласувани само три месеца преди изборите, могат да бъдат определени само по един начин: като Закон за нов мандат на тройната коалиция. Целта е очевидна: да бъде елиминирана дясната опозиция и да бъде постигната служебна победа на изборите. ГЕРБ да бъде оставена без избор – и да трябва или да се съгласи на коалиция с БСП, или да остане в опозиция – и неразчленимата вече двойка от БСП и ДПС да управлява отново, е мнението на Едвин Сугарев.

Пламен Юруков: Няма да пусна Костов в синя листа, съобщава 24 часа.

“Няма да регистрирам листата на СДС и ДСБ, ако кандидат в нея е Иван Костов”. Това обяви сензационно предишният син лидер Пламен Юруков. Формално той е председателят, който представлява партията пред трети лица. Заради обжалване на избора на Мартин Димитров за лидер на СДС, той още не е вписан в регистрите. Юруков призна, че се съмнява коалицията на СДС и ДСБ в този й вид да вземе не само 8, но и 4 процента. Той настоява онези, които са били на високи властови позиции като Костов, Софиянски, Бакърджиев, да се оттеглят от политиката.

В 3 района си избират един и същи депутат, информира 24 часа.

Знаковите за една партия или коалиция личности могат да се появят в три различни бюлетини на изборите през юли и така съответната политическа силя да покрие с “А” отбора си цялата страна. Възможността дават гласуваните след протяжни и бурни двудневни извънредни заседания поправки в избирателния закон. В окончателно приетите текстове няма забрана мажоритарен кандидат да бъде записан и в пропорционалната партийна листа. Според останал в сила текст от стария закон пък един кандидат може да участва в две листи. Това означава, че теоретично е възможно в три различни избирателни района хората да гласуват за един и същи човек, а после той да освободи две от местата в пропорционалната листа за поредни по-долу в нея съпартийци.

Кризисният щаб чисти по-евтино от кмета, твърди Монитор.

Петте фирми, мобилизирани от кризисния щаб, чистят много по-евтино от столичните чистачи. Това каза премиерът Сергей Станишев вчера. Той подчерта, че на фирмите се плаща на тон извозена смет до Суходол, а не на вдигане на кофи.
Според Станишев правителството е изчакало достатъчно време Столичната община да се справи с проблема с отпадъците, а градските чистачи нямат достатъчно капацитет да чистят системно и качествено. "Тези фирми, с които бяха сключени договори, нямат достатъчен капацитет, за да покрият цяла София и качествено и системно да извозват боклука, да не говорим за другите елементи на почистването - миене на улиците, премахване на нерегламентираните сметища, които са стотици в София", коментира Станишев.По думите му столицата е много по-чиста днес, отколкото преди една седмица.
"Министерският съвет не търси политизиране на въпроса с боклука, това е въпрос, важен за столичани, и правителството винаги е търсило разумни решения", каза още премиерът.

Лечението в България е от 10 до 70% по-евтино, установява Пари.

Медицинският туризъм не е нито само лечение, нито само екскурзия - нито рак, нито щука. Това странно "създание" обаче има потенциал за развитие, опитват се да ни убедят експертите. Той се крепи на върха на ниските цени на услугите у нас. Изгодната ценова оферта е придружена и с добро качество, кълнат се хората от бранша. Всичко това обаче не се използва максимално, за да се привличат платежоспособни пациенти, които да се лекуват у нас. Ценовите ни конкурентни предимства обаче малко се стопяват, когато направим сравнение с преките ни конкуренти, пазарите в Югоизточна Европа - Унгария, Чехия, Полша, Гърция и Турция. Разликите в цените на медицинските услуги с първите три държави е около 10-20% и дори по-малко, когато се прави сравнение с южните ни съседки.

КТ "Подкрепа": Здравната каса свършва парите, цитира Дума.

Наличните в НЗОК средства ще са крайно недостатъчни, за да покрият всички разходи на касата за лекарствата в позитивно-реимбурсния списък до края на годината. Това заяви членът на УС на касата и секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков по време на пресконференция. Той се позова на анализ на НЗОК, според който новите 314 медикамента, включени в списъка, ще доведат до ръст в потреблението и разходите. Като причина за това се посочва липсата на ограничения в начина на предписване на скъпите медикаменти. Разходи ще се генерират и от смяната на лечението на много пациенти с новите скъпоструващи продукти. Проблем имало и с факта, че в списъка има лекарства и форми, които не следва да се заплащат от касата (напр. инфузионни форми и опаковки, които се прилагат в болница, а не са за домашно лечение).

Вдигат таксите за ВУЗ, известява Стандарт.

Нов скок на таксите за университет стяга правителството. Най-вероятно тарифите за всички висши училища у нас ще се повишат между 10 и 20% от догодина. Решението трябва да бъде разписано от министрите до месец. Няма да има шок с цените, обещаха ректорите. По закон таксата за обучение не бива да надвишава 30% от издръжката на един студент. Тя пък от своя страна зависи от направлението, в което се обучават младежите. Най-много пари излиза дипломата по медицински и инженерни науки, а най-ниски са таксите за хуманитарните и педагогическите специалности. В никакъв случай няма да има ценови шок с таксите за университет, отсякоха пред "Стандарт" ректорите на някои от най-големите ВУЗ у нас по повод появилата се информация, че правителството стяга двойно покачване на таксите. Без повишаване на годишното заплащане ще бъдат и догодина в УНСС. Ректорът на Икономическия университет проф. Борислав Борисов заяви, че в момента те работят на 30-процентната позволена граница. Това означава, че и догодина бъдещите икономисти няма да плащат по повече от 220 лв. на семестър. 10% увеличение на таксите са заявили и от СУ "Св. Кл.Охридски". В момента от Алма матер чакат резолюцията на МС. Оттам обаче не можаха да уточнят в какъв порядък ще се вдигат таксите за обучение, тъй като вузът предлага специалности в няколко направления. Според това варира и цената, уточни зам.-ректорът на СУ доц. Мария Шишиньова. От Техническия университет в София пък все още умуват какво увеличение да поискат от МС. То обаче няма да е повече от 10-20-процентно, заяви шефът на инженерния ВУЗ проф. Камен Веселинов.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4027 |13.04.2009 Пресата на 14 април . 0| 4029 |12.04.2009 Понеделнишката преса на 13 април . 1| 4056 |09.04.2009 Петъчната преса на 10 април . 0| 4338 |08.04.2009 Пресата на 9 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads