Реклама / Ads
0| 3856 |14.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 януари

.
Вестниците пишат за за това, че в деня на националния митинг деца почнали боя; че кризата показа какво ще стане, ако Европа не слуша "Газпром"; за “фабриката за убийства”- 7 години в съдебния фризер.
 

 

В деня на националния митинг според очевидци деца почнаха боя, описва 24 часа.

Група деца на около 15 години разпалиха безредиците в София. На техните снежни топки обаче полицията отговори с невиждана твърдост. Арестувани бяха над 150 души. 50 футболни фенове, забрадени с шалове с германското знаме и качулки, почнаха да хвърлят снежни топки, лед и бомбички по полицаите и парламента. Едно по едно изтегляха загражденията пред парламента, чупеха ги и ги мятаха обратно. Тази група бе зад левскарската агитка и преди студентите и нормалните граждани, които кротко пушеха и скандираха. Загражденията на парламента се оказаха оръжие в ръцете на протестиращите.

Ледено меле, добавя по темата Стандарт.

Ледено меле превърна България в спешно отделение. Стотици потрошени на пързалката по пътя напълниха болниците. Докато хората жонглираха по заледените улици, банда пияни младежи щурмува парламента със снежни гюлета. Полицията им отвърна с масов бой с палки. Депутатите невъзмутимо гледаха от прозорците си. Броиха ни по 300 лв., признаха в ареста двама вандали. Още преди два дни “Стандарт” предупреди, че сценарият за митинга предвижда кръв пред парламента. Над 2000 студенти, многодетни майки и пенсионери се събраха на жълтите павета. Заради провокаторите обаче те не успяха да кажат какво искат и отнесоха боя, без да са виновни. Привечер вандалите блокираха Орлов мост. Приятелите им задръстиха интернет със заканите да запалят София през нощта.

Двама политици го отнесоха, другите – хич, твърди Дневен Труд.

Неколцина депутати от опозицията излязоха при хората в сряда. И дадоха жертви. Общинският съветник и председател на СДС – София Борислав Бориславов бе задържан от полицията и прекара доста време в IV РПУ. Според свидетели той отнесъл и доста удари. Зам.-председателят на СОС Мартин Димитров също пострада на протеста. Но за щастие се отърва без наранявания. Той сам разказа, че се опитал да усмири хулигани на първа линия, но те му се нахвърлили агресивно, блъскали го… За късмет полицията се намесила. При протестиращите бяха и лидерът на СДС Мартин Димитров, и още неколцина сини депутати.

“Фабриката за убийства” стои 7 години в съдебния фризер, пише Дневен Труд.

ВСС ще проверява защо все още буксуват 4 обществено интересни дела. Голяма изненада е процесът срещу бившата барета Николай Добрев – Бай Добри. За него по времето на Никола Филчев бе обявено, че ръководел “фабрика за убийства”, а отиде на съд само за незаконно оръжие. Но седма година делото е спряно в Софийския районен съд заради експертиза на здравето му. Не е ясно какъв контрол върху експертизите е упражнен, та процесът да е във “фризера”. Смайваща е и съдбата на делото срещу футболния бос от Бургас Ивайло Дражев за тежка катастрофа. От 2004 год. досега то е отлагано 47 пъти, от които 8 пъти заради неявяване на защитата, 6 – поради неявяване на подсъдимия, 14 – поради заболявания.

Барозу: Русия и Украйна на съд!, цитира 24 часа.

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу заплаши Русия и Украйна, че европейските газови компании ще предприемат съдебни действия, ако доставките за газ към ЕС не бъдат спешно възстановени. Той ще призове страните в ЕС да предприемат съгласувани действия за алтернативни начини за снабдяване и транзит на енергия. Украйна обяви, че няма да пусне транзита към Европа заради условията на "Газпром". Според Киев руснаците нарочно поискали газът да тече по такова трасе през украинска територия, което би наложило Украйна да спре горивото за половината свои области. Те предложиха на "Газпром" да им отпусне назаем газ за технически нужди, за който ще си платят.

Огнян Минчев: Кризата показа какво ще стане, ако Европа не слуша "Газпром", научаваме от Дневник.

“Целите на Москва са две: първо, да се накаже и компрометира непослушната Украйна, изправена пред финансов банкрут след ултиматума на "Газпром" и, второ, да се упражни силен натиск върху мекушавата Европа, склонна да се приспособява към всяко руско поведение”, заявява в интервю за “Дневник” политологът проф. Огнян мимнчев. Според него тази блокада е опит да се застави Европа да се примири, че Русия ще я снабдява с нужните й ресурси, но на монополно определени високи цени. Кризата идва, за да ни каже, че "Газпром" ще бъде партньор, ако Европа плаща тези цени. Ако откаже да ги плаща, подобни кризи стават неизбежни - ето руското послание към Европа и в частност към най-уязвимите страни, каквато е България, казва още в интервюта Огнян Минчев.

Москва посреща Станишев с оръжеен скандал, информира Новинар.

Българският премиер Сергей Станишев беше посрещнат в руската столица с оръжеен скандал. Статия в руското издание на "Свободная преса" съобщава, че България е била посредник в незаконен трафик на боеприпаси и ракети за 5 млн. долара от Украйна за Грузия. В грузинското пристанище Батуми се очаквал още един кораб от България с въоръжение на стойност 6 млн. долара. Вестникът се позовава на източници от руските служби за сигурност. Информацията цели да постави в неизгодно положение Станишев при разговорите му с руския премиер Владимир Путин, коментира електронното издание Фрог нюз. Тази хипотеза е била споделена и от източници от „Позитано" 20.

Бизнесът иска наполовина по-евтина дървесина, оповестява Пари.

Бизнесът от дървопреработвателната индустрия поиска по-ниски цени на технологичната дървесина, която купува от Държавната агенция по горите. Представителите на най-големите ползватели на дървесина се срещнаха с ръководството на агенцията и вицепремиера Меглена Плугчиева. С 50% искаме да паднат цените на дървесината, за да издържим на международната конкуренция, каза Красимир Дачев от Свилоза АД.  

Само АТАКА протестира в Европарламента срещу турския кенеф, известява Атака.

Евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов бе единственият български представител, който разкритикува Чехия за скандалната скулптура, в която страната ни е представена като турска тоалетна. Стоянов направи вчера изказване в пленарната зала на Европарламента в Страсбург по време на дебатите за задачите на чешкото председателство на ЕС, в което нарече творбата "много обидна" за всички българи и поиска Чехия незабавно да вземе мерки за демонтирането й. "В противен случай евродепутатите от АТАКА сами ще разбием скулптурата", бе категоричен Стоянов. Според него не е случаен фактът, че скулптурата изникнала в Брюксел, където нито един наистина отговорен български евродепутат не може да я види, защото в момента народните представители са в Страсбург за пленарната сесия. Той определи като "недопустими" подобни отношения между държави-партньори в ЕС, каквито са България и Чехия. Веднага след него последваха изказванията на чешкия премиер Мирек Тополанек, чиято страна в момента председателства ЕС и шефът на Еврокомисията Жозе Барозу. 

Лед скова страната, съобщава Дума.

Падналият дъжд в сряда през нощта доведе до опасни поледици в почти цялата страна. Много пътища се оказаха с ледена кора вчера сутринта. Образувалите се пързалки вкараха десетки в спешните отделения, предизвикаха много катастрофи, градският транспорт в много градове спря, а междуградските превози бяха временно преустановени. От Министерството на извънредните ситуации препоръчаха при усложнената зимна обстановка шофьорите да тръгват на път само при крайна необходимост. Само до обед в “Пирогов” постъпиха над 120 потрошени столичани. От пътната агенция пък предупредиха, че поради ниските температури в цялата страна състоянието на пътя се променя за минути. От своя страна метеоролозите от НИМХ при БАН прогнозират още дъждове, макар и леки, а в петък от север ще започне да влиза отново студен въздух. Това ще създаде опасност от още поледици. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3887 |13.01.2009 Пресата на 14 януари . 0| 3942 |12.01.2009 Пресата на 13 януари . 0| 4270 |11.01.2009 Понеделнишката преса на 12 януари . 0| 3859 |08.01.2009 Петъчната преса на 9 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads