Реклама / Ads
0| 4082 |15.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 октомври

.
Вестниците пишат за стачници, които избиват пари от частни уроци; за ученици, наливащи се до припадък; за коктейла от витамини и секс, който пази от грип.
 

Парите за стачниците са незаконни, твърди Дневен Труд.

Общините, които подкрепят финансово стачкуващи учители, нарушават законите. Това обяви зам. главният прокурор Митьо Марков. Той призна, че прокуратурата не е правила проверка как и кои кметства дават пари на стачуващите учители. Не са постъпвали и официални сигнали за нарушения по места. Марков обаче обясни, че според закона за колективните трудови спорове хората, които стачкуват, нямат право на заплата по време на ефективен протест. Учителите в момента могат да получават само “обезщетения”, а не “възнаграждения” от специален стачен фонд, в който се събират пари от самите тях или от синдикатите. “Известна ни е само информацията, изтекла по медиите. Но ако има такова нещо, трябва да се знае, че е незаконно”, отбеляза Марков. И обясни, че прокуратурата не е длъжна да се занимава с подобни нарушения, когато няма подаден сигнал. Компетентният орган, който проверява изпълнението на бюджета на общините, е Сметната палата, уточни Марков. Образователното ведомство и лично министърът пък носели отговорност за контрола над плащането на трудови възнаграждения на учителите и служителите в образователната сфера, каза прокурорът.

Стачници избиват пари от частни уроци, разкрива Стандарт.

Има учители в страната, които през деня стачкуват, а вечер търчат да дават частни уроци на учениците си.Така те хем протестират за повече пари от държавата, хем си докарват финанси и връзват семейния бюджет. Тарикатите обаче се крият от колегите си, за да не ги линчуват. Частните уроци не са спирали по време на стачката, категорични са родители. Проверка на "Стандарт" установи, че даскалите тарикати подготвят предимно кандидат-гимназисти и мераклии за студенти. Повечето учители, които изкарват пари от частни уроци обаче, не пожелаха да застанат с имената си и да разкажат каква част от семейните финанси отиват за обучението на децата. Много солено излиза, не знам конкретна цифра, разкри социологът Андрей Райчев. Той обясни как даскалката по литература на щерка му през деня обикаляла улиците на митинги, а вечер идвала да вземе детето, за да му налива знания по литература в главата. Момичето се готви за кандидатгимназиални изпити. Двойни цени сложиха учителите на частните уроци по време на стачката, установи още проверка на "Стандарт". Преподавателите заковаха тарифа между 15 и 25 лв. на час, за да готвят децата въпреки опразнените класни стаи. Учителите стачкуват, но какво да правим ние с децата, които непрекъснато губят материал, а после трябва да ходят на изпит, коментира ситуацията Евелина Илчовска, която е майка на седмокласник в София. Вместо да залягат над сборниците или да се упражняват върху тестове обаче, хлапетата учат урок по урок всичко, което е трябвало да вземат в училище досега. Това е и една от причините даскалите да ударят двойна цена на домашните занимания. Колегите им от страната не закъсняха да последват примера и също качиха цените. Вдигаме двойно - между 10 и 20 лв., защото очакваме по-голямо търсене, разкриха и видински преподаватели. Предприемчивите даскали дори са подготвили вече пълен набор от теми за кандидатстудентските изпити по литература и история и ги търгуват между 750 и 950 лв., за да могат абитуриентите да се готвят, макар че не са на училище.  

Банките мълчат за учителските заеми, информира Дневен Труд.

Банките реагираха с мълчание на искането да отсрочат дължимите вноски по кредити на стачкуващите учители и непедагогическия персонал. Молбата за това дойде от синдикалните лидери на КНСБ и КТ “Подкрепа” до изпълнителните директори на търговските банки. “Много от учителите са теглили заеми, за да посрещнат неотложните си нужди. За времето на стачката те не получават възнагражденията си. Тъй като преговорите засега са без резултат, има опасност стачката да продължи и част от учителите да не могат да обслужат през октомври своите кредити”, се казва в отвореното писмо. “Без коментар”, отсече Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки. Въпросът е политически - не коментираме, заявиха от финансовите институции.

Хиляди ученици сформираха съюз срещу матурите, четем в Дневник.

В четвъртата седмица от учителската стачка хиляди абитуриенти от випуск 2008 се обединиха в организацията "Единство" и започнаха кампания срещу предстоящите матури, които бяха отлагани с години. Родителите им пък заплашиха да заведат дела срещу Министерството на образованието. Според дванадесетокласниците в този формат матурите са ненужни, субективни и не доказват знания. Децата настояват още зрелостните изпити да станат вход за университетите. Според тях сега е правилният момент за протести, за да могат управляващите да разгледат проблемите в образованието като цяло, а не да се правят реформи "на парче". Завършващите в различни училища са неравнопоставени, тъй като децата получават различен хорариум по еднакви дисциплини, обясни абитуриентката от "Единство" Виктория Куцарова от Пазарджик. По думите й най-ощетени са профилираните гимназии, които губят цяла година, защото общообразователни предмети се изучават от 9-и клас. Няма ясни критерии за оценяване, няма и квалифицирани преподаватели, които да ни подготвят за матури, оплакват се учениците. На мен ми предлагаха информация от вестниците, обясни Куцарова.

Ученици се наливат до припадък, докато учителите стачкуват, тревожи Новинар.

27 деца от столицата са били приети в институт "Пирогов" заради тежки алкохолни отравяния от началото на учебната година, предаде вчера агенция "Фокус". Според доц. Анета Хубенова, началник на клиниката по токсикология, 17 от учениците са били с опасност за живота, след като са изпили огромно количество алкохол. Най-малкият препил пациент за последния месец е само на 11 години, допълва Хубенова. Най-често учениците прекаляват с водка и бира. Освен проблема с алкохола в столицата заради протестите на учителите децата в Пловдив останаха без карти за градския транспорт. По правило класните ръководители трябва да предадат списък с децата, които искат карти, но учителите са в стачка и списъците не са готови. Междувременно стана ясно, че синдикатите в транспорта подготвят общонационален протест заедно с учителите.

ЕК с наказателни процедури срещу България, научаваме от Дума.

Европейската комисия ще решава в сряда дали да даде ход на няколко наказателни процедури срещу България. Най-много сме заплашени от съд заради непълния списък по НАТУРА 2000, който правителството предаде през февруари. Наказания можем да претърпим и заради забавянето на задействането на единния номер за спешни повиквания 112, боклука на София и забавянето на въвеждането на лични документи с биометрични данни. В ЕК се надяват да не се стигне до съд, а страната ни да изпълни поетите ангажименти при подписването на договора за присъединяване, съобщи вчера "Медиапул". Реално това може да стане в случая с НАТУРА 2000, защото началото на задействането на наказателните процедури е 4 месеца. Ако правителството изпрати пълен списък на защитената флора, фауна и територии, ще избегнем наказанията. Процедурата за нарушение срещу страната ни ще започне в областите, в които не сме въвели законодателството, обясни вчера комисарят по потреблението Меглена Кунева. Първо случаят се разглежда на колеж на комисарите, след това се дава административен срок на страната, нарушила предписанията. Ако ангажиментите не бъдат изпълнени, комисията предприема следващи стъпки, които са съдебни, уточни тя. Кунева посочи, че процедурата е много дълга - минават години, преди да се случи. Комисарката каза още, че ЕК може да отложи взимането на решение за изпращане на съд, ако страната е показала явни намерения да спази предписанията.

"Атака" и ДПС искат референдум за новия договор на Евросъюза, съобщава Новинар.

България трябва да ратифицира Договора за реформа на ЕС с референдум, заяви ерводепутатът на "Атака" Десислав Чуколов. Договорът ще замени отхвърлената европейска конституция. Очаква се документът да бъде подписан през декември в Брюксел от държавните глави и премиер-министрите на страните членки. В срок от една година след това договорът трябва да бъде ратифициран от отделните страни. Депутатите от "Атака" ще внесат предложение за всенародно допитване преди българската ратификация. "Щом даден документ е европейски не означава, че е изгоден за страната ни. Европейският договор по-скоро е изгоден за върхушката на ЕС - за големите държави в съюза", коментира Чуколов. В ДПС също са склонни да подкрепят идеята за референдум, но тя все още не е обсъждана официално. "При всички положения на хората трябва да се даде повече информация, което означава и сериозна публична дискусия", коментира пред "Новинар" Фелиз Хюсменова. Тя бе категорична, че "трябва да има допитване до хората", но не се ангажира дали то трябва да бъде във вид на референдум. Нейната съпартийка Нигяр Джафер пък заяви, че "извън политическите пристрастия е редно българинът сам да избере Европейския договор". Тя добави още, че има опасения "подобен референдум да не бъде политизиран през призмата на евроскептицизма". Джафер обаче е на мнение, че допитването до народа е "най-демократичният начин за решаване на подобни значими въпроси".

Досиетата на кандидатите ясни 10 дни преди изборите, пише Монитор.

Резултатите от проверката на досиетата на кандидат-кметовете ще бъдат готови десет дни преди вота на 28 октомври. Това обясни пред "Монитор" председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Дали сме срок до 18 октомври на съответните ведомства и ако той бъде спазен, в края на седмицата данните трябва да са налице, обясни още той. Проверявани за връзки с бившата Държавна сигурност ще бъдат мераклиите за кметските постове в цялата страна, което прави общо 12 097 човека. Регистрирани за участие във вота в края на месеца са 13 257 души, от които обаче 1160 няма да попаднат в списъците на Комисията по досиетата. По смисъла на закона, родените след 1973 година не подлежат на проверка, обясни още Костадинов. Миналото на кандидатите в съветническите листи също ще бъде проверено, но данните ще бъдат качени на сайта на парламента след тези на бъдещите кметове, тъй като броят им е значително по-голям. До края на седмицата Комисията по досиетата ще поиска от Министерски съвет и сграда в гр. Банкя, където да се помещава архивът й.

Внасяме китайци за АЕЦ “Белене”, отбелязва Стандарт.

Родни фирми напират за столовата на централата Китайци може да строят втората ни атомна централа в Белене. Ще опрем до азиатците, защото у нас недостигат квалифицирани специалисти. Най-сериозен е проблемът със заварчиците, които могат да работят в АЕЦ. "Ако нямате достатъчно кадри, вземете си от Пекин. Те са по-евтина работна ръка, а и имат опит около строежа на АЕЦ "Тян Ван", предложи шефът на "Атомстройекспорт" за Китай Александър Селихов. Руската компания е избрана да строи родната "Белене". Наши фирми пък поведоха истинска битка за столовата на атомната централа. Те се надяват да се вредят за строежа на ресторанта за персонала, баните, тоалетните и първите сгради от градчето за руските инженери.

Силен строителен сезон започва по Черноморието, информира Дневник.

Веднага след края на туристическия сезон по Черноморието започна строителният. Той беше открит в понеделник и ще продължи до 1 май следващата година. По този повод председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова призова община Несебър да следи по-строго за спазването на сроковете, защото в противен случай летният сезон ще продължи да се скъсява все повече. В най-големия морски курорт Слънчев бряг до лятото ще бъдат издигнати 23 нови хотела, като 20 от тях са в зона "Запад", а три - в зона "Изток". Усилено ще се строи и на юг от Бургас. Преди седмица беше направена първата копка на луксозното вилно селище "Дел Кроко" в северната част на Царево на мястото на къмпинг "Корал". То ще се изгражда във формата на крокодил и ще разполага с 900 апартамента. Инвеститорите - "Вида тур инвест", "Буена виста" и "Имоист" - изчисляват вложенията си общо на 90 млн. евро и твърдят, че голяма част от жилищата вече са продадени на зелено на руснаци и англичани. Доскорошният президент на испанския футболен клуб "Валенсия" Франциско Алфонсо Роиг е купил терена от 167 дка на брега на морето за 9 милиона евро. В близост до селището ще има и голф комплекс. Инвеститорите са поискали съдействие от местната община за намиране на подходящ терен за него, както и на още 400 дка за изграждането на голф игрище по-навътре в планината. В Каменар, Медово и Александрово ще се изграждат бази за селски туризъм. "Има емблематичен проект за създаване на съоръжение от типа подводен риф в южната страна на Поморие - около 3 км зона с плажна ивица - неща, които не са правени в страната", съобщиха от община Поморие. Този проект ще бъде осъществен на четири етапа, като се започне с населените зони. За целта общината търси външен партньор и финансиране по различни програми.

Завишена екотакса вдига с 2% инфлацията догодина, прогнозира Монитор.

Вероятното завишаване на потребителската екотакса ще увеличи с 2% инфлацията догодина. Увеличението на потребителската такса би била нормалната реакция на фирмите, ако бъдат принудени да подпишат предложения от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) меморандум за дейността си през следващата година. В него е заложено шестте фирми за разделно сметосъбиране, които работят у нас, да инвестират 100 млн. лева. Те обаче не могат от дейността си да съберат тези пари, защото по техни изчисления приходите от дейността им за 2008 г. ще бъдат 50-55 млн. лева. Парите, които фирмите трябва да инвестират няма от къде да дойдат освен от завишаване на потребителската екотакса - за всички продукти, обхванати в системата

С хазарт по интернет точат държавата, установява 24 часа.

След като се отказа да легализира проституцията и остави солидните печалби на сивата икономика, държавата нехае и за други милиони, които губи от хазартна дейност. За разлика от жриците на любовта този сектор е законен, но нормативната база допуска огромни суми да напускат страната чрез залагания по интернет. Над 200 млн. лева залагат чрез интернет българи в сайтовете на чуждестранни букмейкърски къщи. От тази дейност държавата губи по 12 млн. лв. годишно от невнесени данъци според изчисленията на "Еврофутбол". Участници по мрежата твърдят, че играещите в чужди сайтове нашенци като брой вече се изравняват със залагащите в легален хазарт у нас. "В Закона за хазарта не е предвидено и - съответно - не подлежи на разрешение организирането и провеждането на хазартни игри чрез интернет. Не са издавани разрешения за организиране и провеждане на хазартни игри чрез интернет на територията на Република България", отговориха от комисията по хазарта.

Армията вече е професионална, радва се Дума.

Процесът на професионализация от гледна точка на попълване на бройките за професионални войници завърши. Това обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той коментира обаче, че както в повечето професионални армии, има проблеми с попълването на вакантни бройки в различни поделения на страната. Този въпрос е сложен и е обвързан е със заплащането и бонусите, които правят професията привлекателна, каза Близнаков. По думите му по тези въпроси се работи, като към момента нямало сериозни проблеми. Според министъра голямо предизвикателство за набирането на професионални войници е европейската перспектива пред младите хора за намиране на работа в чужбина. Близнаков обясни, че сметките за бъдещата численост на армията тепърва се правят. Той посочи, че очаква в четвъртък докладът му да бъде разгледан от Министерския съвет и да се вземе решение, с което да се даде старт на процеса на трансформация. В отговор на въпрос Близнаков заяви, че е създадена необходимата организация наборниците да гласуват на предстоящите местни избори, ще им се осигури отпуск. Той уточни, че става въпрос за 4500 наборници. Тези, които служат повече от десет месеца в дадено населено място, ще гласуват там, допълни министърът.

Коктейл от витамини и секс пази от грип, съветва Стандарт.

Ако не искате да боледувате, грабвайте маратонките и в парка. 40-минутен крос по алеите ще стегне мускулите, но ще подобри и дишането. Тялото ви ще "превключи" на пълни обороти, а това ще засили имунната защита. Това е простичко, но изпитано средство. Неслучайно много спортисти споделят, че са забравили какво е настинка. Когато си взимате сутрешния душ пък, си правете фрикции със студена вода. По-калените могат да редуват топла и студена вода (в рамките на 1-2 мин). Тази процедура заздравява кръвоносните съдове и калява тялото. А добрата кондиция е най-важната предпоставка, за да бъдем здрави. Макар че слънцето все още ни глези, времето на настинките настъпва застрашително. Хладните утрини и вечери могат да ви донесат втрисане и всеобщо неразположение, ако сте облечени с по-леки дрешки. Най-застрашени са любителките на късите блузки тип "голо пъпче" Момичетата трябва да внимават с кръста, съветват специалистите. В противен случай простудата им е в кърпа вързана. А хремата и кашлицата едва ли ще ги направят по-секси. Високата температура, която обикновено съпровожда настинката, ще помрачи настроението им поне за два-три дни. Храненето и сънят също са много важни. Лекарите препоръчват 7-8 часа в леглото. Ако не можете да спите толкова, добре е да си правите две-три медитации през деня. "Изключването от проблемите" за 15-20 минути позволява на тялото да се зареди с енергия.

Бандерас болен, пропуска среща с Бойко, разкрива 24 часа.

Планираната за неделя вечерта среща на столичния кмет Бойко Борисов с филмовата мегазвезда Антонио Бандерас не се състоя. Актьорът, който пристигна в неделя у нас, за да се снима в криминалния трилър "Кодът", трябваше да се види с генерала в грандхотел "София", където е настанен. Кметът бе във фоайето на хотела 15 мин преди обявения час. Журналистите пък чакаха двамата мъже цели 35 мин..В крайна сметка от асансьора пред зала "Триадица" излязоха заедно Бойко Борисов, но с друга звезда от лентата Морган Фрийман, който отговаряше с доста чувство за хумор на журналистическите въпроси.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4181 |10.10.2007 Пресата на 11 октомври . 0| 4704 |09.10.2007 Пресата на 10 октомври . 0| 4130 |08.10.2007 Пресата на 9 октомври . 0| 3972 |03.10.2007 Пресата на 4 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads