Реклама / Ads
0| 4054 |15.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 септември

.
Вестниците пишат за замерянето на цялата власт с боклука; за притеснението на българина от цените и услугите; за здравата журналистика и неприемливите предразсъдъци.
 

 

Цялата власт се замеря с боклука, обобщава Монитор.

Цялата власт в държавата подхвана балите със софийския боклук и започна да се замеря с тях помежду си. След премиера Сергей Станишев, президента Георги Първанов и вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева в скандала за това чий е провалът за липсата на завод за преработка на столичните отпадъци беше забъркан и главният прокурор Борис Велчев. Вчера столичният кмет Бойко Борисов обяви, че дава всички документи, свързани с боклукчийската криза в София, на главния прокурор. Заявлението му беше провокирано от съмненията на Първанов, че някой печели от липсата на завод. От прокуратурата обаче отрекоха някой да е подавал сигнал по този проблем. В същото време стана ясно, че въпреки обещанията на Борисов търгът за избор на строител на преработвателния завод за боклуци по необясними причини се бави вече близо 2 месеца. Според стратегията за управление на битовите отпадъци на София конкурсът е трябвало да бъде проведен в периода юли-ноември 2008 г. Началото на процедурата обаче още не е поставено. Телефонът на столичния зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска, отговорна за решаването на драмите с боклука, остана безмълвен през целия вчерашен ден. Строителството на завода за преработка на отпадъците в София ще започне най-рано през август 2009 г. Тогава трябва да бъде направена първа копка на съоръжението за изгаряне на боклука. Това предвижда Стратегията за дългосрочно управление на битовите отпадъци, която е качена на сайта на Столичната община. 

Обвинените пътни шефове били “добри служители”, информира Дневен Труд.

“За мен двамата бяха много добри служители! Имал съм и известни резерви, но те бяха за това работата да се върши по-бързо.” Това заяви вчера пред състав на Софийския градски съд Веселин Георгиев. Бившият изпълнителен директор на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” се яви като свидетел в процеса срещу Любомир Лилов, бивш шеф на дирекция “Усвояване на европейските фондове”, и колегата му Иван Владимиров, началник-сектор “Подготовка, търгове и договаряне”. 

Хубавото време спаси икономиката, установява Стандарт.

Заради добрата реколта имаме рекорден растеж Хубавото време, заради което имаме богата реколта, издърпа икономиката до рекорден ръст за последните 10 години. Земеделието е най-добре развиващият се сектор на родната икономика. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт на страната. Аграрният сектор бележи ръст от 11,7% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Основна заслуга за това има повишеният добив на зърнени култури, коментира шефът на дирекция "Макроикономическа статистика" Тодор Тодоров. Хубавото време и добрата реколта през тази година издърпаха ръста на БВП за второто тримесечие и за цялото полугодие до 7,1%. Това е най-високият ръст на БВП за първото полугодие за последните 10 години. През миналата година реализираният ръст на БВП за първите шест месеца беше 6,5%. Но през 2007 г. ръстът на БВП през второто тримесечие беше рекордните 7,3%. И това се дължеше на бързото развитие на индустрията и услугите. Докато през настоящата година земеделието изпреварва останалите сектори на икономиката, които забавят развитието си спрямо 2007 г. Произведеният брутен вътрешен продукт за периода април-юни 2008 г. възлиза на над 15,9 млрд. лв., като на човек от населението се падат по 2081,56 лв., обявиха от НСИ. За полугодието произведеният БВП е на стойност 29,43 млрд. лв. или по 3 841.90 лв. на човек. Дефицитът във външната търговия на страната продължава да расте и за полугодието е над 8 млрд. лв. 

Крадената кола ти я връщат тутакси, твърди 24 часа.

Така няма да гният с години като улики. Задигнати коли, открити от полицията, да се връщат веднага на собствениците им. Униформените трябва само да установят, че това е издирваният автомобил, и да го снимат. 

5000 лв. глоба за тупане от балкон, обявява Дума.

Зъболекарските машинки ще бръмчат в блоковете два часа по-малко 5000 ще струва на всеки тупането на килима през балкона. Същата ще е глобата и за хвърлен фас в контейнер, ако той се запали. Това гласи новата проектонаредба на Столичната община за обществения ред, която предстои да бъде гласувана от съвета на София през октомври, съобщи Дарик радио. 5000 лева ще плати и всеки, който форсира двигателя на автомобила си на място. Няма да бъдат пощадени и тези, които предлагат да измият прозорците на колите по столичните кръстовища. Ако тези нарушения са направени от юридически лица, глобата ще е десет пъти по-голяма - 50 000 лева. С новата наредба се съкращава и работното време на стоматологичните кабинети в блоковете. Зъболекарските машинки ще могат да бръмчат до 19 ч., а не както досега - до 21 ч. Същото ограничение се въвежда и за музикалните уроци. В бъдеще това ще се прави легално от 9, а не от 8, както беше досега, до 14 часа и от 16 до 19 часа, а не до 22 часа. С един час се съкращава и разрешеното време за ремонти, които ще могат да се правят между 8 и 14 ч. и между 16 и 19 ч. 

Здравата журналистика и неприемливите предразсъдъци, оповестяват позицията си издателите на Новинар.

Академията "Черноризец Храбър 2008" отне наградата "Черноризец Храбър" на автора на "Новинар" Калин Руменов ... Да бъде определен един автор като расистки и говорещ с езика на омразата е необходимо поне да бъдат познавани неговите текстове, а не само откъси, любезно предоставени от организации, чиято основна дейност е да „продават” официализирана от тях представа за „толерантност”, „расизъм” и „език на омразата”. Нне приемаме тона на писмото на федерацията. Не може да бъде наречен „срамен акт” един избор. Изборът е избор между много възможности, направен е от журналисти – колеги на Руменов, а не от издатели или собственици на вестници. Това е техният избор, независимо дали сме съгласни или не с него. Това е и начинът на гилдията да се саморегулира, а не да бъде регулирана от издателите и собствениците на издания. В този смисъл „провалът на българските собственици на медии, които не могат да намерят общ език с журналистите”, е, меко казано, нелепа формулировка, с която не сме съгласни. Като издатели сме просто съорганизатори на този конкурс, но не и негово жури или селекционна комисия. Руменов бе отличен в категорията „млад автор” именно заради често остро-провокативните му текстове към проблеми, които традиционно се замитат под килима на общественото внимание. Самите ние неведнъж сме имали забележки към езика му и границите на свобода, но като издатели изключително внимаваме не ние да поставяме тези граници, а именно гилдията на журналистите. 

Българската борса - само 4% надолу, изчислява Дневник.

Българският фондов пазар не е изолиран от международните и ще усети вторични трусове от проблемите на "Леман брадърс", "Мерил Линч", AIG и други световни финансови гиганти. Това беше доминиращото мнение сред борсовите специалисти, след като вч основните индекси загубиха между 3-4% от стойността си. Банковият сектор ще усети само вторични ефекти като индиректен натиск върху ликвидността и върху цената на депозитите и кредитите, коментира Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, собственост на Националната банка на Гърция. Най-вероятно обаче ще има оскъпяване на ресурса на банките, което отново ще повлияе на джоба на потребителя, коментираха банкери. "Борсата в България ще бъде засегната по същия начин, както тези по света. Разликата ще е единствено в силата", обясни инвестиционният консултант Георги Български. И според други анализатори до края на седмицата българският капиталов пазар ще достигне нови най-ниски нива. Кризата ще е поредният сериозен тест за все още неопитния капиталов пазар у нас.

Уолстрийт кихна, светът настина, отбелязва Дневен Труд.

Четвъртата по големина американска банка - “Лемън брадърс”, обяви фалит вчера, след като в неделя пропаднаха плановете за продажба на финансовата институция. Новината разтърси из основи световните капиталови пазари, като почти всички водещи борсови индекси загубиха само за ден по 4-5%. Най-сериозно пострадаха акциите на компаниите от финансовия сектор. Книжата на британската мегабанка HBOS поевтиняха с 30% само за ден. Перспективите за целия бранш са мрачни. Според анализатори следващият фалирал ще е най-големият застраховател в света - щатската компания Ей Ай Джи (AIG). В момента Ей Ай Джи обмисля увеличение на капитала и търси спешен заем от $ 40 млрд. от управлението на Федералния резерв. Един от фондовете на Ей Ай Джи е собственик на българския телеком БТК. 

Юпитата се спасяват, пише Стандарт.

Закриват сметки в "Мерил Линч", затъва и собственикът на БТК. Юпитата изпаднаха в нервна криза от фалита на две от най-големите банки в света. След нечуван срив на Уолстрийт банкрутира "Лемън Брадърс", в която близо 10 години работи царският син Кирил. "Мерил Линч" на бившия ни финансов министър Милен Велчев пък ще бъде погълната от "Банк ъв Америка" срещу $50 млрд. "Имах брокерска сметка в лондонския клон на компанията, но я закрих", заяви за "Стандарт" Велчев. "Мерил Линч" е като "Манчестър Юнайтед", светът няма да е същият без нея", коментира и Николай Василев, който е работил в друга застрашена банка - швейцарската UBS. Ударът няма да се отрази пряко върху българската банкова система, увери бившият финансов зам.-министър Красимир Катев. Затъва и собственикът на родната БТК - AIG. Вчера най-голямата застрахователна компания в света поиска спешна помощ от $40 млрд. 

"Алфа Рисърч": Българинът най-притеснен от цените и услугите, цитира Дума.

Партиите от ЕНП не заявяват стабилност с подписката, сочи проучването Три основни тенденции доминират в нагласите на българските избиратели в началото на новия политически сезон, показва последното национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Ръстът на цените, инфлацията и лошото качество на публичните услуги водят класацията на най-сериозните социални проблеми. Икономическите затруднения на голяма част от българите обуславят значителната подкрепа за протестите на представителите на различни браншове и професионални групи. Нещо повече, гражданската активност се концентрира не в чисто политически протести, а в икономически искания, сочи проучването. Ръстът на критичните настроения към властта обаче не води автоматично до сериозни размествания в електоралните нагласи, посочи директорът на социологическата агенция пред Радио България Боряна Димитрова. Доверие към ГЕРБ имат 23 на сто, БСП се колебае между 13 и 15%, "Атака" и ДПС достигат 7%, СДС - 2,9 на сто, ДСБ - 1,5%, НДСВ - 1 процент. При тези електорални нагласи към момента сигурен шанс за присъствие в следващия парламент имат четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", заяви Димитрова.  

Край на свободните часове?, запитва 24 часа.

Учители от запаса ще поемат учениците, ако титулярят отсъства. Лични 1000 лв. дари вчера министърът на образованието Даниел Вълчев на учителите в пенсия, за да регистрират асоциация. "Много потенциал, знания и мъдрост има във вас и трябва да обсъдим защо 1/4 от часовете в училище са свободни, а не ви търсят."

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4051 |14.09.2008 Понеделнишката преса на 15 септември . 0| 3825 |11.09.2008 Петъчната преса на 12 септември . 0| 3750 |10.09.2008 Пресата на 11 септември . 0| 3980 |09.09.2008 Пресата на 10 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads