Реклама / Ads
0| 4338 |16.12.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 декември

.
Пресата напомня за рисковите затворници от Гуантанамо, за традиционните проблеми с мобилните телефони по Нова година и за връзката "КАТ - заем от банката".
 

"24 часа" припомня, че ако "Не си платил на КАТ – няма заем"


От 1 януари неплатените глоби към КАТ ще влизат в данъчното досие и собственикът няма да получи документ, че е без задължения към държавата. Банките пък не отпускат кредит без такава бележка, съобщиха вчера от НАП. Догодина Агенцията за държавни вземания се влива в приходната агенция, която вече ще ги събира. Това означава, че тя ще се грижи за неплатени данъци и осигуровки, за глоби от КАТ, ХЕИ и други. Сумите по фишове и наказателни постановления ще се плащат доброволно до 2 седмици от връчването им. Който не се издължи в срок, данните му отиват в НАП. На свой ред тя може да стартира принудително събиране. В момента приходната агенция само запорира банкови сметки, имоти, автомобили и вещи, но не продава имущество заради дългове. Средно по 1 000 000 удостоверения за дължими данъци издава всяка година приходната агенция. Тези документи са нужни при отпускане на банков заем, при участие в обществени поръчки, за разрешително за оръжие и други. НАП ще проверяват за неплатени глоби от други институции и ще издават документа едва след като дължимите суми бъдат платени.

"Труд" пише за "3 млн. GSM-а млъкват" по Нова година


Поне 3 милиона сим карти ще замлъкнат на Нова година, установи проверка на “Труд” в мобилните компании. До 31 декември т.г. всички клиенти с предплатени GSM номера трябва да ги регистрират срещу име и ЕГН. Крайният срок обаче няма да бъде спазен и голяма част от телефоните ще бъдат спрени.

В момента всяка втора сим карта е предплатена. Общият брой на продадените GSM номера на мобилните оператори е около 11 млн. От тях над 5,5 млн. са без данни за притежателя. Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати. В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от още 100 000 българи.

Колко точно са активните предплатени карти, е трудно да се каже. Със сигурност стотици хиляди са захвърлените по шкафове и чекмеджета, които няма да бъдат активирани. Много българи обаче ще разберат, че трябва да регистрират сим картите си, чак когато безуспешно се опитат да изпратят честитка на близки и приятели в първите минути на 2010 г. Срокът за регистрация на предплатените номера бе прекалено кратък. Никъде по света това не се прави за 3 месеца. В Гърция лични данни се събираха 1 година, в Испания - две, заяви Николай Кичев, директор “Регулации” в “М-Тел”. В компанията данните си досега са предоставили около 430 хил. собственици на “Прима” номера. При “Глобул” те са 450 000. Най-напреднали са в третия GSM оператор “Виваком”, където са събрали лични данни за близо 600 000 души.

"Новинар" предупреждава: "Приемаме един или двама затворници от Гуантанамо"

Ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да обсъди всички детайли за евентуалното приемане на един, но не повече от двама души от закриващата се база в Гуантанамо в Куба. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след съвместното заседание на вътрешната и външната комисия в парламента. Страната ни няма краен срок, до който трябва да приемем затворниците. Още лятото ЕС реши, че може да приеме тези затворници от базата, които ще бъдат оневинени от американския съд. Затворниците от военната база, които ще приемем, вероятно няма да бъдат настанени в арест, каза още Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4217 |16.12.2009 Пресата на 16 декември . 0| 4014 |14.12.2009 Пресата на 15 декември . 1| 4160 |13.12.2009 Понеделнишката преса на 14 декември . 1| 3974 |10.12.2009 Петъчната преса на 11 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads