Реклама / Ads
0| 4282 |16.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 февруари

.
Вестниците пишат за това, че забавянето на икономиката вече е безспорен факт; за този, който помогнал на фирми на ДПС да точат ДДС; за това, че ядем смъртоносен маргарин.
 

 

Забавянето на икономиката вече е безспорен факт, обявява Дневник.

Темпото на растеж на брутния вътрешен продукт на България е спаднало наполовина в последните три месеца на миналата година и е достигнало равнището отпреди седем години и половина, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Икономиката на страната за периода октомври - декември е нараснала само с 3.6% спрямо същия период на 2007 г. Това значително забавяне на показателя е най-лошият резултат от пролетта на 2001 г. особено при сравнение с третото тримесечие, когато увеличението беше 6.8%. За цялата година българската икономика е пораснала с 6%. Това също е по-малко от заложения в бюджета за миналата година ръст от 6.4%. Тази разлика от 0.4% между прогнозата и реалността, изчислена на базата на 56.5 млрд. лв. стоки и услуги през 2007 г., се оказва, че българското производство е изгубило 226 млн. лв. - първият видим сериозен удар от глобалната финансова и икономическа криза. Данните останаха далеч под прогнозите на правителството, което преди около 2 седмици фиксира очакван ръст на БВП за тримесечието между 5.9% и 6.5%. "Това са експресни данни, които се ревизират, обикновено в посока нагоре", коментира за "Дневник" Георги Ангелов от "Отворено общество". Окончателните данни за БВП ще бъдат публикувани на 11 март. 

Семейният бизнес се стопи с 40%, тревожи се Стандарт.

Семейният бизнес се топи. Кризата удари най-малките фирми, които се въртят от членовете на едно семейство, както и занаятчии и свободни професии, които работят за себе си. Средните доходи от самостоятелна заетост през декември се сринаха средно до 55 лв. на домакинство, което е с 40,5% по-малко спрямо същия месец на предходната година. За сметка на това рязко се увеличават социалните помощи, на които разчитат семействата, обявиха от НСИ. Обезщетенията за безработица и добавките за деца са почти без промяна. Но доходите от другите социални помощи нарастват с 55% средно до 137 лв. на семейство. 

Бивш регионален данъчен шеф разкри : Измами с ДДС се замитаха в НАП, разкрива Дневен Труд.

Доклади от проверки, доказващи измами в особено големи размери и източване на ДДС, залежаваха с години без последствия при шефката на Националната служба по приходите (НАП) Мария Мургина, съобщи за “Труд” бивш регионален данъчен шеф. Според данъчния, пожелал анонимност, често извършителите на престъплението са полуграмотни или криминално проявени граждани. Част от незаконно придобитите финансови потоци се ползвали без никакво притеснение от политици и депутати от всякакви партийни цветове. На искането на данъчния да се спре това безобразие политици отговаряли: “Нужна е политическа воля”.

НАП бездействала по ДДС измами, продължава по темата Дневен Труд.

Скандалът с ДДС измамите набира скорост, фактите се трупат и се лепят всеки ден като снежна топка. След като шефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина подаде оставка, вчера бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев прогнозира пред БНТ, че ако до края на тази седмица министър Пламен Орешарски не я последва, скандалът щял да излезе извън контрол. И да застраши бюджетните приходи на държавата точно в пика на финансово-икономическата криза. Министър Орешарски няма да говори и да обсъжда проблема в следващия месец, докато траят разследванията на ДАНС, обясниха от министерския кабинет. Премиерът Сергей Станишев в свое изявление отхвърли твърденията на Георги Кадиев. Депутатът Яне Янев обеща още скандални разкрития за измами с ДДС, в които били замесени “олигарси”. “Труд” събира документи и факти по крупни ДДС измами от средата на миналата година. През октомври записахме един от най-добрите данъчни в системата на НАП, който подаде оставка, по негово твърдение - под натиск от Мургина. Причината - докладите, в които служителят описва данни от проверки и схеми, по които се източват милиони от хазната. Някои от тези доклади са толкова скандални и конкретни, че вероятно се намират в сейфа на шефката на НАП. В тях данъчният настоява незабавно да се предприемат наказателни мерки и да се спре лавината от кражби на ДДС. Но действия от страна на шефката на НАП не са последвали, обяснява служителят. 

Прокуратурата: Определени фирми не са проверявани както трябва от НАП, цитира Дневник.

Разнопосочните новини около скандала с Националната агенция по приходите и подалата оставка Мария Мургина продължиха и в понеделник, без да станат ясни детайли за проверката и разследването. Напротив - някои твърдения объркаха досегашните версии. Основно се говореше за липса на проверки на определени фирми, а не за ДДС афери. В сутрешния блок на "Нова тв" зам. главният прокурор Валери Първанов обясни, че фирми на близки на Мургина не са проверявани от данъчните. "Не бих могъл да кажа категорично, че са се облагодетелствали, но факт е, че определени фирми, които са собственост и управлявани от нейни близки, са били извън обсега на ревизиите и проверяващите органи, така че е възможно." На въпрос на водещия дали става дума за човека, с когото тя живее на съпружески начала, Първанов отговори: "Да, има такива данни." Това е първият официален коментар по информацията, разпространена през миналата седмица от сайта на списание "Правен свят", че фирма на човека, с който Мургина живее, е разследвана от ДАНС и това е предизвикало оставката й. Досега историята се повтаряше неанонимно само от лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Първанов обаче също не даде категоричен отговор има ли семейна следа в проверката на данъчната шефка. Попитан дали разследването има връзка със сина на Мургина, той отказа коментар.  

Гърмят спонсорите на партиите, заканва се Монитор.

Черните каси на партиите може предизборно да пресъхнат заради аферата "Мургина". Скандалът в НАП за източването на близо 1 млрд. лева от ДДС ще удари едри спонсори на политическите формации. Това съобщи за "Монитор" източник от съдебната власт, запознат с хода на разследването. Той обясни, че магистратите са решени да стигнат докрай и няма да се задоволят само с изобличаването на данъчните, замесени в схемата. "Ще изгърмят и партийни спонсори, и то големи. Ние в малките не се целим", категоричен бе източникът на вестника. 

Добромир Гущеров помогнал на фирми на ДПС да точат ДДС, оповестява Атака.

Депутатът от БСП Добромир Гущеров е съдействал на фирми да източват ДДС. Това твърди бившата директорка на Териториалната данъчна служба в Силистра Милена Цолчовска. Тя твърди, че Гущеров е поискал от нея да спре проверка на фирми на Гюнай Сефер, местен лидер на ДПС, от които става ясно, че е източвано ДДС. Уволнената териториална ръководителка на данъчните в града Милена Цолчовска с напълно редовен ревизионен акт е задължила фирмата му "Булмекс" ЕООД да плати 780 000 лв. Дължимата сума обаче не е постъпила в бюджета, фирмата е продадена на турското дружество "Гелик", а Цолчовска получава редица заплахи и е уволнена. В една от фирмите на Сефер "Андора ууд панел индъстри" участие е имала и сестрата на депутата от ДПС Камен Костадинов - Христилия Тончева. След като възниква конфликтът между човека на Доган и висшата данъчна служителка, тя е повикана в София в кабинета на бившата вече шефка на НАП Мария Мургина. Последната казала на Цолчовска, че "не е харесвана от политическите сили" и й предложила да подаде оставка, за да бъде преназначена във Варна. Цолчовска обаче напуснала данъчната администрация. По бТВ вчера Гущеров обяви, че за него било абсолютно неразбираемо защо е замесен в скандала. Междувременно от ДСБ разкриха, че прокурор, близък до БСП, е предупредил бившия шеф на НАП Мария Мургина, че срещу нея се готви операция на ДАНС.  

Този път БСП ще продава избори, анализира 24 часа.

Спомняте ли си онзи анекдот, в който стар скъперник се давел, а случаен минувач го извадил от водата? А после в израз на благодарност му подарил спестовната си книжка, в която имал милиони. След първоначалното изумление спасителят му осъзнал, че всъщност книжката не е на негово име и че той изобщо не може да тегли от нея. “Ами тогава внасяй бе, човек, внасяй!” Със същата наглост БСП се опитва да ни убеди, че предложенията за промени в Закона за избиране на народни представители създават възможност да се гласува за личности. БСП пак има намерение да търгува с изборите, но този път, вместо да купува, явно е решила да продава. Според социалистите 58 народни представители ще се избират мажоритарно, а останалите 182 - както и досега. На практика това предполага създаването на двукамарен парламент, защото един мажоритарно избран депутат ще е получил приблизително толкова гласа, колкото всички останали от неговия избирателен район, взети заедно. Най-съществената опасност обаче, която социалистите залагат е възможността т. нар. бизнес партии, които сериозно “пазаруваха” на местните избори, да се промушат, този път в НС, без да са преминали законовия праг от 4 процента. Бизнес партии, силни само в определени региони благодарение на местните икономически феодали, но без никакъв шанс да преминат тази бариера, няма да се затруднят да “прокарат” оттук-оттам по няколко “мажоритарни” депутати. А те, току-виж, направили и парламентарна група, която да е “балансьор” в следващия парламент. Балансьор, готов на всичко срещу съответната цена.

Дариха Мартенс с чан, за да гони злите сили, описва 24 часа.

Меч, с който да отсече главата на триглавата хидра, получи неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от жителите на Раковски. Той заведе там председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс и заедно с Цветан Цветанов и евродепутатката Румяна Желева подкрепиха кандидата за кмет Иван Антонов. Столичният кмет откупи по традиция оръжието срещу 1 евро. На меча на латински бе написано “Ултима рацио регун”, което означава “Последното средство на краля”. Гостите бяха посрещнати с въодушевление на препълнения площад пред католическия храм “Пресвето сърце Исусово". Мнозинството в агитката бяха роми. Мартенс получи от домакините меден чан, за да гони злите сили. Много съм щастлив, че всички религии в Раковски работят в пълен консенсус помежду си, обърна се Мартенс към местните. Вашата прекрасна страна има нужда от промяна с ГЕРБ, която съм убеден, че ще стане на изборите за европейски и български парламент, добави той. 

Обвиниха кмета на Дупница, съобщава Дума.

Софийската районна прокуратура официално повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Атанас Янев, съобщиха от магистратурата. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода 2004 г. - 2005 г. в Дупница като управител на “Специал ремонт” ЕООД е присвоил 35 878 евро, принадлежащи на фондове на Европейския съюз. Парите са били отпуснати във връзка с изпълнение на проект “Инициатива за развитие и иновации - гаранция за европейско бъдеще”, финансиран от европейската образователна програма “Леонардо да Винчи”. Ако бъде признат за виновен по това престъпление, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от три до петнадесет години. Спрямо Янев е взета мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 10 000 лв. За престъплението се предвижда наказание затвор от 3 до 15 г. Досъдебното производство срещу кмета на Дупница бе повдигнато на 8 декември миналата година.

Пускат 5000 да чистят мръсните пътища, информира 24 часа.

5000 българи, които са останали без работа, ще бъдат наети да чистят мръсните пътища на държавата. Това е част от новата програма на социалното министерство “Чисти пътища - безопасен път”. Емилия Масларова обяви в интервю за “24 часа”, че проектът стартира от началото на април. “Безобразни са пътищата, под асфалта излизат коренища и всеки шофьор е потенциална жертва”, обясни социалният министър. Тя предупреди, че пари наготово няма да се дават въпреки кризата, а ще се предлагат различни подходи. Общо 60 хиляди нови работни места ще бъдат разкрити до края на годината. 20 хиляди от тях ще са в строителството, а други 19 хиляди ще запазят работа на 4 часа с държавна помощ. 

Общината си изми ръцете за чистотата, твърди Дума.

Столичната община е изпратила писма с покани за договаряне до тримата участници в конкурса за почистването на районите "Люлин", "Овча купел", "Младост", "Витоша" и частта от "Триадица" между бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев" и ул. "Позитано". Поканите са до фирмите "Нелсен" ООД, "Ремондис" ООД и "Заубермахер България" ООД, както и до общинското дружество "Чистота Искър" ЕООД. Това съобщи зам.-кметът по околна среда Мария Бояджийска пред съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет (СОС). Тя поясни, че срокът, който е даден за представяне на необходимите документи, е 17 февруари, а срокът за договор, който се предлага в тях, е за една година. Причината за краткия срок за подаване на необходимите документи Бояджийска обясни с 10-дневния срок за обжалване на процедурата, което ще позволи на общината да сключи договор с дружествата на 27 февруари - ден преди изтичането на концесионния договор на "Волф 96" ЕООД. Общината няма право да залага дискриминационна клауза при прякото договаряне - в случая да ограничава кандидатите заради обжалвателните процедури. Това обясни Бояджийска в отговор на въпрос на общинския съветник от БСП Петър Курумбашев "Защо сред поканените за пряко договаряне е и "Нелсен Чистота", която е водещата страна в консорциума "Титан Чистота София", обжалващ процедурата за класиране по ЗОП пред Комисията за защита на конкуренцията?"  

Хилари и Путин заедно у нас, тръби Стандарт.

Руският премиер Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън идват заедно у нас. Те ще пристигнат в края на април за Световния енергиен форум в Пловдив. Очаква се компания да им прави и френският президент Никола Саркози, който също потвърди интереса си към срещата. Идеята за форума на първите държавници от Европа, САЩ и Азия е на президента Георги Първанов. Домакини и гости два дни ще бистрят енергийното бъдеще на Европа и алтернативните източници на енергия. По време на форума президенти и премиери от цял свят ще разгледат Стария град. Очаква се Путин да бъде заведен и на Паметника на Альоша. Кметът Славчо Атанасов потвърди вчера, че очаква Хилари и Путин. Атанасов нареди спешен ремонт в Пловдив заради форума. 

Ядем смъртоносен маргарин, ужасява се Новинар.

Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщи за "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. По думите му преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване на околната среда обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му. Диетолози пък коментираха, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава. 

Здравното министерство ни отпуска по една малка ракия дневно, известява още Новинар.

Допустимата дневна консумация на твърд алкохол е около 60 грама за мъжете и малко над 30 грама за жените. Това е пределното количество, за което се смята, че носи минимален риск за здравето, според проект на Национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол в България, публикувана на интернет страницата на здравното министерство. Експертите са изчислили, че жените могат да си позволяват да пият по половин бира или чаша вино дневно. Мъжете могат да се отпуснат и с цяла бира или две чаши вино. Максималната безопасна седмична доза за силния пол е около бутилка водка или ракия, за жените – наполовина. Медиците съветват редовните пиячи поне два дни в седмицата да си почиват от алкохола. Мнозинството българи обаче посягат към чашката далеч по-често и злоупотребяват с количествата, смятани за безопасни. Най-много препили осъмват в токсикологиите след тежки запои по празниците. Така например само преди дни, когато се празнуваше двойният празник на св. Валентин и св. Трифон Зарезан, над 20 души са постъпили с алкохолно отравяне в „Пирогов”. Според неофициалната статистика в България патологично зависими от алкохола са около 300 000 души, официално алкохолиците са 16 000. Данните на здравното министерство сочат, че най-много регистрирани пияндета има в Бургас, София, Перник и Ловеч. Голяма част от алкохолиците не приемат зависимостта си като заболяване и не търсят помощ, за да се справят с проблема си, смятат специалистите. 


Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4438 |15.02.2009 Понеделнишката преса на 16 февруари . 0| 3849 |12.02.2009 Петъчната преса на 13 февруари . 0| 4281 |11.02.2009 Пресата на 12 февруари . 0| 4211 |10.02.2009 Пресата на 11 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads