Реклама / Ads
0| 3944 |16.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 октомври

.
Вестниците пишат за това възможен ли е 100%-ов скок на доходите; за Европа, която ни глобява заради мобилните телефони; за помощите, които ще даваме на 6 държави.
 

100% скок на доходи?, пита 24 часа. 

Тогава 4:1 лев за евро! 100% ръст на заплатите е невъзможен. Ако това стане, курсът лев към евро ще е 4 към 1. Това заяви в интервю пред “24 часа” министър Нихат Кабил. Че има опастност при такъв скок на доходите предупредиха и от Института по пазарна икономика. “Валутният борд у нас може да падне, ако учителските заплати се вдигнат със 100 %, а след натиск се увеличат и в други сектори”, казаха икономистите. “Никога не са се обсъждали такива варианти и не може да се обсъждат!”, отсече премиерът Сергей Станишев. “Няма подобен сценарий, продължаваме” политиката на макроикономическа стабилност”, категоричен бе и министър Орешарски.

Бирници погват частните уроци, известява 24 часа. 

Бирници погват черния бизнес на учителите. Между 750 и 850 млн. лв. Се вадят годишно от частни уроци. Тези доходи изобщо не се декларират от преподавателите, алармираха експерти от Института за пазарна икономика. Грубите сметки показват, че ако върху тези пари се плащат данъци, в хазната ще влезнат поне 160 млн. лв. Кабинетът обмисля идея да започне проверки на учителите за доходите под масата. Това е поредният опит на властта да ни притисне, за да прекратим стачката, скочиха синдикалистите. Лично премиерът Сергей Станишев се включи в преговорите за учителските заплати, но резултат няма.

До 68% ръст на учителските заплати, научила е Дума.

Ръст от 68% на учителските заплати няма да повлияят на икономиката. Това препоръчаха икономисти от Института за пазарна икономика, които представиха свой анализ. Експертите предложиха като мярка оптимизиране на заетите в сферата на образованието. В момента съотношението между непедагогически и педагогически персонал е 43 към 100. Ако непедагогическият персонал бъде намален с 50%, ще бъдат спестени 64,4 млн. лева на година. Оптимизиране на учителите с 30 на сто пък ще спести още 131,6 млн. лв. годишно, а от намаляване на администрацията в МОН и регионалните инспекторати също с толкова ще бъдат спестени 2 млн. лв. Общата сума, която може да бъде спестена от тези оптимизации, е 198 млн. лв. годишно, пресметнаха от ИПИ. Ако заплатите на учителите бъдат вдигнати със 100%, това ще доведе до протести в други сектори и до финансова нестабилност, сочат анализите на икономистите.

Дрязги в коалицията ще катурнат кабинета, твърди Мартин Димитров в интервю за Стандарт.

При положение че държавата е в криза, не може парламентът да стои пасивен, когато се решава ключов въпрос като образованието. Ние два или три пъти канихме премиера на дискусия в парламента. Защото проблемът е много дълбок и далеч не се ограничава само до заплатите на учителите Пада качеството на образованието и въпросът е какво да правим оттук насетне. Този човек обаче не прие поканата и не се появи в парламента. Повикахме в ресорните парламентарни комисии и министрите на финансите и образованието Пламен Орешарски и Даниел Вълчев. Те обаче също не дойдоха. Въобще не ми звучи разумно практиката тримата лидери на БСП, ДПС и НДСВ да се съберат в някоя почивна станция на някой връх и да решат какво се случва оттук нататък. Така че вотът на недоверие беше единственият начин парламентът да участва във вземането на решения. Да дойдат в парламента, да направим истински дебат какво се прави в образованието и да решим какво да се прави оттук нататък. Няма да крия обаче, че оцеляването на това правителство не е сигурно. Вярно е, че интересът да останат на власт и да разпределят ресурсите държи заедно хората от управляващата коалиция. Но, познавайки ги, мога да твърдя, че недоволството вътре става все по-голямо. Но пак повтарям - в никакъв случай не изключвам вариант правителството да падне, твърди ощеДимитров.

Европа ни глобява заради мобилните телефони, съобщава Дневен Труд. 

България може да отнесе сериозни санкции за неспазване на телекомуникационното законодателство на ЕС. Това заявиха източници от Комисията за регулиране на съобщенията. На страната ни вероятно ще бъдат наложени страшни глоби заради забавянето на услугата преносимост на мобилните номера, която трябваше да стартира още на 1 януари 2007 год. При нея абонатите на мобилни оператори би трябвало да запазят телефонния си номер, когато се прехвърлят при друга GSM фирма. Евроекспертите по телекомуникациите вероятно още другата седмица ще излязат с предложение България да бъде санкционирана и ще бъде открита процедура в Европейския съд в Люксембург. Очаква се на страната ни да бъде наложена първоначална санкция от няколко милиона евро за дългото забавяне, а отделно ще плащаме и допълнителна глоба за всеки следващ ден закъснение, която може да бъде и 10 000 евро на ден.

Брюксел вдига жълт картон и за науката, добавя Стандарт.

Жълт картон и за научните изследвания у нас размаха Брюксел. Европейската комисия ни предупреди, че може да ни даде на съд и заради т. нар. изследователска виза. Брюксел настоява България да отпуши възможността и граждани на страни извън ЕС да могат да правят научни изследвания у нас. Освен към страната ни подобно предупредително писмо за съд полетя и към други 15 членки на ЕС. На заседание днес Европейската комисия ще реши колко общо жълти картона ще ни покаже. Броят им ще бъде между 6 и 7.

Посланикът на САЩ: Агенцията за сигурност не трябва се ръководи от политическа фигура, цитира Дневник. 

Бъдещата Национална агенция "Сигурност" трябва да бъде ръководена от професионалисти, а не от политически фигури. Това препоръча във вторник посланикът на САЩ в България Джон Байърли. В интервю за БТА той се обяви в подкрепа на предприетите от правителството реформи в сектора за сигурност със създаването на новия орган, който трябва да обедини финансовото разузнаване и военното и цивилното контраразузнаване. Изявлението му дойде дни след като вътрешният министър Румен Петков поднови критиките си към агенцията. Миналата седмица законопроектът на управляващото мнозинство за агенцията беше приет на първо четене в парламента. Депутати неофициално коментираха, че най-вероятно за ръководител на новия орган ще бъде посочен съветникът на премиера по въпросите на сигурността Петко Сертов. Той е и авторът на проекта за агенцията. Като алтернатива се лансира името на сегашния директор на контраразузнаването Иван Драшков.

Брюксел в заблуда за "Натура", разкрива Дневник. 

До дни Европейската комисия очаква окончателния български списък със зоните от екомрежата "Натура 2000". Това заяви Ладислав Мико, шеф на "Опазване на околната среда" в главната екодирекция на ЕК. Получихме информация от България, че списъкът е бил допълнен, и го чакаме до края на седмицата, каза той. Затова и комисията изчаква с наказателната процедура срещу България. Данните за зоните са ни нужни и за да се произнесем по жалбите на еколозите, защото ни трябва обосновката на правителството за забавянето, каза още Мико. Той допълни, че Брюксел работи и по сигналите за строителство в зоните и предстои да отправи въпроси към българската страна. Ако ЕК не получи достоверни обяснения, може да започне наказателна процедура и за това.

Ще даваме помощи на шест държави, оповестява Новинар. 

България си е избрала шест държави, върху които да концентрира изискваните от ЕС помощи за развитие, съобщи зам. външният министър Любомир Кючуков. Това са Македония, Сърбия, Молдова, Грузия, Армения и Ангола. Към 2010 г. за развитието на тези страни трябва да отделяме 0,17% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а към 2015 г. - цели 0,33%. Целта, определена от Брюксел, е 0,7%, но засега само пет от 27-те държави членки са я изпълнили, разкри зам.-министър Кючуков. Той изтъкна, че сред получателите има "глезени деца" и "страни-сираци". В момента България дава само 0,08% от своя БВП, което е крайно недостатъчно, заяви евродепутатът Атанас Папаризов. Той изтъкна, че ЕС е най-големият донор за развиващите се страни, който осигурява над половината от предоставяните на Третия свят помощи.

Всяка трета фирма лъже с осигуровките, изчислява Дума.

Всяка трета проверка за начисляване и внасяне на осигуровки в софийските фирми е приключвала с акт за установени нарушения, съобщиха вчера от териториална дирекция на Националната агенция по приходите в София. За три месеца от юли до септември данъчните са направили повече от 1500 проверки и са засекли 261 нарушения. Едно от основните нарушения, което фирмите правят, е неспазването на новата разпоредба на Кодекса за социално осигуряване, влязла в сила от началото на 2007 г. Според нея, когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, през който е извършено начисляването.

10 млн. източени от “Пирогов”, шокира Монитор.

Десет милиона лева са източени от “Пирогов” през последните четири години. Това съобщиха източници на “Монитор” от лечебното заведение вчера. Полицията задържа за 24 часа шефката на отдел “Материално техническо снабдяване” Ирена Павлова и съпругът й Борислав Павлов, началник на отдел “Капиталово строителство”. В понеделник следобед двамата са изнесли договори между “Пирогов” и фирми-доставчици на лекарства и консумативи. Миналата седмица шефът на болницата доц. Димитър Раденовски уволни петима служители между които и двамата арестувани. В мотивите си той посочва, че тяхното управление е главна причина за сегашното състояние на финансова несъстоятелност. “Ирена е шеф на снабдяването, а Борислав на “Капитално строителство” - схемата е идеална - единият снабдява, другият усвоява. И всичко е юридически изпипано”, коментираха лекари от “Пирогов” пред “Монитор”. Любопитна подробност е, че синът на двамата е ползвал помещение на територията на болницата за офис на строителната си фирма. Няма да спрем до тук с уволненията, ако някой дестабилизира “Пирогов”, ще си ходи, каза доц. Раденовски. Пред служители на болницата той представи доклад за състоянието й.

Арестуваха 12 българи в Испания за измами, информира Новинар. 

12 българи бяха заловени при спецакция на българската и испанската полиция в Испания заради източване на банкомати, съобщиха вчера от МВР. Мозъкът на престъпната група е бил българинът Пламен Д., а бандата му успяла да измъкне над 5 млн. евро. Полицията е наблюдавала българите повече от осем месеца. При задържането са иззети над 500 броя готови кредитни карти с данни за техните собственици, заготовки за изработването им и компютри. След като апаратурата била сглобена в Мадрид, тя била монтирана на банкови автомати в Германия, Португалия, Малдивските острови, о. Аруба, Вирджинските острови и о. Барбадос.

Издават карти за рейс и със стар бележник, съобщава Монитор.

Столична компания за градски транспорт издава ученически карти и срещу бележници от миналата година, съобщиха от общината вчера. Всички ученици от 7 до 20-годишна възраст в Столична община могат да закупят абонаментни карти и срещу бележник от миналата учебна година. Изключението се налага и заради учителската стачка. За да получат документа за пътуване те трябва да са записани в училище от списъка на Министерството на науката и образованието и да представят актуална снимка. При закупуване на абонаментна карта за ученик над 16 години, той трябва да представи и личен документ, съобщиха от компанията. Цената на ученическа карта за месец е 7 лева, за две линии - 10 лева, а за месец за всички линии струва 17 лева. Тримесечният ваучер за пътуване за една линия е 18 лева. 27 лева струва картата за две линии, а за три месеца за всички линии трябва да се плати - 51 лева. Шестмесечната карта за една линия е 35 лева, за 2 линии - 50 лева, а за за всички маршрути поддържани от градския транспорт е 102 лева.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4082 |15.10.2007 Пресата на 16 октомври . 0| 4181 |10.10.2007 Пресата на 11 октомври . 0| 4704 |09.10.2007 Пресата на 10 октомври . 0| 4130 |08.10.2007 Пресата на 9 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads