Реклама / Ads
1| 4032 |16.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 септември

.
Вестниците пишат за това, че и гиганта AIG е на ръба на фалита; за положението на българския пазар; за падането на петрола и растежа на бензина; за най-черния път в България.
 

 

И гигантът AIG е на ръба на фалита, научаваме от Дневник.

Кредитната криза постави на колене най- големия застраховател в света AIG /Ей Ай Джи/ , който чрез свой фонд е собственик и на БТК. За пръв път ипотечната вихрушка се измества от чисто банковия сектор към застрахователния. Ввъв вторник трите водещи рейтингови агенции единодушно понижиха оценките си за AIG заради реалната опасност компанията да фалира. Акционерите изгубиха изцяло доверието си и започнаха тотална разпродажба на книжата, които поевтиняха със 70% за около 2 часа. Тежкото финансово състояние на застрахователя го принуди да се обърне за помощ към Федералния резерв. Според анализатори AIG има нужда поне от 80 млрд. долара, за да се справи с ликвидните си проблеми.

На българския пазар: да купувам ли, да продавам ли, описва състоянието Дневник.

Мъглата и над българския фондов пазар се сгъсти, след като поредната вълна на кредитната криза заля борсите по целия свят и накара чуждестранните експерти да заговорят за край на инвестиционното банкиране. Подобно на колегите си по света заради липсата на яснота и българските анализатори отказват да прогнозират какво ще се случи с фондовия пазар в близко бъдеще. Те не се наеха и да коментират какво би следвало да направят в тази ситуация дребните инвеститори, които са най-чувствителни към корекциите на борсата. Във вторник индексът SOFIX отбеляза един от най-лошите си дни за тази година. Показателят се срина под 890 пункта до 26-месечно дъно, губейки почти 5%. На пазара се наблюдаваха масови разпродажби.

Ипотечните заеми ще поскъпват и догодина, прогнозира Пари.

Покачването на лихвите по ипотечните заеми се очаква да продължи и догодина, прогнозираха кредитни консултанти у нас на фона на задълбочаващата се финансова криза в САЩ. Според тях до края на годината ще има поне още едно увеличение на лихвите. То е четвъртото тази година, обобщи изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев. Той отчете, че от началото на годината в евро те са се вдигнали с 0.8 до 1. 2%, а по кредитите в левове - между 1 и 1.5%. Новият ръст на лихвите ще е с не повече от 0.5 -0.6%, при това не от всички банки.

Износът съвсем се отказа да гони вноса, пише Пари.

Пропастта в платежния баланс на България продължава да расте със застрашителни темпове - дефицитът по текущата сметка достигна почти 14% от прогнозирания БВП за периода януари-юли 2008 г. Дефицитът е в размер е 4 млрд 560 млн., с около 1.5 млрд. евро, или 48% повече от същия период за миналата година, става ясно от данните на БНБ.

Петролът пада, бензинът расте, установява Дневен Труд.

“Лукойл България” изненадващо обяви във вторник повишение на заводските цени на бензина и пропан-бутана на фона на рязко поевтиняване на суровия петрол и спад на долара. Поскъпването на бензин А-95 е с 2.6 ст. На литър, а на А-98 с 2.7 ст./л. При пропан-бутана увеличението е от 2154 на 2190 лева за тон. Причината е увеличението на международните цени на бензина на средиземноморския пазар от 11 до 15 септември. Силният туристически сезон в Гърция и Италия вдигнал потреблението на автомобилни горива. Заради конфузната ситуация “Лукойл България” направи комисия, която да следи котировките.

Половината асансьори са опасни, осведомява 24 часа.

50 % от асансьорите у нас не отговарят на много изисквания и са опасни за живота на хората. Това твърди Илия Златанов, собственик на един от най-големите ни прозиводители – “Изамет”. Според него толкова от устройствата са с “изтекъл ресурс” и трябва спешно да се вземат мерки. По данни на агенцията по метрология и технически надзор у нас има над 80 хиляди асансьора. Това означава, че 40 хиляди от тях крият рискове. Това е дори меко представяне на проблема. Голяма част от асансьорите са в окаяно състояние, твърди и Борислав Биволарски, управител на фирма за производство на резервни части и съоръжения.

София-Кулата е най-черният път в България, констатира Новинар.

Най-черният път в България, на който стават най-много катастрофи, е пътят София-Кулата, стана ясно на съвместен форум на вътрешното и здравното министерство. Най-много инциденти се случват по пътищата в големите градове - София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив. Половината от тежките катастрофи в страната стават заради превишена скорост, 13% от инцидентите са станали заради отнемане на предимство, 6% заради употребата на алкохол, 10% са причинени от неправоспособните водачи, показват данните на КАТ. Не си купвайте шофьорски книжки, защото това е вредно за живота и здрaвето ви, призова министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Заради кабинета “Станишев” винетките поскъпват, оповестява Новинар.

Винетките поскъпват. Кабинетът “Станишев” ни бърка здраво в джоба от 1 януари, защото няма откъде да намери пари за ремонт на пътищата. Това довериха за “Стандарт” източници от Министерския съвет. Новите търгове за ремонт са замразени, след като Брюксел ни спря кранчето заради злоупотреби и корупция. С далаверите си хората на Станишев ни отрязоха достъпа до фондовете, обясниха експерти в бранша. Има обаче трасета в страната, които, ако не се поправят, цели региони ще бъдат изолирани точно за изборите. Затова лично Станишев натискал Националната агенция “Пътна инфраструктура” да вдигне цените на винетките поне с 10 % . Сега годишният стикер за леки коли е 67 лв.

За първи път парното връща пари, отбелязва Стандарт.

За първи път в историята на “Топлофикация – София” дружеството върна пари за парно на абонат. Това стана, след като инж. Тодор Авджиев осъди столичната фирма за надписване на сметки. На 4 септември той си получи дължимите му 168.22 лв. заедно с лихвата. Дружеството плати и съдебните разходи по дебото в размер на 144. 85 лв. Инж. Тодор Авджиев успя да осъди “Топлофикация”, като доказа, че дружеството неправомерно изчислява изразходваната топлоенергия в мегаватчаса, а във фактурите тя се отразява в киловатчаса. Това се доказва и от техническата експертиза, направена от вещо лице по време на делото.  

1 млрд. евро е оборотът от сексиндустрия у нас, изчислява Дума.

1 милиард евро годишно е оборотът от сексиндустрията у нас. Това съобщи вчера на кръгла маса за проституцията у нас бившият секретар на МВР Цвятко Цветков. Според него 12 000-18 000 евро изкарва проститутка у нас месечно. Цветков е на мнение, че трябва да се помисли дали след легализирането на проституцията няма да се увеличи секстрафикът и да се разшири сексиндустрията. Около 300 клуба за проститутки има у нас, като 100 от тях са в София. Цветков обобщи, че у нас на първо място стои бизнесът с наркотици, след това е бизнесът с крадени коли и на трето място е проституцията. За това е необходимо да се помисли и да се вземе общо решение на проблема за целия ЕС, защото когато една държава реши по някакъв начин проблема си, секстрафикът се мести към друга държава, коментира екссекретарят на МВР. Той допълни и че у нас полицаи пазят проститутки, камиони с цигари, трафика на наркотици и трябва да се помисли и за разкъсването на обвързването на полицаи с престъпността.  

83 000 деца работят у нас, твърди Дума.

Извеждането на непълнолетни от социалните домове да става бързо, но не прибързано, препоръчва президентът Първанов Над 83 хил. деца на възраст под 17 г. работят, сочи информация от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Според синдиката в домашното стопанство се трудят 32% (418 хил.) от всичките 1 294 000 работещи деца между 7 и 17 г. Последица от ранното навлизане на децата в сферата на труда е пониженото равнище на качество на тяхното образование - само през последната година 14 500 деца са отпаднали от училище. 20 хил.лв. да стане глобата за наемане на непълнолетни без разрешително. Това предвиждат промените, внесени в Народното събрание с проектозакона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, уточни изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Гълъб Донев по време на международната конференция по проблемите, свързани с експлоатацията на детския труд. Въпреки големия брой работещи деца през годините не се увеличава броят на разрешителните за работа на непълнолетни от ГИТ, посочи Донев.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |15.09.2008 Пресата на 16 септември . 0| 4051 |14.09.2008 Понеделнишката преса на 15 септември . 0| 3825 |11.09.2008 Петъчната преса на 12 септември . 0| 3750 |10.09.2008 Пресата на 11 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads