Реклама / Ads
0| 4393 |18.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 януари

.
Вестниците пишат за 300 тартори на банди мъчат цяла България; за това, че Гърция опитва да ни въвлече в бунта; че излизаме в пенсия по избор.
 

300 тартори на банди мъчат цяла България, осведомява Новинар.

Името и мястото на всеки голям бандит в страната попадна в черния списък на държавата. Няколко месеца МВР и прокуратурата сглобяваха пъзела на основните фигури на организираната престъпност в страната. Сега, черно на бяло, органите на реда ще имат записани имената на хората, които трябва да бъдат вкарани зад решетките. Изводите от списъка са, че 250-300 бандити тормозят обществото и страната. Голяма част от статистиката се заема от тартори на организирани престъпни групи. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след първото по рода си национално съвещание на МВР, прокуратурата и ДАНС.

Гърция опитва да ни въвлече в бунта!, съобщава Дневен Труд.

Посолството ни в Атина е връчило нота с остър тон на правителството на Гърция заради блокирането на ГКПП-та от фермери,” съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов. Това е станало още на 14 януари, след като стана ясно, че съседите ще затворят с около 1700 трактора достъпа на всякакъв транспорт от България към Гърция. Гражданите и профсъюзните членове в съответните страни от ЕС имат право да стачкуват. Според договорите от Брюксел обаче правителствата трябва да осигуряват безпрепятственото преминаване на хора, стоки, капитали и услуги в рамките на общността. Това е една от нормите, които определят основните правила за междудържавни отношения в рамките на евросемейството, напомниха от външно министерство.

Излизаме в пенсия по избор, пише Дневен Труд.

Да се пенсионираме по желание, вместо да се вдигат годините за излизане в пенсия. Това обмислят специалисти от Консултативния съвет по пенсионната реформа. Идеята е да не се слага точна граница на възрастта, след която човек придобива право на пенсия, а да се определи период за това. Примерно между 60-65 г. или между 63-65 г. Така хората по-леко ще възприемат промяната и ще решават сами кое е по-изгодно за тях, смятат експерти от съвета.
Промените предвиждат още само коректният бизнес да запази занапред намаления с 2% размер на осигуровките. За другите той да бъде отменен.

Вдишваме отрова от чистачките, тревожи се 24 часа.

Близо половината от течностите за чистачки, които се предлагат на нашия пазар, са със съдържание на метилов алкохол. При някои от тях количеството на т.нар. метанол е доста високо, потвърди изследване, поръчано от в. "24 часа". В него включихме 12 от най-масовите продукти на пазара, а пробите бяха взети по случаен признак от представител на "Булгарконтрола" в присъствието на нотариус. Изследването е направено в единствената лицензирана лаборатория у нас според всички изисквания за анонимност на пробите. Резултатите показват, че метиловият алкохол продължава да се използва масово, особено при по-евтините течности за чистачки. Някои от продуктите съдържат над 40 процента метанол, което е твърде много. У нас обаче използването на силно токсичното съединение не е забранено. Върху него не се плаща акциз и това го прави толкова предпочитано сред производителите.

С дипломи под наем лекари “спасяват” болници, информира 24 часа.

2000 лв. заплата поискал невролог от управителя на болницата в Павликени, за да ползват дипломата му под наем и да покрият стандартите за договор със здравната каса. В лечебницата няма специалист по електроенцефаломиография, а кабинетът е задължителен, за да се кандидатства по 2 от клиничните пътеки, обясни шефката д-р Ренета Кръстева.
Специалист от извънболничната помощ чул за повишените изисквания на касата и поискал колосалната за градчето сума.
“Отказах, защото нямам право да давам по-висока заплата за сметка на хората, които изнасят всичко в болницата на гърба си", обясни д-р Кръстева. И въпреки че общинският съвет отпуснал 8000 лв. безлихвен кредит на лечебницата за закупуване апаратура, засега тази специализирана диагностика там няма да се извършва. За допълнителните 2 клинични пътеки ще се кандидатства, когато единият от невролозите в града вземе изпит за специалност.

БСП подава ръка на Яне, оповестява Стандарт.

БСП може да си партнира с РЗС на Яне Янев по различни опозиционни инициатива. Това обяви лидерът на столетницата Сергей Станишев на среща с варненския партиен актив.
Соцпредседателят уточни, че след като РЗС вече се е обявила за опозиция, няма причини социалистите да не работят заедно с тях. Станишев допълни, че когато хората на Яне имат полезни идеи, червените ще им удрят рамо. По думите на соцлидера процесът ще е двустранен и всяка партия може да подкрепя инициативите на другата.

Кризата отваря нова ниша на финансовия пазар, анализира Дневник.

Кризата е на път да отвори нова ниша на финансовия пазар - кредити за покупка на обезценени активи (производствени цехове, складови бази, дори цели фирми). Прогнозата е на небанково дружество за бизнес ипотечно кредитиране, което вече е търсено от клиенти по този повод. За подобен интерес потвърди и банкер от голяма банка, пожелал анонимност. Според негов колега всяка банка би финансирала такава сделка ако активът, обект на покупката, е заложен при нея. Моментът е изгоден за бизнес експанзия, активите се продават на половин цена.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3968 |17.01.2010 Понеделнишката преса на 18 януари . 0| 4740 |14.01.2010 Петъчната преса на 15 януари . 0| 4097 |13.01.2010 Пресата на 14 януари . 0| 4071 |12.01.2010 Пресата на 13 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads