Реклама / Ads
0| 4160 |01.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 юни

.
Вестниците пишат за нова, че управляващите харчат ударно при падащите приходи; за военното обучение за народа; за идването на свинския грип у нас.
 

Управляващите харчат ударно при падащите приходи, алармира Дневник.

Въпреки апелите на бизнеса, на чужди институции като МВФ и на опозицията за намаляване на държавните разходи заради кризата правителството продължава да ги увеличава, и то на фона на спад в приходите. Данните за изпълнението на бюджета през април показват, че през първите четири месеца държавата е увеличила разходите с 22% на годишна база до 8.4 млрд. лв., докато приходите падат с малко над 5% до 9.1 млрд. лв. За първите четири месеца бюджетният излишък е 675 млн. лв. спрямо 2.7 млн. лв. година по-рано. Тенденцията се запазва вече няколко месеца въпреки активирането на заложените още миналата година буфери, според които 10% от разходите се задържат, а излишъкът ще е много по-малък от първоначално заложените 3% от БВП. Данните, които министерството публикува, са дори по-тревожни в детайлите си и се оказва, че събираемостта на основните приходоизточници изостава сериозно спрямо плановете и спрямо съответните резултати на в миналата година. През април например бюджетът приключва с излишък от 161 млн. лв., след като март и февруари имаше сериозни дефицити (виж графиките). Две трети от този излишък обаче се дължат на постъпленията от Европейския съюз, а без еднократните приходи като вноската на Българската народна банка и априлският бюджет щеше да е на минус.

10 бона награда при сигнал за купуване на гласове, информира Монитор.

Награда 10 000 лв. при сигнал за купуване на гласове предлага Съюзът за стопанска инициатива. Това обяви вчера Теодор Дечев - заместник-председател на Управителния съвет на ССИ в София. Всеки, който е готов да даде годна информация, която може да послужи за възбуждане на наказателно преследване срещу купувачи на гласове, може да получи до 10 000 лв., подчерта Дечев. Идеята е да се създаде обстановка на откровена несигурност у тези, които възнамеряват да купуват гласове през следващите дни и седмици. Помогнете ни всички купувачи да научат, че продавачът може да им създаде проблеми, призоваха инициаторите на кампанията. Теодор Дечев обясни, че всички получени сигнали ще бъдат обработвани в специален щаб от екип експерти, които ще имат задачата и да филтрират потока от информация, след което тя ще бъде предоставена на компетентните органи.

Първанов: Политиците да не си играят с огъня, цитира Новинар.

Президентът Георги Първанов заяви, че е неприемливо политическите сили да провеждат предизборна борба, като се опитват да пресират независимите институции у нас. Позицията си държавният глава обяви след срещата си с лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов вчера. Двамата поискаха от Първанов да издаде указ за освобождаването на трима от членовете на ЦИК, тъй като били компрометирали дейността на комисията. Президентът коментира още, че са недопустими опит за намеса в работата на независими държавни органи като ЦИК и съда, както и като стремеж към служебна победа на изборите. Той заяви, че подобни опити има и от двете страни. Също така той предупреди партиите да не си играят с огъня. „В условията на икономическа криза, ако се създаде и политическа, и морална криза, България ще се върне много назад. В условията на тази криза стабилността е ключова и за да се постигне, трябва да има демократични и честни избори", коментира държавният глава. „Президентът не е началник на комисията. Тя е държавен орган и стои извън партийната система. Даваме ли си сметка, ако се възприеме това внушение и президентът започне да се намесва в работата на ЦИК, на съда и на други органи?”, попита риторично Първанов.

Скандалът не е там, а в ударите между МВР и ДАНС, анализира Тихомир Безлов в 24 часа.

Случаят с банкетите и оставките според мен е размяна на удари между ДАНС и МВР. Можем да предположим, откъде е подадена на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев информация за купона по случай 50-годишнината на Венцислав Рангелов. Без проблеми жертваха зам.-министъра на вътрешните работи Румен Андреев. Само него, а там е имало и други висши служители на вътрешното министерство. Опозицията на Михаил Миков в МВР отвърна на удара, като пусна в публичното пространство информацията, че министърът е присъствал на рождения ден на новоизбраният шеф на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов в резиденция "Лозенец”. Известно е, че Миков е недолюбван, меко казано, в средите на МВР, за някои си е направо "враг №1". Но всичко това е псевдопроблем, истинският скандал е другаде. Тези банкети са направо смешни на фона на думите на председателя на Висшия административен съд Константин Пенчев. След като отмени решението Синята коалиция да не бъде регистрирана, той каза нещо безпрецедентно за върховен съдия. Намекна, че върху него и съда е оказван политически натиск. Не че политически натиск не е имало и друг път, но сега това е изключително скандално. И аз съм потресен, че никой не реагира на думите му, никой не им обърна внимание и не се породи обществен дебат. В демократична държава натиск върху съда е недопустим.

Бойко Борисов: Военно обучение за народа, цитира Дневен Труд.

Училището да започва на 6 години, а народът да минава през задължителна строева подготовка. Това са два от акцентите в управленската програма на ГЕРБ. Тя бе представена вчера в НДК. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към присъстващите чрез видеовръзка от дома си в Банкя, тъй като лежи с контузен крак. Досега родителите имаха право на избор дали да пуснат детето си на 6 или на 7 години в първи клас. От ГЕРБ обаче предвиждат петгодишните да започват предучилищно обучение и след година да са в клас. Другия акцент - “Подготовка на българските граждани за защита на страната” - залата разтълкува като връщане на казармата или на военно обучение. “Искаме да бъдем честни с вас и затова в програмата ни няма да откриете гръмки обещания. Тя е реалистична и честна и в нея лично аз съм зачеркнал твърденията, които могат да ви заблудят, като представят желаното за гарантирано.”Това каза вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на около 700 души, включвайки се онлайн в зала 3 на НДК от къщата си в Банкя. След изказването си той продължи видеонаблюдението си върху форума. От време на време се появяваше на екраните, което действаше ободрително на някои унесени в дрямка делегати.Борисов откровено заяви, че поради рецесията и тежкото наследство от управлението на тройната коалиция “това, което искаме да постигнем, е много повече от това, което вероятно ще можем да направим”. Напук на черния пиар, който му организира партия “Нова зора”, той подчерта че “българските пенсионери са наша основна грижа”. Но! “За съжаление в кризисна ситуация като сегашната не можем да повишим пенсиите, затова и не го обещаваме”, каза той. Вместо това ГЕРБ предвижда “подготовка на гражданите за защита на страната” и “постепенно намаляване възрастта за задължителен обхват на децата от 5 години”.

Яне Янев е на всеки 2-ри километър, изчислява Дневен Труд.

Рекламни предизборни билбордове на политическата партия РЗС се срещат на всеки втори километър по автомагистрала “Тракия”, видя вчера екип на “Труд”. Протегнатата ръка на лидера на РЗС Яне Янев и гръмкият лозунг “Спри корупцията с бюлетина № 1” надничат почти зад всяко дърво и храст по аутобана. От полицейската караулка на изхода на столицата до 44-тия километър на магистралата в посока Пловдив и обратно образът на станалия известен като борец с корупцията Янев се среща 19 пъти. Или на около 2 километра.Откъде има пари тоя за реклама, нали иска да разобличава червивите с мръсни пари политици, чудеха се шофьори пред екипа ни.Наша проверка показа, че цената на едностранен билборд на автомагистрала “Тракия” струва 150 евро за един месец ползване. Ако рекламното пано е двустранно, стойността му за четири седмици стига 200 евро. Простата аритметика показва, че за билбордовете, разположени в разстояние на 44 километра по протежение на магистралата, РЗС е броила близо 7000 лева за един месец. Но не са само те. Осеяна с билбордове на Яне е цялата магистрала “Тракия”, част от “Хемус” и пътищата по Черноморието.

БСП номинира мажоритарни кандидати, осведомява Дума.

След продължително заседание пловдивските социалисти подредиха листата с кандидатите за членове на 41-о НС от 16 МИР, съобщиха от БСП - Пловдив. При таен вот на първо гласуване са номинирани Захари Георгиев, Атанаска Тенева, Радост Марчева, Слави Николов и Стефчо Таушанов. Гласуването на останалите кандидати продължи в няколко тура до полунощ, когато се определи и окончателният вид на листата за Пловдив. ГС на БСП подреди имената в следната последователност: Захари Георгиев, Атанас Папаризов, Атанаска Тенева, Явор Гечев, Ангел Батаклиев, Георги Паскалев, Георги Йорданов, Радост Марчева, Георги Атанасов, Атанас Петков, Кирчо Атанасов, Стефчо Таушанов, Христо Иванов, Тодор Биков, Емилия Мишева, Слави Николов. Десета и тринайсета позиция са за коалиционните партньори на БСП. Стефан Данаилов освен водач да бъде и мажоритарен кандидат, решиха социалистите.

Свински грип тук!, възвестява 24 часа.

На Иван Димитров от Павликени му се видяло твърде скъпо лекарството тамифлу и така студентът от Пенсилвания е първият българин, разболял се от свински грип. Момчето обаче е в добро състояние и ще бъде изписано утре от великотърновската болница. Иван си тръгнал за родината и не спазил указанията на щатските здравни власти задължително да се пие тамифлу при леко неразположение. На 29 май, когато си бил вече у дома в Павликени, се почувствал зле. Личният му лекар преценил, че има риск, и го насочил към инфекционист. Докторът се усъмнил за проблема по оплакванията и най-вече, след като научил откъде идва студентът. 21-годишният мъж долетял на 27-и с полет от Ню Йорк през Амстердам. Прекарал една нощ в София на гости на приятел. След това заминал за Павликени при семейството си. На 30-и младежът е приет в инфекциозното отделение на търновската болница. Изследванията му са изпратени в Националната референтна лаборатория по грип, където болестта е потвърдена. Общо четирима души са поставени под постоянно медицинско наблюдение и за момента нямат никакви симптоми на болестта. Епидемиолозите продължават да издирват хора, които са били в контакт с Димитров. Младежът кара болестта леко, обясни епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Симптомите му са същите като при традиционния грип.

Ужасен бизнес със смъртта, разкрива 24 часа.

Има нещо гнило в борбата на полицията и КАТ с т.нар. тайни гонки. Тайна може би са само размерите на залозите от незаконните ралита, всичко друго в този бизнес със смъртта и адреналина е явно. И друг път са ставали страшни инциденти като този от неделя в Бояна, но и те не стигат, за да се размърдат МВР и КАТ. Ясно е само, че органите знаят, но се пазят от смъртоносните гонки. Или пък вземат някаква парса от залозите. Друга логика в тия пазарни времена няма. Само в София са известни поне 6 места за нелегални ралита, а в държавата те са поне 50. Умножете по 2 жертви на година (минимум) и нека от МВР да продължават да се пазят от гонките. И никакви тайни камери няма да спрат ужасния бизнес със смъртта.

Прокуратурата ще провери стотици фермери, съобщава Дневник.

Започват стотици разследвания за нарушения при финансирането на земеделските стопани по линия на единното плащане на площ обработваеми земи. Това съобщиха от прокуратурата, която направи мащабна проверка след доклада на Европейската сметна палата. Контролната институция на ЕС откри сериозни разминавания при заявяването на площите и реалната им обработка. Само за землищата в Софийско има над 200 сигнала за злоупотреби, довели до припокриване на площи, казаха от обвинението. Преди две седмици земеделският министър Валери Цветанов призна, че 333 фермери са излъгали в заявленията за субсидии на хектар през 2007 г. Отделно в момента има над 150 текущи разследвания за злоупотреби с европейските фондове. За тях съобщи шефът на звеното за борба с евроизмамите във Върховната касационна прокуратура Маргарита Попова. От обвинението уточниха, че повечето от тези производства са свързани със САПАРД, по тази програма са източени и най-много средства.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4006 |27.05.2009 Пресата на 28 май . 0| 4078 |26.05.2009 Пресата на 27 май . 0| 4104 |25.05.2009 Пресата на 26 май . 0| 3878 |21.05.2009 Пресата на 21 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads