Реклама / Ads
1| 4026 |01.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 септември

.
Вестниците пишат за това, че Доган работил 15 дни за 4 години, изчислява 24 часа; за жълти ексминистри на разпит във военна прокуратура; за 90 чиновници аут от парламента.
 

Путин: България бързо да вземе решение за енергийните проекти, цитира Дневник.

България в най-кратки срокове да определи позицията си за съвместните енергийни проекти с Русия. За това призова министър-председателят на Руската федерация Владимир Путин по време на разговор с българския си колега Бойко Борисов в полския град Гданск. "Ако поради някакви причини, вашето правителството разбере, че някой от проектите не е от интересите на България, то няма да има никакви проблеми в нашите отношения. Ние ще обсъждаме този проект, който тръгне. Ние ще намерим други проекти за сътрудничество", заяви Путин, цитиран от РИА "Новости". "Единственото, което искаме, е да дадете отговор възможно най-бързо", каза Путин. Руската агенция РБК обаче тълкува думите му като предупреждение, че Русия не изключва да се откаже от реализирането на съвместни проекти, ако България се оттегли от тях. Той даде пример с петролопровода "Бургас-Александруполис", чието строителство се обсъжда вече седем години, "а става дума само за 280 километра".

Жълти ексминистри на разпит във военна прокуратура, пише Новинар.

Прокуратурата ще привика до няколко дни двамата бивши военни министри от кабинета „Станишев” – Николай Цонев и Веселин Близнаков. Това стана ясно от думите на прокурора от Военната окръжна прокуратура Спас Илиев. Софийската градска прокуратура е решила да образува досъдебно производство по един от трите сигнала на министъра на отбраната Николай Младенов до главния прокурор Борис Велчев, обясни пък заместник-главният прокурор на София Божидар Джамбазов. Според обвинителите при купуването на машина за хангари, която е струвала на Военновъздушните сили 10 млн. лв., е извършена злоупотреба в особено големи размери. Съоръжението е купено през юни тази година и сделката е в нарушение на закона за обществените поръчки. Магистратите проверяват и другите два сигнала на Младенов – за договорите за забавни програми в почивните станции на министерството и за спортните бази на ведомството. Обвинителите припомниха още, че миналата седмица бяха възобновени три дела срещу Николай Цонев, защото разследванията не били пълни и обективни.

ГЕРБ дава заден ход за горите, научаваме от Дневен Труд.

ГЕРБ дава заден ход за горите, стана ясно вчера на първото работно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори. Тоталната забрана за промени на предназначението на заменените гори с цел строителство за частни лица ще важи до приемането на нов закон. Той ще допуска да се строи, но при определени условия. Забраната не важи за общините.Депутатите приеха това с 14 гласа “за”, нито един “против” и трима “въздържали се” - от ДПС. Поправката на горския закон се внася от шефката на комисията Десислава Танева, заместника й Емил Димитров и Атанас Камбитов - депутати от ГЕРБ. Министърът на земеделието Мирослав Найденов многократно заявява, че заменките, направени от бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, ще си останат частни бутикови горички покрай морето и в планинските курорти. Защото самата замяна на държавни с частни гори не е страшна, престъпление е промяната на предназначението на заменените терени и изключването им от горския фонд, което ги превръща в строителни площадки. “Бутиковите горички на Найденов се превръщат в мираж”, коментираха вчера депутати. В изказването си Емил Димитров даде да се разбере, че в новия закон тоталният мораториум върху изключването и промяната на предназначението на заменките ще отпадне. И че абсолютната забрана за строителство върху тях ще остане само в природните паркове, зоните на “Натура 2000” и защитените територии, както и покрай морето - ако в тях са установени ценни популации от флората и фауната. Но да не се забравя, че сме в криза, че инвестициите трябва да се поощряват. И затова да се внимава да не пострадат добросъвестните инвеститори, е мнението на Димитров.

90 чиновници аут от парламента, известява Новинар.

Общо 90 души са съкратени от щата на администрацията на парламента. От всичките 585 служители са останали 495, което е 15% съкращение на щата, заяви вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В нейния кабинет съкращението е 1/3, т.е. от 6 души те стават 4, а всеки зам.-председател на парламента ще има един сътрудник, а не двама, както беше в предишното НС. От редуцираните 90 щатни бройки 12 са били назначени в самия край на предния парламент. По думите на Цачева не се провежда политическа чистка. Повечето от съкратените лица са били в пенсионна възраст. По думите й са запазени експертите и служителите във възловите комисии. Отделът за връзки с обществеността пък е издигнат в дирекция, а причината е по-добрата комуникация с медиите и гражданите. Още не е решено какво ще се прави с ресторанта в парламента. Преди седмица Цачева съобщи, че той може да бъде даден на търг. До момента двама депутати не са получили новите си карти, което означава, че не са влизали в НС, поясни Цачева. Единият от тях е Ахмед Доган.

Доган работил 15 дни за 4 години, изчислява 24 часа.

От 4 години Ахмед Доган е работил 15 дни на своето основно работно място - българският парламент. Лидерът на ДПС е рекордьор по отсъствия за целия мандат на 40-ото народно събрание. То се е събирало общо 558 пъти, а Сокола има 543 неизвинени отсъствия. За тях той е глобен с 43 743 лв. Депутатът Ахмед Доган води класацията и по неизвинени за първия месец от работата на новия парламент. За 3,5 млн. лв. пътували бившите депутати. Как се представя България по света и как се заздравяват връзките на депутатите с колегите им от други страни? Нагледен пример за интерпарламентарна активност дават парламентаристите от 40-ото народно събрание. Те са изхарчили 3 459 853 лв. за командировки по света през мандата. Това става ясно от справка за харчовете на 40-ото народно събрание, поискана от “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация. Много от избраниците са бистрили на парламентарни теми в екзотични държави. Бойко Великов, Снежана Гроздилова и Дауд Осман например бяха седмица в Танзания за световната конференция на депутати срещу корупцията. Какво са свършили за България там тримата, не стана ясно. Всички обаче видяха снимките им от сафарито, на което любезните домакини ги бяха завели. Сред екзотичните дестинации на избраниците ни са още Кения и Етиопия.

Летните приходи в туризма намаляха с 12 до 30%, установява Дневник.

"10-15% спад, 20% спад, 30% спад". Такива бяха преобладаващите прогнози на хотелиери и туроператори за броя на туристите малко преди началото на летния сезон. Имаше известен брой оптимисти, които очакваха сезонът да се движи около миналогодишните нива, както и противоположни мнения за изключителен срив, фалити, продажби и дори събаряне на хотели. Сега, когато най-силните месеци за морския туризъм в България приключиха, повечето представители на сектора признават, че сезонът е бил много напрегнат, а туризмът регистрира загуби. Очакванията са, че следващата година няма да бъде по-лека от тази. Спадът на приходите изпревари този на туристите. "Кризата определено се усети и през тази година имаше по-малко туристи", коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. По нейна информация гостите на хотелите са били с 10-12% по-малко спрямо лято '08, а приходите от туризъм са намалели с повече от 30%. Картината не е по-различна и в другия голям курорт на Черноморието - Златни пясъци. "В общи линии спадът на туристите е в рамките на 10-15%, но намалението на постъпленията е по-голямо, около 20-25 на сто", обобщи председателят на Съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. За около 12% спад и в броя на туристите, и в приходите съобщават от Албена.

Кризата праща и белия бизнес в сянка, анализира Тихомир Безлов в 24 часа.


През последните 10-ина години, от 1997 г. насам (с едно изключение през 2005 г.) всички правителства обявяваха, че ще спрат контрабандата и сивия внос. Обикновено в първите 2-3 месеца интензивно забавляваха медиите с тази тема. В зависимост от правителствата успехът в затягане на митническите течове беше различен, а и като цяло времето работеше за тях и приходите нарастваха. Сега един от проблемите е, че по някакъв начин трябва да се изстискат тези пари, за които по времето на растежа никой не се интересуваше. През последните 7-8 “тлъсти години” икономиката постоянно растеше, вносът - също, съответно без усилие растяха и приходите. И това си беше нещо като автоматичен процес, особено през последните 3-4 г. Банките експлозивно раздаваха кредити, търговците внасяха експлозивно, населението потребяваше далече над възможностите си. Когато приходите бързо растат, никой не се интересува от тези, които укриват данъци и акцизи, защото държавата винаги има повече пари от предишните години. Обаче когато попаднеш в ситуация на рязък и бърз спад, нещата се променят. Никой не знае още колко ще спада икономиката, колко ще се свива. Очевидно е, че за всички тези сектори, за които се сетиха - от типа на акцизи на алкохол и горива, неплащане на ДДС - всичко това е ресурс, и то много голям.

Няма “не може” за новата власт, пише Кольо Колев в Дневен Труд.

Няма стихия, предизвикателство, с които новият премиер Бойко Борисов да не може да се справи. Какво пък остава за някакви си жалки икономически кризи, европейски институции и международни енергийни проекти с дъх на геополитика. Общественото мнение е почти единодушно, че за новият ни премиер няма “няма”, няма “невъзможно”! Той ще се справи с кризата (нека тя си вършее при германците, американците и испанците, които не са случили на такъв премиер). Ще намали безработицата, ще вдигне рязко материалното благосъстояние на нацията в рамките на 1-2 години, ще изчисти облика на татковината ни пред света...А престъпността, корупцията, злоупотребата с държавни пари - о, горките! Те дори и не подозират какво ги чака! А всеки трети чистосърдечно си признава, че очаква от новата власт да подобри сериозно личното му и семейно материално положение. Разбира се, хората изчакват бъдещото обществено и лично материално благоденствие. То е ясно, че няма да бъде тук и сега, а ... в следващите 1-2 години. Засега те се опиват от първия етап на обещаното им политическо действие - Възмездието! Ревизията на предишната власт. А че това пада като балсам върху изранената народна душа се вижда както по рейтинга на Бойко Борисов, така и на новосформирания кабинет.
Ревизия (разбирана като възмездие) на предишната власт е не само това, което обществото жадува от години. Това е и обещание, че оттук насетне всяка власт - в това число и тази на ГЕРБ - ще знае, че следва ревизия. Така че да внимават какво пият и за какво плащат.
Само че “разкритията”, макар и бомбастични като журналистически заглавия, започват да изглеждат смешни и, меко казано, тенденциозни. “Правителството похарчило за последните си 10 дни 600 милиона!” - О, ужас! Остава открит въпросът, че то толкова си харчи и през останалите дни, а и правителството на Бойко Борисов ще харчи приблизително по толкова и в своите деседневки. “Кърджалийската областна управа похарчила цели 700 лв. за цветя!” (за май и юни). О, ужас! Разсипия! Без да си дават сметка, че това са пари колкото за по китка на учител за 24 май и за цветя за по-малко от три погребения. Прелюбопитната сага с розовите БМВ-та се омешва с “потресаващото” разкритие, че за стола си военното министерство си купило тенджери, тави и прибори за 20 хил. лева (!) О, ... Всъщност за по-малко от 16 лв. на столуващ или близо десет пъти по-евтино, отколкото струват тавите, тенджерите и чиниите в собствения ни дом. Без да споменаваме за ония 7 млрд., дето не сме щели да ги загубваме, ами имало да ги взимаме, и другите 600 млн., дето не само не трябвало да ги даваме, ами сме ги били взели и похарчили.
Или пък онази “чудовищна” бюджетна яма, издълбана от Станишев и Орешарски, която новият министър Дянков като истински финансов булдозер в рамките само на няколко дни не само разкри, но и запуши с няколко счетоводни упражнения (и с оставения му именно от Орешарски 10-процентен резерв върху бюджетните харчове).
Очевидно спуснатата по веригата заповед - “Да се докладват всички възможни злоупотреби и употреби на властта на всички равнища!”, започва да играе и лоши шеги.
Натегачи и кариеристи пишат за всичко и срещу всички - смяната на властта е златното време за некадърника да копне под началството.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4195 |31.08.2009 Пресата на 1 септември . 0| 4402 |26.08.2009 Пресата на 27 август . 0| 4245 |25.08.2009 Пресата на 26 август . 0| 4146 |24.08.2009 Пресата на 25 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads