Реклама / Ads
0| 4608 |19.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 май

.
Вестниците пишат за това, че сме шампиони сме по скок на цените; за апела на ДПС спецслужбите да се отворят към малцинствата; за лова за пияни тийнейджъри по заведенията.
 

Шампиони сме по скок на цените, съобщава Стандарт.

Лъвският скок на цените у нас ни изстреля на първо място в ЕС. След като ни обявиха за световни шампиони по ръст на имотите, сега бием и рекорда и с храните, които са поскъпнали с цели 22 %. В старите страни членки продуктите са поскъпнали от 5 до 7 на сто. Това показва анализ на еврокомисията, цинитран от вестник "Файненшъл таймс Дойчланд”. Според документа в Германия за изхранване отиват 14 %, докато у нас отделяме 36 % от парите си. Цените на храните няма да паднат скоро, прогнозират анализаторите. Те препоръчват правителствата да вземат мерки за подпомагане на бедните, както и за строг контрол срещу спекулантите. Документът ще се дискутира на срещата на върха между държавните глави и премиери на 27-те страни от ЕС на 19 и 20 юни.

“Виктори” удря 3 лева, шокира 24 часа.

Нов ценови шок, но този път за пушачите, се задава през следващата година. Очаква се тогава цигарите да поскъпнат със средно 40 – 50 ст., изчислиха експерти от бранша. Причината е поредното вдигане на акциза на цигарите. До 2010 год. Страната ни трябва да достигне минималните му нива в ЕС от 64 евро на 1000 къса. С подготвяното увелишчение догодина най-продаваната наша марка – “Виктори” най-верояттно ще мине 3 лв. От няколко дни цената на кутия от нея е 2.75 лв., което е с 15 ст. отгоре.

ДПС: Спецслужбите да се отворят към малцинствата, цитира Дневен Труд.

“МВР и съдебната власт са консервативни системи. Не може в спецслужбите и един човек да не се казва Ахмед”, заяви депутатът от ДПС Ремзи Осман на митинг в Джебел. Там движението отбеляза 19-та годишнина от протестите срещу т.нар. възродителен процес. “На ДПС трябва да наложи политическа диета в следващите 8 – 12 години”, контрира в Русе депутатът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Георги Гергов си избра топ терен за софийски пловдивски панаир, информира Дневник.

Държавен терен от 85 дка в един от най-атрактивните за инвеститорите райони на София - около летището, вероятно ще бъде апортиран в "Международен панаир Пловдив", съобщиха източници от икономическото министерство. Информацията беше потвърдена и от транспортното министерство. Теренът ще бъде предоставен на панаира, в който държавата е акционер с 51%, а останалите са на смесеното дружество между Георги Гергов и община Пловдив, в което пловдивският бизнесмен е мажоритарен собственик. Преди седмица министърът на икономиката Петър Димитров обяви, че капиталът на панаира ще бъде увеличен чрез апорт на терени в София и Варна, въпреки че по собствените му думи нямало дори идеен проект за бъдещите сгради върху тях. Министърът уточни, че делът на държавата ще се запази.

На лов за пияни тийнейджъри в столичните заведения, тръгва Новинар.

Засилени проверки в столичните заведения започват от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Повод за тях са зачестилите случаи на натровени с алкохол деца. Глоби ще бъдат налагани на всички управители и собственици на заведения, които продават алкохол на непълнолетни, категорични са от инспекцията. Според тях тенденцията българските деца да заемат челни места в класациите по употреба на алкохол е много тревожна.

ТОП 100 на най-големите компании в България е темата на днешния брой на в. Пари.

Трите класации отразяват протичащите процеси в икономиката на България. Рейтингите са за 100-те най-големи компании в производството (индустрията), дистрибуцията и услугите. Класациите показаха че приходите на фирмите попоаднали и в трите класаци надхвърлят 29 млрд. EUR. ОБВИНИХА ДИСТРИБУТОРИТЕ НА ГОРИВА В КАРТЕЛ Наличието на картелно споразумение между дистрибуторите на горива у нас е една от причините цените на дизела в България да са по-високи от тези в много други европейски държави, казва днешният брой на в. Пари. Всекидневникът цитира декларация на Българската стопанска камара във връзка с намерението на превозвачите да протестират ефективно срещу високите цени на горивата.

Европа обеднява; У нас засега задържат цените на млечните продукти, месото и месните стоки ще поскъпнат с 10-15 на сто, притеснява Дума.

Всеки шести жител на Европейския съюз рискува да стане беден. Това предупреди еврокомисарят по заетостта Владимир Шпидла. Той подчерта, че от 78-те милиона европейци, заплашени от бедност, 19 милиона са деца. Междувременно европейските министри на селското стопанство се събраха спешно в Брюксел, за да дискутират резкия скок на цените на хранителните стоки на световните пазари. Въпреки лекото понижение напоследък цените на основни хранителни продукти остават на рекордно високо ниво - цената на житото е с 84% по-висока от м. г., а цената на царевицата е скочила с 21 на сто. Междувременно вчера производителите на хранителни стоки у нас съобщиха, че заради по-скъпването на енергоносителите няма да могат още дълго да държат цените на сегашните нива. За да не се стигне до драстични поскъпвания, от бранша ще поискат ставката на ДДС върху хранителните продукти да бъде намалена на 7%. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4019 |14.05.2008 Пресата на 15 май . 0| 4132 |13.05.2008 Пресата на 14 май . 0| 3899 |12.05.2008 Пресата на 13 май . 0| 4103 |07.05.2008 Пресата на 8 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads