Реклама / Ads
0| 4108 |19.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 ноември

.
Вестниците пишат за риска от жп катастрофи заради човешка грешка; за българското лекарско против рак менте; за ученици, които си бият спирт във вените.
 

Опасност от човешка грешка на 47 места по релсите, тревожи се 24 часа.

В 47 места с двойни жп линии има голяма опасност човешка грешка да пусне един срещу друг два влака. Както стана във вторник в 16,28 ч в междугарието Владо Тричков - Реброво. Тогава дежурният ръководител-движение във Владо Тричков пусна бързия влак от София за Видин срещу пътническия от Мездра за София. Веднага след като разбрал какво е направил, 45-годишният Алексей Цветков изключил тока в контактната мрежа и спира единия влак само на 100 метра от другия. Така се размина сблъсък между две композиции с над 500 пътници в тях. Преди 4 месеца Цветков е допуснал подобна грешка, но насреща нямало влак. Наказан е с предупреждение за уволнение. Той нямал обяснение защо е пуснал влака, след като имал телефонограма от Реброво, че към неговата гара пътува другият. Пробата взета един час след инцидента, показала, че железничарят не е употребил алкохол. Защо движението на влаковете в този участък е зависимо от човешката грешка, попитахме шефа на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев. Докато не се инвестират пари в жп мрежата за съвременни системи за управление на влаковете, рискът съществува. Системата по тази линия е от 1978 г., качете се на една кола, произведена тогава, и предлагайте съвременна услуга, каза той.

Пластична операция за бюджет 2009, съмнява се Дневник.

Проектобюджетът за 2009 г. най-вероятно ще бъде променен преди окончателното му приемане от парламента, показа анкета на "Дневник" сред представители на тройната коалиция и опозицията. Законът, който вчера беше приет на първо четене, предизвика критики и от страна на бизнеса с нереалистичната си макрорамка и недостатъчните мерки за справяне с местните ефекти от световната финансова криза.Приоритетите на правителството за следващата година, заложени във финансовия план в отговор на световната икономическа криза, са увеличаване на разходите за инфраструктура, социални дейности, образование и здравеопазване. Депутатите от опозицията обаче поискаха мерките срещу кризата да включват намаляване на данъчната и осигурителната тежест, което ще остави повече пари в данъкоплатците.Според бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов бюджетът е написан в разрез с утвърдените от практиката антикризисни мерки, които се вземат в момента в европейските страни - залагане на бюджетен дефицит вместо бюджетен излишък и намаляване на данъчното бреме. По този начин тежестта на кризата се прехвърля на държавата, а гражданите и фирмите се облекчават, за да развият стопанска активност, обясни Костов. "Домакинствата и стопанските субекти ще направят съкращения на своите разходи, единствено държавата ще харчи разточително", каза лидерът на ДСБ.

Губим 91 млн. евро за пътища, твърди Дневен Труд.

България е на път да загуби поне 91 млн. евро от замразените предприсъединителни програми на Евросъюза.“Това са средства, за които отговаря Изпълнителната агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ръководено от Асен Гагаузов. Експертите на комисията смятат, че в тази агенция още има рискове и не са готови да препоръчат връщане на отнетата й акредитация”, каза пред “Труд” източник от Еврокомисията. Официално решение обаче ще бъде взето след 23 ноември. По финансовите меморандуми от 2005 и 2006 г., където средствата все още се договарят и усвояват, МРРБ оперира с общо 166 млн. евро. Вчера от ведомството не можаха да уточнят пред “Труд” каква част от парите не е усвоена. Ако акредитацията не бъде върната, със сигурност ще бъдат загубени 91 млн. евро - пари за 10 пътни проекта, спрени през лятото. 

Светски гей, съветски Сергей, коментира Новинар.

От всеки ватман не става светски гей. Но от всеки Сергей изглежда може да стане ватман. Срещу премиера наистина беше режисиран атентат, в който той участва доброволно. Като резултат обаче нямаме герой, а образ, напомнящ Евгени Минчев. Покушението на Сергей беше имиджово, а sms предупреждението – единствената оригинална част в teaser* кампанията по социалистически. Трамвайният креатив заличи тънката лексикална граница между светски гей и съветски Сергей. Подозираме, че врагът с партиен билет на този конгрес произвежда клипове. Защото само идиот няма да прогнозира гей каламбур с ватмани. Тяхното най-разпознаваемо рекламно лице е Евгени Минчев. Който едновременно е и най-наложената и запомнена хомосексуална марка. Затова имиджовата археология в запазените Минчеви могили е маркетингова олигофрения. И би трябвало да бъде свалена от трамвая, преди тя да свали ватмана. 

Кризата спря моловете, инвеститорите в паника, отписват и небостъргачите, тревожи се Стандарт.

Кризата отвя молове и небостъргачи в София. Инвеститори замразяват проектите, защото те вече не са рентабилни. "Някои дори направиха първа копка, но спряха дотам", заяви пред "Стандарт" главният архитект на столицата Петър Диков. Той даде за пример планирания огромен търговски център на бул. "Тодор Каблешков", където вече са готови изкопите. Замразен е и "Софийският Акрополис" върху 200 дка, в който литовци трябваше да налеят 500 млн. евро. София скоро няма да заприлича и на Манхатън. Само на хартия вероятно ще останат десетината проекти за небостъргачи. Предвиденият за 90-метров гигант терен зад Централна гара дори ще бъде продаден. 

Пържолата кризисно поевтинява, прогнозра 24 часа.

С около 5% ще поевтинее месото за Коледа и Нова година, прогнозира вчера шефът на браншовата асоциация на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Така пържолите от бут при средно 8 лв. за килограм вероятно щели да паднат на 7,50 лв. Все пак пазарът решава, застрахова се Чорбаджийски. Причината за намалението била, че в цяла Европа имало трайна тенденция за поевтиняване на месото. Цените били достатъчно високи през цялата година досега и започвало постепенното им нормализиране. Ако пържолите поевтинеят за Коледа, това ще бъде за сефте. Винаги досега за празниците производители и търговци надуваха цената на мръвката и тя гонеше 10 лв. килото

Кризата ще смъкне цените на млечните стоки, пише Дума.

С 8-10 на сто спад в продажбите на млечните продукти от по-нискобджетните изделия и до 25 на сто при висококачествените до края на годината очакват от асоциациите на млекопреработвателите и на млекопроизводителите. Тази прогноза стана известна вчера при откриването в София на специализираните изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и "Интерфуд и дринк". От бранша коментираха още, че в условията на икономическа криза не се очаква увеличение на цените на млечните продукти, а по-скоро има тенденция за лек спад. Сирене на цена под 4 лева не може да съдържа необходимия процент мляко, а е с повишено водно съдържание и консумацията му не е препоръчителна, предупредиха от бранша. Увеличение на цените няма да има и при хляба, което се обуславя от добрата зърнена реколта. Проблемът е в спада на качеството, обяви Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Навалица за “Кремиковци”, съобщава Стандарт.

Истинска навалица се струпа за "Кремиковци". Нашествие от инвеститори се създаде около комбината вчера. На крака при премиера Сергей Станишев пристигна Вадим Новинский, собственик на "Смарт груп". Руснакът потвърди намерението си да наеме целия комбинат. Той остана близо час и половина вчера при премиера, влезе към 16 ч и си тръгна след 17,15 ч от централния вход на Министерския съвет. Бразилски гигант също поиска "Кремиковци". Другата седмица у нас пристига екип от CSN (Companhia Siderurgica Nacional). За това се договориха Петър Димитров и главният изп. директор на металургичната компания Бенджамин Щайнбрух при посещението на министъра в Бразилия.  Швейцарска компания също е заявила намерение за работа с комбината, но то се изразява само в търговски отношения. Регистрираната в Лугано "Проминвест" е отправила оферта за доставка на въглища и е поканена на разговори от синдика. Чехи също се интересуват. Става дума за консултантите от "Ей Ти Карней", които са участвали в оздравяването и последваща продажба на металургичния завод "Витковице".

Българското лекарство за рак излезе менте, разкрива Монитор.

Българското лекарство срещу рак, създадено на билкова основа, било менте, съобщиха фармацевти. Неговият създател проф. Иларион Янчев е уличен от куп здравни служители в шарлатанство заради водещото си откритие, което е на път да направи световен пробив в лечението на карцином на гърдата, на кожата и на миома, стана ясно вчера. Преди седмица проф. Янчев от Института по експериментална патология и паразитология на БАН заяви, че разработван от него продукт на базата на екстракт от билката котешка стъпка премахва 100 процента туморите. По думите му такива резултати са дали опитите не само с мишки и кучета, но и при жени с миома.  

Ученици инжектират спирт във вените си, твърди Монитор.

Зачестяват случаите, при които ученици инжектират етилов спирт директно в кръвта си, съобщи вчера председателят на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова. Най-често децата, които прибягват до този нов метод, са 12-14-годишни тийнейджъри. "Последствията от една доза могат да бъдат фатални", обясни д-р Любенова. Тя уточни, че "модата" се разпростира на територията на цялата страна, като първите случаи са регистрирани през лятото. Все още няма точни цифри за учениците в Благоевградска област, които прибягват до инжектиране на спирт във вените си. Д-р Любенова обаче е категорична, че подобен метод води до пристрастяване. По думите й сериозен проблем сред младите се оказва и консумацията на алкохол по стандартния начин. Над 45 на сто от учениците в София са пили алкохол преди да навършат 12 години. Това показва международно изследване в 9 европейски града, между които и българската столица. 

Станахме на бербат*, гневи се на футболните ни национали Дневен Труд.

Не, не, не! Националният отбор пак пише черни страници за историята... Катастрофата с 1:6 срещу Сърбия снощи припомни кошмари, които още стряскат сънищата ни. 1:6 от Испания на “Евро 98”, 0:6 с Чехия през 2001-ва в Прага, 0:5 срещу Швеция на “Евро 2004”... Но дори тогава трагикомедията сякаш не изглеждаше толкова потресаваща. Сега Георги Петков спаси две дузпи, “плавите” улучиха два пъти гредите... Един футболист на 35 години, който миналия сезон спря за 6 месеца с играта, отбеляза два пъти срещу България - Саво Милошевич. А мачът бе просто бенефис за голямата деветка... Жоро Вратаря, познатият майстор, се оказа жива мишена за сръбския обстрел. Но тази канонада и Матросов нямаше как да спре при десетте оперетни герои пред героя. Димитър Бербатов, призван за спасител на отбора, дори не дочака смяната след контузия, а просто си напусна терена. А нашият №10? Кой тим има такава десетка като Стилиян Петров? Да изброяваме ли всички антигерои? Естествено и капка невинен, разбира се, не е и селекционерът Пламен Марков. Но кой и как би влял класа и живец в този тим в момента, не е ясно. Отбор без воля, без чест, без достойнство, без българска гордост.

* Думата бербат кореспондира с мръсен, нечист, изцапан, измърсен. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3892 |18.11.2008 Пресата на 19 ноември . 0| 4542 |17.11.2008 Пресата на 18 ноември . 0| 4040 |16.11.2008 Понеделнишката преса на 17 ноември . 0| 3978 |13.11.2008 Петъчната преса на 14 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads