Реклама / Ads
0| 4197 |21.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 август, петък

.
 

Заради отвличанията, следят кой рови във фирмите, разкрива „24 часа”


Заради зачестилите отвличания на бизнесмени и кражби на фирми Агенцията по вписванията предлага достъпът до търговския регистър да не е неограничен, а контролиран.
“Обсъдихме въпроса със зам. правосъдния министър Жанета Петрова. С въвеждането на електронния фирмен регистър отидохме от едната в другата крайност - сега информацията е прекалено публична”, каза шефката на агенцията Даниела Митева. Предвижда се неограниченият и безплатен достъп да остане само за основните данни - фирмата и кой я управлява.
Останалите документи във фирменото досие ще могат да се прочетат само след регистрация и идеинтификация.
"Само така ще е ясно кой се интересувал от конкретната фирма, ще има следа. Сега всеки може да провери колко фирми имаш и с какъв бизнес се занимаваш от всяки интернет клуб, без да е ясно защо му е нужна подобна информация", обясни Митева.
Неограниченият достъп е и една от причините много големи и сериозни фирми още да не са се пререгистрирали, а да изчакват крайния срок - 31 декември 2010 г. Така по-дълго време ще са сигурни, че някой няма да се възползва от данните за тях.

Немски политик върти хомобордей с българи, пише „24 часа”

Пикантен скандал разклати редиците на германската консервативна партия ХДС в Кьолн вчера.
Местната прокуратура започна разследване срещу партийния функционер Вернер Маркс по подозрение, че е въртял бордей с мъжки проститутки от България и Румъния.
39-годишният политик дал под наем свое жилище на мъж, който открито обяснил, че смята да живее с няколко от своите хомосексуални приятели в него.
Вместо това обаче превърнал апартамента в бордей. Момчетата, които работели в него, са на 18 години и не говорят немски. Те предлагали услугите си по интернет.
В Германия е наказуемо склоняването на лица под 21 г. към сексуални действия и проституция.
Според прокуратурата Маркс е взимал процент от печалбата.
Той се кандидатира за общински съветник на изборите през септември. Сигналът за бордея е подаден от негов съпартиец. Според адвоката на Маркс това е направено нарочно, за да се лиши клиентът му от шанс за избор. Политикът отхвърля всички обвинения.

Божидар Димитров: 60 хил. взимат български паспорт, съобщава „Труд”

60-те хиляди души, чакащи от години за българско гражданство, да получат наведнъж BG паспорти, предлага министърът без портфейл Божидар Димитров. Така ще се "отпуши" системата по издаване на тапии. А и ще се допринесе за справяне с демографския срив - голяма част от тези чакащи искали да живеят и работят у нас.
Бойко Борисов може да остане в учебниците по история като последовател на американския президент Роналд Рейгън. Това със сигурност ще стане, ако реализира идеята на своя приятел и министър Божидар Димитров. Историкът предлага нестандартно, но лесно решение за 60-те хиляди молби за българско гражданство, които “затлачват” системата - Борисов да последва примера на Рейгън и да разпореди с еднократен акт да се даде гражданство на всички.

За половин година 2 800 заболели от рак, пише „Труд”

2800 са новорегистрираните болни от рак само за половин година, показва справка в Онкодиспансера. Цифрата е много висока и тя сочи, че до края на годината новооткритите болни ще надминат 5500 души, пресмятат от ръководството. Това си е направо рекорд, тъй като обикновено тези стойности се движат в рамките на 4000-4200 годишно.
Първенство заемат заболелите от рак на белите дробове - 382 души, следвани от рака на млечната жлеза и на дебелото черво. Според онкоспециалистите епидемичните размери, които вземат този вид заболявания, се дължат не само на вредните навици на хората като пушенето и нездравословния начин на живот, но и на влошените показатели на околната среда.

Иван Искров остава шеф на БНБ, но избран от ГЕРБ, ппише „Дневник”


Парламентът уцели два заека с един изстрел вчера, след като първо отмени преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ от миналото Народно събрание и в същото време показа, че той все пак ще запази поста си поне още 6 години.

За това бяха нужни само 2 часа и 35 минути. В 8.35 часа в парламента е било депозирано искането на Искров да му бъде приета оставката, а в 9.30 депутатите отмениха избора му за втори мандат, както и този на Николай Неновски за подуправител. Депутатите от ГЕРБ Стоян Мавродиев и Димитър Главчев пък веднага предложиха за преизбиране Иван Искров, но този път с номинация от ГЕРБ.

Пътищата стават по-смъртоносни от СПИН ппише „Дневник”


Следващото поколение българи ще живее в свят, в който катастрофите по пътищата ще убиват повече хора, отколкото СПИН или раковите заболявания. Според уникален по рода си доклад на Световната здравна организация (СЗО), обхващащ 178 държави, към 2030 г. пътните инциденти ще се изкачат на пето място като причина за смърт.

Единственият шанс България да компенсира ефекта от тази черна прогноза е да се подобрят инфраструктурата, контролът от полицията и спешната медицинска помощ, както и да се карат по-модерни и сигурни автомобили и да се спазват законите и правилата за движение.

По данни към 2007 г. в света всяка година в пътни инциденти загиват 1.2 млн. души, а до 50 млн. получават различни наранявания, като 90% от тези случаи са в страните с ниски и средни доходи.

Макар в богатите държави да са почти половината автомобили на планетата, тук са едва 10% от смъртните случаи. Холандия, Швеция и Великобритания са световни примери с едва 3.4-5.4 жертви на 100 хил. души. Изключение са единствено САЩ, които са четвърти в света по смъртност на пътя.

България е във средната група и годишно има средно 13.2 жертви на 100 хил. души при средно 19.5 на за страните със средни доходи, а сравними с нас са повечето южноамерикански страни. Изследването показва още, че по българските пътища загиват предимно мъже - 73 процента от жертвите. Най-застрашени се оказват пътниците в колата (две трети от жертвите), но една четвърт от загиналите са били пешеходци. Докладът оценява българските мерки като по-скоро адекватни и съпоставими с тези в западните държави, а единственото изключение е защитата на децата. Официалните данни сочат, че 5 на сто от катастрофите са причинени от употреба на алкохол, но големият убиец е несъобразената скорост. СЗО обаче посочва, че проблемът е глобален - по-малко от половината държави имат законова забрана за алкохол под 0.5 грама на литър кръв, едва 29% от страните отговарят на критерия за по-бавно каране в населените места и само 10% ефективно прилагат ограниченията за скорост.

Нощният живот на тузарите – изпитание за полицая, пише „Новинар”


Какъв е нощният живот, особено този в столицата, знаят само нощните птици. Другите, които обикновено спят в този отрязък от денонощието, научават клюките едва на сутринта. Както обичат да казват тези, за които нощта е ден, от сън спомен няма. Тези дни стана ясно, че в една прекрасна августовска нощ са били нападнати, бити и драни полицаи. При това са им късали и пагоните. Тази гледка се разигра пред столичния твърде рисков за живота култов клуб „Червило”.
Ето какво се е случило там в малките часове на нощта: Полицаи забелязали неправилно паркирано „Порше Карера” и се опитали да спрат возилото, включително и заради това, че в него се качва пиян шофьор, който има намерение да вози две дами. 36-годишният собственик на колата Иво Петков, известен още като Иво Боята, обаче категорично отказал да се подчини. Когато полицаите приближили и поискали от водача документите на колата, той ги нападнал. Скъсал пагоните на единия от групата проверяващи. Петков, който бил силно опиянен, вдигнал грандиозен скандал, а двете му спътнички – 28-годишната Ива Цветкова и 21-годишната Марина Геленцова, изскочили от лимузината и започнали да дерат лицата на униформените. През цялото време, докато траел скандалът, тримата приятели обиждали полицаите. Накрая униформените се видели в чудо и арестували триото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4066 |20.08.2009 Пресата на 20 август, четвъртък . 0| 4362 |19.08.2009 Пресата на 19 август, сряда . 0| 4255 |18.08.2009 Пресата на 18 август, вторник . 0| 4110 |12.08.2009 Пресата на 13 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads