Реклама / Ads
0| 4307 |21.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 август

.
Вестниците пишат за еврото като лев; за приземения ни народ, според премиера Станишев; за двойните учителски добавки; за ръкавицата, хвърлена от Тити на Бойко; за мъжкото и женското пазаруване.
 

Правят еврото като лев, информира 24 часа.

Чип в банкнотата ще издава колко пари носите. Специално прозорче от прозрачно фолио като при новите двадесетолевки е най-вероятната защита, с която ще се сдобие еврото, предаде германската агенция ДПА. Българските пари са единствените в света, при които тя се използва. “Работим върху нова серия банкноти”, потвърди президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише. Защитата ще се разпознава лесно, допълва вицешефът на ЕЦБ Франц-Кристоф Цайтел. Главният касиер на БНБ Стефан Цветков обясни вчера, че става дума за серията от 20 лв., пусната през 2005 г. специално за 120 г. на първата българска банкнота. Европейската банка планира да пусне втора генерация евробанкноти най-рано от 2010 г., тъй като за 5 г. и половина, откакто те се използват, станало ясно, че фалшификаторите ги имитират успешно.

Станишев: Народът ни е приземен, цитира Стандарт.

Като отличителна характеристика на българския народ наблюдавам това, че е приземен, трезвен и в известна степен скептичен. Това казва премиерът Сергей Станишев в интервю пред руската национална телевизия, съобщи правителствената информационна служба. Според министър-председателя българинът трудно вярва на гръмки обещания и крупни проекти, залага на философия, която намира израз в поговорки като "Ще поживеем - ще видим", "Времето ще покаже". Станишев разказва за "приземения" ни народ в отговор на въпрос за приликите и разликите между българите и руснаците. "Без да имам претенции да бъда народопсихолог, смятам, че характерът на народа зависи до голяма степен от преживяното от него", казва премиерът. Пред руснаците Станишев определя като несериозно предположение, че българите могат да заменят азбуката си с латиницата, "защото именно от нашите земи започва разпространението на кирилицата и това е основание за национална гордост". В отговор на въпрос за вкуса на властта Сергей Станишев е категоричен, че тя е и сладка, и много горчива едновременно. Целта на правителството е да постигне още по-добри резултати през оставащия период от управлението си, но именно времето ще покаже дали ще успеем, казва в заключение премиерът.  

500 000 лв. глоба за “Кремиковци”, зрее стачка, пише Дневен Труд.

Работещите в “Кремиковци” се вдигат на стачка през септември заради системно бавене на заплатите и лоши условия на труд. Това предупредиха от КНСБ и КТ “Подкрепа” в писмо, изпратено вчера до главния изпълнителен директор на дружеството Вилас Джамнис. Междувременно вчера Комисията за защита на конкуренцията обяви, че глобява комбината и неговата дъщерна фирма “Кремиковци Трейд” с 500 хил. лв. заради монополно високи цени на шлаката.

Петков: Има "кафяв привкус" в идеята за национална гвардия, четем в Дневник.

Вътрешният министър Румен Петков в понеделник остро критикува огласената в неделя от Българския национален съюз (БНС) идея за създаване на Национална гвардия от доброволци, която да участва заедно с органите на МВР в потушаване на масови безредици. Националистите определиха като ангажимент на бъдещото формирование и "защитата на гражданите при тормоз и помощ при природни бедствия". "Категорично искам да отхвърля идеята за изграждането на национална гвардия, защото тя има доста ясен кафяв привкус", заяви вътрешният министър Румен Петков. Той, заместникът му Камен Пенков, главният секретар на МВР Илия Илиев, директорът на Столичната дирекция на полицията Румен Стоянов, както и ръководителят на Националната служба "Сигурност" Иван Драшков бяха извикани при президента Георги Първанов, за да го информират за ромските безредици в кв. "Красна поляна" от миналата седмица. Без да чака конкретен въпрос за идеята на лидера на БНС Боян Расате, вътрешният министър заяви след срещата, че няма основания за такова формирование. "Тук се отбива в посока, която е дълбоко вредна - политическа формация да създава такива паравоенни структури. Недопустимо е и се надявам, че законовото обяснение защо ще бъде дадено в най-скоро време от прокуратурата", коментира Петков. Според него е нормално в различни населени места да се подкрепи сформирането на такава гвардия за охрана на селскостопанска дейност, на сгради и други.

Всеки седми - мюсюлманин, пише Новинар.

България е най-ислямизираната страна в Европа, отсече вчера в свой материал "Файненшъл таймс". С мюсюлманското си население от около 1 милион души, представляващо една седма от цялото население, България заема челното място в страните от Европа по процент на мюсюлмани, допълва изданието. Въпреки това вестникът опровергава твърденията, че Европа се арабизира, като цитира проучвания на германски учени. Според тях мюсюлманското население в Европа е около 3-4 % от цялото население на Стария континент. То ще продължава да се увеличава, но не с тази екстремна скорост, както смятат повечето анализатори. Хората, които говорят за една "Евроарабия", не отчитат реалните факти и цифри. Техните оценки се основават по-скоро на емоционална, а не нанаучна преценка, добавя Джийт Клаусен, професор от университета в Брандейс. Берлин, Париж, дори Мадрид вече са изцяло мюсюлмански градове, твърди пък друг анализатор от Харвард. Населението с ислямски корени е около 5 млн. души във Франция, 3 милиона и 300 хиляди в Германия и близо два милиона във Великобритания. Шокиращ доклад на ООН за демографските промени по света поставя българската нация на едно от челните места. Така страната ни се оказа на седмо място по доминиращи жители над 60 години, като първенството е за Япония. Най-младата държава в света е Уганда със средна възраст на населението 15 години. Застаряването ще има негативен ефект основно върху икономическия растеж, консумацията, пазарите на труда, семейната структура, жилищата, миграционните процеси и здравните услуги. България наистина е застрашена от катастрофално намаляване на населението, казват коментаторите, но често жените в страната просто нямат избор, тъй като не могат да си позволят деца.

Тити хвърли ръкавица на Бойко, пише Стандарт.

Отсега е ясно, че битката за София ще се услади на зрителите, защото напомня на гладиаторска война. Тя ще се превърне в грандиозно шоу, каквото държавата ни не е виждала през последните 17 години, кълнат се вещи в политиката. Новината, че Тити Папазов хвърля треньорската мантия и се впуска да укротява властта, потвърди самият той вчера сутринта. По-късно пък лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски обяви, че формацията му сама издига баскетболиста. Да не прави собствена партия, ако бъде избран за кмет. Това условие е поставил преди дни лично Праматарски на Папазов. Получих уверение, че няма да направи такава стъпка, а това за нас беше много важно, разказа пред "Стандарт" лидерът на ДП. Той допълни, че е готов да оттегли кандидатурата на Папазов, ако някой предложи по-добра. Но Тити е роден победител, категоричен е депутатът. Засега от СДС и ДСБ мълчат дали ще ударят рамо на националния селекционер по баскетбол. Знае се само, че синият шеф Пламен Юруков вече се е срещал с него няколко пъти. Вероятно обаче от "Раковски" 134 няма да станат гръб на Тити Папазов за кмет на София. Една от причините е, че софийската организация на СДС настоява да се играе с Бойко Борисов на местните избори. Вече дори са били уточнени районните кметове, листата за общински съветници, а шеф на СОС пак щял да е Владимир Кисьов. За да не влиза в излишни пререкания със софийските сини, Юруков предпочел да остави решението за София на тях. В четвъртък ще има заседание на синьото политбюро, а след него ще бъдат оповестени всички решения на партията - за столицата, за Варна и Кърджали и останалите градове. За нас не е важна само кандидатурата за кмет. Нека първо да видим какво предлагат от ДП като визия и след това ще вземем решение, обясни лидерът на СДС-София Борислав Бориславов. Той допълни, че в момента се водят разговори с ГЕРБ и ДСБ, но това не означава, че няма да се помисли и върху предложението на Александър Праматарски. "СДС е в процес на размисъл, в партията има дебат кого да подкрепим за кандидат на София. В четвъртък ще заседава НИС и тогава ще кажем последната си дума. Но един от сериозните аргументи "против" Тити Папазов е, че той участва в инициативния комитет, който издигна Георги Първанов за втори мандат", каза Пламен Юруков. От ДСБ засега пасуват и не казват дали ще застанат зад Тити Папазов. 

Кандидатът в София няма да е на Овчаров, казва в интервю за Дневен Труд Евгений Узунов, секретар на ИБ на БСП и шеф на предизборния щаб на левицата.

Работата за вота наесен ще падне най-вече върху местните партийни структури и щабове. Необходим е баланс между функциите и отговорностите в националния, но и в местните щабове. Дали изборите се печелят с бой, както казваше Бакърджиев, е въпрос на стил и изказ, на подход. Съжалявам, но не обичам силните квалификации, а и убеждението ми е, че изборите, каквито и да са те, не бива да се превръщат в кървава арена. Те трябва да са диалог в обществото, след който хората да имат възможност да намерят за себе си верния отговор. Не предвиждаме агитации с кебабчета и пари в пликове. Всички избори трябва да бъдат съпроводени с повече разум и спокойствие. Само така могат да се избегнат крайните словесни битки, в които освен взаимно нападане друго няма. 17 г. те умориха българския избирател. Прекалено много политиците боравеха с най-крайни оценки, които само нажежаваха обстановката, добавя Узунов.

И СДС застана зад Ваньо Танов в Русе, научаваме от Новинар.

СДС подкрепи вчера кандидата на ГЕРБ за кмет на Русе Ваньо Танов. Преди близо месец Танов напусна шефското място в ГДБОП и реши да се занимава с политика. Въпреки подкрепата за него обаче сините предпочетоха да се явят със самостоятелна листа за общински съветници. Решението на СДС-Русе противоречи на подписаното преди два месеца местно споразумение с ДСБ за подкрепа на икономиста Момчил Кастерлиев. Подкрепата се разминава и с призива на Пламен Юруков и Иван Костов ДСБ и СДС да участват заедно на вота по места. Очаква се днес ВМРО, Демократическата партия, гражданското обединение "Професионалисти за просперитет на Русе", Европейски демократичен път, ССД, Движение "Гергьовден" и Земеделски народен съюз на Стефан Личев да обявят общия си кандидат за кмет на дунавския град.

БСП казва кандидата за София на Бузлуджа, оповестява Дума.

Нагласата е кандидатурата на БСП за кмет на София да бъде обявена на 1 септември на Бузлуджа. Това стана ясно на заседанието на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП в столицата вчера. На 30 август номинацията на левия кандидат ще бъде утвърдена на пленум на Градския съвет на столичните социалисти. По време на вчерашното заседание ръководството на софийската партийна организация е обсъдило процеса на номинации на районни кметове. Имената на кандидатите се очаква да бъдат обявени на 10 септември. С традиционния събор на социалистическата партия на Бузлуджа БСП на практика ще даде началото на предизборната кампания за местните избори. На историческия връх левицата ще представи емблематичните си кандидати из страната. Успешните градоначалници ще говорят и от трибуната на празника след словото на лидера Сергей Станишев. Такава беше и програмата за празниците на Бузлуджа и на 28 юли. Тогава празникът обаче беше отложен заради многобройните пожари, които вилнееха в района.

Двойни добавки за учителите от 2008 г., успокоява 24 часа.

Всяко школо ще управлява собствен бюджет. Поне двойно повече ще са парите за добавки към учителските заплати по програмата за диференцирано заплащане през 2008 г. Това обяви вчера вицепремиерът доц. Даниел Вълчев, който представи отчет на двугодишното си управление. Тази есен за педагозите и директорите ще се разпределят 15,2 млн. лв. Критериите за определяне на сумите остават начина на организация и провеждане на часовете, резултатите на учениците в национални изпити, работата с деца с увреждания, от малцинствата, извънкласни дейности, награди.

Пироговци пак готови за бунт, установява Монитор.

Медиците от болница "Пирогов" отново се готвят за ефективна стачка, съобщи вчера за "Монитор" д-р Светлозар Сардовски, говорител на стачния комитет в лечебното заведение. Причината за това е, че пироговци няма да получат увеличение на заплатите от този месец, както се бяха разбрали стачният комитет и бордът на директорите. Според споразумението здравните работници трябваше да получат по-големи заплати още вчера, а на 20 септември те да бъдат увеличени още веднъж. Увеличението на заплатите от този месец не е реално, тъй като заради краткото време чисто технически не е могло да бъде направено увеличението. След 10 септември пък на здравните работници ще бъдат изплащани допълнителни пари за социална дейност за месец август. На 20 септември обаче медиците очакват да получат пълното увеличение на заплатите си. По време на преговорите протестиращите се споразумяха с борда на директорите да получат 15% увеличение на фонд "Работна заплата". Средствата ще бъдат разпределени така, че тези, които получават по-ниски заплати сега ще получат по-голямо увеличение, а останалите по-малко. Д-р Сардовски бе категоричен, че ако на 20 септември здравните работници не получат по-високи възнаграждение, ще започнат ефективна стачка на следващия ден, както беше предвидено

Евролихви и такси оскъпяват заеми, установява Дневен Труд.

Ако в дома ви пристигне известие, че банката ви иска левче или два отгоре върху жилищния кредит, не се изненадвайте! Читател на “Труд” сигнализира вчера, че е получил “честитка”, според която дължи 0,78 лв. повече върху заема си. И той пита: Защо? Причините за оскъпяването на кредитите са основно две, коментират експерти. Първата е вдигането на лихвените проценти в Европейския съюз. При заемите с т.нар. плаваща лихва оскъпяването е сбор от европейски лихвени индекси плюс определена надбавка. В други случаи цената на кредита може да се увеличи от повишението на таксите, съпътстващи всеки кредит. Това се потвърждава и от статистиката на БНБ - от януари до юни т.г. приходите от такси на банките са нараснали 6 пъти.

Бизнесът иска отсрочка за новите цени на БДЖ, оповестява Дневник.

Броени дни след като БДЖ обяви повишение на цените за товарните превози, Националното сдружение на спедиторите настоя поскъпването да се отложи за октомври. От транспортното министерство допуснаха пред "Дневник" възможна отсрочка, но само до септември. Според съобщение от интернет страницата на БДЖ от 15 август превозвачът вдигна с 10.5% цените за товарните превози. Увеличеният разход за големите компании, които са основният клиент на железниците, идва месец и половина след като бизнесът изпита удара от по-високите цени на електроенергията от 1 юли. Именно увеличението на тока с 36%, както и поскъпването на горивата и резервните части, които използва, са основните аргументи на БДЖ да увеличи цените на товарните превози. Поскъпването на жп транспорта ще увеличи цената на спедиторските услуги с аналогичните 10.5%, коментира председателят на Националното сдружение на българските спедитори Георги Минчев пред "Дневник". Той допусна, че е възможен отлив на транзитни товари през България заради новите цени. През миналата година са превозени 1262 тона транзитни товари, което е с 86 хил. тона повече в сравнение с 2005 г. По данни на БДЖ товарните превози, свързани с износ на български суровини и стоки, бележат спад през 2006 г. спрямо 2005 г. за сметка на превозите, свързани с внос на стоки. Нарастват превозеното зърно, картофи, въглища и железни руди.

Германия търси наши готвачи и келнери, обнадеждава гастарбайтерите Дума.

Български медицински сестри и строители също могат да кандидатстват за работа до 25 септември 25 септември тази година е крайният срок за приемане на документи в бюрата по труда в цялата страна на кандидати за работа в Германия по условията на спогодбата между правителството на България и правителството на Германия. Документът е за заетост на работници за разширяване на техните професионални и езикови познания. Заявката на Централната служба за трудово посредничество в Бон е за 30 готвачи, които трябва да имат съответното професионално образование и трудов стаж за последните 3 години. Освен това се изискват задоволителни познания по немски език. Работата е в семейни предприятия - малки и средни хотели и ресторанти, в западната част на Германия. За работа се търсят и 30 келнери пак със същите изисквания. Предпочитанията са към жени на възраст до 30 години, които да имат много добри познания по немски език, уточняват от службата. Германия търси и 10 специалисти хотелиери за сервиране на закуска, обслужване, почистване на стаи, рецепция в комбинация. Те също трябва да имат завършено професионално образование в областта на хотелиерството/гастрономията и съответен трудов стаж през последните 3 години. Двама души ще бъдат взети и за администратори, като е наложително да имат и компютърни познания. От Бон са заявили, че набират и 70 специалисти в системната гастрономия. Те ще работят предимно в "Макдоналдс" в Южна Германия. В Германия се търсят и 40 медицински сестри с много добри познания по немски език.

12 трупа на пътя само за три дни, бие тревога Монитор.

18 тежки катастрофи с 12 жертви станаха само за последните три дни. Двама съпрузи загинаха, след като колата им падна от 6-метров мост край Поморие. Автомобилът бил управляван от 30-годишния Стоян Стоянов, а до него пътувала жена му Гинка, която била в напреднала бременност. Все още не е ясно кога е станала катастрофата, тъй като пътят не е оживен, а смачканата кола е била открита вчера сутринта. На мястото пристигнал екип на “Гражданска защита”, който цял следобед вадил колата от дерето под моста. Шофьор уби пешеходец и избяга при друга катастрофа, станала в Добрич. Драмата се разиграла около 1 часа след полунощ по бул. "Русия". Младежът бил блъснат от червено БМВ. Очевидци твърдят, че в близост до пресечката за СОУ "Св. Климент Охридски" 20-годишен младеж стоял на уличното платно, крещял нещо и ръкомахал. Преминаващ таксиметров автомобил "Деу" спрял, за да не го прегази. По това време откъм градския парк "Свети Георги" идвала колата с висока скорост и блъснала пешеходеца.

Първа частна река, описва Стандарт.

Първа частна река изправи на нокти Смолян. Реститути сложиха ръка на част от коритото на Черна, която пресича града. Местната управа е в смут след куриозно решение на съда. Магистратите върнаха на няколко семейства имоти на дъното на реката. Собствениците вече гледат боб и картофи на брега. Те отказват да изсекат върбите и храсталаците, които затлачват коритото и създават риск от наводнения. Казусът е изключително заплетен и води до сериозни неуредици, коментира кметът на Смолян Дора Янкова. За да се очертаят и уточнят не само частните земи, но и бреговете на реката, общината е възложила хидроложки доклад. Едва след неговото завършване ще се търси изход от патовата ситуация.

Мъжете да пазаруват във вторник, а жените - в петък, четем в Новинар.

За да бъдат покупките сполучливи, трябва да се съобразяваме с особеностите на характера си и с деня от седмицата, в който пазаруваме, твърди руската астроложка Елена Мазова в сп. "Гороскоп". Шопингът в понеделник (ден под знака на Луната) например е за онези, които обичат домашния уют, за емоционалните и за дамите, които държат да се харесат на потенциалния си съпруг. Ако сме от хората, които нямат излишно време за губене, Марс - планетата на скоростта, ще ни помогне да се ориентираме бързо из магазините и да се снабдим с нужните неща във вторник. Той е подходящ за купуване на вещи от и за силния пол, излъчващи мъжка енергия: метални инструменти, автомобили, техника, алкохол. В сряда (Меркурий) с лекота се харчи за нетрайни, евтини дреболии, детски подаръци и тоалети "последен вик на модата". По-практичните обаче да избягват да се шляят из търговската мрежа, защото ще сбъркат. В четвъртък (Юпитер) най-добре се пазарува на едро, по много неща от един стил в комплект - да речем, обзавеждане за хола или кухнята. Петъкът под знака на Венера е особено успешен за дамски шопинг на дрехи и козметика, затова мъжете, които искат да спасят семейния бюджет, трябва да намерят в този ден друго занимание на половинките си. Или лично да им изберат подарък, защото е сигурно, че жените ще го харесат. Съботата (Сатурн) е подходяща за осигуряване на практични стоки от първа необходимост. Тогава е полезно да излезем по магазините, ако сме скарани с началника си. Творческите личности и влюбените пък могат да се поглезят с нещо скъпо и разкошно в неделя, управлявана от Слънцето.

Последна гореща вълна, прогнозира 24 часа.

Септември почва със захлаждане и слаб дъжд. Идва последната гореща вълна за годината, в четвъртък и петък термометърът ще удари 40 градуса в Дунавската равнина и Тракийската низина. Повишаването на температурите ще се усети още днес. Живакът ще достигне до 32-37, а в сряда - до 38 градуса. По Черноморието ще е идеално за почивка. Там ще е по-хладно заради бриза. Температурите ще са между 30 и 32 градуса, а на водата - между 26 и 28 градуса. През почивните дни над страната ни от север ще нахлуе по-хладен въздух, допълни метеорологът.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4520 |14.08.2007 Пресата на 15 август . 3| 4738 |14.08.2007 Пресата на 14 август . 0| 4504 |09.08.2007 Пресата на 9 август . 1| 4434 |08.08.2007 Пресата на 8 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads