Реклама / Ads
3| 4315 |22.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 август

.
Вестниците пишат за десятъка - рай за дребните търговци; за бунта, който зрее по повод сметките за парно; за цената на насъщния; за българските символи в Европа.
 

Десятъкът е рай за дребните търговци, изчислява Стандарт.

Едноличните търговци ще се почувстват като в рая, ако бъде въведен плосък данък от 10%. Това е мнението на експерт-счетоводителите. В момента ЕТ се облагат по няколко закона. Те плащат авансови вноски от 15% върху печалбата, формирана по Закона за корпоративното подоходно облагане. А в края на годината им се начислява налог като физически лица и най-високите доходи се облагат с 24%. В същото време фирмите плащат 10% данък върху печалбата си. С въвеждането на плоския данък ЕТ ще плащат много по-малко налози, обясни Стефан Ненов, експерт-счетоводител от ИДЕС. Според него в много страни физическите лица - еднолични търговци, имат стимули да извършват разходи, които доказват с необходимите първични документи - касови бележки и фактури. В България един ЕТ не е стимулиран да получава първични документи за разходите си. 10-те процента са "безпрецедентна данъчна ставка", заяви Ненов. Според него предимство на плоския данък е не само ниската ставка, а и равенството на всички граждани и по-лесното му събиране. Това ще доведе до повече приходи от данъка и вдигане на работните заплати. В Румъния вече се "радват на плодовете" от въвеждането на плосък данък. Там налогът е 16% и е довел до нарастване на средния доход два пъти повече в сравнение с този у нас. Една от най-негативните страни на плоския данък е премахването на необлагаемия минимум, който сега е 200 лв. Догодина хората с доходи до 350 лв. ще плащат повече данъци. Ще бъдат ощетени и работниците, практикуващи професии, за които сега има нормативно признати разходи от 10 до 75%. Като изход от това положение експертите считат, че е необходимо запазване на някакъв необлагаем минимум или отлагането на реформата до вдигане на заплатите като цяло. 

Европа въвежда контрол за емигрантските преводи, предупреждава Дневник.

Милиардите евро и долари, които емигрантите от балканските държави изпращат в родината, са все по-силен фактор в тези икономики и подхранват опасенията на експерти, че те засилват основно сивия сектор, съобщава Асошиейтед прес. В Албания, Босна или Косово финансовите преводи надхвърлят 13-15% от брутния вътрешен продукт и дори в България и Румъния официалните данни сочат дял от над 7% от БВП. Като се включи и пренасянето на пари в брой или чрез пощенски записи, размерът на тези потоци най-вероятно е поне два и половина пъти по-голям. Движението на парите от емигранти и гастарбайтери в Европейския съюз ще бъде подложено на още по-строги правила от 15 декември. Тогава започват да действат санкциите на т.нар. Регламент за плащанията, засягащ фирми и физически лица, извършващи или посредничещи в услугата превод на пари зад граница. Съгласно регламента за всеки превод над 1000 евро (или ако има съмнения за сериен превод, разбит на суми под този праг) трябва да се събират подробни лични данни на наредителя, които ще се съхраняват 5 години. Ако преводът е от името на фирма, може да се наложи и проверка кой е нейният собственик и кой я управлява. Целта е да се пресекат случаи на пране на пари или финансиране на терористи. Новите изисквания може да оскъпят услугата, а който ги избегне, подлежи на финансови санкции и дори на съдебно преследване за пране на пари. Регламентът не се прилага, когато се правят преводи от дебитни или кредитни карти, тъй като се смята, че подобни транзакции имат по принцип висока защита от престъпления.

Самунът заковава 1.60 наесен, прогнозира Монитор.

Самунът ще поскъпне до 1.60 лв. до края на октомври и ще задържи тази цена до нова реколта, . Сега цената на хляба е между 1.20 и 1.30, като само на отделни места достига 1.40 лв. Това каза специално за "Монитор" президентът на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. "Реалната цена на хляба е 1.80 лв. без ДДС, а с ДДС - 2.16 лв., но при 70% сива икономика в бранша цената пада", коментира прогнозата си той. Подобна прогноза за цена на насъщния от 1.60 лв. направи и шефът на Софийска стокова борса Васил Симов. Според него развитието на борсовата търговия подсказва, че равновесие между търсенето и предлагането на пшеница ще настъпи при цена около 450 лв. за тон. В момента търсенето е на 360 ­ 400 лв. за тон, но предлагане вече трета седмица липсва. "Търсенето ще се вдигне до нива около 450-460 лв. за тон и там пазарът ще намери равновесната си точка. Това е така, защото сме част от единния пазар на ЕС, в който няма недостиг на зърно и при образуването на вътрешната цена действа принципът на скачените съдове", коментира Симов.

Зрее бунт за сметките, оповестява 24 часа.

Десетки гневни хора с изравнителни сметки за парно в ръце се тълпят в офиса на фирма "Техем сървисис" в столичния кв. Гео Милев. Те недоумяват как след топла зима и пестене са получили фактури със солидни суми за доплащане. Доста от хората са изключили напълно радиаторите си и ползват само топла вода, а други от години живеят в чужбина. Картината не е по-различна и пред останалите офиси на топлинни счетоводители, а някои от ощетените атакуват директно Министерството на икономиката и енергетиката. Други изливат мъката си пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране или във Федерацията на потребителите. Главната причина за протестите е новата наредба, според която ползването на топлина се изчислява по различен начин.

Сметките за парно парят през лятото, загрява и Дума.

Прилагането на новата наредба за топлото със задна дата е нарушение, заяви Павел Кърлев Над 50 души извиха вчера опашка пред офиса на Федерацията на потребителите в столицата, за да се жалват от новите изравнителни сметки за парното. Хората се оплакваха от огромни суми за парно, въпреки че използват само топла вода или са откачили повечето радиатори в домовете си. Показани бяха сметките за парно и топла вода, надхвърлящи 1000 лв., и то на потребители, които минали години са плащали по-малко и от половината. Недоволни граждани заявиха, че ще се откажат и от топлата вода. Според експертите на ФП причината за проблема е голямата сума за сградна инсталация, изчислявана по последната наредба за отчитане на мощностите. По думите на председателя на ФП Павел Кърлев досега около 15-20% от потребителите са получили изравнителните си сметки. Според него обаче “ще стане страшно”, когато в началото на септември всички получат фишовете с парите, които имат да додават на “Топлофикация”. Кърлев обясни още, че продължава процедурата във Върховния административен съд срещу наредбата. Жалбата е внесена от федерацията още през юни, когато се е видяло, че тя не е съобразена с новия Закон за енергетиката. След обнародването на леко променената, обнародвана на 17 юли т.г. наредба, сега се констатира, че тя се прилага с обратна сила от началото на миналия отоплителен сезон, което е в противоречие с административното законодателство и процедурите, категоричен бе Кърлев. Постепенно се стига до положението хората да плащат до 80-100% от енергията, влязла в абонатните станции, а не потребяваната, отбеляза Кърлев. Така хората, които са си откачили радиаторите или са пестили енергия, за да са им по-малки сметките, се оказва, че трябва да плащат в пъти по-големи сметки. Според него те няма да могат да ги платят и в един момент дружеството ще фалира.

Бедни въртят бизнес с безплатните въглища, разкрива Дневен Труд.

Сезонът на далаверите с безплатни дърва и въглища вече е открит, съобщиха вчера социални работници. Бедни продават на черно ваучерите си (талоните), дадени им от държавата за твърдо гориво (дърва или въглища), за идващата зима. Семейства от цяла улица в габровски квартал изтъргували социалната си помощ, без да им мигне окото. При внезапна проверка в 19 къщи контрольорите не открили в мазетата на 17 от тях нито един брикет кюмюр или дърва. Хората си признали, че изобщо не са взели каквото им се полага, защото продали ваучерите си на фирма доставчик срещу 100-120 лв. През тази година финансовата помощ за твърдо гориво е 180 лв. за целия зимен сезон. Парите са достатъчни за тон брикети или въглища или за 2,5-3 кубика дърва според договорената цена с доставчика. Тя е различна за отделните региони и се движи между 160-200 лв. за брикети или въглища и 60-70 лв. за кубик дърва. От “покупката” на 1 ваучер фирма доставчик може да спечели 200 и повече лева в зависимост от това как ще изтъргува стоката.

Етем е на път да закръгли бюджета си на 200 млн. лв., информира Дневник.

Оглавяваното от Емел Етем министерство на държавната политика при бедствия и аварии е на път да увеличи бюджета си за тази година с близо 60 млн. лв., които ще бъдат взети от приходите в държавния резерв, научи "Дневник" от източници във ведомството. В дневния ред на правителственото заседание в четвъртък е включен проект за промени в постановлението за изпълнението на държавния бюджет, предвиждащи до 56 млн. лв. от парите, постъпили след продажба на стоки от резерва, да останат на разпореждане на министерството, вместо да влязат в бюджета на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Агенцията, която от началото на година излезе от контрола на Министерския съвет и премина на подчинение на ресорното министерство, е второстепенен разпоредител на държавни средства и разполага със самостоятелен бюджет. Всяка година тя освобождава стоки за милиони левове и ги заменя с нови, като прибира парите от продажбите.

Саркози и Кузов: Кастрация за педофилите, позовава се на чуждите и родни авторитети Новинар.

Да се въведе химическа кастрация за педофили рецидивисти като крайна мярка за ограничаване на повторно сексуално престъпление на осъдени лица, поиска вчера френският президент Никола Саркози след скандален случай на педофилия във Франция. Независимият депутат Владимир Кузов веднага приветства идеята на Саркози и заяви, че ако методът даде добри резултати във Франция, може да се приложи и в България. Кузов бе осъден от Софийския градски съд на 3 години затвор за педофилия. По повод предложението за кастрация той подчерта, че на първо място трябва да се защитават правата на човека. Кузов припомни, че в законите ни е записано, че присъдите и наказанията не трябва да уронват достойнството и честта на обвинения или осъдения. Не на това мнение бяха обаче колегите на независимия депутат. Ваню Хърков от "Атака" заяви, че не е съгласен да се въвежда химическа кастрация, защото тя твърде много прилича на методите за справяне с "кучетата по улицата". Според него има и други законови начини за справяне с педофилите. Доц Атанас Щерев от НДСВ също е много резервиран към въвеждането на такова наказание. Той подчерта, че разбира гнева и отчаянието на близките на жертвите, особено когато става въпрос за повтарящо се престъпление.

Тити - ракета носител за хора от сегашния съвет, разбрал е 24 часа.

Ексцентричния треньор трябвало да разпръсне образа на генерала. Бойко: Папазов да види кои ще са в листата под името му, а аз ще му обясня какво са правили и в кои фирми. Тити Папазов може да не стане кмет на София, но на всяка цена трябва да вкара общинския съветник на Демократическата партия Тошко Добрев за пореден мандат в софийския местен парламент. Това показа анкета на “24 часа” вчера в няколко десни централи. Независимо един от друг петима представители на основните десни политически сили развиха сценарий, според който номинацията на ексцентричния баскетболен треньор цели в най-голяма степен Папазов да вкара общински съветници на Демократическата партия. Така хората на Праматарски щели да запазят влиянието и икономическите си позиции в общината.

Киро Японеца удря рамо на царя, научаваме от Стандарт.

Странна визита на "Врабча" 23 разбуни духовете в НДСВ. По пладне вчера в царската централа се появи "добре облеченият" ромски бизнесмен Кирил Киров-Японеца, видя "Стандарт". Посетителят престоя в сградата близо час, след което се изнесе с черния си "Мерцедес", придружен от гардовете си. От партията обаче отказаха да кажат с кого точно се е срещал екзотичният гост. Уточниха само, че не било с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, защото царят е в чужбина. "Срещнал се е със софийски координатори. Най-вероятно за предстоящите местни избори", заявиха в същото време източници от "Врабча" 23. Киро Японеца, който преди време бе сочен за един от основните играчи на наркопазара в страната, беше прострелян в главата преди две години. Но успя да се възстанови въпреки тежкото нараняване. В политиката е познат като един от хората, които владеят ромските гласове в София. Междувременно пак вчера 8 от 11-те общински координатори на НДСВ в Пазарджик се събраха на протест пред централата на "Врабча" 23 срещу новия си областен шеф - Юлиана Ангелова. Ръководството на НДСВ я назначи за областен координатор миналата седмица, без обаче да съгласува името й с жълтите депутати и хората от региона. "Настояваме за демократичен избор! Искаме оставката на Ангелова!", ядосваха се вчера активистите начело с пазарджишките депутати Валентин Милтенов и Петя Гегова. "Ако някой е забравил, Пазарджик е 4-ти революционен окръг", заканваха се те.

БСП обвини ГЕРБ, че работи за Доган, четем в Новинар.

Издигането на самостоятелен кандидат-кмет на ГЕРБ в Кърджали работи за ДПС. Това заяви вчера шефът на червения пресцентър Антон Кутев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Социалистите вече са готови с номинациите в 50 % от областните центрове и в над 100 общини. Във Враца и Ямбол пък засега има две леви кандидатури. Кандидатът на БСП за София ще бъде представен на 1 септември на Бузлуджа, като ден преди това ще се проведе и заседание на Висшия съвет на партията. В момента текат преговорите за районни кметове на столицата. Техните имена ще са ясни около 5 септември. За евентуалния втори тур на изборите в София пък червените ще преговарят и с десните партии.

БСП с ясни кандидати в половината общини, съобщава Дума.

Изпълнителното бюро на БСП подкрепя кандидатурата на Илиян Илиев за кмет на Монтана, и за следващ мандат - на Иван Марков в Чипровци и на Пенка Пенкова в Лом. Това обяви вчера секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. Председателят на Националния предизборен център Евгени Узунов съобщи, че на 5-6 септември се очаква да има решение за кандидатурата за кмет на Кърджали, която ще подкрепи БСП. Той посочи, че гражданското сдружение за Кърджали продължава обсъждането на кандидатурите за кмет, като имената са сведени до четири. Узунов допълни, че в него освен БСП участват ДСБ, ССД, БЗНС-НС и Политическият клуб "Тракия", като в началото и партия "Атака" е била част от работата на сдружението. Антон Кутев коментира, че в Кърджали номинацията на ГЕРБ за кмет работи за ДПС и така се подрива идеята за предварителни избори. По думите на Узунов във Враца и в Ямбол има опасност от появата на повече от една лява кандидатура. В повече от 50 на сто от областните центрове, както и в над 100 от другите общини са номинирани кандидати за кметове от БСП, съобщи вчера заместник-председателят на НПЦ на партията Катя Николова. В отговор на въпрос тя посочи, че в София не се обсъждат само две имена на кандидати за кмет от БСП. Николова уточни, че има и от досега спряганите, и нови имена. Тя бе категорична, че не е обсъждана евентуална подкрепа от БСП на кандидатурата на Константин Папазов за кмет на София и добави, че в някои райони на столицата се водят разговори с десноцентристки и центристки партии за общи кметски кандидатури. На 1 септември ще се състои отложеният национален събор на БСП на връх Бузлуджа, потвърдиха от партията.

11-годишни близнаци наизустяват Корана за добро място в рая, научил е 24 часа.

11-годишни близначета държаха изпит по четене на Коран за препитването “хатим” пред 500 вярващи. Това съобщи вчера районният мюфтия на Смолян Хайредин Хатин. Изпитът се провел в джамията в родното им село Страшимир, община Златоград. На микрофон пред многолюдното множество в присъствието на много имами близначетата Фикри и Медиха Алендарови чели изразително Корана. “Хатим” е изпит пред комисия от имами и ходжи. Явяват се тези, които са чели десетки пъти от първата до последната буква на арабски език. На близначетата им предстои да научат наизуст целия Коран от 600 страници.

Полицай: Аз съм скинарят в гетото, разказва Дневен Труд.

“И тука си имаме скинар”, шегува се полицаят Райчо, който от години живее със семейството си в бившите виетнамски общежития в столичния кв. “Красна поляна”. Той е с бръсната глава, а заради жегата и синът му се обръснал. Полицаят дели един блок с 40 семейства роми. И между тях никога не е имало проблеми. Дори в нощта срещу миналата сряда, когато в района започнали размирици. Райчо тогава помогнал много. А през последната седмица двата полицейски патрула не допускат безредици. Гина Лазарова също е българка. И от 11 г. живее в бл. 12 на виетнамските общежития. “Никога не съм имала проблеми с комшиите”, твърди тя. Според нея безредици създавали пришълци от кв. “Факултета”, които идвали дрогирани, с брадви и сопи, за да се бият. Ромите не искаха екипът на “Труд” да ги снима. Този път не толкова от страх, а защото погребваха един от патриарсите си. Над 100 роднини вчера се бяха скупчили пред едно от общежитията и чакаха да дойде катафалка, за да отнесе тялото на Пано Петров. Огромна софра, духова музика и тъпан чакаха опечалените след погребението. Елена и Нина от съседното общежитие разказаха, че се страхуват да слизат към центъра, защото българите често биели ромите. Дори през последните няколко дни. Но не смеели да се оплачат в полицията. Иначе гледали да не предизвикват проблеми. И се разбирали с хората в квартала. “Но не можем да си мълчим, когато ни псуват”, намесва се Нина. Тя обяснява, че ромите много си помагали. Като чуели, че съпрузи се карат или се бият например, влизали, без да питат, и разтървавали мъжа и жената. Така било и миналия вторник. Намесили се, защото някой обиждал събратята им. “А оня Асен, дето викаше: “Смърт за българите!”, още е в ареста. Ама той е луд”, обясни Георги, който носи белези от побой със счупена бутилка. Хората, които живеят по-далеч от бившите виетнамски общежития, се страхуват повече. Собственичката на гаражно магазинче Теменуга Петкова твърди, че от години ромите крадели чанти и бижута от минувачките. Антон Кръстанов, който продава битова химия, призна, че няколко пъти магазинът му бил разбиван. @ Райчо (горе) е полицай в III РПУ. Той живее от години сред ромите в бившите виетнамски общежития в кв. “Красна поляна”. В едно от тях вчера погребваха възрастен мъж. Над 100 роднини го изпращаха във вечния му път.

Коко Динев с краден “Мерцедес”, разкрива Монитор.

Благоевградските полицаи заловиха луксозен "Мерцедес СLK 230" собственост на шефа на футболния отбор на "Вихрен"-Сандански и на ресторант "Кошарите" Константин Динев. Автомобилът е бил откраднат в Испания и внесен у нас.Благоевградските антимафиоти са разбили част от международен канал за внос на крадени лъскави коли от Западна Европа в България, в който активно участие са вземали и трима митничари. Доказано е, че мерцедесът на Динев е влязъл в страната през ГКПП-Кулата, обмитен е на Митница-Калотина и е регистриран в КАТ-СДВР с фалшиви документи - регистрационен номер и договор за покупко-продажба. Чрез измамата не са платени митнически сборове в размер на 18 000 лева. Колата е задържана и и закарана в двора на Пето РПУ в София. Прибран от полицията е още един контрабандно внесен по същата схема лъскав автомобил - "Порше Карера 911". То се водело на името на К.П., който е сочен от полицията като мозъка на организирания престъпен канал, но по-късно е прехвърлено на друг. Преписката е приключена и е изпратена в благоевградската окръжна прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу К.П. и трима митнически служители от Кулата и Калотина.

Учат децата на оцеляване, или как се яде таралеж, научаваме от Дневен Труд.

Таралеж може да ви спаси от гладна смърт, а найлон в пустинята - от жажда. Такива практически съвети вероятно ще учат от новата година децата ни в училище. Дисциплината се въвежда в часа на класния ръководител и ще замести бившето военно обучение. Най-много време ще се отделя на предмета “Гражданска защита”.

Хвърляме боба срещу Лувъра, гордо оповестява Стандарт.

Смилянският боб, киселото мляко или шопската салата ще са нашата емблема в Европа. Това трябва да отсъдим във всенародно допитване. Шанс да влязат във визитката на България имат още Рилският манастир, кирилицата, мартеницата и мурсалският чай. Зевзеци записаха в номинациите и прословутата българска завист. Новите символи на страната ще се мерят с Лувъра и Стоунхендж. Всеки българин може да направи предложение до 31 август на сайта на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация. Възможностите за избор са ограничени в три категории - природни забележителности, културни и исторически паметници и храни и напитки. До 25 декември екип от учени, математици и видни българи ще отсеят само 4 символа. Един от тях ще представя страната ни като втори герб.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4308 |21.08.2007 Пресата на 21 август . 1| 4520 |14.08.2007 Пресата на 15 август . 3| 4738 |14.08.2007 Пресата на 14 август . 0| 4504 |09.08.2007 Пресата на 9 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads