Реклама / Ads
1| 3909 |21.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 ноември

.
Вестниците пишат за нова учителска стачка; за ориенталското бачкане и европейските заплати; за "бюджета на развитието" (?); за българка, режисираща секс в опера
 

Учителите заплашват с нова стачка, четем в Новинар.

Ако процентът от БВП за образование не стане 4,7%, стачката ще продължи дори до края на учебната година и ефективните протести ще се подновят, казаха вчера синдикалисти по време на митинг пред Народното събрание. Учителите продължават да са в стачна готовност, въпреки че няма подписано споразумение, което да узаконява това. Те скандираха "Оставка" и "Победа", докато депутатите обсъждаха параметрите на бюджета за догодина. Към протестиращите учители на площада се присъединиха учените от БАН, преподавателите от университетите, пенсионери и здравни работници. Въпреки очакваните от синдикатите 3000 души пред парламента имаше около 200 протестиращи. Представители на профсъюзите внесоха декларация с исканията си в парламента. Никой от депутатите не излезе при учителите.  

Първанов срещу грижите за хазарта, пише Дума.

Президентът Георги Първанов официално застана срещу готвените данъчни облекчения за хазарта. Държавният глава няма да подкрепи необосновани и ненужно бързи промени и не би издал указ за обнародване на закон, който съдържа заложените промени в предлагания вид, се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на президентството. Според готвената промяна в закона за корпоративното подоходно облагане организаторите на хазартни игри с числови залагания ще плащат корпоративен данък от 10%, начисляван върху разликата от приходите от залози и изплащаната печалба. Така реалното облагане става около 3%. Изявлението на Първанов идва след като преди ден в парламента законовата промяна стана обект на ожесточена дискусия. Анкета на ДУМА показа, че представителите на левицата не приемат облекченията за хазарта. Бившият зам. финансов министър и настоящ общински съветник в София Георги Кадиев коментира, че е категорично против намаляването на данъчната основа. Левият депутат и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Стоян Витанов коментира пред ДУМА, че е срещу такава стъпка. Според него чутото като защита на облекчението не е достатъчно, за да се прокара такова решение.

С ориенталско бачкане няма европейски заплати, разсъждава за Стандарт Божидар Данев.

Западните инвеститори публично признаха страховете си от бързия растеж на заплатите у нас. Това е проблем и за българските работодатели. В последните няколко месеца натискът в тази посока е много сериозен. Вдигането на възнагражденията обаче е свързано с повишаване производителността на труда. Такова чудо у нас не се забелязва. Наистина, икономиката на България върви все по-добре, има революционни промени в данъчната система за догодина и е подготвен много по-добър бюджет от всички, правени досега. Има всички основания да смятаме, че 2008 ще е годината за прелом в икономиката. Това обаче не е достатъчна причина за драстично повишаване на заплатите. През годините производителността в България за голямо съжаление не се вдига с темповете, с които расте работната заплата. С това върви и допълнителният натиск, свързан с желанието на всички да се доближим повече до Европа. Въпросът е дали е редно да смятаме, че трябва да получаваме колкото западняците, въпреки че не произвеждаме колкото тях? Освен това работодателите, както знаете, качиха с 20% прага на облагане, което е много сериозно увеличение. Паралелно в публичния сектор - учители, шофьори, медицински сестри - искат увеличение не с 10-15%, а със 100%. Това е опасно като тенденция, не толкова като размер. Другото основание е, че има невероятен глад за специализирана работна ръка в България. Особено за хора, които имат технологична дисциплина и необходимата квалификация. Това също оказва пазарен натиск върху цената на труда. Резервът за увеличение на заплатите може да дойде по три направления. Едното е по-добри бизнес условия, които се определят от макрорамката, от ролята на администрацията. На този етап например не се събират много вземания от сивата икономика. Т.е. не се работи достатъчно ефективно и управлението не е достатъчно добро. Второто е, че не всички работодатели имат модерни умения, за да могат да управляват добре бизнеса си и да са готови да инвестират, за да подобряват производителността на труда. И третото нещо е ниската технологична култура на българския работник, ниската му квалификация. Трите фактора водят до общото състояние на родната икономика.  

Нов транспортен шок през януари, предрича Монитор.

Задава се транспортен ценови шок. Таксиметровите услуги, автобусните и железопътните превози поскъпват от януари. Увеличението на тарифите за жълтите коли ще е с 20 на сто, а за междуградските автобуси и влака с 5 до 10 на сто. Такситата ще увеличат двойно първоначалната такса от 50 ст. на 1-1,20 лева. Така само за 2-3 километра път, услугата ще поскъпне с 20 на сто, като за разстоянието от “Орлов мост” до хотел “Плиска” в столицата ще плащаме поне с лев повече, сочат сметките. Вдигаме тарифата защото сега шофьорите масово отказват да возят пътници на кратки разтояния. С въвеждането на по-висока такса те вече ще имат стимул да обслужват клиенти на къси разстояния, обясни пред "Монитор" шефът на Националното сдружение на частните автопревозвачи Румен Крумов. Засега тази идея се обсъжда от фирмите в бранша, все още не сме взели окончателно решение, добави той.

Орешарски представи бюджет на развитието, хвали Дума.

Макроикономическа стабилност, растеж и разумна политика по доходите. С тези думи представи вчера съдържанието на Бюджет 2008 финансовият министър Пламен Орешарски пред депутатите преди началото на обсъжданията в зала, съобщи "Медиапул". Според него като философия план-сметката за догодина е на устойчивостта и развитието. Тези послания намират съдържанието си в поддържането на макроикономическа стабилност - на фона на прекалено силното вътрешно търсене и на колебанието на глобалните финансови пазари, и в създаването на предпоставки за продължаващ, сравнително висок икономически растеж, за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за постигането на крайната цел на икономическата и фискалната политика - подобряване на качеството на живот на българските граждани. Това подчерта още финансовият министър. Водещите приоритети са противодействие на икономическите диспропорции и на нарастващия дефицит по текущата сметка чрез залагане на бюджетен излишък от 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Сред тях е и ускорено модернизиране на публичната инфраструктура чрез сериозен ръст на публичните инвестиции, подкрепян от достъпа на страната до структурните фондове на ЕС. Предвидено е продължаване на реформите в ключови социални сектори като здравеопазването и образованието, по-нататъшно функционално и институционално рационализиране на публичния сектор. Правителството е включило и финансово обезпечаване на програмите за научноизследователска и развойна дейност в съответствие с обновената Лисабонска стратегия. Икономическият растеж ще се запази около 6,4%, инфлационният натиск ще намалее до 4,5% в края на следващата година или 6,9% средногодишно. Предстоящото въвеждане на плоския данък със ставка от 10% върху доходите предизвика много критики, но това е най-ниското облагане в ЕС.

Търг за военни доставки върви към скандал, разкрива Дневник.

Най-големият търг за модернизация на армията за тази година - покупката на седем бронирани машини за 14 млн. лв., предизвика възражения още преди официално да е приключил. Един от двата участника - турско-британската компания FNSS Savunma Sistemleri A.S., протестира вчера срещу процедурата и поиска дисквалификация на избрания от военните за доставчик на бронираните машини. В писмо до министъра на отбраната, Народното събрание, президента и премиера ръководството на компанията изброява редица нередности в провеждането на конкурса. В писмото се посочва и несъответствие между заданието за търга и продукта на избрания доставчик. Документът е адресиран и до посланиците на Великобритания и Турция. Почти половината акции в компанията са притежание на британската BAE Systems. По неофициална информация FNSS Savunma Sistemleri A.S. е готова да обжалва пред съда решението на военното министерство. От американската компания "Текстрон Марин & Ланд" - другият участник в търга, във вторник съобщиха, че отбранителното ведомство е предпочело предлаганата от тях бронирана машина - М117. Комисията, направила избора, се ръководи от командващия сухопътните войски ген. Иван Добрев. Министърът на отбраната Веселин Близнаков все още не е подписал решението. По неофициална информация това може да стане още днес или най-късно в петък. Турско-британската компания твърди, че търгът е бил проведен по нестандартен начин за международна процедура.

Следователи и полицаи стигнаха до съдийка в схема със земи, научил е 24 часа.

Шефката на районния съд в Белоградчик Ирена Иванова и съпругът й Емил са разследвани за документна измама, свързана с продажби на земи. До дни вероятно ще им бъде повдигнато обвинение по чл. 212 от Наказателния кодекс. Под отговорност за документни престъпления ще бъде привлечен и съдията по вписванията от Белоградчик Велин Станков.

Григоров забрави възпитанието при смяната на вахтата в съда, коментира Дневен Труд.

Броени часове след изтичането на мандата му във Върховния касационен съд Иван Григоров демонстративно бойкотира клетвата на новия председател Лазар Груев, макар винаги да е изтъквал, че е добре възпитан и затова е с високо самочувствие. Григоров не удостои с присъствието си и Висшия съдебен съвет, където бе насрочено тържество за неговото изпращане. “Отношението към приемствеността е и въпрос на възпитание”, лаконично отговори проф. Груев, запитан дали ще постъпи така след 7 г. “Всеки се оттегля, както намери за добре”, коментира правосъдната министърка Миглена Тачева. Във вторник бившият вече шеф бил при нея, говорили за съдебната реформа, а вчера получила писмо, че не можел да дойде във ВСС. Причината не се изясни докрай. Според главния прокурор Борис Велчев Григоров “май не бил в София”.

Евродепутати ще помагат на десните да се обединят, научаваме от Новинар.

След по-малко от месец в България пристига мисия на Европейската народна партия, която на база анализ на изборните резултати и срещи с лидерите на настоящи и кандидатстващи за членство партии в евродесницата ще даде препоръки за създаването на нов „Десен алианс” в страната. Това съобщи вчера депутатът от СДС Надежда Михайлова след срещата си с лидера на ЕНП Вилфрид Мартенс. По думите на бившия външен министър европейските партньори на сините приветстват идеята за създаване на подобно обединение, което да бъде реална алтернатива на левицата. 7 декември е датата, на която делегацията трябва да пристигне у нас, за да проведе поредицата от срещи. Мисията ще има конкретни решения, обясни Михайлова. Целта й е да се запознае с влиянието на традиционната десница в България и да разговоря с ръководството на ГЕРБ, допълни тя. И добави, че на база проведените разговри и анализа на отминалия вот ЕНП ще излязат с конкретни препоръки за създаването на Десния алианс. Идеята за дясното споразумение дойде още преди две години по инциатива на Надежда Михайлова, но тогавашният лидер на СДС Петър Стоянов не се отнесе благосклонно към нея. Най-важното решение според Михайлова обаче е това, което касае ГЕРБ. „Не е тайна за никого, че отношенията между традиционната десница и ГЕРБ по места са недобри, не мога да се произнеса как ще се развият нашите отношения точно поради тези търкания”, добави тя.

ГЕРБ набира значителна електорална преднина, отбелязва Дневник.

Значителна електорална преднина на ГЕРБ и устойчиво недоверие към правителството и БСП - това показва мониторингът на обществено-политическите нагласи, направен от социологическата агенция "Алфа рисърч" между 12 и 17 ноември. Две ключови тенденции се очертаха в резултат от местните избори - БСП спечели най-добри позиции в местната власт, но ГЕРБ формира най-широка електорална база. В седмиците непосредствено след гласуването партията на Бойко Борисов разполага с отчетливо по-голяма подкрепа пред социалистическата. Към 26% от пълнолетните заявяват, че биха гласували за формацията на столичния кмет, ако днес има парламентарни избори. Поради общия електорален подем подкрепата за ГЕРБ е изключително разнородна - идва от избиратели с разнообразен социален и материален статус. В особено висока степен към новия фаворит се преориентират избирателите от големите градове, както и значителна част от подкрепилите негови конкуренти в местните избори: една трета от гласувалите за регионални и/или бизнес формации , 25 на сто от избралите кандидати на СДС или ДСБ, една пета от поддръжниците на НДСВ. Потенциалът на управляващата БСП през ноември възлиза на 18% от общия брой избиратели. Социалистите запазват позиции най-вече в по-малките населени места и сред възрастни поколения и хора в по-неблагоприятно материално положение. Именно тези слоеве обаче са основен източник на неудовлетвореност от социалната политика. Прекият резултат е постепенен спад в подкрепата за БСП.

Продаваме наша виагра на Европа, съобщава Дневен Труд.

Българската виагра трибестан е сред първите родни и оригинални лекарства, които до 2 години вече ще се продават и в Европа. Това съобщи вчера за “Труд” изпълнителният директор на “Софарма” Огнян Донев. Другите наши медикаменти, на път към аптеките в Евросъюза, са табекс, с който се отказват цигарите, и прочутият български нивалин, извличан от блатното кокиче и прилаган в неврологията. За да разчита на по-големи производствени мощности, “Софарма” е придобила украински фармацевтичен завод, текат преговорите за купуването на такива в Румъния и Сърбия. Целта ни е да станем добър регионален играч, добави г-н Донев.

Българка режисира секс в “Дама Пика”, оповестява Стандарт.

Секс в операта - невероятно, но факт! Скандалът и спектакълът са на Вера Немирова. Тя е новата звезда в Европа - но не като сопрано или алт, а като самоуверена режисьорка. Премиерната й постановка "Дама Пика" на Чайковски във виенската Щатсопер обра овациите на меломаните и възторжените рецензии на критиката. Всички заедно се дивят на екстравагантната версия, в която има сексуален акт на сцената. "Все пак на премиерата ни аплодираха австрийският канцлер Алфред Гузенбауер и директорите на много трупи", каза пред "Стандарт" щастливата дама. Действието е пренесено в наши дни и осмива живота на руските новобогаташи. Зад гърба на 34-годишната внучка на писателя Добри Немиров са постановки в цяла Европа - "Риголето" в Люцерн, "Вълшебната флейта" и "Евгений Онегин" в Магдебург, в Дрезден, "Кармен" във Фрайбург и "Графиня Марица" във Виена. Младата режисьорка е израснала в София и е дъщеря на оперната певица Соня Немирова и режисьора Евгени Немиров. Тя е на девет, когато с мaйка си заминават за ГДР след смъртта на баща й. Завършва режисура за музикален театър в Берлин, става ученичка на големите европейски имена Рут Бергхаус и Петър Конвични, на когото вече е и асистент. От 1996 г. потичат ангажиментите й. Консервативната виенска публика сега аплодира "Дама Пика" под палката на Сейджи Озава, но сякаш още не е забравила през 2002 г. "Графиня Марица", в която Вера кани и сливенския оркестър "Карандила". Тогава тя печели страшно много фенове.

Къде да си хвърля батерията?, пита 24 часа.

Всяка батерия или електрически уред в страната, които вече са негодни за употреба, от миналата година трябва да отиват в специални кошове и след това да се рециклират. Така е, защото от 1 септември 2006 г. влезе в сила наредбата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване и заработи единствената и до този момент лицензирана бизнес организация за рециклиране на тези боклуци - "Екобултех". Все още обаче системата не е заработила реално, а създадените точки за изхвърляне на електрически и електронни отпадъци просто не функционират.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3923 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември . 0| 4326 |14.11.2007 Пресата на 15 ноември . 1| 4253 |13.11.2007 Пресата на 14 ноември . 0| 3942 |12.11.2007 Пресата на 13 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads