Реклама / Ads
2| 4116 |21.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 октомври

.
Вестниците пишат за учители, които преподават вкъщи, за фермери, които ще докарат кравите си при Кабил, за прогнозите на социолозите, които предричат най-оспорваните избори досега.
 

Домашно училище заради стачката, научи Стандарт.

Стачкуващи учители смениха класните стаи със собствените си апартаменти. Притеснени от изоставането на учениците заради стачката, даскалите решиха да им преподават уроците вкъщи. Учителите привикват децата от 7 и 12 клас, тъй като при тях закъснението е най-тежко заради кандидатгимназиалните изпити и матурите. Повечето учители преподават пропуснатите уроци на децата без пари. Те викат вкъщи всеки ден. Други пък взимат по 2-3 лева от учениците за уроците. Те ги събират на групи от 10 деца сутрин и вечер. Има обаче и даскали, които вземат по 15 лева на час като за частен урок, оплакаха се абитуриенти. Част от училищата в страната ще проведат в началото на идната седмица педагогически съвети, за да обсъдят дали да прекратят протеста и да влязат отново в час. Много от учителите продължават да стачкуват, за да провалят матурите. Преподавателите от неелитните училища се притесняват, че децата не са конкурентоспособни на Немската гимназия например и ще изкарат ниски оценки, затова ще продължат протеста до провал на зрелостния изпит, казаха преподаватели пред "Стандарт". Според тях много от учителите чакали с нетърпение да започне стачката на учениците срещу матурите, за да се присъединят към нея.

Стачката ще продължи и тази седмица, прогнозира Дневник.

Учителската стачка ще продължи пета поредна седмица. Това стана ясно, след като в неделя синдикалните лидери и министърът на образованието Даниел Вълчев се срещнаха "случайно" пред ведомството. Профсъюзните лидери дойдоха да се оплачат, че министърът цял ден не ги кани на среща. Точно по това време той мина по улицата и се "изненада" от чакащите го. Разговорът продължи 5 минути. Над 80% от училищата в страната са отхвърлили на свои общи събрания предложението на премиера Сергей Станишев от миналата седмица, съобщиха синдикатите. Според него към 1 юли следващата година средната учителска заплата трябва да стане 650 лв., като пропорционално ще се увеличат и възнагражденията на помощния персонал. Това прави 46% увеличение за целия сектор. Мнозинството от учителите обаче искат увеличение на заплатите на три пъти с по 20% от този октомври, януари и юли, или общо 73% с натрупването. Това прави 650 лв. средна брутна заплата за сектора, а не само за учителите или 750 лв. за педагозите със стаж, 512 лв. за начинаещите учители и 412 лв. за помощния персонал. Това е отстъпка от първоначалните ни искания за 100% увеличение, посочиха синдикатите.

Стачниците се застраховаха с клауза антиуволнение, информира Новинар.

Представителите на учителските синдикати, които водят преговори с правителството за по-високи заплати на работещите в средното образование, са решили да запишат изрично в стачното споразумение, че преподавателите остават в стачна готовност, съобщи говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов. По този начин те се застраховат срещу евентуалното решение на правителството да съкрати голяма част от педагогическия персонал след края на учебната година, защото дотогава подобен ход ще бъде незаконен. "Така ще можем да започнем нова стачка по всяко време и няма да чакаме тромавата процедура, както беше в началото на този протест. Имаше училища, които се включваха две седмици след другите", припомни още той.

Икономиката не прегрява, успокоява Дума. 

Икономисти от Индъстри Уоч прогнозират ръст на БВП, предвиждан да е 6,4% до края на годината. Наблюденията си те базират на наличните данни до средата на тази година. Според експертите икономическият растеж в страната ще се запази като тенденция и през 2008 г. Посочените данни са различни от опасенията за "прегряване на икономиката", коментират икономистите. Няма риск пред паричната и финансова стабилност в страната, въпреки че се очаква по-бърза инфлация на потребителските цени от прогнозираните през пролетта. Според експертите от Индъстри Уоч е изключително важен фактът, че нито една от водещите политически сили не е изразила намерение за премахване на валутния борд. Очаква се увеличаване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс в синхрон с увеличаването на притока на капитали в икономиката. С над 23 на сто в реално изражение икономистите очакват и ръст в общите инвестиции - местни и чужди, посочват в анализа си те. През 2008 г. очакваният ръст на инвестициите е в диапазона 15-22%.

Имоти във Варна поскъпват до 90%, отчита Дневен Труд.

Само за девет месеца цените на панелките в малкия варненски район “Генерали” са скочили с 90%. Поскъпването се дължи на централното местоположение - между Червения площад и Окръжна болница, и на продължаващия силен интерес към имоти в големите градове. Жилищният пазар се представя по-добре от прогнозите. От началото на годината имотите в София и Варна са прибавили средно 25% към стойността си. Прогнозите са за още 8-10% ръст до края на т. г.

Купиха борса за 75 млн. лв. от паркинги, съобщава 24 часа.

Консорциум “Слатина Булгарплод” купува борсата в Слатина за рекордните в историята на столичната приватизация 75,4 млн. лв. Според ДАКСИ управител в консорциума е Светлана Валентинова Каменова, съпруга на Красимир Каменов-Къро, известен като приближен на изчезналия бос на бившата ВИС Мето Илиенски. Същата е и съсобственик в “Паркиране и гаражи мениджмънт” заедно с убития през 2005 г. общински съветник Георги Василев. Консорциумът е учреден на 19 септември 2007 г. - ден преди крайния срок на общинската агенция за приватизация за покупка на конкурсна документация.

Кметове на поправителен, прогнозира Стандарт.

Кметският вот в неделя ще бъде най-оспорваният от Десети ноември насам. Това признаха социолози и партийни щабове. Почти навсякъде победителят ще се определи на балотаж. Шанс да бият от раз имат само 13 кандидати в областните центрове. Сред тях фаворит №1 e Бойко Борисов в София. Голям аванс имат също Кирил Йорданов (Варна), Дора Янкова (Смолян), Минчо Казанджиев (Ловеч), Евгени Желев (Стара Загора), Божидар Йотов (Русе) и Хасан Азис (Кърджали). Въпреки това нито един от тях още не събира в проучванията 51% от гласовете. Възможни са всякакви изненади, застраховат се социолозите. Според тях най-голямото тото е вотът в Бургас. Там четиримата кандидати са с по един процент разлика.

Фермери ще водят кравите си при Кабил, информира Дума.

Ако до две-три седмици от Министерството на земеделието и продовлствието (МЗП) не предприемат ефективни мерки за увеличаване субсидията, ще излезем на ефективни протести, обявиха млекопроизводители от Старозагорска област. Те заплашиха, че след изборите ще закарат биволи, крави и овце пред земеделското ведомство в столицата. Над 70 фермери учредяват нова регионална асоциация, която настоява субсидията за литър краве мляко да бъде 20 ст., като да се финансират животни, които дават до 25 литра дневно. Те искат още да им бъдат осигурени по 500 кг фураж за всяко животно, за да не се принудят да ликвидират фермите си. Според председателя на инициативния комитет Теньо Тенев в момента отрасълът е пред гибел, защото изкупната цена на литър мляко е от 50 до 60 ст. за литър, а фуражът гони по 60 ст. за кг.

Чиновници на прокурор за хонорари, пише Новинар.

Ръководството на Агенцията по вписвания ще бъде дадено на прокуратурата заради надписване на тлъсти хонорари към заплатите си. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева след отчет на ведомството й. Според проверката шефът на агенцията Емил Станков и заместничката му Даниела Митова са си надписвали пари към заплатите, които превишават два пъти размера на трудовите им възнаграждения. Така при месечна заплата малко под 1000 лв. двамата са си давали съответно по още 2000 и 1500 лв. от икономии от работата на ведомството. Според обясненията и на двамата нямало такава практика и не са се изплащали бонуси нито на тях, нито на служителите им.

Брюксел замрази сделката за “Тракия”, отбелязва Стандарт.

Сделката за концесията на магистрала "Тракия" отново влиза във фризера. Въпреки уверенията на строителния министър Асен Гагаузов, че кабинетът щял да одобри договора на заседанието си в четвъртък, може и да не се случи. Защото Еврокомисията ще започне разследване за наличие на държавна помощ в концесионния договор, подписан от царския кабинет. Това става ясно от неофициално становище на Александра Кронберга от генерална дирекция "Транспорт" на ЕК. Вярваме, че компенсациите, които ще получат концесионерите на "Магистрала Тракия" АД, са надценени, се твърди в писмото. Това дава основание на комисията да квалифицира държавната помощ по сделката като нова и ненотифицирана, се казва още в становището.

Индустрията обвини НЕК в злоупотреба с монопол, съобщава Дневник. 

Големи фирми от металургичната, циментовата и химическата индустрия се обединяват срещу Националната електрическа компания (НЕК) и я обвиняват в злоупотреба с монополно положение заради цените на електроенергията. В петък "Стомана индъстри" внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с искане тя да провери има ли злоупотреба с господстващо положение. Пернишкото металургично предприятие е изпратило и писмо до еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева и очаква от нея отговор дали НЕК нарушава директивата за либерализация на пазара и дали уврежда интересите на потребителите. "Радомир метали" ще подкрепи жалбата на "Стомана", съобщи изпълнителният директор на дружеството Пламен Бонев. Очаква се това да направят и останалите членове на асоциацията на металургичната индустрия. Към жалбата ще се присъедини и едно от най-големите химически предприятия в страната, девненското "Агрополихим", потвърди изпълнителният директор на компанията Васил Александров. В "Стомана" са получили уверения за подкрепа и от циментовите заводи, също голям консуматор на електроенергия. Опитът за организиран отпор на индустрията става три месеца след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри най-сериозното поскъпване в цената на тока, продаван от НЕК, за последните няколко години.

Интернет-патрули тарашат сайтове, предвижда Новинар.

Интернет-патрули ще помагат на Главната дирекция за борба с престъпността (ГДБОП) да открива нарушители в кибер пространството. Това ще стане със сътрудничеството на ученици от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Момчета и момичета, които имат навършени 18 г., ще тарашат сайтовете и ще откриват нарушители и незаконно съдържание. Днес на специална пресконференция в службата ще бъде обявен и стартът на сайта за борба с интернет-престъпността www.cybercrime.bg. Идеятата е тези ученици да могат да помагат на антимафиотите като подават сигнали за престъпленията в кибер пространството.

Стоичков пак оплю родината, гневи се Стандарт. 

Какво са ми дали народът и България, пак се изцепи Христо Стоичков. "Нещо на мен хората дали ли са ми! Да са платили училището на децата ми", заяви Камата пред Би Ти Ви. "Ако нас ни няма, ще търкаляте кестени пред театъра", скочи Ицо срещу журналистите. 

Първият сняг затвори пътища, 70 чакат в Балкана, отбелязва 24 часа.

Първият сняг в събота затвори пътища, остави села без ток и блокира планинари вчера. 70 туристи останаха във Врачанския Балкан. Снежна буря изпочупила крайпътни дървета, които препречили шосето за Враца. На помощ се притече Гражданска защита, която започна разчистване на пътя с 15 см снежна покривка. Мокър сняг валя вчера в южната част на Врачанска област. Под Балкана снежната покривка остана 2-3 см. На прохода Шипка не падна сняг, но дърветата сеобледиха и скършени клони затрудниха автомобилното движение. Оттук минава международният трафик на тировете, тъй като проходът Хаинбоаз е затворен за ремонт. Хижите на върха останаха без ток, тъй като се скъсаха и жици

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3912 |17.10.2007 Пресата на 18 октомври . 0| 3944 |16.10.2007 Пресата на 17 октомври . 0| 4082 |15.10.2007 Пресата на 16 октомври . 0| 4181 |10.10.2007 Пресата на 11 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads