Реклама / Ads
0| 4001 |22.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 април

.
Вестниците пишат за това, че рецесията е и в България; за това, че всяко трето семейство мизерства; за проверките след всяка яхта, кола и къща.
 

МВФ: Рецесия и в България, обявява Дневник.

Рецесията вече е най-вероятният сценарий за България според Международния валутен фонд. Последната прогноза на мисията на фонда е, че тази година икономиката ще се свие с 3.5%, а през 2010 - с още 1%. Ясно е, че бюджетните разходи трябва да се намалят още, каза на тръгване от София ръководителят на мисията Бас Бакер. Той прогнозира значително забавяне на досегашните мотори - строителството, имотите и финансовото посредничество, и препоръча бизнесът да се ориентира към реалната икономика. След седмица на срещи с правителствените експерти и БНБ Бакер обобщи, че бюджет 2009 е прекалено оптимистичен и сегашните буфери, сред които 10% задържане на разходите, няма да спасят сметките на държавата от дефицит. Ако разходната политика не претърпи промяна и се запази сегашната събираемост на приходите, бюджетът ще излезе на червено с 1% от очаквания брутен вътрешен продукт. За да се предотврати този сценарий и да се реализира минимален излишък, важен за България като страна във валутен борд, фондът предлага да се орежат някои от основните разходни пера, каквито са публичните инвестиции, парите за издръжка, заплати или субсидиите.

Правителството здраво да затегне коланите, препоръчва Пари.

Правителството здраво да затегне колана, ако иска в края на годината държавния бюджет да не излезе на червено. За това призоваха в един и същи ден мисията на Международния валутен фонд у нас, български независими макроикономисти и учени от Икономическиs институт към БАН.

Спират регистрацията на нови компании, известява Пари.

Транспортният министър Петър Мутафчиев е решен да обяви криза на пазара на товарни автомобилни превози, ако Брюксел одобри предложението. Основание за това е докладът на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация, която извърши анализ за състоянието на международните автомобилни превози на товари.

Всяко трето семейство мизерства, пише Новинар.

Всяко трето българско семейство живее в бедност, съобщи вчера директорът на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. По данни на синдиката тези домакинства преживяват с доход на човек от семейството до 186 лв. Не е ясно изобщо как хората плащат сметки и отглеждат децата си с толкова малко пари, обясниха експертите. За да може едно четиричленно семейство да живее нормално, без да се лишава от храна, здравни услуги или пък образование, то трябва да разполага с близо 2000 лв., каза Томев. Малко хора обаче успяват да стигнат тази сума и са принудени да правят икономии от всичко, за да могат да нахранят детето си, смятат от КНСБ.

Плащаме двойно при нотариус, съобщава Дневен Труд.

Нотариалните такси поскъпват двойно – решение за това ще вземе правителството на заседанието си в четвъртък. Минималната такса, плащана досега при покупко-продажба на имот, бе 3000 лв., но вече ще е 7000 лв. Заверката на пълномощно, която досега струваше 3 лв., ще струва 5 лв. Нотариусите сами поискаха увеличението. Според тях с новата тарифа услугите им пак остават най-евтините в Евросъюза.

Заловиха 5- има с маски и ножове, научаваме от Дневен Труд.

Петима маскирани бяха заловени в сряда на магистрала Тракия край Ихтиман. Спецполицаи и прокурори ще проверяват дали задържаните не са замесени в последните отвличания у нас: на бизнесмена Киро Киров, на пенсионера Вене Сотиров, на бившия футболен шеф Ангел Бончев и на скандалния митничар Георги Георгиев – Пурата. Съмнителните типове пътували с Ауди А8, когато били засечени от патрул на Магистрална полиция. В багажника им ченгетата открили множество ножове от типа “пеперуда” и “Рамбо”, а маските били намерени при претърсване в купето.

€500 000 за главата на Вене Сотиров, разкрива Монитор.

Поискаха откуп за живота на бизнесмена Вене Сотиров. Първоначално посочената сума надхвърляла няколко милиарда евро, разкриха пред "Монитор" източници, близки до разследването. "Решихме, че отново се шегуват, защото сумата е приблизително половината от външния дълг на страната", лаконичен беше човек от МВР. По данни на прокуратурата откупът впоследствие е свален на 500 000 евро. Предполага се, че огромната цифра е била посочена в отговор на твърденията на семейство Сотирови, че нямат бизнес и не са в състояние да я съберат. Преди дни в писмо до медиите дъщерята на Сотиров - Ирина, се обърна към похитителите. "Момчета, дали са ви грешна информация. Вене е бивш ръководител от голям ранг, понастоящем пенсионер. Той не е бил и не е бизнесмен", гласеше още текстът, в който беше посочена дори заплатата на отвлечения - 1779 лева. Източници от МВР съобщиха, че семейството на Сотиров получило СИМ карта с предплатени разговори, на която получават указания от похитителите. При поставянето на СИМ картата в мобилен телефон се получило съобщение с исканията на похитителите.

Проверка след всяка яхта, кола и къща!, провъзгласява 24 часа.

Във всяка данъчна декларация да има ред, в който да се записва с какво е купена всяка скъпа кола или къща. Това предложи главният прокурор пред извънредното заседание на бюджетната комисия в парламента, която обсъжда мерки за борба със сивата икономика. Борис Велчев смята, че данъчните трябва да искат всеки българин да обяви какви заеми е дал или взел от физически лица и какви обезпечения е направил. Според Велчев положителен ефект за пълненето на бюджета би изиграла и промяна в законодателството, която да криминализира умишленото неплащане и на данъци, и на осигуровки.

Трусът Yaneto удари коалиция “Напред”, информира 24 часа.

Коалиция “Напред” се разцепи предизборно в сряда. От нея изпадна партия Лидер, чийто неформален лидер е бизнесменът Христо Ковачки. Така в съюза, създаден преди месеци, останаха ВМРО, Земеделският народен съюз и Гергьовден. Окончателно приетата изборна бариера от 8% за коалициите скара партньорите в “Напред”. Предложението за високия праг бе внесено от лидера на РЗС Яне Янев. То принуди четирите партии в “Напред” да се замислят за явяване от името само на една и така да гонят 4%. От Лидер категорично настояли да представляват коалицията, но останалите се възпротивили.

Отрязаха ветото на президента, описва вота Монитор.

Депутатите не се съобразиха с ветото на президента Георги Първанов и оставиха окончателно 8% праг за коалициите. Това стана при новото гласуване на промените в Закона за избиране на народни представители. По-висока бариера подкрепиха левицата, ДПС, вносителите на предложението - РЗС, четирима от "Атака" и трима независими. 127 депутати се обявиха за вдигането на прага за коалициите, а трима бяха против. Нито един не се въздържа. От Коалиция за България единствено Георги Близнашки подкрепи мотивите на държавния глава. НДСВ, ОДС, ДСБ и "Напред" напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването. Говорителят на жълтите Станимир Илчев заяви, че царистите няма да гласуват нито „за", нито „против", нито „въздържали се" по отношение на ветото на президента. Като мотив той изтъкна факта, че държавният глава е подходил различно към двата невралгични елемента в закона - мажоритарния вот и високата бариера. "Ще освободим целия терен, за да се разгърне изцяло това действие. Избрахме тази позиция, като нежелание да се участва във фарс", каза Илчев.

"Южен поток" отказал Путин от енергийния форум, разяснява Дума.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще участва в енергийния форум в София, който започва днес. Той специално е променил графика си, за да може да се включи в срещата на върха, организирана по инициатива на президента Георги Първанов, предаде БНР. Очаква се Барозу да е звездата на форума, след като преди два дни стана ясно, че руският премиер Владимир Путин е отказал участие. Шефът на ЕК ще има официално обръщение към форума, което ще бъде свързано с необходимостта от разнообразяване на енергийните доставки, уточни говорителят на комисията Марк Грей. Барозу държал да подчертае колко важна е енергийната сигурност, както и че ЕК иска да помогне на България и на страните от региона да разнообразят източниците и доставчиците си на енергия.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4191 |21.04.2009 Пресата на 22 април . 0| 4569 |20.04.2009 Пресата на 21 април . 0| 3901 |16.04.2009 Петъчната преса на 17 април . 0| 4442 |15.04.2009 Пресата на 16 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads