Реклама / Ads
0| 4169 |23.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 юни

.
Вестниците пишат за хита сред тийнейджърите - канабис с мед и мляко; за колите на трупчета заради скъпия бензин; за това как ще връщаме европари; за интернет домейна на кирилица.
 

 

Хит сред тийнейджърите – варят канабис с мед и мляко, разкрива 24 часа.

Сандвич с листа канабис и прясно мляко, варено с тревата и подсладено с мед (т.нар. манагуа), са сред новите изобретения на тийнейджърите, съобще Момчил Василев от Националния център по наркомании. Сред дрогите, които младежите у нас употребяват, марихуаната продължава да държи първото място, но вече е с “подобрители”. Новост било “кръщаването” на цигарите с ефедрин. В Северна България пък плъзнала модата на т.нар. мокра лула или бонг. При този метод канабисът се пуши със самоделно наргиле, но вместо през вода димът минава през водка. Алкохолът разтваря и задържа част от активното вещество и димът придобивал по-мек вкус, а с едно вдишване се поемало по-голямо количество дим. Естествено, след това се изпива и водката, така че разтвореното в нея активно вещество да не става зян.

Заради скъпия бензин 100 000 коли на трупчета, установява Стандарт.

Лудият скок на горивата качи на трупчета поне 100 000 коли. Собствениците им не могат да напълнят резервоарите и ги зарязват пред домовете. Драстично намалелият трафик бе отчетен и от КАТ. Само в София за последния месец вече не излизат на пътя 50 000 автомобила. Това рязко намали задръстванията в пиковите часове, твърдят пътните полиции и таксиджии. Разтящите цени на бензина и дизела увеличават всеки ден пешеходците по неволя и пълнят градския транспорт. Масова практика е съседи да правят комбина и да се возят заедно. Бум на продажбите на скутери и мотопеди отчитат пък търговците. Растат и опашките за монтиране на газови уредби на колите.

Кунева и Димитров срещу тримесечното отчитане на тока, пише Пари.

Отчитането на тока на три месеца не е добро решение от гледна точка на защитата на потребителите, според еврокомисар МегленаКунева. Дори и в най-богатите държави в Европа сметките се плащат на месечна база, твърди тя. А икономическия министър Петър Димитров смята, че трябва да се търси взаимен интерес между засегнатите страни. Министър Димитров лансира и черен списък на клиентите на енергийните компании.

От юни започваме да връщаме европари, прогнозира Дневен Труд.

България може би ще започне да връща европари. Първите средства вероятно ще се възстановят на Брюксел в края на юни, тъй като сроковете за разплащане по спрените пътни проекти изтичат, предупреди зам.-министърът на регионалното развитие и координатор към ФАР Савин Ковачев. Строителството на 10 обекта, финансирани с европари, бе спряно през миналата седмица след доклад на KPMG, който установи конфликт на интереси в пътния фонд. При част от тези проекти става въпрос и за сериозно забавяне. Ковачев даде за пример строителството на втория тунел пред Дупница. Началото на строителството е на 11 януари 2005 год., а обектът е трябвало да бъде завършен в края на март 2007 год.

Задава се ново поскъпване на „Гражданска отговорност“, предугажда Дневник.

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще продължи да се увеличава въпреки конкуренцията на пазара, и то с по-бързи темпове от досегашните, прогнозираха от големите компании в сектора. Причината е, че тя все още е далеч от средноевропейското равнище, а в същото време се увеличават произшествията в държави от ЕС, особено в Гърция и Италия, където пътуват повече българи и компаниите изплащат обезщетения по техните тарифи. Към края на миналата и през първото тримесечие на тази година повечето застрахователни дружества отчитат загуби по тази полица, каза зам.- председателят на Асоциацията на българските астрахователи Данчо Данчев.

Плащат прегледите на възрастните след месеци, осведомява Новинар.

Личните лекари и стоматолозите, които преглеждат пенсионери, ще получават част от потребителската такса след три месеца. Това предвижда наредба на финансовото и здравното министерство, която тази седмица трябва да бъде одобрена от правителството. Целта на документа е да се обезщетят докторите, тъй като от началото на следващия месец влиза в сила решението на депутатите пенсионерите да плащат само 1 лв. потребителска такса за преглед. Останалите 1,20 лв. от пълния размер на таксата ще бъдат превеждани на докторите, след като предадат тримесечните си отчети, предвижда наредбата. Личните лекари обаче са притеснени, че ако документът бъде приет в този вид, те ще имат загуби и забавяне на средства за близо четири месеца.

След скандала с отнетия лиценз БФС дава пак ЦСКА на УЕФА, съобщава Меридиан мач.

Изпълкомът към БФС ще даде зелена светлина на ЦСКА на заседанието си във вторник. Според запознати членовете на футболното политбюро ще допуснат документите на „червените“ да бъдат разгледани наново от Лицензионната комисия и Апелативната към нея. Така централата ще даде пак шампионите на УЕФА. Това обаче не дава никаква гаранция, че лицензът ще бъде върнат. Македонският атакуващ халф Менсур Куртиси пък се присъедини към лагера на ЦСКА в понеделник. Идващият като свободен агент футболист мина медицински прегледи. Той обаче ще изкара първо пробен период преди Стойчо Младенов да реши дали ще го привлече.

Поискахме интернет домейн на кирилица, ченем в Дума.

България е избрала да регистрира и поддържа кода ".бг", заявиха от ДАИТС България първа внесе вчера искане да регистрира интернет домейн на кирилица. Това съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Писмото на председателя на агенцията Пламен Вачков до президента на интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN, както и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения. Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на интернет домейни на кирилица. В писмото ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на интернет имената от вида ".com", ".net", ".org", ".info" и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението ".бг". ДАИТС ще организира през есента среща в София, на която ще бъдат поканени всички държави, използващи кирилица - Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна. На форума ще се обсъждат решения по разпределението на кодовете на интернет имената за нуждите на страните, използващи кирилица. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3963 |18.06.2008 Пресата на 19 юни . 0| 4146 |17.06.2008 Пресата на 18 юни . 0| 4148 |16.06.2008 Пресата на 17 юни . 0| 3870 |11.06.2008 Пресата на 12 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads