Реклама / Ads
0| 3938 |23.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 октомври

.
Вестниците пишат за учителите, които вадят колективни оставки; за учениците, които ще останат без ваканции;за мафията, която има хора във власта; за трафика в София, който ще стане "ад" за неопределено време.
 

Учители извадиха колективни оставки, информира Дневник.

Стотици учители от Добрич заплашиха, че в сряда ще подадат колективна оставка, а в петък ще блокират възлови кръстовища в града и пътя за Варна. Причината е "протакането на преговорите за увеличение на заплатите", посочиха от стачния комитет. Оставки се готвят да подадат и техни колеги от Сливен, Ямбол и други градове. Въпреки че синдикатите и правителството направиха леки отстъпки, консенсус за спиране на стачката не беше постигнат и на 22-ия ден. Късно в понеделник кабинетът предложи на учителите първата писмена оферта, която включва цялостна реформа в сектора. Според синдикатите обаче тя е по-лоша дори от старото предложение. Профсъюзите посочиха във вторник, че над 90% от учителите в страната я отхвърлят.

Режат ваканциите на половината деца, прогнозира Стандарт.

Учебната година може да бъде удължена за половината ученици. Това е един от вариантите за наваксване на пропуснатия заради стачката материал, който обсъжда екипът на просветния министър Даниел Вълчев. В сряда той привиква шефовете на регионалните инспекторати, за да решат проблема. Идеята е децата в 7-и и 12-и клас да приключат годината както досега, за да могат да кандидатстват в гимназии и университети. За останалите се обмислят уроци в събота и неделя, както и удължаване на годината. Излиза, че точно децата, които имат най-голяма нужда да залягат над учебниците, са ощетени, скочиха родители. Няма да ни развалят ваканцията само защото учителите са решили да стачкуват през учебната година, сопнаха се и учениците от столичното 54-о СОУ. Защо не решиха да протестират през ваканцията, а избраха септември и октомври, попита 17-годишната Моника Симеонова, която тази година ще кандидатства в университет.

Вдигат заплатите на медсестрите, съобщава Труд.

С 20% ще увеличим догодина заплатите на най-нископлатените медицински сестри, които сега получават бруто около 240 лв. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Повишението ще усетят близо 6000 сестри, които работят в Спешна помощ, в психиатриите, домовете за сираци, кръвните центрове. Министърът обеща, щом получи парите за здравеопазване за 2008 г., веднага да издаде заповед за увеличение заплатите на медсестрите.

Трафикът в София ще е ад "за неопределено време", вещае Дневник. 

След като националният учителски митинг, други протести и официални посещения ще затворят центъра на София в четвъртък, в петък движението в града ще бъде парализирано още повече от маратон по бул. "Цариградско шосе", който ще премине и по няколко ключови за трафика булеварда. Веднага след това влизат в сила редица ограничения заради изборите. Столичната община е разрешила на спортен клуб "Шампион" и партия "Атака" да проведат лекоатлетически фестивал-митинг по случай 170-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Апостолът е роден на 6 юли. Маратонът ще започне в петък в 12 ч. от три точки - бул. "Цариградско шосе" срещу Окръжна болница, бул. "М. Еминеску" и Орлов мост, като крайната цел е паметникът на Васил Левски. Булевардите "Цариградско шосе", "М. Еминеску", "Цар Освободител" и "Васил Левски" ще бъдат поетапно затваряни, докато преминат лекоатлетите партийни активисти. Очаква се влизането и излизането от широкия център на града да стане почти невъзможно.

Стависки предложил да му дадат  3 години условно, научи “Труд”.

Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки предлага на прокуратурата споразумение за 3 г. условно лишаване от свобода. Шампионът е бил вчера в РПУ Приморско, за да му бъдат предявени материалите по заведеното срещу него дело. При катастрофа на 5 август Стависки уби човек, а други трима бяха ранени.

3 години работа за БГ паспорт, предвижда Стандарт.

Който иска български паспорт, трябва да работи поне 3 години у нас. Това предвижда проект, който се обсъжда във Външно министерство. Моделът е по подобие на зелените карти в САЩ и с него може да се реши проблемът с недостига на квалифицирани кадри у нас, заяви в Кюстендил икономическият министър Петър Димитров. Предложението ще важи само за етнически българи от чужбина. В момента над 200 хиляди македонци и бесарабски изселници напират за наши паспорти. Идеята е документи с предимство да получат чужденци, които вече се трудят у нас. 76% от българските фирми са закъсали за квалифицирани специалисти. Затова бизнесът натиска за внос на работна ръка, обясни Димитров. "Не бива да отблъскваме сънародници с подобен режим, това е антибългарско", коментираха депутати.

Лазар Груев е първият кандидат за шеф на ВКС, съобщава Новинар.

Конституционният съдия Лазар Груев бе издигнат от 14 магистрати от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това е първата кандидатура за този пост, след като миналата сряда съдебният съвет откри процедура за нов шеф на ВКС. Мандатът на Иван Григоров, който оглавяваше съда досега, изтича на 20 ноември. До 10 ноември трябва да бъде избран новият магистрат, който ще застане начело на ВКС. Сред подкрепилите кандидатурата на Груев е главният прокурор Борис Велчев. За да бъде избран за председател на ВКС, на Груев са му необходими още 3 гласа освен тези 14, които са издигнали кандидатурата му. Според членове на ВСС, пожелали анонимност, сегашният конституционен съдия няма да има проблем да спечели тези три гласа и има реална възможност да оглави ВКС за следващите седем години, колкото трае мандатът му. Името на бившия президентски съветник по правните въпроси Груев се завъртя в публичното пространство, когато трябваше да се избере нов главен прокурор, след като мандатът на Филчев свърши. ВСС тогава избра Борис Велчев, който също съветваше държавния глава по юридически въпроси.

Мафията има хора във властта, твърди Дума.

Български държавници - прокурори, съдии, служители на МВР, са минали от другата страна на барикадата през последните 17 години. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румен Петков, който коментира вчера изявлението на ръководителя на спецзвеното в прокуратурата Бойко Найденов, че мафията си е напазарувала държавници. За съжаление г-н Найденов е прав, призна вътрешният министър. Според него много хора бяха “изтрити” без мотив от правоохранителните, а вероятно и от правораздавателните органи. Много бяха хвърлени на улицата, и то подготвени хора, те сигурно е трябвало да хранят своите семейства, както всеки един от нас, посочи министърът. Според него, когато са сложени до стената, не е изключено някои от тях да са минали от другата страна на бариерата.

Няма средства за лекарите в селата, алармира Новинар.

Много селски райони в страната ще останат без лекарска помощ, защото предвидените средства в бюджета за следващата година са крайно недостаъчни. За това алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Според тях средствата, които са заложени в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и предвидената висока инфлация ще влошат функционирането на здравната система. Освен това от сдружението поискаха да не се премахва потребителската такса за преглед на пенсионерите. Поради сложната обстановка в сферата на здравеопазването напрежението сред лекарите нараства, предупредиха още медиците. Общо в бюджета на касата за следващата година са предвидени 1 615 млрд. лв. Според Българския лекарски съюз (БЛС) обаче са необходими най-малко 2,2 млрд. лв.

Олио в дизела, алкохол в бензина, предрича 24 часа.

5 процента от бензина и дизела трябва да са биогориво. Това ще е задължително у нас още от 1 януари 2008 г., заяви Костадинка Тодорова от министерството на енергетиката. Към бензините ще се добавя биоетанол, а към дизела - биодизел, който се произвежда у нас най-вече от рапица. Добавката се изисква от Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници, писан по евродирективи.

София пред Варна по цени на имоти, информира Монитор.

Цените на жилищата в София отново станаха по-високи от тези във Варна. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за изминалото тримесечие. Показателен е фактът, че столицата само за три месеца си върна лидерството по скъпотия на апартаментите, след като над половин година то бе притежание на най-големия град по Черноморието ни. Според информация на официалната статистика през периода от началото на юли до края на септември сделките за покупко-продажба на жилища в София са се сключвали на средна цена от близо 1905 лв. за квадрат. В същото време в морската столица цените са били на ниво 1753 лв. за квадрат.

Мелани се крие под чуждо име, разкри Стандарт.

Мелани Грифит потъна в дебрите на грандхотел "София". Жената на Антонио Бандерас, която пристигна в неделя вечер, е най-строго охраняваната тайна в светския живот на столицата. След като в понеделник тя запали свещи в "Свети Александър Невски", въпреки че семейството изповядва агностицизъм, вчера обви в мистерия графика си. Двойката е настанена в президентския апартамент и дамата ползва всички екстри към него. Ако Мелани въобще напуска луксозната обител, то е през лоби бара. И понеже никой от персонала не я е виждал да се движи сред простосмъртните, хората подозират, че тя не само е записана под чуждо име, но и ползва предварително разчистени маршрути.

Българинът търси “Гугъл” за секс, футбол и зелена карта, установи “24 часа”.

Българите водят в търсенето на “зелени карти” и “автобуси” в световното киберпространство. За близо четирите години, откак се води статистика на търсенето в Гугъл, тукашният потребител дава и своя принос в своеобразната пазарна оценка на думите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4288 |22.10.2007 Пресата на 23 октомври . 2| 4136 |21.10.2007 Пресата на 22 октомври . 0| 3928 |17.10.2007 Пресата на 18 октомври . 0| 3965 |16.10.2007 Пресата на 17 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads