Реклама / Ads
0| 5119 |23.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 септември

.
Вестниците пишат за чуковете за журналиста; за смелостта срещу страха; за журналистите и хората в черно; за това, че няма кой да спре газовия ураган.
 

 

Версиите: От отмъщение до удар срещу Първанов, нищи Дневен Труд.

Навръх Деня на независимостта главният редактор на сайта “Фрогнюз” и автор на десетки вестникарски публикации и разследвания Огнян Стефанов стана жертва на кърваво покушение. Основната версия, по която работи полицията е, че Огнян Стефанов е пребит от някой, обиден от неговите публикации. Криминалистите намират за малко вероятно поръчката за побоя да е дадена заради лична вражда, която не е свързана с журналистическата му работа. Възможно е текущо разследване, което Стефанов още не е публикувал, да е предизвикало страх у засегнатите, допуснаха негови колеги.

Затворят ли устата на медиите, става страшно, анализира Дневен Труд.

“Това е наистина зверско, жестоко, безобразно. Не мога да намеря точните думи”, така коментира в интервю за “Труд” побоят на Огнян Стефанов бизнесменът Младен Мутафчийски, който е съсобственик на “Фрогнюз” заедно със Стефанов. “Трябва да си го кажем – каква защита имат журналистите в България? Каква защита имат следователите, магистратите? Никаква!” В същото време, според Мутафчийски обществето не проявява нетърпимост към това положение. Всеки се спасява поединично. Журналистите са отдушниците на обществото. Ако на журналистите им се затвори устата, става страшно. “Дано положението в България не стане като в Русия – там медиите или ги купуват, или ги закриват”, казва още в интервюто Мутафчийски.

Смелост срещу страха, оповестява Новинар.

Побоят над Огнян Стефанов не е единственото насилие, проявявано върху журналист. Но това е единственият случай, при който в резултат на злодейството се стига до непосредствена заплаха за живота. Това означава, че Огнян наистина е засегнал в дълбочина нечии интереси. Темите, върху които работи той, са много болезнени като илюстрация на състоянието в българското общество и институции. Малцина са смелите журналисти, които толкова самоотвержено се опитват да изследват връзките между държава и мафия. Още по-малко са тези, които достигат и до определена конкретика. Случилото се с Огнян Стефанов следва да бъде обект на безжалостно и безпристрастно разследване от страна на МВР. От отговора на въпроса кой и защо е посегнал на Огнян Стефанов до голяма степен ще зависи и отговорът на въпроса що за държава е България днес.

Чукове за журналист, добавя Стандарт.

Главният редактор на “Фрогнюз” Огнян Стефанов е седял на една маса с Евелин Банев – Брендо минути преди да бъде зверски пребит. Двамата имали среща в столичния ресторант “Кипарис”, разказаха криминалисти. Разследваният за пране на пари Брендо си тръгнал преди журналиста. Лекарите във ВМА се бориха за живота на Стефанов цяла нощ. При побоя аортата му е скъсана. Възможно е единият му крак да бъде ампутиран. Главният редактор на “Фрогнюз” е получил инфаркт през март, заявиха близките му.

Журналистите и хората в черно, коментира 24 часа.

Ужасно е, че хора в черно пребиват брутално журналист в центъра на София. Ужасно е, защото тези, които са поръчали побоя, очевидно са убедени са убедени, че няма да бъдат разкрити и наказани, пише в коментара си в. “24 часа”. У нас има хора в черно, които стоят над законите, явно и над държавата. Откъде идва арогантността им? Те се подиграват с цялата система на правораздаване. Убедени са, че въпреки 100-те милиона, които държавата дава за подслушване, никой не е чул какво кроят. Убедени са, че дори някой да успее да ги обвини, Темида няма да ги осъди. Заради хората в черно страната ни получава шамари от Евросъюза и заради които излизаме в класациите като най-корумпирана страна, се казва в коментара на “24 часа”.

Пребиха главния редактор на "Фрог нюз" Огнян Стефанов, пише и Дума.

Четири неизвестни лица нападнаха и пребиха жестоко 54-годишния журналист Огнян Стефанов, главен редактор на електронното издание "Фрог нюз", пред столичен ресторант в понеделник вечерта. Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала в ресторант "Кипарисите" на бул."Петко Каравелов" 38 в столицата. Тя разказала, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им съпругът й бил нападнат от четири неизвестни лица, облечени с тъмни дрехи и шапки. Те са го били с чукове и метални прътове. Случаят се разследва от IV РПУ на МВР. Според сайта "Фрог нюз" Стефанов е бил нападнат от трима, облечени като полицаи. Пострадалият Стефанов е настанен във ВМА с опасност за живота. Счупени са двете му ръце и двата крака, прешлени, той има и множество наранявания по цялото тяло, като е загубил 2 литра кръв. Стефанов е на командно дишане и е в много тежко състояние, съобщи бригаден генерал Стоян Тонев, директор на ВМА. Според съсобственика на "Фрог нюз" Младен Мутафчийски жестокият побой над Стефанов вероятно е свързан с работата му. Мутафчийски допълни, че двамата със Стефанов притежават по 50% от "Фрог нюз".

Ако цели блокове минат на ток, може да гърмят трафопостове, информира 24 часа.

Блокове и цели квартали може да останат на тъмно, ако масово домакинства минат от парно на отопление с ток. От енергото са притеснени от претоварване на мрежата. Тогава в сградата ще мигат крушки, ще изключи бушонът, а може да гръмне инсталацията на блока. При голямо потребление пък е възможно да изгърмят трансформатори в трафопостовете, а те струват много пари. Имаме три месеца да реагираме докато настъпят големите студове, казват енергоразпределителните дружества.

Няма кой да спре газовия ураган, отбелязва Дневник.

Индустрията няма да издържи на шоковото поскъпване на природния газ от октомври, казаха представители на бизнеса след консултативния съвет към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът обяви, че от 1 октомври цените на газа трябва да се увеличат с 28.8% до 560.15 лв. за 1000 куб.м. Това ще повлече по веригата поскъпване на торовете, стоките на част от хранително-вкусовата индустрия, която е на газ, лекарствата и продукцията на черната металургия. Повишението ще влоши допълнително състоянието на закъсалите финансово топлофикации, които нямат право да променят цените на парното през този отоплителен сезон. Новата цена на синьото гориво ще се отрази върху инфлацията, но най-много с 1%, прогнозира пред „Дневник“ правителствен макроикономист, пожелал анонимност.

Комарът прерасна в игрална индустрия, установява Пари.

Близо 90% от посетителите на българските казина по Черноморието са чуждестранни туристи. Най-вече от държави, където хазартната дейност е забранена - Турция, Израел и арабските страни. Често у нас пребивават и гърци, където хазартът е силно ограничен. България е предпочитана именно поради географската си близост с тези страни. Затова и най-големите игрални комплекси са или по курортите на Черноморието или по граничните градове.  


Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4859 |22.09.2008 Пресата на 23 септември . 0| 3714 |18.09.2008 Петъчната преса на 19 септември . 0| 3930 |17.09.2008 Пресата на 18 септември . 1| 4032 |16.09.2008 Пресата на 17 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads