Реклама / Ads
0| 3994 |25.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 август

.
Вестниците пишат за безконтролната структура, атакуваща пазара на кредити; за опозиционните апели към синдикатите за бойкот срещу кабинета; за още три фирми с нарушения по САПАРД.
 

 

Опозицията пак подканя синдикатите за бойкот срещу кабинета, съобщава Монитор.

Въпреки че от синдикатите дадоха ясен сигнал, че няма да подкрепят протестите на опозицията, днес ГЕРБ, СДС и ДСБ ще се срещнат с ръководителите на двата големи синдиката у нас - д-р Константин Тренчев на КТ "Подкрепа" и д-р Желязко Христов на КНСБ. По време на срещата ще бъде обсъдена ситуацията в страната и произтичащите според десницата проблеми от управлението на тройната коалиция. Членките ни от Европейската народна партия (ЕНП) ГЕРБ, СДС и ДСБ поканиха синдикатите да вземат участие в замисляния от опозицията протест срещу кабинета още преди седмица. Десницата реши да организира и национална подписка от 6 до 21 септември, с която да покаже недоволството на българското общество от политиката на настоящото правителство. Лидерът на КНСБ Желязко Христов обаче беше категоричен, че опозицията все още не може да предложи експертни решения за управлението на страната и затова синдикалистите нямало да се присъединят към протеста. Заместникът му Димитър Манолов коментира, че в момента е излишно да се бойкотира кабинетът, ако десните партии не предложат по-добри алтернативи за обществото. 

Десните отлагат бунта за зимата, разучава Стандарт.

Десните размислиха за протестите срещу правителството и отложиха уличните бунтове за зимата. Опозицията и синдикатите се срещат днес в НДК, за да решат какво правят. Разговорите ще се водят от зам.-шефове на СДС, ДСБ и ГЕРБ. Профсъюзните лидери пък опънаха нервите на партийците вчера, тъй като поискаха срещата да е закрита за медиите. Тя е работна и не се нуждае от показност, отсякоха синдикатите. Така те поставиха условие договорките им с опозицията да станат на тъмно. Трябва да използваме всички парламентарни механизми, за да притиснем правителството максимално. Това обясни пред "Стандарт" зам.-шефката на СДС Любов Панайотова. Тя ще представлява "Раковски" 134 на днешната среща. По думите на Панайотова десните ще бойкотират заседанията на парламента и на комисиите от другия месец. Ако не сме съгласни с решенията в пленарна зала или в комисиите, ще напуснем парламента, аргументира се тя. Едва след това - през октомври и ноември - ще бъдат уличните протести. Заместникът на Костов Даниел Митов също потвърди схемата на опозицията. През зимните месеци ще организираме Ден на бойкота, в който всички десни депутати ще напуснат парламента и ще излязат на улицата с хората, обясни зам.-шефът на ДСБ. Ако тактиката има успех, може този ден да бъде веднъж в седмицата или в месеца. В края на ноември пък ще бъде срещата на десните във вила Каденабия в Италия. Това щяло да бъде символ на обединението между трите партии и знак, че ще работят в един отбор след парламентарните избори догодина. 

Безконтролна структура атакува пазара на кредити, информира Дневник.

"Заем за всеки, без поръчители, без ипотеки, кредит без доказване на доход, без наказателни такси при предварително погасяване при годишен лихвен процент по кредита 6.9%." Това не е изрезка от старите вестници за някогашните финансови пирамиди в България, а тест от обяви за набиране на кредитни консултанти, залели интернет мрежата в страната от няколко месеца. Офертата е на небанковата финансова институция "Дубай инвестмънт", която привлича служители с обещания за просперитет, ако платят входна такса 120 лв. и доведат още хора, от чиито входни такси ще получат комисиона. Използва се принципът на мрежовия маркетинг, при който продавачите на стоки или услуги печелят бонуси за всеки осигурен клиент. В случая продуктът е лист хартия за регистрация. В обявите "Дубай инвестмънт" обещава от 1 октомври да започне да раздава потребителски кредити при 6.9% фиксирана годишна лихва. За сравнение - средната годишна лихва по този вид заеми, отпускани от банките, е над 10%, а при небанковите финансови институции е още по-висока. "Интересът към продукта е голям, отсега имам заявки", заяви един от кредитните консултанти на компанията пред репортер на "Дневник", представил се за кандидат да се включи в схемата.

Изскочиха още три фирми с нарушения по САПАРД, обявява Дневник.

Одиторската проверка през последните десет дни разкри още три компании с нарушения при изпълнението на проекти по САПАРД. Това съобщи директорът на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев по повод започналата проверка на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). "Новите нарушения изникнаха при изпълнението на плана за действие, приет от правителството в края на миналия месец. Вече имаме необходимата координация с ОЛАФ с осигурен достъп до информационната ни система", обясни Кънчев. Докато българската администрация се доказваше пред европейските служби, депутатите вчера изслушаха протестиращите животновъди с намерение да намерят решение на проблемите им. На извънредно заседание на парламентарната земеделска комисия някои народни представители подкрепиха протестиращите и обещаха да настояват пред премиера Станишев и агроминистъра Валери Цветанов да изпълнят ангажиментите си към фермерите.  

Кметове харизват общински мери на приятели, пише Монитор.

Установено е деклариране на ниви от лица , които не се занимават реално със земеделие. Кметове или цели общини раздават на приятелски кръгове общински пасища, без тези хора да се занимават със животновъдство. В настоящия момент няма нормативно ограничение, което да спира тази гимнастика с документи. Това се казва в доклад на изпълнителния директор на фонд “Земеделие” Атанас Кънчев до министъра на земеделието Валери Цветанов, с който “Монитор” разполага . Съществува огромен риск да бъдат платени на земеделските стопани необработваеми площи. Установяването на такива плащания поставя под въпрос коректната работа по подпомаганенето на площи и може да доведе до неприятни последици за цялата разплащателна агенция и фермерите, се казва още в писмото до Валери Цветанов. 

Засади гербер, за да поникне асфалт, коментира Новинар.

Когато са в опозиция, социалистите са трогателни – садят цветя в зейналите улични дупки и чакат да поникне асфалт, забождат табели с надпис „Гарантирано от ГЕРБ” в кофите със смет и се надяват утре да е чисто. И… о, чудо! На другия ден дупката е запълнена, а от боклука няма и следа. Но младите активисти са неуморни и продължават да измислят инициативи. Продължават да купуват гербери, да ги садят и да вярват, че балите с боклук ще цъфнат и вържат. Онези бали, за които стана ясно, че заминават за Румъния, защото правителството (младите социалисти естествено не критикуват правителството) не им намери другаде място. И понеже най-добрата защита е нападението, пак кметът излезе виновен, че не е построил още завод за преработка на отпадъци. Бойко Борисов е много чувствителен на тема боклук. И с основание. Заради глупавите инициативи на младите леви той се обръща лично към премиера: „Парите няма да ми стигнат да покрия с рози незавършените ти магистрали”. И вътрележката се завърта. Единият напада, после другият. А и е доста поетично - магистрали от рози и гербери в асфалта… Все едно е писано за някоя фолк дива. „Войната на герберите срещу розите”, както я кръстиха в един сайт, много прилича на детска инфантилна игра. И не работи в полза на кмета, но най-вече не работи в полза на БСП. Дори напротив. На всички е ясно, че това е предизборен пиар на младите леви – доста прибързан и необмислен. Темата за боклука е благодатна за правене на политика. Партиите в градския парламент го осъзнават много добре и се възползват от нея. Лошото е, че нерешен остава един отлаган с години екологичен и битов проблем за града. 

Министри натискат Пловдив за още 120 000 тона боклуци, оповестява Дума.

С писмо, подписано от вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и изпратено до кмета на община Пловдив, се отправя "настоятелно искане" за съгласие и организация по приемането на 120 000 куб. м балирани битови отпадъци от столицата в регионалното депо край село Цалапица. Настоятелното искане се обяснява с необходимост от спешни действия по откритата процедура от ЕК срещу България, свързана с управлението на отпадъците на Столичната община заради нарушения на директива 2006/12/ЕС. "Разчитаме на разбиране за наложителността от предприемане на съответните действия по управление на балираните отпадъци на Столична община с оглед защита на националните интереси и недопускане на санкции за страната ни". Така завършва писмото на Плугчиева и Чакъров, но за компенсации този път не става дума. Само се споменава, че определените количества ще се депонират еднократно, а "след изграждане на инсталациите за третиране на отпадъците на София еквивалентни количества могат да бъдат приети обратно и обезвредени за сметка на Столичната община". С писмото си министрите настояват до 1 септември да получат отговор от пловдивската община. 

Според правилата на Евросъюза при сърдечни операции данните влизат в регистър, за да е ясно кои клиники трябва да затворят, твърди 24 часа.

Национален регистър на сърдечните операции и инвазивните процедури на сърцето ще бъде готов догодина. Той ще отчита извършената дейност, смъртните случаи, усложненията и резултатите на всяка клиника, съобщи проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия и шеф на болницата “Св. Екатерина”. Според европейските стандарти медицинските регистри са задължителни, за да се следи качеството на лечението. 

Обраха Феим Чаушев, четем в Дневен Труд.

Крадци обраха жилището на бившия зам. външен министър Феим Чаушев в неделя в София, съобщи “Нощен Труд”. Сред плячката на апашите е уникален часовник, подарък от емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани. Обирджиите проникнали в кооперацията, въпреки че вратата се отваря с електронна карта. Накрая залели жилището с алкохол, за да заблудят полицейските кучета.  

Половината септември ще е август, зове за море 24 часа.

След преваляванията и захлаждането в края на август септември идва с хубаво време. На 1-и максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, но живакът ще продължи да се покачва, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. На 5-и максималните стойности на термометъра вече ще са между 30 и 35 градуса.

Футболни рефери твърдят: Мачовете се манипулират, цитира Дневен Труд.

Половината мачове в българското първенство са манипулирани, обявиха публично трима рефери, извадени доживотно от футбола. Арбитрите Момчил Врайков, Димитър Димитров и Красимир Йосифов заявиха, че върху тях и колегите им бил оказван натиск от шефа на Съдийската комисия Борислав Александров и неговия заместник Ичко Лозев. Те се обаждали и инструктирали: “ако може да се помогне” или “мачът да завърши по определен начин”.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3824 |24.08.2008 Понеделнишката преса на 25 август . 0| 5088 |22.08.2008 Петъчната преса на 22 август . 0| 3863 |20.08.2008 Пресата на 21 август . 0| 4017 |19.08.2008 Пресата на 20 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads