Реклама / Ads
0| 4104 |25.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 май

.
Вестиниците пишат, че македонският трус може да размърда огнища тук; че Брюксел попари надеждите ни за САПАРД; че Бойко кани 7 за министри.
 

Македонският трус може да размърда огнища тук, тревожи се 24 часа.

Македонските трусове от огнището Валандово могат да подсетят съседни огнища като Кресна, Пловдив или Солун. Това съобщи вчера ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН. А Кресна е в пъти по-мощно огнище. Именно то генерира най-силното земетресение в Европа за последните 200 години - на 4 април 1904 г. Изследвания на учените при предишни сеизмични събития показали, че обикновено има пренасяне на напрежение към другите огнища, когато някъде се освободи енергия. Това обаче изисква по-дълго време - до десетки години. Земетресенията, които притесниха половин България в вчера и в неделя, ще ни безпокоят поне още месец, допълни сеизмологът. Причината е в особеностите на труса, сред които е и дългият афтършоков период (на много трусове след основния силен). Валандово е опасност за трите страни - нашата, Гърция и Македония, тъй като се намира във възловата точка между границите на трите държави, уточни Рангелов.
Земетръсният процес в района се развива по посока североизток-югозапад, което значи към България и Гърция.

Иван Кръстев: Оспорени избори са страшният сценарий, интервюира 24 часа.

Страхът на управляващите не е абстрактен: в състоянието, в което се намира икономиката и при наличието на силни антиелитни настроения в обществото вероятността за търсене на отговорност от министри в това правителство е по-реална отвсякога, твърди в интервю за вестника политологът Иван Кръстев. А и Европа иска да види поне един корумпиран министър с реална присъда, за да повярва, че нещо се променя у нас. Или с други думи, има само едно нещо, по-лошо от това да си на власт през тази есен и то е да си току-що паднал от власт. Затова БСП и ДПС са решили или да спечелят с цената на всичко, «или, ако не могат да спечелят, да създадат ситуация, при която опозицията да не може да управлява.
Днешната стратегия Станишев - Доган поразително напомня на стратегията на Луканов от 1990 г. - да се окопаят във властта, за да не може никой да управлява без тях независимо от изборните резултати. Така че не трябва да се учудваме защо ЕС замрази много от фондовете за България. Брюксел не се притеснява просто от факта, че в България се краде и се краде много и се краде на най-високо ниво. Това, което притеснява Брюксел е, че източените от държавата пари се връщат в политиката. Или с други думи, след като откраднат парите на гражданите, политиците инвестират същите тези пари в медии и черен пиар. А това нарушава най-важния принцип на демокрацията - мнозинството да може без насилие да смени всяко правителство, което не харесва, категоричен е Иван Кръстев.

Дългата нощ на червения молив, описва Стандарт.

Дълга нощ на червения флумастер остави без сън ръководството на БСП. Социалистите не мигнаха, за да редят листите си за парламент. Щабът до зори драскаше списъците, разказаха участници в предизборната треска. Днес пленум на БСП одобрява водачите. Голямата изненада е решението на щаба да премести финансист номер 1 Пламен Орешарски от Пловдив в Бургас, научи "Стандарт". Петър Димитров пък остава втори във Варна след Сергей Станишев. Меглена Плугчиева се хвърля в Русе. Любен Корнезов излиза в битката за София. Той ще води червените в 24-и район. На мястото му в Благоевград номер 1 ще е Корнелия Нинова. Станишев цял ден убеждавал Ламбо да поеме освен Кърджали и Пловдив.

Бойко кани 7 за министри, предвещава Стандарт.

Сондажите за министерски кресла в ГЕРБ вече започнаха. Седем имена се въртят в централата на кметската партия за ключови държавнически кресла. Очаква се евродепутатът Николай Младенов да поеме външното министерство. Затова той бе изключен от настоящата листа на ГЕРБ за Брюксел. Според партийците евродепутатът има много стабилни контакти в Европа и САЩ. Любимото ведомство на Генерала МВР пък ще бъде поето от настоящия шеф на комисията по сигурност на ГЕРБ Цветан Цветанов, разказаха за "Стандарт" от партията. Сигурна кандидатура за финансов министър е тази на юпито Симеон Дянков. Главният икономист на Световната банка от години не работи в България, но от ГЕРБ го убедили да стане част от реформите след вота. Той ще оглави и министерството на икономиката, тъй като от ГЕРБ възнамеряват да слеят двете ведомства. На този етап столичната зам.-кметица по образованието Йорданка Фандъкова не е включена в нито една депутатска листа, тъй като я гласят за наследник на образователния министър Даниел Вълчев. Най-ясната кандидатура е на Лъчезар Иванов, който лобира за здравното ведомство. За земеделски шеф от ГЕРБ гласят втория в листата за Враца - Мирослав Найденов. В момента той е шеф на общинска фирма "Екоравновесие". Културното министерство вероятно ще бъде поверено на проф. Божидар Димитров. "След 7 юни ще видим кой кум, кой сват. Тогава ще е ясно и на какъв пост ще се кандидатирам", коментира шефът на НИМ.

Брюксел попари надеждите за САПАРД, информира Дневник.

Плащанията по САПАРД остават блокирани, тъй като българските власти все още не са изпълнили условието на Европейската комисия за независим одит на плана за действие по земеделската програма. Това стана ясно в понеделник след срещата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и агроминистъра Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Бьол. Намирането на одитори, които да проверят изпълнението на плана за действие по САПАРД, се оказа проблем за българските власти. Плугчиева обясни, че одитната агенция е "изключително натоварена" с работата по оперативните програми и едва ли може да се захване и със САПАРД. Вицепремиерът посочи, че няма забавяне за извършването на външната проверка, тъй като изискването е поставено от Европейската комисия на 14 май. Думите й противоречат на собственото й изказване в Брюксел на 15 април. Още тогава Плугчиева съобщи за изискването на дирекция "Земеделие" в ЕК за независим одит на плана за действие по САПАРД и обеща той да е готов до 10 май.

Станишев не е решил къде ще води - Варна или Кърджали, разкрива Дневен Труд.


Ден преди заседанието на Националния съвет на БСП във вторник, който трябва да определи кой ще води листите на “Коалиция за България”, отговорът на този въпрос не е ясен за една трета от областите. Премиерът и соцлидер Сергей Станишев “държи ключа” за три избирателни района - 25-и Софийски, Варненски и Кърджалийски, издадоха от “Позитано” 20. Културният министър Стефан Данаилов е заел позиции в Бургас, Благоевград, Кърджали и 24-ти Софийски район. Ламбо можел да води в Бургас и Благоевград или София и Благоевград. В Кърджали социалистите може би ще изпратят историка проф. Андрей Пантев. За него било сигурно и второто място във Варна.Засега само Станишев и културният министър Стефан Данаилов са вероятни водачи в две листи.

Движение "Напред" влиза в Европарламента, твърди Новинар.

Движение „Напред” е с по-силна електорална подкрепа от партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост". Това сочат данни от социологическо изследване, проведено от „Барометър инфо”. Според социолозите, ако изборите са през май месец, 5,54 процента от българите ще гласуват за коалиция „Напред”. Този резултат е съвсем близък до нужния брой гласове, за да влезе движението в ЕП и той лесно може да бъде наваксан в оставащите дни до изборите, заявиха социолозите. Партията на Янев се подкрепя от 5,12 процента от гражданите. По думите на Николай Николов от „Барометър инфо” от тези две политически сили ще зависи разпределението на 6 от мандатите, които България има в Европарламента.
По данни на агенцията ГЕРБ със сигурност ща имат четирима представители в ЕП, Коалиция за България трима, ДПС двама, "Синята коалиция" и "Атака" по двама. Според Николов „Напред” имат сериозен шанс да вземат част от останалите 6 места. “Разликата между Коалиция за България и ДПС е под два процента.

Приходите на общините падат с над 30 на сто, тревожи се Дневен Труд.

С над 30 на сто се очаква да паднат общо собствените приходи на общините до края на годината. В момента бюджетите им са орязани с 10% от държавната субсидия, а приходите от данъци и такси са намалели с 15 на сто. Имало общини, които миналата година по това време са реализирали по 300 сделки, а сега правели едва по седем, отчел на заседание управителният съвет на Националното сдружение на общините. През м. г. приходът от сделките е бил общо 363 млн. лева - сума, немислима за т. г., твърдят кметовете. Те предупреждават за съкращения на хора и социални услуги.
Първи вече са го усетили в Свищов, Карлово и Казанлък, каза изпълнителната директорка на сдружението Гинка Чавдарова.
В 190 общини са планирали бюджетите си за тази година с намалени приходи. Въпреки това нямало да се справят и след лятото се очаквало да започнат да трупат разходи за неплатени сметки. За сега кметовете са категорични, че няма да закриват детски градини, да вдигат таксите за тях и да орязват социалния патронаж. Пари за нови улици, инфраструктурни проекти, ремонти на обществени места обаче нямало да има.

Рецесията поставя под въпрос руските проекти в България, съобщава Дневник.

Финансирането на трите големи енергийни проекта с руско участие в България е под сериозен въпрос, след като в понеделник президентът Дмитрий Медведев призна пред събраните в Кремъл членове на правителството начело с премиера Владимир Путин и парламентарни лидери, че страната затъва в рецесия, по-дълбока от очакваното, и трябва да се пести всяка рубла през следващите три години. Икономиката на Русия се е свила с 9.5% през първото тримесечие спрямо януари - март 2008 г., а бюджетният дефицит през тази година ще надхвърли 7% от БВП, като това е оптимистичната прогноза, посочи Медведев. При дефицит 5% резервният фонд, пълнен с петродолари, ще свърши преди края на годината и през 2010 - 2011 г. страната ще трябва да запълни дупката в бюджета с кредити от чужбина в размер на 7 и 10 млрд. долара, каза след срещата министърът на финансите Алексей Кудрин.

1/4 от децата ходят на училище със страх, сигнализира Дума.

Близо 25% от българските деца отиват със страх на училище, защото там стават жертва на физически или психически тормоз. Тъжната статистика обяви вчера психологът Иван Игов, участник в проекта на УНИЦЕФ "Училище без насилие". Заедно с Министерството на образованието, Държавната агенция за закрила на детето, Столичната община и психолози все повече училища се включват в програми за намаляване на агресията между децата. Според изследването едва 20 на сто от децата признават пред родителите си, че в училище са тормозени от свои връстници. Толкова са и малчуганите, които биха се осмелили да споделят това с учители. Останалите 80% крият, въпреки че неведнъж са ставали жертва на побой или обиди. Най-често учениците споделят с приятелите си. Благодарение на програмата на УНИЦЕФ два пъти е намалял броят на децата-насилници в училищата, в които работят специалисти-психолози. Ако в началото на проекта процентът на насилниците в даден клас е близо 4 на сто, след реализацията той спада до 2.3%. Подобни стойности има и за броя на жертвите в училище, като за един клас той е около 2,5%. Засега в проекта участват пет училища в София и две в Ловеч. След кампанията във въпросните школа рязко се е увеличил броят на децата, които споделят за преживян тормоз с родители и учители. Според 70 на сто от тях признанието е имало ефект и е довело до спиране на тормоза.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3879 |21.05.2009 Пресата на 21 май . 0| 3925 |19.05.2009 Пресата на 20 май . 1| 4315 |18.05.2009 Пресата на 19 май . 0| 4192 |13.05.2009 Пресата на 14 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads